Biogeokemiska Kretslopp Flashcards

1
Q

Vad finns det för typ av processer inom biogeokemiska kretslopp?

A

Biogeokemiska kretslopp äger rum i olika sfärer, sker utbyte mellan olika sfärer och samspel mellan olika typer av processer.

  • Biologiska där växter och mikroorganismer är viktiga aktörer
  • Geologiska processer – långsamma, påverkar jordens struktur
  • Kemiska – frigörs eller formas genom vittring, omvandling i atmosfären t.ex. metan CH4 livslängd på cirka 10 år, CO2 cirka 40% kvar efter 100 år.
  • Fysiska – transport med vatten- och energibalans, så som avrinning, avdunstning, samt erosion

Det finns flöden som går från marken upp i luften men även ett litet flöde som går ner till vattnet som kan vara viktigt för utbytet av biologiska system. De här organiska materialen har en viktig påverkan då de kan fästa sig på farliga och giftiga ämnen i vattnet. De antropogena flöden är det som påverkas av människor (fossilbränslen, giftmedel m.fl).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Historiskt sätt hur ser har havets pH sätt ut? Hur påverkar säsongen havsförsurningen?

A

Havets pH-värde i ytvattnet har under åtminstone de senaste trehudnra miljoner åren varit relavit stabilt med ett genomsnitt av cirka 8,2 i pH. Idag ligger det kring 8.1, vilket innebär en minskning med 25% på de senaste 200 åren. Under de senaste decenierna har pH minskat snabbare inom issa områden i världshaven än andra vilket kontriuberar till försurningen.

På sommaren ökar havstemperaturen vilket leder till att CO2 blir mindre lösligt och upptaget minskar. Co2 konsumeras mer pga att det finns mer primär produktion i havet och pH stiger.

På vintern ökar CO2 upptaget eftersom det blir mer lösligt och mindre primär produktion sker. pH blir lägre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är EUs klimatmålsplan för 2030?

A

EU kommissionens förslag att minska utsläppen av växthusgaser med 55% till 2030 ska föra in EU på en ansvarstagande väg mot att bli klimatneutralt 2050.

  • Slå in på en mer långtgående och kostnadseffektiv väg för att nå klimatneutralitet till 2050.
  • Stimulera nya gröna jobb och försätta att nå goda resultat när det gäller att kombinera minskande utsläpp med fortsatt ekonomisk tillväxt.
  • Uppmuntra internationella partnet att höja sina ambitoner att begränsa den globala termperaturökningen till 1.5 C och undvika klimatförändringarnas allvarligaste konsekvenser.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur går kolen runt i en skog?

A

Genom fotosyntes binds CO2 i träds blad. Av dessa faller vissa blad av och kol kommer ner i marken genom nedbrytning. I självaste trädet så binds de mesta av kolet ned i rötter genom stammen och i marken. Det kommer ske CO2 utsläppning från jorden så kallad markandning och även respiration från trädet samt rotandning. Kol kan hamna i luften, stanna i jord eller hamna i havet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är NPP? Hur ser det ut i Sverige?

A

NPP står för Net Primary Production, eller Nettoprimärproduktion (NPP) är mängden biomassa eller kol som produceras av primärproducenter per enhetsyta och tid, erhållen genom att subtrahera växternas respiratoriska kostnader (Rp) från brutto primärproduktivitet (GPP) eller total fotosyntes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ge ett exempel på en positiv och en negativ återkoppling mellan en kolflöde och klimatförändringar?

A

Negativ: varmare klimat ger att landsink ökar vilket frigör koldioxid.
Positivt: varmare klimat ger var

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad finns det för källor till reaktivt kväve? Vad finns det för miljöproblem som är kopplade till förändringar i kvävets kretslopp?

A

Konstgödsel, biologisk fixering och fossil bränsle är de största producenterna.

Problem kopplade till förändringar är övergödning, syrebrist på havsbotten, toxiska luftföroreningar, försurning, nitrat i dricksvatten coh lustgasbildning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly