Andningssystemet Flashcards

1
Q

Vilka organ tillhör de övre luftvägarna?

A

Näsan/näshålan
Svalget
Tonsillerna
Struphuvudet
Struplocket
Stämband

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv ventilation av lungorna

A

Ventliation: Andning är en komplex procedur som involverar många olika strukturer i bröstkorgen. När en inandning påbörjas kontraherar diafragman och revbensmuskler sig, vilket i sin tur utvidgar lungorna och lungsäcken (pleura). Det leder till ett undertryck (i förhållande till atmosfärstryck) i utrymmet mellan lungsäcken och lungan samt i lungornas alveoler. Undertrycket skapar ett sug av luft in till lungorna, vilket medför att alveolerna fylls med luft spontant. Vid en utandning slappnar diafragman och andra muskler av, vilket på grund av lungornas elastiska uppbyggnad gör att lungan dras ihop. Då trycket ökar inne i alveolen kommer luft flöda ut mot munhålan. Den positiva tryckskillnaden mellan alveol och munhåla driver luftflödet vid utandning. Därför kan man också säga att inandningen är en aktiv process, medan utandningen i vila är passiv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv extern respiration

A

Extern respiration: Gasutbytet sker i alveolerna. Gasutbytet är möjligt för att syrgas och koldioxid utövar olika partiella tryck i alveolen och i kapillären. Denna skillnad jämnas ut och därför sker utbytet kontinuerligt.
För syrgas gäller att partialtrycket är högre än i kapillären så att syrgas diffunderar till blodet som syresätts. Koldioxid har däremot enbart lite högre partiellt tryck i kapillären jämfört med lungan. Koldioxid diffunderar därför ut i alveolen från blodet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv intern respiration

A

Intern respiration: Då blodet syresatts i lungorna transporteras det via hjärtat och systemkretsloppet till övriga organ. Organ i behov av syre är omgivna av kapillärer och här sker det motsatta som händer vid extern respiration. Principerna är dock desamma. Syrgas kommer med artärer och har ett högt partiellt tryck till celler med lågt partiellt tryck för syrgas. Transporten av syrgas sker därför in i cellen. Koldioxidtrycket däremot är högre i cellen än i blodet och transporteras ut ur cellen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv funktionen hos organen i de övre luftvägarna

A

Några av näsans viktiga uppgifter är att värma, fukta (görs av bägarceller som utsöndrar slem och fuktar luften) och renar (görs av cilierna i näsan) luften du andas in. Näsans insida är täckt av epitelceller (en slemhinna) och flimmerhår (cilier). Slemhinnan gör inandningsluften fuktig. Under slemhinnan finns ett nätverk av små blodkärl. Blodkärlen gör att luften i näsan blir varmare.
Innanför näsborrarnas öppningar sitter hårstrån. De fångar upp smuts ur luften som du andas in. Trots det kommer det in skräp och damm i näsan. Detta fastnar i slemmet som kommer från slemhinnan. Flimmerhåren som sitter i struphuvuder för sedan ner skräpet och dammet till svalget. Struplocket reglerar vad som kommer ner till lungorna, ser till att mat inte passerar luftstrupen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilka delar tillhör de nedre luftvägarna?

A

luftstrupen (trakea)
bronkerna (luftrörsförgreningarna)
bronkioler (små luftrör)
alveoler (små lungblåsor)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv strukturen hos bronkiolträdet

A

två stycken huvudbronkioler som delas i punkten karina→ lobära bronker (vänster två stycken, pga hjärtat.) (Höger tre stycken) → Segment Bronker → bronker → bronkioler → terminala bronkioler → alveoler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv tryckskillnaden under ventilation av lungorna

A

Andning är en komplex procedur som involverar många olika vävnadstyper av strukturer i bröstkorgen. När en inandning påbörjas kontraherar diafragman och interkostalmuskler, vilket i sin tur utvidgar lungorna och lungsäcken (pleura). Det leder i sin tur till ett undertryck (i förhållande till atmosfärstryck) i utrymmet mellan lungsäcken och lungan samt i lungornas alveoler. Undertrycket skapar ett sug av luft in till lungorna, vilket medför att alveolerna fylls med luft spontant. Vid en utandning slappnar diafragman och andra muskler av, vilket på grund av lungornas elastiska uppbyggnad gör att lungan dras ihop. Då trycket ökar inne i alveolen kommer luft flöda ut mot munhålan. Den positiva tryckskillnaden mellan alveol och munhåla driver luftflödet vid utandning. Därför kan man också säga att inandningen är en aktiv process, medan utandningen i vila är passiv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad betyder tidalvolym?

A

Tidalvolym är den mängd luft man andas in eller ut i varje andetag vid normal andning. Tidalvolymen multiplicerat med andningsfrekvensen per minut kallas minutvolym

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad betyder funktionell Residualkapacitet?

A

Funktionell Residualkapacitet
Den luftvolym som är kvar i lungorna efter en normal, lugn utandning. Den utgörs av summan av residualvolymen (restluften) och utandningsreserven. Vanlig förkortning är FRC.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad betyder vitalkapacitet?

A

Vitalkapacitet, Den mängd luft som man andas in och ut i ett andetag kallas andetagsvolym och är ca 500ml. Den maximala volymen luft man kan andas in och ut i ett andetag kallas för vitalkapacitet. (tjejer 2.5- 4) (kille 3.5-5)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad betyder residualvolym?

A

Residualvolym, Är den volymen luft som finns kvar i lungorna efter utandning, det fungerar som en reservkapacitet, och brukar vara ca 1 liter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Förklara Daltons lag

A

Daltons lag formuleras som att det totala lufttrycket är summan av de individuella partialtrycken för varje gas. Partialtrycket för en gas, till exempel syrgas, är det tryck som gasen utövar i en viss specifik volym och temperatur om alla andra gaser avlägsnas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Förklara Henrys lag

A

Henrys lag, säger att koncentrationen av löst gas i en vätska är proportionell mot gasens partialtryck i gasfasen ovanför vätskan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är Bohr effekten?

A

Bohr effekten, När pH sänks, som det gör vid muskelarbete minskar Hb’s förmåga att binda syre. pH sänks vid muskelarbete för att det sker en ökad cellandning som leder till mer produktion av koldioxid som bildar kolsyra sen i de röda blodkropparna. Det är kolsyran som sänker pH. När Hb tappar bindningsförmåga till syre sänks affiniteten för Hb vilket gör att den lastar av syre till musklerna och lastar istället på koldioxiden. Detta kallas Bohr effekten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Förklara hur gasutbytet av syre och koldioxid i intern och extern respiration

A

Gasutbyte sker genom diffusion. … Extern andning sker i lungorna där syre sprider sig i blodet och koldioxid diffunderar i den alveolära luften. Intern andning sker i metaboliserande vävnader, där syre diffunderar ut ur blodet och koldioxid diffunderar ut ur cellerna.

Diffusion, t.ex i människans lungor används diffusion av syrgas och koldioxid mellan blod och alveoler. Diffusion innebär att ämnen kan röra sig in och ut ut cellen/ blodkärlen. Diffusionen gör så att skillnad i koncentration inuti och utanför cellen av något ämne kan utjämnas. Områden med hög koncentration innehåller alltså många molekyler av det ämnet därför så rör sig också fler därifrån än från områden med låg koncentration. På så sätt verkar det som att ämnen i cellen rör sig från hög till låg koncentration.

17
Q

Vad är haldane effekten?

A

Haldane effekten, I alveolerna sker gasutbytet. När syret i alveolerna då binder till Hb kommer det att tränga ut koldioxiden och koldioxiden lastas av till alveolerna som för ut det med utandningsluften.

18
Q

Beskriv hur blod kan transportera syre och koldioxid

A

Hemoglobin, Syre löser sig mycket dåligt i vatten och blod, det är bara en liten mängd som kan transporteras i kroppen som löst gas. Resterande mängd syre ca 97% binder sig istället till hemoglobinet. Varje röd blodkropp innehåller ca 250 miljoner Hb-molekyler. Hb är liksom många andra proteiner känslig för förändring av temperatur och pH. Hb binder syre sämre när pH minskar. Ett exempel på detta är i aktiva celler, en arbetande muskel producerar mer koldioxid genom ökad cellandning. Koldioxiden bildar kolsyra som är surt och sänker pH-värdet, det gör så att hemoglobinet som finns i blod i närheten av dessa celler inte längre kommer kunna fortsätta binda syret och syret förses då istället till arbetande musklerna.

Hemoglobinet som en buffert: Ungefär 70% av koldioxiden diffunderar direkt in i de röda blodkropparna och bildar kolsyra med vatten under verkan av ett enzym. Kolsyran protolyseras till H+ och HCO3- . Merparten av de vätejoner som protolyseras binder sig då till Hb och andra proteiner i de röda blodkropparna. Genom att då binda och släppa ifrån sig vätejoner på det sättet fungerar Hb som en buffert, Hb gör blodets pH-värde stabilt Ca 7,4.

Kooperativitet, När syre ska binda till Hb kan det bara binda 4 syrgasmolekyler till varje Hb-molekyl, anledningen till att syre ändå binder så pass lätt är på grund av kooperativiteten. Det innebär att när en O2 bundit till Hb underlättar det för nästa syrgasmolekyl att binda, på så vis blir det lättare och lättare för de resterande syrgasmolekylerna.

19
Q

Beskriv andningsreglering

A

Andningsreglering, Andningen regleras av nervsystemet. I en del av hjärnan, hjärnstammen finns andningscentrum med en inbyggd rytm som skickar ständiga impulser till diafragman och revbensmuskler att kontraheras. Andningscentrum känner av koldioxidhalten i blodet och blir det för högt säger den till andningsmuskulaturen att arbeta fortare. Andningscentrum är också känsligt för förändringar av pH i blodet, t.ex när kolsyra bildas vid muskelarbete, då ökar andningsrytmen. på begäran av andningscentrum.
Hyperventilering är när väldigt mycket koldioxid töms ut i kroppen på en gång och det tar lång tid innan hjärnan reagerar. Det kan leda till att man svimmar, svimmar gör man när hjärnan inte får tillräckligt med syre och kroppen gör det som en överlevnadsinstinkt för att ge mer syrerikt blod till hjärnan.

20
Q

Vad är spirometri? Och vad betyder följande?

Vitalkapacitet
Forcerad vital kapacitet
Forcerad Expiratorisk volym
Forcerad expiratorisk volym under en sekund.

A