Kardiovaskulära systemet Flashcards

1
Q

Beskriv den yttre och den inre anatomin hos hjärtats fyra hålrum

A

Runt om hela hjärtat finns perikardiet, det omsluter och skyddar hjärtat. Perikardiet kan delas upp i två undergrupper: Fibrösa kardiet, det förhindrar översträcking, skyddar och förankrar hjärtat. Sedan har vi också Serösa perikardiet, det innehåller en vätska som ska minska friktionen mellan hjärtsäcken och hjärtat.

Innanför perikardiet finns Epikardiet, där sitter hjärtats kranskärl, samt en del lymfkärl.

Innanför Epikardiet finns Myokardiet som består av hjärtmuskelvävnad och utgör 95% av hjärtmuskelväggen.

Innanför Myokardiet finns Endokaridet och det sitter på hålrummens insida, det är ett enskiktad epitelvävnad som hjälper till att minska friktionen när blodet passerar genom hjärat.

Alla fyra hålrum har liknande anatomi, det som oftast skiljer sig åt är myokardiets tjocklek.

Höger förmak: 2-3mm tjock hjärtvägg
Höger Kammare: 4-5 mm tjock hjärtvägg.
Vänster förmak: 2-3mm tjock hjärtvägg
Vänster kammare: 10-15mm tjock hjärtvägg, pga ska kunna pumpa ut blod med tillräckligt högt tryck för att det ska nå ut i hela kroppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv hjärtklaffarnas struktur och funktion

A

Klaffar till förmaken: Pulmonalisklaffen (Höger), Aortaklaffen (vänster)

Förmaksklaffarna kallas för fickklaffar. Klaffarna öppnas när trycket i kamrarna överstiger trycket i artärerna. När kamrarna slappnar av kommer bakåtflödande blod att fylla klaffarna med blod vilket gör att de stängs för att förhindra återflöde.

Klaffar från förmaken till kamrarna: Tricuspidalisklaffen och mitralisklaffen.

Dessa klaffar kallas för AV-klaffar/segelklaffar. Dess fysiologi: När förmaken kontraherar, slappnar kamrarna av. Det leder till att AV-/segelklaffarna kommer att öppna sig. De öppnar sig med hjälp av papillarmuskulaturen. Som vid det här tillfället är avslappnade och håller klaffarna öppna. Att klaffarna är öppna i kombination med att förmaken kontraherar och kamrarna slappnar av kommer blodet att förflytta sig nedåt.
När klaffarna stänger sig gör de det pga trycket i kamrarna pressar flinkarna uppåt och papillärmusklerna spänns/kontraherar vilket leder till att klaffarna stängs.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv blodets väg genom hjärtat samt genom det stora och det lilla kretsloppet

A

Lilla kretsloppet/lungkretsloppet: Hjärtats högra kammare pumpar blodet till lungorna genom lungartärerna. I lungorna tar blodet upp syre och gör sig samtidigt av med koldioxid. Det syresatta blodet förs tillbaka till hjärtats vänstra förmak genom lungvenerna. Därefter fortsätter blodet till vänster kammare som pumpar ut det i stora kretsloppet igen.

Stora kretsloppet/systemkretsloppet: Det stora kretsloppet är den blodcirkulation som når ut i hela kroppen. Blodet pumpas ut från hjärtats vänstra kammare, genom stora kroppspulsådern och andra artärer. Det når sedan kapillärerna ute i kroppen. Där transporteras syre och näringsämnen ut i vävnaderna, medan avfallsprodukter från ämnesomsättningen tas upp av blodet. Sedan förs blodet tillbaka till hjärtats högra förmak genom venerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Förklara hur en aktionspotential uppkommer i hjärtat och hur den sprider sig genom retledningssystemet

A

Alla myokardceller har förmåga till elektrisk aktivering (depolarisation) och därmed en sammanhängande hjärtmuskelkontraktion. Under vila upprätthålls över cellmembranen i myokardcellerna en ojämn jonfördelning med hög kalium- och låg natriumkoncentration intracellulärt. Det medför en elektrisk potentialskillnad över cellmembranen. Då myokardcellerna aktiveras sker en plötslig förändring i genomsläpplighet för natriumjoner som snabbt strömmar in i cellen och leder till en så kallad depolarisation och en aktionspotential. Denna utlöser in sin tur en depolarisation av angränsande celler, varefter den elektriska impulsen fortplantas genom myokardiet. Efter depolarisationen följer en refraktärperiod, då cellerna inte kan aktiveras.

Vid normala förhållanden styrs hjärtats elektriska aktivering av ett system med specialiserade myokardceller, i det så kallade retledningssystemet. Retledningssystemet består av Sinusknutan, AV-knutan, His bunt, höger och vänster skänkel samt Purkinjefibrerna. Detta elektriska system ser till att hjärtats olika delar aktiveras i rätt ordning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv de elektriska händelserna i ett normalt elektrokardiogram (EKG)

A
  1. En aktionspotential startar i sinusknutan (i höger förmaksvägg). Aktionspotentialen leds genom förmaken m.h.a Gap junctions, vilket leder till att förmaken depolariseras och kontraherar. (p-vågen)
  2. Aktionspotentialen når AV-knutan i förmaksseptumet. (QRS-komplexet)
  3. Aktionspotentialen når en bunt av långa fibrer, hisbunten (den enda elektriska förbindelsen mellan förmak och kammare). Detta leder till att kamrarna depolariseras.
  4. Aktionspotentialen nås höger och vänster skänkel som leder igenom det interventrikuläraseptumet mot hjärtspetsen.
  5. Till sist, purkinjefibrer leder aktionspotentialen till resten av kammarmyokardiet, vilket leder till att kamrarna kontraherar (systole)
  6. Kamrarna slappnar av (repolariseras)/(diastole). T-vågen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv de tryck- och volymförändringar som sker under en hjärtcykel

A

Det är inte bara kamrarna som kontraheras och slappnar av, även förmaken gör det. Förmaken kontraheras i slutet av diastole samtidigt som kammaren slappnar av. När sedan kammaren kontraheras slappnar förmaken av.

Hjärtcykeln inleds när kamrarna har slappnat av så pass mycket att kammartrycket blir lägre än förmakstrycket. Vilket leder till att AV-klaffarna öppnas, blod flödar till kammaren.

Förmaken kontraheras i slutet av diastole kommer det leda till att ytterligare lite blod pumpas in i kammaren, just för att så mycket blod som möjligt ska kunna syresättas. Denna del sker under diastole.

När förmaken har slappnat av och kammaren kontraheras blir kammartrycket högre än förmakstrycket, AV-klaffarna stängs.
Kammaren kommer fortsätta kontraheras så pass mycket att kammartrycket överstiger trycket i artärerna. Detta kommer göra att aortaklaffen och pulmonalisklaffen öppnas och blodet flödar till lungan för att syresättas eller till kroppens vävnader.

När kammaren sedan slappnar av sjunker kammartrycket och pulmonalisklaffen samt aortaklaffen stängs. Kammaren slappnar av så pass mycket att det till slut blir lägre än förmakens tryck, och AV-klaffarna öppnas åter. Nu inleds en ny hjärtcykel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Förklara begreppet hjärtminutvolym (cardiac output)

A

volymen blod som pumpas ut från vänster (eller höger) kammare in i aorta (eller lungartären) varje minut

CO = slagvolym (stroke volumeSV) x hjärtfrekvens (heartrate HR)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv de faktorer som påverkar slagvolymen

A

Slagvolymen beror av tre faktorer: Preload, som beror av hjärtats “uttöjningsgrad” innan kontraktionen. En preload är proportionell mot end-diastolisk volym (EDV).

Kontraktionskraft, kontraktionsstyrkan beror av en given preload. Faktorer som påverkar kontraktionskraften är det sympatiska nerver och hormoner. T.ex. adrenalin och noradrenalin ökar den sympatiska aktiviteten och därmed kontraktionskraften.

Till sist, Afterload
- det motstånd som uppstår när blod pumpas ut i artärerna. Den kraft som behövs för att övervinna trycket i aorta.
Om afterload blir större minska slagvolymen, det betyder att mer blod stannar kvar i kamrarna.

EDV
Mekanismer som påverkar slagvolymen i det venösa återflödet:
Blodvolym, mängden blod som finns i kroppen.
Skelettmuskelpumpen
Respirationspumpen
Kontraktion i vener
Kropplägesändring

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är Perikardiet?

A

Hjärtsäcken- Runt om hela hjärtat finns perikardiet, det omsluter och skyddar hjärtat. Perikardiet kan delas upp i två undergrupper: Fibrösa kardiet, det förhindrar översträcking, skyddar och förankrar hjärtat. Sedan har vi också Serösa perikardiet, det innehåller en vätska som ska minska friktionen mellan hjärtsäcken och hjärtat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad innehåller Epikardiet?

A

Blodkärl och lymfkärl

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad innehåller Myokardiet?

A

Hjärtmuskelvävnad

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad innehåller Endokardiet?

A

Edotelvävnad

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är interventrikulära septumet?

A

Väggen mellan vetriklarna/kammarna

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är och vilken funktion har hjärtats bindvävsskelett?

A

Bindväven förankrar klaffarna och är del av hjärtats bindvävsskelett. Det ger en isolering mellan förmak och kammare så att den elektriska signalen sprids långsammare till apex och kontraktionen i hjärtat inte sker samtidigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vilka är AV-klaffarna?

A

Tricuspidalisklaffen (tresegelklaffen) och Bicuspidalisklaffen(tvåsegelklaffen)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vilka är fickklaffarna?
Hur öppnar/stänger fickklaffarna sig?

A

Pulmonalisklaffen och aortaklaffen.
Klaffarna öppnas när trycket i kamrarna överstiger trycket i artärerna.
När kamrarna slappnar av kommer bakåtflödande blod att fylla fickklaffarna med blod vilket gör att de stängs, för att förhindra bakåtflöde tillbaka till klaffarna.

17
Q

Vad är pacemakerceller?

A

Pacemakerceller är de specialiserade hjärtmuskelceller som kan generera spontana depolarisationer med en viss rytmicitet. I hjärtat finns det tre vävnader som har denna funktion; Sinusknutan, AV-knutan samt purkinjefibrerna. Var och en av dessa genererar aktionspotentialer med jämna mellanrum.

18
Q

Vad är systole resp diastole?

A

Det systoliska blodtrycket är det högsta trycket i de centrala kärlen när blodet pumpats ut från den vänstra hjärthalvan. När hjärtat slappnar av är trycket i kärlen som lägst och kallas för diastoliskt blodtryck.

19
Q

Förklara hjärtreserv

A

Hjärtreserven är den kapacitet som motsvarar mellanskillnaden mellan maximalt CO och CO vid vila.

Normalt brukar hjärtreserven ligga runt 4-5 gånger vilovärdet.

Hos idrottsmän ca 7-8 gånger vilovärdet

Hos hjärtsjuka kan hjärtreserven var nära noll.