Arbeidsliv og samfunn Flashcards

1
Q

Hvilken betydning har ideologier for ulike måter å organisere arbeidsliv på

A

Ideologier kan ha stor betydning for ulike måter å organisere arbeidslivet på, fordi de kan påvirke synet på hva som anses som en god arbeidslivsordning, og hvilke prinsipper som bør legges til grunn for organiseringen av arbeidet.

For eksempel kan en liberalistisk ideologi som vektlegger individuelle rettigheter og frihet føre til at arbeidslivet organiseres på en måte som gir arbeidstakerne større grad av autonomi og selvstendighet. Dette kan inkludere mer fleksible arbeidstidsordninger, større grad av selvstyring og ansvar for arbeidstakerne, og mindre grad av statlig regulering og inngripen.

En sosialistisk ideologi, derimot, kan vektlegge kollektive rettigheter og likhet, og dette kan føre til en mer kollektivistisk tilnærming til arbeidslivet. Dette kan inkludere større grad av arbeidstakermedvirkning og demokratisk beslutningsprosesser på arbeidsplassen, og en sterkere grad av statlig regulering av arbeidslivet for å sikre at arbeidstakerne får tilstrekkelige rettigheter og vern mot utnyttelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv forskjellen mellom Adam Smith og Karl Marx i synet på hvilken rolle arbeidet har for menneskers muligheter til å kunne leve et godt liv

A

Smith mener vi er late og jobber mot betaling, og det vi gjør spiller ingen rolle. Det å jobbe på en bestemt måte øker effektiviteten og nasjonens velstand øker dermed og folk vil få det bedre fordi de får råd til å kjøpe det se trenger for å utvikle seg som mennesker. Effektivt arbeid gir økonomisk grunnlag for å vokse. Hans grunnide var å dele op arbeidet der noen er spesialisert på enkelte områder, der dette vil gjøre arbeidet mer effektivt og vil lede til økonomisk gevinst. Han ser på arbeid som et bytteforhold der arbeidsgiver

Marx mente mennesker er grunnleggende aktive. Hva vi gjør og hvordan vi gjør det betyr alt, og når vi jobber i tråd med vår natur utvikler vi vår menneskelighet. Vi kan ikke late som at det vi gjør ikke betyr noe og kun fokusere på lønn. Han mente at den kapitalistiske måten å organisere arbeid på er iforenelig med å leve et godt liv; selv små barn måtte jobbe overtid i forferdelige forhold uten mat eller pauser. Vi ønsker ikke bare å gjøre en jobb, men å gjøre en god jobb, indre motivasjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskrive hvordan meritokratiet skaper vinnere og tapere og noen effekter det kan ha

A

Sandel mener at meritokratiet skaper vinnere og tapere. Konkurransen om å være blant vinnerne blir stadig hardere, det gjør livet til vinnerne vanskelig. Samtidig blir det stadig flere tapere og gapet opp til vinnerne blir stadig større, det gjør livet til taperne enda vanskeligere. Penger blir en indikator for menneskeverd. Vi blir i økende grad betraktet som forbrukere. Arbeid handler ikke bare om lønn, men også om verdigheten gjennom medvirkning. Fordelende rettferdighet handler om utjevning av økonomisk velstand. Medvirkende rettferdighet handler om respekt og selvfølelse. Hvem som gir og hvem som tar i et samfunn vil alltid være diskuterbart.

Meritokrati er en samfunnsmodell hvor det legges stor vekt på individuell innsats og talent, og hvor makt og privilegier fordeles etter fortjeneste og prestasjon. Dette betyr at de som lykkes og når høye posisjoner i samfunnet, gjør det på grunn av sin innsats, talent og dyktighet, og at de som ikke lykkes, ikke gjør det på grunn av manglende innsats eller talent.

På den ene siden kan meritokratiet skape vinnere ved å oppmuntre og belønne hardt arbeid og dyktighet. Dette kan føre til økt motivasjon og innsats fra enkeltpersoner, og kan også føre til økt økonomisk vekst og innovasjon i samfunnet. På den andre siden kan meritokratiet også skape tapere, da de som ikke har like stor evne eller mulighet til å prestere på toppnivå vil bli ekskludert fra de høyeste posisjonene i samfunnet. Dette kan føre til økt ulikhet og frustrasjon blant de som ikke har samme mulighetene til å lykkes, og kan også føre til at samfunnet ikke utnytter alle sine ressurser og talenter.

En annen mulig effekt av meritokratiet er at det kan føre til en overvurdering av individuelle egenskaper og en undervurdering av samfunnets betydning for suksess. Dette kan føre til en kultur hvor det blir sett på som en svakhet å be om hjelp eller å jobbe i team, og hvor individuell suksess blir sett på som det viktigste målet. Dette kan også føre til at samfunnet ikke tar ansvar for å hjelpe de som ikke har de samme forutsetningene til å lykkes.

Alt i alt kan meritokratiet føre til både positive og negative effekter for samfunnet og enkeltpersoner. Mens det kan oppmuntre til hardt arbeid og dyktighet, kan det også skape eksklusjon og ulikhet, og kan føre til en overvurdering av individuelle egenskaper. Det er derfor viktig å vurdere både positive og negative sider ved meritokratiet når man evaluerer dets effekt på samfunnet og enkeltpersoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Gjengi noen trekk ved måten arbeidsforhold kan påvirke utviklingsforhold i samfunnet

A

Arbeidsforhold kan ha stor innvirkning på utviklingsforholdene i samfunnet. Her er noen trekk ved måten arbeidsforhold kan påvirke utviklingsforhold i samfunnet:

Økonomisk vekst: Arbeidsforhold har en direkte påvirkning på økonomisk vekst i samfunnet. Hvis arbeidsforholdene er gode, vil produktiviteten øke og det vil generere mer inntekt til arbeidstakerne. Dette vil igjen øke forbruket og skape økt etterspørsel, som kan føre til økt økonomisk vekst og utvikling.

Ulikhet: Arbeidsforhold kan også føre til økt ulikhet i samfunnet. Dersom arbeidsforholdene er dårlige eller det er få jobbmuligheter, kan dette føre til høy arbeidsledighet og økt fattigdom. Dette kan igjen føre til sosial og økonomisk ulikhet, som kan ha negative konsekvenser for utviklingsmulighetene i samfunnet.

Helse: Arbeidsforhold kan ha stor innvirkning på helsen til arbeidstakerne. Dersom arbeidsforholdene er dårlige eller farlige, kan dette føre til økt risiko for skader og sykdom blant arbeidstakerne. Dette kan igjen føre til høyere utgifter for helsevesenet, og kan også føre til redusert produktivitet og økonomisk vekst i samfunnet.

Likestilling: Arbeidsforhold kan også påvirke likestillingen i samfunnet. Dersom kvinner eller minoriteter har dårligere arbeidsvilkår enn andre, kan dette føre til diskriminering og redusert likestilling. Dette kan igjen føre til økt ulikhet og hindre samfunnets utviklingsmuligheter.

Disse er noen av de viktigste trekkene ved måten arbeidsforhold kan påvirke utviklingsforhold i samfunnet. Det er viktig at arbeidsforholdene er gode og rettferdige for å sikre bærekraftig økonomisk vekst og samfunnsutvikling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Argumentere for ulike syn på rettferdighet i arbeidslivet

A

Forpliktende rettferdighet: vi kan bare realisere vår menneskelige natur gjennom å utvikle våre evner, inkludert våre moralske evner.
Konsumerende rettferdighet: forbruk er produksjonens eneste formål

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly