Becker Flashcards

1
Q

Hur har en del kritik varit gentemot RC?

A

Kritiker av RC förnekar att individer handlar konsekvent över tid, och ifrågasätter huruvida beteende är framåtblickande, särskilt i situationer som skiljer sig signifikant från de som vanligtvis används av ekonomer - såsom kriminalitet, beroende, familj, politiskt beteende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Utgå ifrån Beckers artikel och beskriv vilka antaganden RC utgår ifrån och ge exempel på ekonomiska förklaringsmodeller på sociala fenomen.

A

Rational Choice utgår ifrån att människor handlar rationellt och utefter nyttomaximering.

Diskriminering: Ekonomiteorin om diskriminering baserad på fördomar, mäts i hur mycket vinster eller löner som går förlorade av att undvika att anställda eller arbeta med medlemmar i en grupp som ogillas. Diskriminering av konsumenter mäts genom de högre priser de betalar för att undvika produkter eller tjänster som produceras av dessa medlemmar.

Brott och straff: Personer väger mellan vinster i risker vid beslut om olaglig verksamhet, och även sannolikheter för att gripas och straffens stränghet. Böter är även ett straff som föredras före annan typ av bestraffning eftersom det är effektivt och blir intäkter för staten.

Familj och äktenskap: När ett par bestämmer sig för att gifta sig, skaffa barn eller skilja sig, försöker de höja sin välfärd genom att jämföra fördelar och kostnader. Enligt ett framåtblickande beteende, försöker även föräldrar förutse effekterna av deras attityder och beteende för att förstå hur det kan påverka barnen i vuxen ålder, och detta kan avgöra vilken typ av omsorg föräldrarna ger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Utgå från kartan över forskningstraditioner och diskutera de olika positioner som Rational Choice och interaktionsstudier intar på kartan.

A

Rational Choice intar den subjektiva sidan av kartan. Innebär att individers handlande är målstyrt, styrs av intention och äger en subjektiv mening för den som utför den. Nyttomaximering, väger kostnader och vinster. Enligt denna mening är människan en rationellt handlade varelse.

Interaktionsstudier är generellt sätt på den mer subjektiva sidan av kartan, men kan även kopplas mer objektivt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur ska samhället förstås utifrån Becker?

A

Som summan av individers handlingar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är humankapital?

A

Utbildning ses som en investering där den som funderar på att utbilda sig väger framtida kostnader och intäkter mot varandra. Kostnaden kan ex. vara dne förlorade inkomsten under utbildningstiden, intäkten kommer av att lönen blir högre efter utbildningen pga av det ökade humankapitalet. Begreppet omfattar även ackumulerat arbete och andra vanor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly