Weber Flashcards

1
Q

Hur kan Webers teorier kopplas till boken “Hets!”?

A

De tre legitimitetsgrunderna, legalt, traditionellt och karismatiskt. Skolan är ett tydligt exempel på den legala legitimitetsgrunden och NPM ger tydliga regler och riktlinjer som ska följas för effektivisering. Det legala har fått ett allt större utrymme iom. NPM inom skolan även om vi fortfarande kan se en del av det traditionella och karismatiska.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

På vilket sätt skiljer sig Webers tänkande om ekonomi från Marx?

A

Han betonade att religiösa värden kan ha betydelse för den ekonomiska utvecklingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka sociala klasser räknar Weber med?

A

Arbetarklassen, små bourgeoisien, intellektuella och specialister, de besuttna och bildade klasserna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad menar Weber med status?

A

En positiv eller negativ prestige som grundar sig på: a) livsstil b) formell utbildning c) härkomst/yrke.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Weber talar om 3 olika typer av klasser, vilka är dessa och vad innebär dem?

A
  1. Ägarklass: dess klassituation bestäms av skillnader i ägande
  2. Yrkesklass: dess klassituation (primärt) bestäms av vilken chans en har att sälja varor eller tjänster på en marknad.
  3. Social klass: grundas på sociala relationer mellan individerna inom klasser, vilkas sammansättning kännetecknas av stor stabilitet även över generationer.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Berätta om det legitima herraväldets tre typer:

A
  1. Legalt herravälde: Den renaste typen är det byråkratiska herraväldet. En heteronom och heterokofal del av denna verksamhet bör kallas en myndighet..
  2. Traditionellt herravälde: Tron på att de sedan gammalt existerande ordningarna och härskarmakterna är heliga. Den renaste typen är det patriarkala herraväldet. Kan även vara att man lyder en person i kraft av dennes nedärvda helgade egenvärde, av vördnad (ex: den ärvda kungatiteln)
  3. Karismatiskt herravälde: Känslomässig hängivenhet till härskarens person och karisman som är knutna till denna person, i synnerhet magiska förmågor, uppenbarelser, andens och språkets makt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

På vilket sätt ansåg Weber att den protestantiska etiken var den drivande kraften bakom massåtgärden som ledde till kapitalismens utveckling??

A

Han ansåg att det i protestantiska religioner, särskilt puritanismen, uppskattades hårt arbete och att få framgång i sitt yrke i samhällen som påverkades av protestantismen. En person som lever enligt denna världsbild var därför mer benägen att samla in pengar.

De nya religionerna, såsom kalvinismen, förbjöd slösaktigt att använda hårt förvärvade pengar och märkte köp av lyx som en synd. Dessa ställde sig även motvilligt till att donera pengar till fattiga eller välgörenhet eftersom de ansågs främja tiggare. En konservativ eller snål livsstil i kombination med en hög arbetsmoral resulterade i stora mängder tillgängliga pengar. Weber hävdade att sättet att lösa dessa frågor var att investera pengarna - ett drag som gav kapitalismen ett stort uppsving.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad handlar boken “Den protestantiska etiken och kapitalismens anda” om?

A
  • Målet är att förstå den västerländska civilisationen och kapitalismens utveckling.
  • Weber menar att samhällen som påverkades av protestantiska religioner uppmuntrade till att samla på sig rikedom och samtidigt leva sparsamt
  • detta var startskotter till att man började investera pengar vilket ledde till kapitalismens födelse enligt Weber
  • Idéen om “järnburen”: varför sociala och ekonomiska strukturer ofta är motståndskraftiga mot förändringar.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Redogör för skilnaden mellan objektivistisk och subjektivistisk forskningstradition.

A

Enligt objektivismen är verkligheten entydig. Vetenskaplig (och filosofisk) princip att godta endast sådant som är objektivistiskt konstaterbart och observerbart. Tanken att krafter utanför de individuella människorna som tvingar sig på hos och som vi ofta inte begriper oss särskilt mycket på.

Enligt subjektivismen är verkligheten beroende av iakttagaren och därmed mångtydig och relativ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är de tre legitimitetsgrunderna för herravälde?

A
  1. Legalt: Fungerar i kraft av förordningar och regler. Icke personligt - reglerna avgör vem som ska åtlydas och i vilken utsträckning det ska ske. Den renaste typen är det byråkratiska herraväldet.
  2. Traditionellt: Fungerar i kraft av tron på att de gammalt existerande ordningarna och härskarmakterna är heliga. Renaste typen är det patriarkala herraväldet.
  3. Karismatiska: Fungerar i kraft av en känslomässig hängivenhet till härskaren person och karisma knuten till denna person. Den renaste formen är (ex.) profetens, eller krigshjälten.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly