bendra metabolizmo schema, trys jos stadijos Flashcards

1
Q

apibūdinti 1 aerobinio metabolizmo stadiją

A

1 stadija – įvairios hidrolazės hidrolizuoja makromolekules – baltymus, riebalus ir angliavandenius (polisacharidus) iki jų sudedamųjų dalių. Baltymus – iki a.r., riebalus – iki riebalų rūgčių ir glicerolio, angliavandenius – iki monosacharidų. Tokios r-jos vyksta virškinamajame trakte ir ląstelių lizosomose. Visos šitos r-jos yra specifinės ir jos energijos neteikia, tai vadinamieji specifiniai katabolizmo keliai.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

apibūdinti 2 aerobinio metabolizmo stadiją

A

2 stadija – makromolekulių sudedamosios dalys (paprastosios molekulės) sueina į bendrus produktus – į piruvatą ir į acetilKoA. Glicerolis – į GAP, kuris įjungiamas į piruvatą. Visi šie procesai vyksta veikiant transferazėms, oksidoreduktazėms, liazėms bei izomerazėms. Šitos r-jos vyksta ląstelių citozolyje, išskyrus riebalų r. oksidacija iki acetilKoA ir piruvato virtimą acetilKoA vyksta mitochondrijose. Šitų r-jų metu išskiriama maždaug 1/3 organizmo išskiriamos energijos. Šitos stadijos metu apjungiama angliavandenių apykaita su riebalų ir dalimi baltymų apykaitomis, susidarant bendriems produktams – piruvatui ir acetilKoA. Visos šitos r-jos – specifiniai metabolizmo keliai. Piruvato virtimas acetilKoA – bendrasis metabolizmo kelias. Piruvatas yra medžiaga, kuri specifinius kelius sujungia į bendrą vieną kelią

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

apibūdinti 3 aerobinio metabolizmo stadiją

A

3 stadija – bendras produktas acetilKoA yra oksiduojamas (katabolizuojamas) Krebso cikle, kuris teikia redukcinius ekvivalentus (vandenilius) audinių kvėpavimo grandinei ir ATP sintezei. Trečiosios stadijos r-jos vyksta mitochondrijose ir jų metu yra atlaisvinama 2/3 viso energijos kiekio. Visa šita stadija yra bendrasis katabolizmo kelias ir kartu pirma anabolizmo stadija, kadangi Krebso ciklo metabolitai jau yra kai kurių sintezės r-jų substratai. Redukciniai ekvivalentai yra panaudojami ATP sintezei (anaboliniam procesui). Krebso ciklas dažnai yra vadinamas amfiboliniu (nes sueina ir anabolizmo ir katabolizmo keliai).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

bendra metabolizmo schema

A

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly