IV audinių kvėpavimo grandinės kompleksas Flashcards

1
Q

kas yra IV ferm. kompleksas?

A

citochromoksidazė (citochromo c oksidazė)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

IV ferm. komplekso charakteristika?

A

Žinduolių IV kompleksas yra maždaug 204 kDa dydžio baltymas, sudarytas iš 13 subvienetų ir veikia kaip dimeras. Kiekvienas jo monomeras turi citochromus a ir a3 ir su jais asociuotus 2 vario jonus – vienas Cu asocijuotas su citochromu a – CuA, o kitas su a3 – CuB. Vienas Cu būna susijungęs su vienu subvienetu, o kitas su kitu. Tarp citochromo a3 hemo, CuB susidaro bimetalinis centras, kuris labai svarbus elektronų pernašai.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

IV ferm. komplekso veikla, jos eiga

A

Pirmasis elektronas iš citochromo c pirmiausia per CuA perduodamas citochromo a geležiai. Citochromas a redukuojasi ir tada perduoda tą elektroną CuB ir jį redukuoja. Antrasis elektronas redukuoja citochromo a3 geležį ir tas citochromas a3 su savo Cu redukuojasi. Ir tada prie bimetalinio centro prisijungia deguonies molekulė. Bimetalinis centras sulaiko prijungtą deguonį tol, kol prisijungia prie jo dar vienas elektronas. Jeigu prisijungia deguonies molekulė, turi prisijungti dar du elektronai. Toku būdu išvengiama vandenilio peroksido susidarymo. Tada deguonies atomui reikia prisijungti dar du protonus, kuriuos jis paima iš matrikso ir tada susidaro vandens molekulė. Paprastai jungiasi ne deguonies atomas, o deguonies molekulė, jai išlaikyti reikia 4 elektronų ir iš matrikso 4 protonų, tada susidaro 2 vandens molekulės. Vandens molekulei susidarant į matriksą perpumpuojami du protonai, jei dvi molekulės – 4 protonai.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

IV komplekso veiklos schema?

A

-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

IV komplekso reikšmė?

A

Citochromoksidazė redukuoja maždaug 90 % viso ląstelės deguonies kiekio, paversdama jį endogeniniu vandeniu. Laisvosios energijos pokytis šio proceso metu yra gana didelis, apie 25 kcal/mol (neigiamas – išskiriamas). Per šį kompleksą pereinant dviem elektronams, į tarpmembraninę ertmę perpumpuojami du protonai (be tų protonų, kurie paimami iš matrikso endogeninio vandens sudarymui).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly