Bretton Woods Flashcards

1
Q

Hva var bretton woods?

A

Et av arrangementene som la grunnlaget for den kommende organisasjonen verdensbanken og IMF. - 44 nasjoner møttes for å skape rammene for internasjonalt økonomisk samarbeid og gjenoppbygning etter andre verdenskrig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva gjør verdensbanken?

A

Gir lån og teknisk bistand for å bekjempe fattigdom og fremme økonomisk vekst. Verdensbanken er en av de viktigste bidragsyterne til utviklingsarbeid i verden. I tillegg forsker banken på fattigdom og utvikling, og utgir årlige rapporter om hvordan det står til økonomisk og sosialt i verden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvordan er Verdensbanken organisert og finansiert?

A

De er delt inn i fem underorganisasjoner med hvert sitt ansvarsområde:
Den internasjonale bank for gjenoppbygging og utvikling (IBRD) arbeider med økonomisk utvikling og tilbyr rådgivende virksomhet i forbindelse med utviklingsprosjekter
Det internasjonale utviklingsfondet (IDA) gir lavrentelån til medlemslandene og direkte pengestøtte til de fattigste landene.
Det internasjonale finansieringsinstituttet (IFC) gir råd og investerer i privat sektor.
Det multilaterale garantiinstituttet (MIGA) arbeider med forsikringstjenester.
Det internasjonale senteret for løsning av investeringstvister (ICSID) avgjør investeringstvister.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nevn noe av kritikken mot verdensbanken

A

Før et land kan få lån hos Verdensbanken, må det levere en strategi for hvordan det skal redusere fattigdommen i landet. Verdensbanken har blitt kritisert for å stille urimelige krav til landenes strategier, og for at kravene de stiller ikke ivaretar landenes suverenitet og egen politikk.
En annen del av kritikken går på at flere av lånene som Verdensbanken har gitt, har gått til diktatorer som har brukt pengene til å berike seg selv. FN-organisasjoner som UUNCTAD og UNRISD har kritisert Verdensbankens politikk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva gjør pengefondet?

A

Å gi lån til medlemslandene:
Å gi lån til medlemsland som opplever økonomiske problemer er et kjerneansvar for IMF. Pengefondet stiller strenge krav til låntakerlandene for hvordan landet skal bygge opp økonomien.
Å overvåke medlemslandenes økonomier:
IMF overvåker den økonomiske utviklingen globalt og i det enkelte medlemsland. Dette for å forebygge økonomiske ubalanser og kriser. På bakgrunn av informasjonen, publiserer IMF rapporter med råd til medlemslandene for hvordan landet kan bedre økonomien sin.
Å gi teknisk assistanse til medlemslandene:
IMF skal hjelpe medlemslandene å bygge et godt grunnlag for en sterk økonomi. IMF hjelper landene med å bygge bedre økonomiske institusjoner og bedre finanspolitikk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvordan er IMF finansiert og organisert?

A

Ressursene kommer hovedsakelig fra pengene som landene betaler når de blir medlemmer. Hvert medlem har en kvote (hvor mye de skal betale) i fondet beregnet utfra hvor stor del av verdensøkonomien representerer. Land kan deretter låne fra denne samlede pengepotten når de havner i økonomiske vanskeligheter. IMF ledes av et styre. Alle land er representert i styret – enten gjennom egen representant eller som en gruppe av en felles representant

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Nevn noe av kritikken mot IMF

A

Kravene og den økonomiske rådgivningen fra IMF blir ofte diskutert og kritisert. En av kritikkene er at mange av IMFs medlemsland opplevde store økonomiske kriser på slutten av 1990-tallet. Kritikere mente krisene skyldtes feilslåtte råd fra IMF – og at privatisering og frihandel ikke alltid fører til god økonomisk utvikling.
IMF blir også kritisert for å stille de samme kravene til alle land, uten å ta til betraktning at alle land er forskjellige og har ulike utgangspunkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly