Private sikkerhetsselskap Flashcards

1
Q

Hva er private sikkerhetsselskaper?

A

Er kommersielle aktører som selger militære og sikkerhetsmessige tjenester. Slike selskaper blir stadig viktigere i konfliktområder. De opererer som livvakter, vakthold av objekter og til og med som rene leiesoldater. Spesielt kjent er bransjen blitt etter at amerikanske myndigheter begynte å bruke slike selskaper i stor grad i Irak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva får sikkerhetsselskapene kritikk for?

A

Dette er selskaper som tidvis arbeider i en juridisk gråsone, som ikke er regulert i konvensjoner for militær aktivitet og krigshandlinger mellom stater. De er ikke endel av en regulær hær, men de er likevel ofte bevæpnet og organisert som en hærgruppe. De får ofte kritikk for å bidra til ustabilitet, heller enn til stabilitet i områdene de jobber.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva skjedde i Kongo?

A

Grunnet den ustabile sikkerhetssituasjonen har DR Kongo et stort marked for private sikkerhetsselskaper. Forskjellige selskaper opererer både lovlig og ulovlig med alt fra våpenhandel og militære tjenester til logistikk og sikring av privat eiendom og utenlandske arbeidere, blant annet for FN. Tjostolv Moland og Joshua French jobbet med sikkerhetstjenester i ulike afrikanske land. I 2008 – 2009 hadde de base i Uganda med oppdrag i DR Kongo for det private sikkerhetsselskapet Speical intervention group ledet av norske Torgeir Friksen. Det er uklart hva slags tjenester de tilbød, men French utalte at de jobbet for fred, penger og spenning. I 2009 ble de arrestert og dømt for drapet på den 42 år gamle seksbarns faren Abedi Kasongo, som var deres sjåfør.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva står i vekterloven om selskaper som oppererer i utlandet på vegne av Norge?

A

Presiseres det at norske selskaper i utlandet må følge krigens regler og menneskerettigheter. Ett av kravene loven inkluderte var at selskapene skal operere ubevæpnet og ikke ha militær karakter. Private selskaper i utlandet ble ikke forbudt, men blir i praksis umulig å arbeide på like vilkår som sine internasjonale konkurrenter. Ett av målene var å få andre land til å følge etter og til slutt sitte igjen med et ensartet internasjonalt regelverk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er et unntak?

A

Norge har ført en restriktiv politikk mot denne bransjen, men har likevel akseptert bruk av væpnede vakter om bord i skip og bruk av private sikkerhetstjenester i FN- operasjoner. Norge bruker blant annet slike selskaper til å sikre sin ambassade i Kabul.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly