Chapter 1: Approaching psychological development Flashcards

Anna p: kap 1, 7 & 13 Anna b: kap 3, 8 & 14 Emma: kap 4, 9, 15 Rebekka: 5, 10 Andrea: 6, 12

1
Q

Periods of development

A

en måte å kategorisere utviklingsmønster går ut på å dele menneskets livsløp i utviklingsperioder basert på alder - mest vanlig er det å dele disse i; prenatal periode (før fødsel), tidlig barndom (infancy), førskoleperioden, ungskoleperiode, sen skoleperiode og ungdomstid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Areas of development

A

ved siden av å dele livsløp inn i kronologiske perioder, deler utviklingspsykologer i kategorier ut fra ulike utviklingsfenomen for psykologisk prosessering; inkludert persepsjon, handling, kognisjon, moral, sosial atferd og følelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Sosial utvikling

A

ser på det store spekteret av relasjoner mellom mennesker og hvordan folk formes og endres gjennom dette. Forskere på dette området er opptatt av hvordan nyfødte knytter seg til omsorgspersonene sine. Hvordan erting og mobbing kan spiller inn på både mobber og offer. Forskere som forsker på ungdommer er vanlig å se på hvordan ungdommers første forhold er i tråd med tidligere andre forhold/relasjoner personen har hatt. Også vanlig å se på sosiale kvaliteter slik som å være sjenert, lederskap, flykte ….

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

emosjonell utvikling

A

undersøker hvordan hele spekteret av følelser tar plass. omhandler hvordan basisfølelser utvikles fra man er nyfødt til man etterhvert utvikler mer komplekse følelser slik som skyld som stammer fra tristhet og frykt. kan og ses i sammenheng med motivasjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

qualitativ change

A

er når en type struktur eller prosess kommer til syne som noe nytt sammenlignet med tidligere. I utviklingspsykologi refereres kvalitativ endring som steg av utvikling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

quantitativ change

A

omhandler at samme struktur og prosesser består, men viser ulikheter i størrelse - en såkalt continuous endring. Diskusjoner av kvantitativ endring fokuserer på gradvis økende utvidelser av mental eller fysiske kapasitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

global change

A

omhandler flere endringer for flere samtidig. handler om generell psykologisk utvikling som gjelder for mennesker på tvers av kultur, situasjon og domener. Eksempel på global tilnærming til psykologisk utvikling er blant annet piagets forskning på kognitive utviklingsstadier, siden den søker å forstå hvordan barn generelt utvikler kognitive evner uavhengig av deres kulturelle bakgrunn. For eksempel gjennom middle childhood, viser barn en forbedring i evnen til å fokusere på informasjon som er mest relevant for oppgaven og ignorere irrelevant eller distraherende informasjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

local change

A

er mer spesifikk og viser hvordan kultur, sosiale normer, verdier og miljømessige faktorer kan påvirke hvordan mennesker utvikler seg psykologisk.
selvstendig. for eksempel vil barns utvikling av matte og moralkunnskaper skje under relativt samme periode (5-10år), men disse avhenger ikke av hverandre og er derfor to lokale endringer. annet eksempel er hvordan en kulturs tradisjoner og verdier påvirker individers selvbilde, atferd og mentale helse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

er endring global eller local

A

I realiteten skjer globale og lokale endringer ofte sammen i en kompleks kombinasjon av faktorer fra begge to. Mens det kan være generelle psykologiske prinsipper som gjelder universelt, vil kulturelle og lokale kontekster spille en rolle i hvordan prinsippene utspiller seg i individuell utvikling. For eksempel endres kapasitet, slik som hukommelse, relativt globalt. men man tilegner seg områder man blir spesifikt bedre på, eksempelvis at noen utvikler bedre språktilegnelse og andre har bedre matematisk resonnering og da er det lokale endringer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Empirisme

A

“all knowledge through the senses” handler om at sanseerfaring (erfaring) er kilden til kunnskap. ifølge empirstiske filosoger som John Locke og David Hume, er sinnet en “blank tavle” (Tabula rasa) ved fødselen, som blir fylt med kunnskap gjennom sanseinntrykk og erfaringer. med andre ord, alt vi vet kommer fra sansene og erfaringene våre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Nativisme

A

uenig i at man fødes med “tabula rasa” og argumenterer for at man heller er utstyrt med verktøy med “ulike kniver” (kunnskap).
Filosofer som René Descartes og Noam Chomsky støtter nativismen og argumenterte for at det er visse universelle konsepter eller språkstrukturer som er tilgjengelige for oss fra fødselen. mener menneskelig kunnskap aldri kunne bli forstått utelukkende i form av et stadig mer komplekst nett av assosiasjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Ethology (etnologi)

A

studiet av dyrs atferdsmønstre i naturlige omgivelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

observasjonsstudier

A

gir innsikt i virkelige situajsoner og har derfor høy økologisk validitet. Forskere kan se hvordan atferd faktisk utfolder seg i virkelige situasjoner, noe som gir innsikt i det virkelige livet. En ulempe er at det medfører mangel på kontroll over variabler. Forskere kan ikke manipulere uavhengige variabler slik som man kan i eksperimenter. Det kan oppstå Oberverbias, som er når forskeren tolker dataene sine subjektivt, som kan påvirke reliabiliteten og validiteten til observasjonene. Kan og være vanskelig å generalisere observasjoner i naturlige miljø til andre populasjoner eller situasjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

eksperimentelle studier

A

manipulerer variablene for å se om de endres av spesifikk atferd.
gir kontroll og muligheten til å fastslå årsak-virkning-relasjoner, men med begrensninger i økologisk validitet da de gjennomføres i kunstige miljø. forskere har en høy grad av kontroll i eksperimenter, noe som gjør det mulig å isolere spesifikke variabler og måle deres effekt nøyaktig. Eksperimentelle resultater kan ofte reproduseres, noe som bidrar til å etablere pålitelige funn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Longitudinal tilnærming

A

handler om å studere samme barns utvikling på repeterte intervaller over tid, eksempel gjennom 10 år.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

microgenetic analyse

A

er når forskere tester deltagere mellom bare noen dager eller ukersintervall, framfor år. Denne tilnærmingen dokumenterer detaljene av utviklingen mye bedre i ‘real-time’ endring i evner eller kognitiv struktur.

17
Q

Cross-sectional tilnærming

A

handler om å studere separate grupper av barn i ulike aldre - for eksempel en gruppe av 7 åringer, en 9 åring og en med 11 åringer.

18
Q

Cohort effekt

A

er når man kan se hvordan en gitt alder (kohort) skille seg fra andre i samme kultur som er eldre/yngre på en viktig måte.

19
Q

Konvergerende metode

A

forskere bruker ofte flere måter å utforske et spesifikt problem. hver metode har sine fordeler og ulemper. ettersom forskere tilfører flere metoder til samme problem, viser de ulike tilnærmingene å utfylle hverandre på måten de skaper et mer korrekt overall picture. denne metoden er kjent som converging metode.

20
Q

Within-subject design

A

deltar hvert barn på alle eksperimentelle forhold og vurderes derfor likt. for eksempel om man skal undersøke om barn stoler mer på informasjon som kommer fra en voksen som informasjon fra en jevnaldrende. I et within-subject design vil barnet bli presentert begge sider.

21
Q

between-subject design

A

innebære å vurdere en annen gruppe barn i hver eksperimentell tilstand. Du kan dele barna inn i to likeverdige grupper. En gruppe ville se videoen av barnet og deretter vurdere sannheten, mens den andre gruppen ville gjøre det samme med videoen av den voksne.

22
Q

reliabilitet

A

er forbundet med målesikkerhet. Spørsmålet om reliabilitet refererer til om forskere ville oppnå konsistente resultater hvis de eller andre gjentok forskningsstudien i fremtiden med samme type deltakere.

23
Q

validitet

A

refererer til om målinger nøyaktig gjenspeiler hva en forsker mener å studere.

24
Q

Replicability

A

Studier med reliable og valide mål har også en tendens til å ha høy replikabilitet, som er muligheten for andre til enkelt å reprodusere studien og finne de samme resultatene.

25
Q

How can a study have high reliability but low validity?

A

studien kan være nøyaktig i det den måler (høy reliabilitet), men det den måler, er ikke nødvendigvis det som er viktig eller relevant for forskningsspørsmålet (lav validitet).

26
Q

Phylogenesis vs ontogenese

A

Phylogenesis refererer til evolusjonen og utviklingen av arter over tid. Det er en bredere betegnelse som omfatter den genetiske utviklingen og forandringen av alle organismer gjennom evolusjonær tid.

Ontogenese refererer derimot til utviklingen av en enkelt organisme fra unnfangelse til modning. Det er studiet av individets livssyklus, inkludert vekst, differensiering og modning. Ontogenese fokuserer på utviklingen av en enkelt organisme fra befruktning til død.

27
Q

phylogenesis

A

refererer til evolusjonen og utviklingen av arter over tid. Det er en bredere betegnelse som omfatter den genetiske utviklingen og forandringen av alle organismer gjennom evolusjonær tid.

28
Q

Ontogenese

A

refererer til utviklingen av en enkelt organisme fra unnfangelse til modning. Det er studiet av individets livssyklus, inkludert vekst, differensiering og modning. Ontogenese fokuserer på utviklingen av en enkelt organisme fra befruktning til død.