Cirkulationsystemet Flashcards

1
Q

Allmänt

A

Vuxen person innehåller ca 5 liter blod, beroende på hur mycket vi väger. Blodet cirkulerar i kroppen i ett sammanhängande rörsystem av blodkärl som kallas cirkulationssystemet. I centrum finns hjärtat. Pumpkraften från hjärtat bildar tryck som vi kallar för blodtryck.
Blodets primära uppgift är att försörja våra celler med syre och näring. Via blodsband kan syret från lungorna och näringen från maag och tarmkanalen nå ut till alla delar av kroppen. Dör inom några min om hjärtat slutar fungera.
Blodet tar även med sig avfallet som bildas bär cellerna förbränner energi, koldioxid och annat slagg förs bort av blodsband för att sen lämna kroppen via olika organ, tex lungorna.
Blodet deltar i immunförsvaret, hjälper att hålla värmen, transporterar hormoner och andra signalämnen som styr olika funktioner i kroppen.
Rinner genom rörformiga kärl, blodkärl. Tre huvudtyper av blodkärl :
Artärer- för blodet från hjärtat ut i kroppen
Vener - leder de tillbaka
Kappilärerna - tunn kärl som förbinder artärer och vener med varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Allmänt

A

Kapilkärerna bildar ett väldigt nätverk av mikroskopiskt små kärl som når varenda liten del av kroppen. I detta nätverk som blodet utför sina viktiga uppgifter - att lämna ifrån sig syre och näring och forsla bort nedbrytningsprodukter.
Delar in blodomloppet i två delar, det stora kretsloppet, systemkretsloppet och det lilla kretsloppet, lugnkretsloppet.
Stora kretsloppet leds det syresatta blodet från hjärtat ut i kroppen, syret förbrukas och sen tillbaka. Blodet måste hämta nytt syre och även göra sig av med koldioxid, vilket de lilla kretsloppet tar hand om.
Förmak tar emot blodet och kammaren pumpar de vidare.
Vänstar hjärthaövans kammare pumpar ut syrerikt blod till våra vävnader. Blodet fullgör sina uppgifter i kroppen, sen leds det tillbaka genom systemet för att nå hjärtat igen via höger sida. Här slutar stora kretsloppet.
Lilla kretsloppet börjar i höger kammare. Pumpar syrefattigt blod via lungpulsådern vidare till lungorna där ett gasutbyte sker. Blodet tar upp syre från inadningen och lämnar ifrån sig koldioxid som vi andas ut. De syresatta blodet går sedan tillbaka till hjärtat, till vänster förmak och pumpas ut i cellerna.
Hjärtat pumpar ut 5 liter blod från vänster kammare varje minut till stora kroppspulsådern, aorta. I artärerna pulserar blodflödet, för trycket varierar i styrka beroende på hjärtats sammandragningar. Artätrerna utvidgar sig för att ta emot blodet. Ju närmre hjärtat desto större blir blodkärlen och blodflödet går snabbare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Blodet

A

En flytande vävnad. Blodets celler sitter inte ihop utan rör sig fritt i en vätska. Tillhör familjen stödjevävnad. Håller temp på 37 grader och har ett pH värde på svagt basiska 7,2-7,4.
Innehåller tre typer av celler eller blodkroppar, röda blodkroppar- ertyoceyter. Vita blodkroppar -leukocyter. Blodplättar - trombocyter. Cellerna står för halva blodinnehållet och ligger i en matrix av blodplasma, en proteinrik saltlösning som till 90% består av vatten.
Blodplsaman innehåller tusentals proteiner med olika funktioner I kroppen. En del tar hand om transporterna av olika ämnen i blodet, andra skyddar oss från infektioner, andra hjälper till att hejda blodfprlust om vi skulle bli skadade. 55% av blodmängden består av plasma.
Om vi förlorar mer än 15 % av vårt blod kan vi drabbas av hjärtklappning och andnöd. Blodförgiftning över 50 % leder till allvarlig chock och måste behandlas omedelbart.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Blodplasma

A

Ämnen som finns upplösta, salter, natrium, kalium och kalcium. Innehåller även en blandad kompott av organiska ämnen med olika funktioner.
Näringsämnen, glukos och fettsyror. Men även en mängd aminosyror från proteiner i maten. Slaggämnen är även en viktig ämnesgrupp, bla koldioxid, urea och urinsyra. Hormoner tar sig fram genom denna vägen.
Plasmaproteiner, en stor grupp substanser med nära anknytning till blodets grundläggande funktioner, att transportera olika ämnen och att skydda oss från sjukdom och skada. Transportproteinerna - albumin, det vanligaste plasmaproteinet, transferrin som binder och transporterar järn i blodet.
Skyddsproteinerna, består av antikroppar, immunglobiner. Räknas även ett antal proteiner som hjälper blodet att leva sig, koagulationsfaktorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Röda blodkroppar - erytrocyter

A

Vanligaste av blodceller och står står 40-45% av blodmängden. Kroppens minsta cell. Storleken och formvarheten hjälper till att ta sig fram genom kapilärrerna. Ansvarar för transporten av syre från lungorna ut till kroppens vävnader, transporten av koldioxid i andra riktningen.
Formad som en rund platta, ger cellerna en maximal stor kontaktyta mot omgivningen. Passages underlättas av syre och koldioxid in och ut i cellerna.
Kan inga och transporterar syre pga att de innehåller blodfärgämnet hemoglobin, som är avgörande för blodets funktiom att man bara utifrån färgen kan se om blodet är syresatt eller fattigt.
Hemoglobin molekylen består av proteinet globin, som är uppbyggd av fyra kedjor och som alla är utrustade med hemgrupp. Hemgruppenr intensiv röd och innehåller järn, har förmåga att ta upp och binda syre, en syremolekyl för varje järnjon. Hemgruppen är den funktionella enheten i hemoglobin. Syre påverkar strukturen på hela molekylen, hur den absorberas ljus. Detta gör att vi kan upoftta syrerika artärblodet som klarröd, medans syrefattiga blodet i venerna ger ett mörkare violett intryck.
Är omgivningen syrefattigt, som i kroppens vävnader reagerar hemoglobin med att avge syre.
Lever inte så länge, saknar cellkärna så de får plats med mer hemoglobin. Saknar möjlighet att reparera sig, sårbar. Måste nybildas, bildas från stamceller i röda benmärgen. Två miljoner nya röda blodkroppar bildas varje minut. Stannar kvar i benmärgen 7-8 dagar innan de gör sig av med kärnan och släpps ut I blodet. Där stannar de i ca 120 dagar och sen ersätts.
De gamla blodkropparna bryts ned av speciella celler makrofager i mjälten och levern.i sönderfallet delas hemoglobin upp i hem och globin.
Globinet är byggt av aminosyror som kroppen kan återanvända i sin egen proteinfabrik. Järnet i hem molekylen vill kroppen använda till nya blodkroppar. Resten av hem molekylen blir bilirubin, en guldfärgad slaggprodukter som vi inte behöver. Transporteras till levern för att utsöndras via gallan. Ökar bilirubinet i vävnaderna kallas det för gulsot eller ikterus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vita blodkroppar - leukocyter

A

Samlingabeteckning för olika typer av celler som alla har uppgift i immunförsvaret. Skydda siss från bakterier, virus. Bara tillfälliga gäster i blodet . Bildas i benmärgen och passerar bara blodet på väg ut till andra organ och vävnader. Olika funktioner, en del äter upp bakterier och bryter ned dem. Andra bildar antikroppar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Immunsystemet

A

Försvar. Hade varit hjälplösa offer utan. Ett sofistikerat samspel mellan fyra försvarsmekanismer på olika nivåer. Huden och slemhinnor kemiskt sammansatta för att fungera som anatomisk barriär, fettsyror på hudytan, saltsyra i magsäcken och bakteriedödande ämnen i tårvätskan som hjälper alla att bromsa bakterier. Kan inte skilja på en inkräktare
Antikroppar är ett protein som immunförsvaret använder för att se och slå larm om främmande ämne. Har förmåga att känna igen ett specifikt ämnen, antigen. Produceras av vita blodkroppar som kallas B-lymfocyter . Stöter B-lymfocyter på rätt antigen svara cellen med att börja producera antikroppar, när de träffar rätt antigen hämtar den fast bakterien. Stannar kvar i minnescellen.
Immunsystemets celler bildas ständigt i benmärgen, en del lever bara i timmar och den del lever vidare i minnescellen. 2-3 kg hos en vuxen person.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Granulära leukocyter

A

Granulocyterna. Bildas i röda benmärgen, grupp bestående av flera olika sorters celler med olika uppgifter. Största delen, ätarceller eller fagocyter celler som försvarar kroppen mot inkräktar genom att äta upp dem och bryta mer dem.
Små korn, granula, inneslutande i sin cellplasma. Ämnen i kornen avgör vilket sätt cellen deltar i immunförsvaret. När de aktiveras frigörs ämnena och oskadliggör inkräktare.
Största gruppen 50-70% av de vita blodkropparna, neutrofila granulocyter, angriper och dödar bakterier. Speciellt enzym som tillverkar bakteriedödande ämne.
Eosinofila granulocyter, hämmar bakterier och parasiter. Ökar i blodet vid en allergisk reaktion.
Basofila granulocyter, Höga halter av biologiskt ämnen, heparin och histamin. Frigöra vid hösnuva och nässelfeber. Allergen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Agranulär leukocyter

A

Bildas i den lymfoida vävnaden. Två olika celltyper, monocyter och lymfocyter. Lymfocyter är immunförsvaret viktigaste cellslag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Lymfocyter

A

Finns bland alla celler. Kan själv känna igen ett visst antigen och reagera på det och identifiera nya ämnen. Finns två olika grupper, B och T lymfocyter. B står för benmärg och T står för tymus/brässen.
B s uppgift är att bilda antikroppa, genom att lymfocyter känner igen och aktiverar sitt eget antigen. Kan skapa fler av dig själv. Men varje ny cell kan bara producera sin egen specifika antikropp.
T kan uppträda i många varianter. Var och en är skapad för att passa mot sitt specifika antigen. Ken ej bilda antikroppar. Kan omvandla sig själva till mödarceller och döda inkräktare. Special område är virusinfektioner och främmande vävnad.
Lymfocyter organiserar hela immunförsvaret. Se till att de reagerar och styr reaktionen. Viktigt för att immunförsvaret ska fungera. Bär på immunologiska minnet. AIDS angriper just lymfocyterna.
Bildas i benmärgen. T lämnar benmärgen och går till thymus. Utexamineringen är att thymus lämnar ifrån sig de lymfocyter som passar våra inviduella vävnader. Resten skrotas

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Monocyter

A

Tredje typen av vita blodkroppar. Utgör första stadiet till de stora ätacelller. Finns bara i blodsband under något dygn, sen tar sig ut i vävnaderna och omvandlas till makrofager. Makrofager äter upp sitt byte, sveper in inkräktare genom cellmembranet och går till angrepp. Om en antikroppar är fäst vi inkräktare förstörs den med makrofagerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Blodplättar - trombocyter

A

Inga hela celler, fragment av plasma med ett membran omkring. Leverbara i 9-11 dagar. Förstörs av mjälten. Hjälper till att stoppa onödig blodförlust. När det börjar blöda går en signal till trombocyterna, de klibbar ihop sig och tätar kärlet med att plugga igen skadan. Blödningen stoppas eller bromsas av kroppen. Livsviktigt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Blodstillning - hemostas

A

Processer som samverkar att stoppa en blödning. Tre faktorer, blodkärlen, blodplättar och blodets förmåga att stelna, koagulera.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Blodkärlens sammandragningar

A

Skadas en artär kommer muskulaturen i kärlväggen att dra ihop sig, blodflödet minskar. Venerna har svagare muskulatur och kan inte stoppa en blödning på samma sätt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Blodplättarnas aktivitet

A

Nästa steg i en blödning. Dras till skadade kärlbäggen och fastnar där. Frisätts ämnen som lockar till sig med blodplättar, när det är många pluggar de igen. Kallas primära blodstillningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Koagulationen

A

Blodet måste stelna eller koagulera för att blödningen ska stoppas. Primära blodstill ingen ger en signal till blodet att koagulera. Finns proteiner i blodet som kallas koagulationsfaktorer. Blodplättarnas protein trombokinas är med att sätta igång koaguleringen. Koagulationsfaktorer aktiveras en och en, blodet stelnar.
I slutet på processen bildas protrombin och kalcium enzymet trombin, de omvandlar plasmapoteinet fibrinogen till olösligt fibrin. Som bildar nätverk av starka trådar där röda och vita blodkroppar fastnar och förstärker blodplättarnas plugg.
Förhindrar även blodproppar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Anemi - blodbrist

A

Man har för lite halt av blodfärgämnet hemoglobin i blodet. Hemoglobin är järnhaltigt ämne som transporterar syre från lungorna ut I kroppen. Brist blir att vävnaderna inte får tillräckligt med syre. Symptom trötthet, yrsel, andfådd, huvudvärk och hjärtklappning. Uppstår ej själv, tecken på sjukdom:
Järnbrist - vanligaste. Hemoglobin behövs för att bildas. Beror oftast på att kroppen förlorat blod i små mängder under en längre tid
Sekundäranemi - kopplad till infektioner. Orsak inflammationen hämnar bildningen av röda blodkroppar i benmärgen.
Blödnings anemi - större blödning, olycksfall ex
Vitaminbrist - brist på antigen B12 eller folsyra.
Sällsynt kan anemi bero på skada eller sjukdom i benmärgen. Kallas aplastisk anemi med strålning.

18
Q

Leukemi

A

Samlingsnamn på olika antal typer av cancer i blodet. Produktionen av vita blodkroppar löper amok och påverkar blodbildningen. Är man skulle har man onormalt många vita blodkroppar, alla är omogna och kan ej sköta sina uppgifter.
Man är känsligare för infektioner och blödningar.

19
Q

Brist på koagulationsfaktorer

A

Blödarsjukan, hemofili drabbar blodets koagulation. Saknas något av proteinerna i koagulationskedjan,blodet kan ej stelna. Risk för blödningar som ej går att stoppa. Drabbar bara män men är ärftlig och överförs via X kromosomer från mor till son. Kvinnor är bärare men kan ej drabbas.
Varianten vin Willebrands drabbar både män och kvinnor.
Sällsynt, 800 svenskar. Kan behandlas. Orsak kan vara brist på K vitamin.

20
Q

Cirkulationen

A

Blodets ständiga flöde genom slutna kretsloppet som bildas av blodkärlen.

21
Q

Hjärtat

A

Cor. Muskel med taktfast sammandragningar, driver runt blodet genom kärlsystemet. Pumpkraften skapar blodtrycket.
Stor knytnäve, väger 300 gram, ligger mellan lungorna till vänster i bröstkorgen. Tvärstrimmig muskulatur, kallas hjärtmuskulatur eller myocardium. Går ej att påverka med viljan. Allt eller intet aktivitet, aktiveras i helhet eller inte alls. Uthållig muskeln, mellan varje kontrqktion måste hjärtat ta ca 0,2 sekunder innan de kan slå igen. Förhindrar kramp i hjärtmusjeln.
Väggen som skiljer halvorna åt kallas septum. Förmak -atrium. Tar emot blodet
Kammare - ventrikel. Pumpar de vidare.
Höger kammare pumpar syrefattift blod till lungorna för syresättning ing och utvärdring av koldioxid.
Vänster kammare pumpar syrerikt blod till resten av kroppen. Drar tyngsta lasset i pumparbetet
Pumpas ut lika mycket blod i båda kammare, fyr a ventiler, klaffar, öppnas och stängs i takt på hjärtslag.
Fmrmak fungerar som väntrum för blodet.

22
Q

Hjärtväggen består av tre skikt

A

Endokardiet - innersta skikt. Direkt fortsätt ing av de stora blodkärlens inre väggar. Motverkar endokradiet att få blodproppar inne i hjärtat
Myokariet - hjärtmuskeln
Epikardiet - yttersta skikt
Perikardiet - hjärtsäcken
De blodkärl som försörjer hjärtat med blod kallas kransatärer och förorenar sig runt hjärtat

23
Q

Hjärtats klaffar

A

Två typer hjälper till att reglera blodflödet i hjärtat och ser till att blodet strömmar i rätt riktning. Mellan förmak och kammare sitter segeklaffar, tricuspidalis ( höger sida) och mitralisklaffarna (vänster). Hjärtat dra ihop sig pressar segeln ihop så klaffen blir tät och hindrar blod från att passera.
Lunnpulsåder lämnar på höger sida - pulmonalis klaffar
Aorta till vänster - aortaklaffar

24
Q

Hjärtats arbete

A

Halvorna samarbetar, när ena pumpar vilar den andra. Arbetsfas - systole och vilofas - diastole. Under vilofasen fylls hjärtat med blod från kramsartären. Normalt 70 slag i minuten i vila. Varje pumptag ät ca 70 milliliter blod som lämnar vänster kammare, slagvolym. På en minut blir det 5 liter, minutvolym. Hjärtat pumpar ut med blod om kroppen behöver syre eller näring, ex hårt arbete. Ökar även om vi blir upprörda, rädda eller dricker alkohol.
Den som tränar regelbundet får starkare hjärta som orkar pumpa ut mer blod vid varje sammandragning.

25
Q

Retledningssystemet

A

Signaler från hjärtat retledningssystem, speciella muskeltrådar som skapar elektriska och leder impulser.
Utgår från sinusknutan, liten muskelknuta som sitter i väggen till höger förmak. Sinusknutan stimulerar spontana urladdning, hjärtat dra ihop sig och slå med en frekvens. Slagimpuls leds genom förmaksnuskulatur, passerar AV-noden mellan förmak och kammare och sprider sigdärifrån ut I kammarmuskulaturen som drar sig samman. Impulsen skickas sen vidare genom His ska bunten, går mellan båda kramarna ner till hjärtats spets och vidare en bit upp längst kammarens yttre väggar.
His ska bunten består av specificerade hjärtmuskelceller med nervliknade egenskaper.
Sinusknutan bestämmer hjärtats normala takt, vilopulsen. Men står också under inflytande av signaler från autonoma nervsystemet.

26
Q

De stora blodkärlen

A

Artärer - leder blod från hjärtat ut I kroppen. Syrerikt blod, undantag för lungpulsådern truncus pulmonalis. Utgår från höger kammare och leder syrefattigt blod från hjärtat via två förgreningar till varderav lunga.
Arota - största blodkärlet. Tvärsnittyta mellan 2 och 3 cm.
Storakroppspulsådern tar emot blod från vänster kammare och börjar på hjärtats ovansida. Sträcker sig uppåt (ascendens), svänger av och bildar en båge (arcus) vid halsen och åter böjer sig ned mot bröstet ( descendens ) och magen (abdominalis)
När blodet töms på syre och näring ute i vävnaderna leds de tillbaka till hjärtat via venerna. Blodkärlen möts i två stora kärl som smalar syrefattiga venblodet från över och underkroppen/hålvenen. Hålvernerna ansluter i hjärtats högra förmak.
Lungvenerna, fyra vener som återvänder till hjärtat från lungorna, har syrerikt blod. Tömmer de i vänsterförmak

27
Q

Hjärtats egen blodförsörjning - kramsartärerna

A

Hjärtmuskeln måste ha syre och näring för att arbeta. Får blodförsörjning från två blodkärl som utgår från början av aorta, kramsartärerna.
Bland äldre är det vanligt med förträningar i kramskärlen som orsakas av ateroskleros, åderförfettning. Kan leda till sjukdom.
Vanlig diagnos, kärlkramp, angina pectoris, smärtor i bröstet orsakade av att hjärtat inte inte mängden syre och näring. Sker oftast när hjärtat är i högvarv och går självmant i vila. Om blodtillförsel till hjärtat bli helt blockerad kan den del av hjärtmuskel dö av syrebrist, hjärtinfarkt.

28
Q

Perifera cirkulationen

A

Två delar.
Ena delen leds av syrerikt blod ut från hjärtat ut I kroppen syre förbrukas och blodet tar upp koldioxid från ämnesomsättningen. Blodet leds till hjärtat igen, stora kretsloppet
Andra delen, cirkulationen tar hand p. De syrefattiga blodet i hjärtat och pumpar de vidare till lungorna. Blodet där tar upp mu syrgas och gör sig av med koldioxid, går tillbaka till hjärtat. Lilla kretsloppet/lungkretsloppet.
Högerkammare - lungpulsådern - lungarätren- lungorna- lungvenen- vänster förmak- vänster kammare - aorta- kroppen-ena av hålvenerna - höger förmak.
Vänster kammarevägg är tjockare än den högra för att blodet som pumpas ut I aorta ska till större system. Behöver arbeta hårdare och trycker högre

29
Q

Kärlträder

A

Artärer - blodkärl som leder blodet, ut i kroppen. Utgår från hjärtat,blir tunnare kärl, artrioler och sist kapillärer. Ganska tjocka lager glatt muskulatur, elastiska egenskaper.
Arterioler - mindre artärer. Kraftig muskelvägg. Styr blodflödet till de organ där de behövs. Har störst inflytande på blodtrycket av alla.
Kapillärer - hårrörskärl. Finns mellan artärer och vener. Når ut I alla delar av kroppen. Små. Förbinder artärer och vener med varandra. Här utför blodet sin uppgift. Blodet lämnar ifrån sig syre och näringsämnen till cellerna och tar med sig koldioxid och annat slagg. Drf är kapilkärväggarna mycket tunna och genomsläppliga. Uppstår det störning kan de leda till ödem
Venoler- minsta typen av ven. Tar emot blodet från kapilärerna och leder de vidare till venerna.
Vener - samlar upp blodet ute i kroppen och för det vidare tillbaka till hjärtat. Större. Ruvar på 75% av blodvolymen. Blodreserv. Trycket är lågt och pulserar inte. Muskelsammandragningar gör att blodet pressas vidare. Ökar trycket så kärlen utvidgas kallas det åderbråck.

30
Q

Huvudet blodcirkulation

A

Stora halspulsådern, arteria major carotid, förser huvudet med syrerikt blod. Detta som vi känner pulsen vid halsen. Delas upp i struphuvudet i inre del, arteria carotis externa och arteria carotis interna. Bakre huvudet får blod från kotartären, arteria vertebralis.
Venen vena major jugular transporterar syrfattigt blod från bakhuvudet till hjärtat via hålvenen, vena cava superior

31
Q

Portasystemet

A

På 3 min har allt blod i hela kroppen passerat levern. Levern får blod från flera håll, för levern är kroppens centrala roll i ämnesomsättningen.
Vener som mynnar i leverns portåder kallas för portasystemet.
Blodet från portådern innehåller vattenlösliga näringsämnen som hämtas upp I tarmen och omsätts i levern, av glukos bildas glykogen.
Efter blodet har passerat levern rinner de ut genom levervenerna, venae hepaticae.

32
Q

Hjärtat och kärlsjukdomar

A

Står för ca hälften av dödsfallen i Sverige.
Ateroskleros- åderfettning, förträngning i blodets pulsåder.
Orsakar av förändringar i celler och vävnader.
Faktorer som ökar risken
Övervikt
Höga blodfetter
Brist på motion
Stress
Hög alkoholkonsumtion
Diabetes

33
Q

Ateroskelors

A

Förträgning som drabbar artärerna. Fett lagras in i blodkärlsväggen. Uppstår ett plack som är skrovlig och ojämt, blodplättar fastar lätt och ger upphov till blodproppar. Vävnaden dör pga brist på syre och näring.
Propp som drabbar hjärtat egen blodförsörjning, kransartärerna, är hjärtinfarkt. Propp i hjärnan blodkärl är hjärtinfarkt eller stroke.

34
Q

Agina pectoris- kärlkramp

A

Hjärtsjukdom som beror på blodtillförseln till hjärtat fungerar dåligt

35
Q

Hjärtinfarkt

A

Blivit totalt stopp i blodflödet till någon del av hjärtat. Beror oftast på aterkleros. Vävnaden o hjärtat kan inte ersättas, när området läker kommer ett ärr av bindväv att bildas, hjärtat fungerar sämre.

36
Q

Myokardit - hjärtmuskelinflammation

A

Uppträder i samband med virusinfektion. Kan leda till hjärtklappning, rubbad hjärtrytm. Risk om man anstränger hjärtat för hårt utan att veta om det

37
Q

Hjärtsvikt

A

Hjärtat har inte normal förmåga att pumpa ut blod i kroppen. Minutvolym är låg. Trycker i venerna stiger och vätskan pressar ut ur kapilärrerna med ödem som följd .
Hjärtsvikt i vänster kammare försvårar inflödet av blod, vätskan blir stående i lungorna. Är det i höger kammare drabbas man av ödem.

38
Q

Blodtryck

A

Trycket som blodet utövar i kärlväggarna. Högst blodtryck o artärerna närmast hjärtat. Allra lägst i hjärtats förmak. När hjärtat pumpar ut blod stiger trycker i blodkärlen, systoliska trycket. Sjunker när hjärtat slappnar av, diastoliska trycket
Mäts i millimeter kvicksilver (mmhg)
Lägst när vi slappanar av. Högt blodtryck ökar risken för stroke och hjärtinfarkt.

39
Q

Puls

A

Hjärtat kontrasterar, orsakar en pulserande i elastiska artäerna. Pulstrycket

40
Q

Högt blodtryck - hypertoni

A

Högre än normalt. Stiger när vi blir äldre.
Obehandlat innebär påfrestning av blodkärlen som kan orsaka farliga sjukdomar.
Förekommer i två former
Primär - finns inga kända orsaker
Sekundär - orsakas av någon sjukdom.

41
Q

Nervöst hjärtat

A

Normalt med helt ofarlig. Folk får hjärtklappning när man blir ex stressade