DEL 2 Flashcards

Olika forskningsmetoder, experimentell design

1
Q

Fallstudie, case study

A

Studerar ett visst fall, grupp, händelse på en detaljerad “nivå”. Ex metoder: observationer, intervjuer, fysiologiska och psykologiska tester, uppgifter. Fördel och nackdel?

Fördel - kan ge djup info om ett specifikt fall, kan ge upphov till vidare hypotes, är informationsrikt. Nackdel - Kan ej fastställa kausalitet, kanske inte är representativt, kan tolkas “fel” av forskaren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Naturalistiska observationer

A

Observerar beteenden av organismer /människor i en naturlig miljö. Fördel och nackdel?

Fördel - studera beteenden, frekvensen i dess kontext. Nackdel - risk finns att man stör miljön, människorna och djuren kan bete sig anpassat efter medvetna iakttagelsen. Kan inte fastställa kausalitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Enkäter, survey research

A

Data samlas genom enkäter /frågeformulär om en ett visst fenomen/frågeställning som deltagare fyller i. Möjlighet att mäta och samla in en stor mängd data utifrån en större grupp, om ex åsikter och beteenden. Fördel och nackdel?

Fördel - kan samla in en stor mängd data som kan vara generaliserbart, kan jämföra data över tid. Nackdel - Stickprovets urval kan påverka resultatet, interviewer bias och social önskvärdhet kan påverka resultatet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Korrelationsstudier

A

Sambandsstudier, studerar sambandet mellan två eller fler variabler. Naturalistiska observationer och enkäter används ofta för att studera sambandet mellan två variabler. Fördel och nackdel?

Fördel - om man ser samband kan man predicera, en möjlig metod om man inte kan designa ett experiment på ett etiskt sätt. Nackdel - kan ej se kausalitet, risk finns för dubbelriktade samband, tredjevaribelnsproblemet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Experimentell studie

A

Manipulerar en oberoende variabel, och mäter effekten den har på den beroende variabeln/utfallsvariabeln (det vi vill mäta). Syftet är att studera kausalitet, orsakssamband. Kontrollerar faktorer och variabler som kan påverka studien för att öka interna validiteten. Urvalet delas in i olika betingelser. Fördel och nackdel?

Fördel - kan se orsakssamband. Nackdel - sammanflätande variabler, placeboeffekt, försöksledareffekten och demand characteristics.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är viktigt att tänka på vid urvalet för betingelse vid en experimentell studie? Olika sätt att designa experimentet

? förtydliga

A

Kontrollgrupp + experimentgrupp
Två grupper ? är det samma som kontrollgrupp? Samma grupp - konstanta egenskaper över betingelserna. Fördel och nackdel?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kvalitativ studie

A

Använder sig av många mätmetoder, intervjuer, självrapporter, frågeformulär, videomaterial. Syftet är att studera mönster som ligger bakom beteende och beslutstagande. Skillnad mot kvantitativ forskning är bland annat att man inte har en direkt frågeställning. Datan som samlas in kan vara oförutsägbar och ‘“obegränsad”, subjektivitet? Fördel och nackdel?

Fördel - ger informationsrik data, får ta del av subjektiva upplevelser. Nackdel - Stickprov kanske inte är generaliserbara, subjektiva tolkningar kan påverka resultatet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Mixed-Methods design

A

Använder sig av både kvantitativa samt kvalitativa studier, för att använda fördelar från båda metoder. Ex ny telefon på marknaden, kvantitativ = ex kolla på hur blicken sveper över skärmen, EEG som mäter aktivitetsmönster. Kvalitativ = ex mätmetoder i mindre grupper med utförliga frågeenkäter för att få reda på användarvänligheten.

Vad är skillnaden mot kvalitativ studie?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv begreppen population och stickprov

A

Population är den grupp individer som vi vill dra slutsaser om, stickprovet är den grupp som deltar i studien och ska representera populationen. Vilken risk finns annars?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Förklara begreppen slumpmässigt urval och stratifierat slumpmässigt urval

A

Slumpmässigt urval = slumpmässigt urval ur populationen, för att erhålla en representativ grupp.
Stratifierat slumpmässigt urval = ett urval som tar egenskaper i åtanke, ex yrkesgrupp med könsfördelning på 70% - 30%. Urvalet resulterar i samma fördelning som gruppen vi studerar. (WIERD?)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv begreppen dubbelriktade samband (bidirectionally) och tredjevariabeln-prolemet.

A

Dubbelriktade samband = båda variablerna influerar varandra

Tredjevariabeln-problem = I en korrelationsstudie där man undersöker sambandet mellan två variabler kan det finnas en tredje Z gömd variabel som påverkar resultatet. Exempel?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv begreppet korrelationskoefficienten

A

Statistik som indikerar riktningen och styrkan av sambandet mellan två variabler, genom matematik. “Räckvidden” är från -1.00 till + 1.00, desto närmare -1 eller +1 desto starkare korrelation (negativ eller positiv korrelation). Kan indikera på svagare eller starkare samband mellan två variabler. (signifikans)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beskriv begreppet motbalansering, counterbalancing. När används det och varför?

A

Används i experimentell design/forskning, om betingelserna består av samma personer (konstanta egenskaper) varierar man så en del av gruppen startar med experimentet och den andra gruppen startar i den andra miljön utan den manipulerande oberoende variabeln.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Beskriv begreppet confounding of variables (sammanflätning av variabler)

A

Confounding of variables händer när två oberoende variabler är sammanflätade på så sätt att vi inte kan avgöra vilken som har påverkat den beroende variabeln. Vad resulterar detta i om det sker i en studie? Tredje variabeln problemet?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är en oberoende variabel respektive beroende variabel?

A

En oberoende variabel är den faktor som manipuleras i ett experiment. Den beroende variabeln är det vi vill mäta. Desto högre stöd för att den oberoende variabeln styr den beroende variabeln desto högre intern validitet. Ge exempel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är intern respektive extern validitet?

A

Intern validitet = kvalitén på studien, här ingår ex urval, tolkningar, val av metoder. Noggrant utformad.

Extern validitet = om studien är så pass noggrant utformad att det går att applicera den på andra grupper, situationer och sociala sammanhang. Slutsatsernas generaliserbarhet.

Vad är begreppsvaliditet?

17
Q

Vad är det för skillnad på slumpmässigt urval, random sampling och randomisering, random assignment?

A

Slumpmässigt urval används i ex enkäter, slumpmässigt urval ur population.

Randomisering används i ex experiment när man gör ett urval av försöksdeltagare till olika betingelser.

Vilken påverkar studiens IV och EV? Fråga 16 del 3.

18
Q

Beskriv begreppet deltagarnas förväntningar, demand characteristics

A

Ledtrådar som deltagare fångar upp om hypotesen av studien eller om hur de ska bete sig. Det kan störa studiens interna validitet genom förvrängda resultat. Vad är skillnaden mellan social Desirability bias?

19
Q

Beskriv begreppen försöksledareffekten, experimentet expectancy effects och dubbelblind, double-blind procedure

A

Försöksledareffekten handlar om oavsiktliga tendenser där försöksledaren påverkar deltagarna att svara på ett sätt som överensstämmer och går i samma riktning som deras hypotes. (motverkar detta genom ex att den som samlar data inte får veta hypotes)

Double blind procedure är ett tillvägagångssätt där både deltagare och försöksledare inte får reda på vilken betingelse deltagaren tillhör = minskar risken för försöksledareffekten och placeboeffekten, att försöksledaren beter sig olika mot de olika betingelserna och att deltagarnas förväntningar påverkar resultatet.