Den romerska republiken Flashcards

1
Q

Vem var etruskerna ?

A

Staden Rom reagerades på 500-talet f.kr av ett mäktigt folk som kallades för etruskerna, dom lärde Roms invånare väldigt mycket, som att bygga vägar och vattenledningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur bestämde sig romarna att styra ?

A

Att det skulle inte vara någon kung alls, Rom skulle bli en republik. En republik är en stat som inte styrs av någon som har fötts till makten, då dom har ingen kung eller drottning.

Rom skulle styras av senaten och två konsuler. Senaten bestod av 300 män från stadens alla rikaste män. De två konsulerna hade Roms vanliga fria män valt.

Om krig skulle hota Rom, skulle det vara en diktator, bara en person som bestämmer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Varför/ Hur erövrade romarna Medelhavsområdet ?

A

Romarna låg i ständiga krig med sina grannar i 200 år. Men vid 200-talets början hade Rom segrat över alla folk på den italienska halvön. Västra Medelhavsområdet behärskades av den feniciska staden Kartago. Romarna kände sig väldigt hotade av kartagerna i över 100 år, så dom krigade med dom. När Rom hade erövrat Kartagos alla handelsstäder runt Medelhavet var romarna ändå inte nöjda.

År: 146 f.kr brändes staden Kartago och många människor dödades, som en symbolisk handling plöjde romarna upp marken och hällde salt att inget skulle växa där igen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Varför/ hur tog romarna efter grekernas kultur ?

A

Romarna blev imponerade över grekernas bibliotek och alla byggnader och skulpturer. Hemma i Rom fanns det inget sådant. Så generalerna roffade åt sig så många böcker, konstverk och statyer som fick plats i deras skepp. De tillfångatog också greker och förde hem dem som slavar.

Bland slavarna fanns det män med hög utbildning som dom kunde undervisa sina romerska ägare. Romarna läste mycket grekisk filosofi och vetenskap, det byggdes teatrar där grekiska skådespel spelades. Även författare härmade de grekiska böckerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur kunde romarna bli arbetslösa ?

A

Roms rikaste män tog de stora rikedomarna som rövades bort från de besegrade folken. De romerska staten tog också en, som användes till stora statliga byggnader i Rom och till broar, vattenledningar och vägar. Rom blev en mäktig och rik stad, men många blev fattiga av krigen. I Rom fanns efter alla krig en massa slavar, många inflyttade blev arbetslösa. Dessa män kunde bli farliga för ordningen i staden för att de blev så många.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly