Romarriket faller sönder Flashcards

1
Q

Varför började Romarriket falla sönder ?

A

De romerska soldaterna fick svårt att stå emot angripare. På 200-talet var det både perser och germaner i norr starkare och farligare än förr. För att ha råd att anställa fler soldater höjde kejsaren skatterna, men det var inte alla som betalade skatten, de rikaste kunde oftast klara sig undan. Det blev svårt för småbönderna och köpmännen. Och det blev brist på silver, silverhalten i mynten minskades så pengarna förlorade sin värde, folk kunde inte byta ut varor och butikerna stängdes och många flyttade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad gjorde befolkningen när Romarriket håll på att falla sönder ?

A

För att inte svälta sålde bönderna sina gårdar och tog arbete hos någon rik. I det gamla jordbruket fick de rikas djur beta sönder växterna som höll fast jorden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur spreds Kristendomen i Romarriket ?

A

Den hade börjat spridas från de judiska Palestina som tillhörde romarriket på 100-talet. Kvinnor, fattiga och slavar började skapa en religion, för att det var bara männen som var tillåtna att tro på en gud. Alla män och andra blev irriterade på de kristna så att alla deras texter brändes, men religionen samlades under jorden och det blev mer och mer människor som var med för att dom tyckte om att känna sig betydelsefulla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur blev Kristendomen en statsreligion ?

A

Människorna insåg i rikets styrande att det inte lönade sig att jaga de kristna. Istället tycket kejsaren Konstantin den store att det var klokare att hjälpa dem, de gav fina byggnader och en massa pengar till kyrkan. I slutet av 300-talet bestämde sig kejsaren att Kristendomen skulle vara en statsreligion och alla andra religioner skulle förbjudas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur kunde Romarriket dela sig i två olika riken ?

A

Soldaterna började göra uppror och ropade ut sina egna befäl till kejsare. Ett tag fanns det inte mindre än sex kejsare samtidigt. Det blev omöjligt att hålla ihop det stora riket, år 395 delades riket i två delar: Västrom och Östrom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly