Det tidiga universum Flashcards

1
Q

Varför bildades endast de lättaste grundämnena i det tidiga universum?

A

Tunga grundämnen kunde inte skapas direkt vid big bang då det inte finns några stabila ämnen med 5 eller 8 protoner. Samt att det inte fanns nog med tid för att skapa tyngre element, neutroner sprids ut. Finns ingen neutron capture.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är deuterium flaskhalsen? Varför var den av betydelse för formationen av lätta atomkärnor i det tidiga universum?

A

Är en isotop av väte, även kallat tungväte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Varför är antimateria så sällsynt idag?

A

När fotoner blir materia så skapas det lika mycket materia och antimateria. Man tror att vid big bang så skapades det bara lite mer materia än antimateria. Och på så sätt skapa universum som vi se idag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är horisontproblemet? Vad är planhetsproblemet? Hur kan dessa problem lösas med inflationsidén?

A

Problemet är att om man kollar på en galax som ligger 1000 ljusår bort så ses vi vad som hände för 1000 år sedan. Vi kan också iaktta strålningen som sändes ut efter big bang. Men oavsett vart man kollar så har strålningen samma temperatur. Fast de är flera tusen ljusår isär. Detta löses med att man tror att dessa två punkter startade väldigt nära för att sedan accelerera exponentiellt snabbare än ljuset. Detta kallas inflation.
Planhet Problemet observerar att efter big bang så fanns det precis så mycket materia för att göra rummet platt, men densiteten ligger väldigt nära kritisk densitet. Även ett universum som är böjt kommer se platt ut om det är oändligt litet. Sedan om det får växa med hjälp av inflation så blir det stor enormt fort men behåller den platta “ytan”. Enligt inflation är den observerbara delen av universum bara en liten del av helheten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Om gravitationen är så svag jämfört med den starka kraften, varför är det då gravitationen och inte den starka kraften som bestämmer planetbanorna kring solen?

A

Gravitation är en relativt svag kraft, men påverkar alla partiklar i universum. Medans “starka krafter” bara påverkar partiklar som är uppbyggda av kvarkar, protoner och neutroner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly