Jämförande planetologi Flashcards

1
Q

Hur tror astronomer att solsystemet formades?

A

Nebularhypotesen hävdar att solsystemet bildades för 4,6 miljarder år sedan genom en gravitationell kollaps av ett gigantiskt stoftmoln. Enligt denna hypotes skulle ur en i början formlös, ytterst förtunnad och starkt upphettad, ofantligt stor gasmassa (en nebulosa eller ett kosmiskt moln), till följd av avsvalning och rotation, hela vårt planetsystem ha uppstått med dess centralsol, alla i samma riktning och i ungefär samma plan kretsande planeter, dessas drabanter, Saturnus ringar och så vidare. Molnet var i början troligtvis flera ljusår i diameter och var inkubator för flera stjärnor.[3]

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

På vilka sätt är Jorden unik jämfört med de andra planeterna i vårt solsystem?

A

Jorden (1 AU) är den största och mest kompakta av de inre planeterna. Jorden är den enda av planeterna som konstaterats ha geologisk aktivitet och är även den enda planeten som med säkerhet härbärgerar liv. Dess flytande hydrosfär är unik bland stenplaneterna och jorden är också den enda planeten hos vilken plattektonik har observerats. Jordens atmosfär skiljer sig markant från de andra planeternas, vilket förklaras av att närvaron av levande organismer har förändrat atmosfären till att innehålla fritt syre, i dag motsvarande 21 procent.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Karakterisera Jordliknande och Jupiterliknande planeter.

A

En jordliknande planet är en himlakropp (planet eller naturlig satellit) som har naturförhållanden som påminner om jordens och därmed kan innebära en möjlighet till att finna utomjordiska livsformer. Jordliknande planeter är stenplaneter och återfinns i den beboeliga zonen där det inte är för varmt eller för kallt för liv.

jupiter är en gasjätte som man inte ens är säker på om den har en fast kärna. Den är 2.5 ggr så massiv som alla planeter runt vår sol sammanlagt.
I vårt solsystem finns det fyra gasjättar, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är asteroidbältet respektive Kuiperbältet? Var är de lokaliserade? Hur ser objekt funna i de två regionerna ut jämfört med varandra?

A

kuiperbältet är en samling små himlakroppar som är belägrade utanför neptunus omloppsbana i vårt solsystem.

Asteroidbältet är liknande kuiperbältet men ligger mellan mars och Jupiter ist för utanför Neptunus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är en planetisemal och hur gav planetisemaler upphov till Jordliknande (terrestriella) planeter?

A

En planetesimal är en asteroidliknande himlakropp, en byggsten till planeter. De första planetesimalerna upptäcktes 1997. Deras storlek är upp till några kilometer i diameter.
Solsystemet har sitt upphov i gas- och stoftmoln, molekylmoln, i Vintergatan. Kollisioner mellan dessa gas- och stoftmoln resulterar i kollaps och stjärnbildning. Runt en nybildad stjärna bildas en skiva av gas och stoft, en protoplanetär skiva, där planeter bildas. Det första steget i planetbildning är samlandet av stoftpartiklarna till kilometerstora planetesimaler. Processen är begränsad till att ta några miljoner år vilket är den protoplanetära skivans livslängd. Efter bildandet av planetesimaler tar gravitationen mellan planetesimalerna över och de kan samlas ihop till protoplaneter och slutligen planeter. Jorden har träffats av många planetesimaler, men vår atmosfär har eroderat bort dessa kratrar.[1]
I solsystemet finns planetesimaler kvar från bildandet av planeter i form av kometer, asteroidbältet och Kuiperbältet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilka skillnader finns det i kemisk komposition mellan de inre planeterna och de yttre jätteplaneterna? Varför finns dessa skillnader?

A

Skillnaderna mellan inre och yttre planeter är att de inre är uppbyggda av sten och har en kärna av järn med hög densitet. Består ofta av tyngre grundämnen.
Yttre planeter har lägre densitet, består huvudsakligen av väte och helium. Så skillnad, inre planeter består av sten och yttre av gas.
“Under tiden fortsätter sammandragningen av protostjärnan tills trycket och temperaturen ökar så mycket att kärnreaktioner (fusion) startas och stjärnan tänds. Solvinden som uppstått av den nytända stjärnan blåser bort det mesta av gasen från solsystemets inre delar. Resultatet blir att de inre planeterna Merkurius, Venus, jorden och Mars är små och steniga utan speciellt mycket gas eller vätska”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Varför är kratrar vanliga på månen men sällsynta på jorden?

A

För att jorden har en tjockare atmosfär, där mindre meteoriter brinner upp. Samt att det finns ett klimat som göra att kratrar eroderas bort.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Skulle du kunna använda en kompass för att orientera dig på Venus? Varför eller varför inte?

A

Nej det kan man inte. “På grund av att Venus har en alltför långsam rotationshastighet runt sig, som exempel är jordens ekvatoriala rotationshastighet 465,1 m/s medan Venus bara är 1,81 m/s, genereras ej ett magnetfält som kan hålla kvar det joniserade vätet i atmosfären utan det förs efterhand istället ut i rymden av solvinden.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Varför bibehåller små planeter sämre sin inre värme än stora planeter?

A

Lägre gravitation, så blir inte lika mycket tryck in mot centrum??
OKLART

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilka tekniker använder man sig av för att detektera planeter kring andra stjärnor? Varför är det svårt att med dessa tekniker detektera planeter som liknar Jorden?

A

Denna metod som även kallas dopplerspektroskopi använder radialhastighet eller dopplereffekt för att se små rörelser hos en stjärna med en eller flera planeter i omloppsbana. En planet som kretsar runt en stjärna påverkas av exakt lika stark gravitation som stjärnan själv, men eftersom stjärnan väger många tiopotenser mer än planeten blir stjärnans rörelse mycket mindre uttalade. Den förskjutning av spektrallinjer som i stjärnans ljusspektrum iakttas i de två extremfallen (där stjärnan färdas mot jorden med största hastighet och där stjärnan färdas från jorden med största hastighet) tillåter beräkning av radialhastigheten som kan vara så liten som 1 m/s

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly