en bättre begreppslista 1 Flashcards

1
Q

Definitionsteori:

A

Definitionsteorin föreslår att varje medlem av en kategori uppfyller en fastställd uppsättning nödvändiga och tillräckliga villkor för att vara medlem i kategorin. Den bygger på att kategorier definieras genom abstrakta prototyper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Prototypteorin:

A

Prototypteorin hävdar att människor använder prototypiska exempel eller genomsnittliga representanter av en kategori för att avgöra om ett objekt tillhör kategorin. Det är mer flexibel än definitionsteorin och kan hantera gränsfall.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Exemplarteorin:

A

Exemplarteorin argumenterar för att människor lagrar och använder specifika exempel eller fall från en kategori för att utföra kategorisering och dra slutsatser. Den ger en mer naturlig och flexibel syn på kategorisering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Semantiskt nätverk:

A

Ett semantiskt nätverk är en kognitiv modell som representerar hur begrepp är relaterade till varandra. Det används för att beskriva och förstå hur vårt mentala lexikon organiserar ord och deras relationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Konnektionistiska nätverk:

A

Dessa nätverk är en modell inom kognitiv psykologi som bygger på artificiella neuronnätverk och försöker simulera hur kognitiva processer fungerar genom att använda många små enheter (artificiella neuroner) som är sammankopplade. Dessa nätverk fokuserar på att representera hur information bearbetas och lagras i vårt sinne genom att efterlikna neurala förbindelser. De används ofta för att modellera inlärning, minne och andra kognitiva processer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Constructivistisk teori av perception:

A

Detta är en teori inom perception (uppfattning) som betonar att vår perception av världen inte enbart är resultatet av passiv mottagning av sensorisk information (bottom-up-process), utan att den också påverkas av vår tidigare kunskap, erfarenhet och förståelse av världen (top-down-process). Med andra ord använder vi våra förväntningar och tidigare erfarenheter för att tolka och förstå våra sensoriska intryck. Detta står i kontrast till teorier som endast fokuserar på den sensoriska informationens roll.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Gestaltpsychology (Gestaltpsykologi):

A

Gestaltpsykologi är en teori som betonar att människor uppfattar och förstår världen genom att organisera information i meningsfulla mönster och gestalter, snarare än att behandla element i isolation

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Direkt perception:

A

Direkt perception är ett perspektiv inom kognitiv psykologi som hävdar att vi uppfattar världen utan att behöva skapa interna representationer eller tolkningar. Istället tar vi in information direkt genom våra sinnen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Konstruktivism:

A

Konstruktivism är en teoretisk ram inom kognitiv psykologi som betonar att människor aktivt konstruerar sin förståelse av verkligheten genom att integrera ny information med befintlig kunskap och erfarenhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Visuella mentala bilder:

A

Visuella mentala bilder är mentala representationer av visuell information, inklusive bilder och scener, som människor skapar i sitt sinne. De används för att föreställa sig och utforska olika scenarier, lösa problem och förstå visuell information.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Tillgänglighetsheuristik och representativitetsheuristik:

A

Dessa är två kognitiva heuristiska strategier som människor använder för att fatta snabba beslut. Tillgänglighetsheuristik innebär att vi bedömer sannolikheten för ett evenemang baserat på hur lätt det kommer upp i vårt minne, medan representativitetsheuristik innebär att vi bedömer sannolikheten för ett evenemang baserat på hur likt det är en stereotyp eller en representativ modell.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Bounded rationality:

A

Begränsad rationalitet är en modell som föreslår att människor inte alltid agerar fullt rationellt när de fattar beslut, på grund av tids- och informationsbegränsningar. Istället använder de förenklande strategier och heuristik för att fatta beslut som är tillräckligt bra för att möta deras mål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Representativ design:

A

Representativ design innebär att man skapar experimentella uppgifter eller scenarier som återspeglar den verklighet som man vill studera. Det används inom forskning för att skapa situationer som liknar de som studeras och för att dra slutsatser om verkligheten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Naturliga frekvenser:

A

Naturliga frekvenser är ett sätt att representera information om sannolikheter i ett format som är mer intuitivt och lättförståeligt för människor. De används inom riskkommunikation för att göra sannolikhetsinformation mer begriplig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Homo economicus:

A

Homo economicus är en förenklad modell av ekonomiskt beslutsfattande som antar att människor agerar helt rationellt, i eget intresse och syftar till att maximera sin egen nyttomaximering. Det används inom ekonomisk teori för att förutsäga mänskligt beteende i ekonomiska sammanhang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Regelbundenhet:

A

Regelbundenhet innebär att vi tenderar att uppfatta mönster, ordning och struktur i vår omgivning. Det används inom kognitiv psykologi för att förklara hur vi organiserar och tolkar information.

17
Q

Koncept:

A

Ett koncept är en abstrakt mental representation av en kategori eller en idé. Koncept används för att organisera och förstå information om objekt, händelser eller idéer.

18
Q

Priming:

A

Att höra ett påstående med en specifik syntactic konstruktion ökar chansen att svaret kommer att produceras med samma konstruktion. Priming är en kognitiv process där tidigare exponering för en viss stimulus påverkar hur en person uppfattar eller reagerar på en senare stimulus. Det används inom psykologi och kognitionsforskning för att studera hur förväntningar och tidigare erfarenheter påverkar kognitionen.

19
Q

Top-down (uppifrån-ned):

A

Top-down-processer innebär att vi använder vår tidigare kunskap, förväntningar och erfarenheter för att påverka hur vi uppfattar och tolkar informationen vi tar in. Det är som om vi använder vår “inre guide” för att förstå vad vi ser. Exempel: Om du letar efter din väns ansikte i en folksamling, använder du din förväntning om hur din vän ser ut för att vägleda din uppmärksamhet.

20
Q

Bottom-up (nedifrån-upp):

A

Bottom-up-processer handlar om att ta in rå sensorisk information från omgivningen och bearbeta den. Det är som om vi bygger vår uppfattning från grunden baserat på det vi ser, hör eller känner. Exempel: Om du ser en mängd färgade prickar på en skärm, bearbetar ditt sinne den färg och placering av varje prick innan det drar några slutsatser.

21
Q

Ventral ström:

A

Ventral ström är den delen av hjärnan som är inblandad i att känna igen och förstå objekt och deras egenskaper. Den hjälper oss att identifiera vad vi ser och associera det med vårt minne och våra kunskaper. Tänk på det som “vad”-vägen.

22
Q

Dorsal ström:

A

Dorsal ström är den delen av hjärnan som hjälper oss med spatial perception, rörelse och att skapa en övergripande förståelse av vår visuella omgivning. Den hjälper oss att sätta ihop information om var saker är och hur de rör sig. Tänk på det som “där”-vägen.

23
Q

Ekologisk perceptions-teori:

A

Ekologisk perceptions-teori är en vetenskaplig teori som utvecklades av James J. Gibson. Teorin fokuserar på hur människor uppfattar och interagerar med sin omgivning i dess naturliga ekologiska kontext. Den betonar att perception är en aktiv och direkt process där människor tar in information direkt från sin omgivning genom sina sinnen, istället för att bygga upp en inre representation av världen.
Teorin betonar att perception inte enbart är en passiv mottagning av sensorisk information, utan att våra sinnen är anpassade för att extrahera meningsfull information från omgivningen. Det innebär att vi uppfattar objekt, avstånd, rörelse och andra egenskaper i vår omgivning utan att medvetet analysera och tolka varje detalj