kognition 2 Flashcards

1
Q

Definitionsteorin:

A

Definitionsteorin innebär att människor skapar mentala definitioner eller regler som beskriver de nödvändiga och tillräckliga egenskaperna för ett begrepp. Det är en teori om hur begrepp bildas genom att ange preciserade definitioner. Inom denna teori är kategoriseringen baserad på att avgöra om objekt uppfyller dessa preciserade kriterier.Så, concept och kategorisering kan kopplas till definitionsteorin i den meningen att teorin beskriver hur begrepp skapas genom preciserade definitioner och hur människor använder dessa definitioner för att kategorisera objekt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Concept

A

(kallas konceptuell kunskap )är en mental representation som används för en mängd olika kognitiva funktioner, inklusive minne, resonemang och användning och förståelse av språk. Inom den kognitiva psykologin är concept en abstrakt tankemodell som hjälper oss att organisera och förstå information. Det är en abstrakt tanke som vi använder för att kategorisera och förstå olika fenomen i världen omkring oss, ex du tänker på en katt du använder dig av konceptet av katt eller din mentala representation av en katt, vilket också inkludera all info om en katt, hur det sett ur , hur de beter sig osv. Concept är också en central del av vårt minne, genom att skapa koncept kan vi organisera och lagra information. När vi har ett begrepp för något, blir det lättare att komma ihåg och återkalla det. Det hjälper oss att resonera och dra slutsatser. Vi kan använda våra koncept för att jämföra och kontrastera olika saker, dra slutsatser om deras egenskaper och förutsäga hur de kan reagera i olika situationer. Inom språkanvändning och förståelse är koncept grundläggande. När vi använder och förstår språk, kopplar vi ord och fraser till våra mentala koncept. Detta gör det möjligt för oss att kommunicera och förstå varandra genom att använda ett gemensamt uppsättning koncept.De används bland annat till att
(löser följande problem):
* Identifiera (kategorisera)
* Tolka
* Predicera

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kategorisering:

A

Efter concept kan man säga att saker blir både mer komplicerade och intressanta. Då organisera man och det är begreppet kategorier. kategori är formulerad på det sättet att du skapar kategorier ex skulle din mentala representation av katt påverka vilka djur du skulle placera i kategorin katt och vilka som inte , eftersom concept ger reglerna för att sortera objekt i kategori, diskuteras concept och kategorier ofta tillsammans. Återigen, liksom med concept, handlar denna kategoriseringsprocess om betydelse (semantik) och inte bara visuell information, även om våra exempel ibland kan verka så (de används för att illustrera och förenkla). Så kommer ett äpple att kategoriseras tillsammans med en banan (de är båda frukt) och inte med en boll (de är båda runda) är detta bra sammanfattning eller har jag missat något

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Family resemblance:

A

Det här är en övning som kallas “Familjelikhet” (Family Resemblance) och används ofta inom områden som kognitiv psykologi och filosofi. Övningen syftar till att utforska hur människor kategoriserar och grupperar objekt och begrepp genom att identifiera likheter mellan dem. Syftet med övningen är att utforska hur olika människor kategoriserar och associerar egenskaper med olika objekt och hur det kan variera beroende på deras egna erfarenheter och perspektiv. Det betonar också hur kategorisering av objekt inte alltid är baserad på en enda central egenskap, utan snarare på en uppsättning av gemensamma egenskaper som objekten delar med varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Prototypteorin:

A

En teori som hävdar att människor organiserar sina begrepp kring prototyper eller mest typiska representanter av en kategori. Istället för tydliga definitioner är det centrala egenskaperna flexibla och prototyperna inom en kategori anses vara de mest representativa exemplen. Till exempel, en röd äpple skulle vara en prototyp för “äpple.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Prototype approach:

A

Fokusera på användningen av prototyper för att representera kategorier och hjälpa till med kategorisering av objekt och idéer. En prototyp är den mest typiska medlemmen av en kategori och används som en referenspunkt för att avgöra om andra objekt eller idéer hör till samma kategori. Prototypicitet avser hur nära ett specifikt objekt eller ex är till prototypen av en viss kategori. ju närmare egenskap ett objekt har prototypen har den högt prototypiska och ju färre egenskap en sak har prototypen har den lågt prototypicality.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Exemplarteorin:

A

Den här teorin föreslår att människor lagrar och kategoriserar begrepp genom att komma ihåg specifika exempel av objekt inom varje kategori. Det innebär att vi identifierar en kategori genom att tänka på exemplariska medlemmar snarare än att följa en central definition eller prototyp. Exempelteorin fokuserar på faktiska, upplevda exempel av objekt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Exemplar approach:

A

Är ens annan metod inom kategorisering som också tar hänsyn tyllen breda variationen bland objekt som tillhör en specifik kategori. teorin handlar om att avgöra om ett objekt är likt andra objekt inom samma kategori, ill skillnad från prototypteorin , där standarden är en enda genomsnittligt medlem av kategori. Exemplar är faktiskt medlemmar av kategorin som en person har stött på tidigare. Om en person till exempel har stött på sparvar, kråkor osv skulle varje av dessa vara ett exemplar för kategorin fåglar. Den förklarar hur vi kategoriserar objekt genom att jämföra dem med tidigare stött exemplar. Om ett objekt liknar många exemplar, kategoriseras det snabbare. Exempelteorin kan även förklara resultat som tidigare användes för att stödja prototypteorin. Till exempel kan teorin förklara “typicality effect,” där reaktionstider är snabbare för bra exempel på en kategori än för dåliga exempel, genom att föreslå att objekt som klassificeras snabbare liknar fler exemplar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Semantiska nätverk

A

är modeller för att representera och organsiera kunskap i form av nätverk eller graf strukturer. I dessa nätverk är begrepp och deras relationer centralt. Det används för att förklara hur vi lagrar och hämtar information från vårt minne. De representerar hur våra mentala begrepp och deras relationer är organiserade.collin och Quillans nätverk kan predicera en rad beteenden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Konnektionistiska nätverk

A

används för att modellera hur kognitiva processer, inklusive kunskapsbildning och minnesfunktion, fungerar. De representerar hur information bearbetas i hjärnan genom att efterlikna det neurala nätverkens dynamik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Back Propagation (Återkoppling):

A

Back propagation är en teknik inom maskininlärning och neurala nätverk. Det innebär att man justerar nätverkets vikter genom att beräkna skillnaden mellan dess förutsagda resultat och de faktiska resultaten och sedan sprider denna information “bakåt” genom nätverket för att uppdatera vikterna. På så sätt tränas nätverket att bli bättre på sina förutsägelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Basic Level (Grundnivå):

A

Inom begreppsbildning och kategorisering, är grundnivån den nivå av abstraktion där människor oftast kategoriserar objekt och begrepp. Det är den mest konkreta nivån där objekt delar många gemensamma egenskaper och ger en användbar balans mellan att vara tillräckligt specifik och tillräckligt generell. Till exempel, “stol” är ofta grundnivån i stället för mer abstrakta termer som “möbel” eller mer specifika termer som “kontorsstol.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Category-Specific Neurons (Kategorispecifika Neuroner):

A

): Kategorispecifika neuroner är hjärnceller som är specialiserade på att reagera på eller representera specifika kategorier av objekt eller begrepp. Dessa neuroner aktiveras när vi uppfattar eller tänker på saker inom en viss kategori. Till exempel kan det finnas neuroner som särskilt reagerar på ansikten, medan andra reagerar på djur eller mat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Cognitive Economy (Kognitiv Ekonomi):

A

Kognitiv ekonomi syftar på det mentala fenomenet att vårt kognitiva system är organiserat på ett sätt som är effektivt och sparar på mentala resurser. Det innebär att vi har en tendens att organisera vår kunskap och begrepp på ett sätt som minimerar onödig upprepning och komplexitet. Till exempel, om vi har en grundläggande uppfattning om vad en “fågel” är, behöver vi inte detaljerat definiera varje enskild fågel vi ser varje gång. Istället använder vi den grundläggande kategorin “fågel” för att förstå och identifiera olika fåglar på ett ekonomiskt sätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly