Endoproteza Koljena Flashcards

1
Q

Endoproteza koljena?

A

Od 1-10 dana:

Mobilizacija patele,krioobloge,CPM 0°- postpuno povećati opseg pokreta,pasivna i asistirana fleksija po rasteretnoj podlozi i preko ruba kreveta; puna ekstenzija koljena, izometričke vježbe natkoljenice u svin položajima, ES kvadricepsa, hod sa štakama i opterećenjem operirane noge 15-20 kg

Od 2 do 3 tjedna :

Mobilizacija patele,asistirane i aktivne vježbe fleksije i ekstenzije potkoljenice, naglasak na punu ekstenziju i fleksiju što je više moguće,progresija jačanja muskulature cijelog donjeg ekstremiteta u svim položajima, ES kvadricepsa,kondicijsks vježbe,hod sa dvije štske s progresijom opterećenja hodom.

Od 4 do 6 tjedna:

ES kvadricepsa,progresija vježbu, održavati i vježbom povećati opseg pokreta,sobni bickl s visokim sjedalom ,vježbe u bazenu,plivanje bez ograničenja s navršena 4 tjedna opterećenje hodom 50% tjelesne težine; hod po kući s jednom štakom, po vani s dvije , s navršenih 6 tjedana hod po kući bez štaka , po vani s jednom štakom.

Od 7 do 8 tjedna:

Redovito vježbati naučene vježbe postpuno s osjećajem sigurnosti odbaciti pomagalo(štaka,štap), postpuno vraćanje normalnih aktivnostima života.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ustajanje pacijenta sa PEPom koljena?

A

Sa stolca:

pri ustajanju, bolesnik privlači zdravu nogu bliže stolici, a operirana je opružena u koljenu. Rukama se oslanja na bočne naslone stolice i odiže tijelo vertikalno, a u isto vrijeme povlači operiranu nogu malo unazad. Tek kad zauzme stabilan stojeći stav i oslanja se na hodalicu i štake može započeti kretanje ili neku aktivnost u mjestu.

Ustajanje u sjedeći položaj:

Započinje se iz bočnog položaja, sa istovremenim spuštanjem potkoljenica i odizanjem ramenog pojada sa osloncem na laktove i štake. Između koljena i natkoljenica kstaje jastuk a operiranu nogu treba ispružiti u koljenu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kineziterapija nakon endoproteze koljena?

A

Kineziterapija je individualna za svakog pacijenta. Treba biti oprezan zbog šavova i otekline. Važna je što ranija vertikalizacija uz pomagalo.

Izometričke vježbe ukoliko nisu kontraindicirane,aktivne vježbe za povećanje opsega pokreta

Osnovne polje djelovanje fizioterapije je liječenje disfunkcije sustava za kretanje zbog otklanjanja nesposobnosti.
Važno je poznavati patofiziologiju ozljede. Primjena na odredjenom mjestu bez direktnog sustavnog djelovanja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly