Entomofauna skripta parcijala 1 po prezentacijama sa 2 prethodna roka na početku Flashcards

1
Q
  1. Kako se suzbijaju grinje?
  2. Koja je razlika između grinja i insekata?
  3. Rovac lat naziv, broj generacija i bionomija?
  4. Gundelj la. naziv, broj generacija i ciklus razvića?
A
  1. Grinje se suzbijaju sredstvima koja se zovu akaricidi.
  2. Osnovna razlika u građi tijela je da se tijelo grinja sastoji od 2 osnovna tjelesna regiona, dok ih insekti imaju 3, grinje imaju 4 para nogu insekti imaju 3. Grinje također nemaju pipke niti krila dok insekti imaju.
  3. Gryllotalpa gryllotalpa je naziv, ima jednogodišnji ciklus razvića.
    Ženke polažu jaja u skupinama 100-350 jaja ispod rahlog tla tokom juna i jula. Širina njihovog hodnika je u prosjeku 1,5cm.

Ima jednogodišnji ciklus razvića u kojem larvalni stadij traje do pred kraj proljeća iduće godine, a odrasla jedinka živi duže od pola godine. Prije sparivanja rovaca ženka kopa poseban tunel na malo većoj dubini gdje će biti jaja, a mužjak kopa posebne šire tunele i oni omogućavaju da se njegov apjesma bolje čuje. Nakon izlijeganja larve rovaca se prvo hrane humusom i ženka ostaje sa njima da ih čuva narednih mjesec dana. Nakon izvjesnog preioda počnu nanositi štetu hraneći se mladim korjenovima biljaka.

  1. Melolontha melolontha je lat naziv, ima trogodišnju generaciju do četverogodišnju.

Hruštevi najprije vrše dopunsko žderanje koje traje 5-10 dana a treba im radi spolnog sazrijevanja. Nakon dopunskog žderanja, ženke kopuliraju i masovno odlaze u zemlju gdje polože 40-80 jaja. Ne snese odmah sva jaja nego nakon 20-30 jaja ponovo odlazi na stablo pa se vraža i polaže ostatak jaja, pa ugiba. Nakon 1-1.5 mjeseci izležu se larve koje se zavlače još dublje u zemlju i nagrizaju sitno korijenje biljaka pri čemu ne čine veče štete. Pred jesen se zavlače još dublje u zemlju, prezime a u proljeće se povlače u gornje slojeve gdje započinju jače oštećivanje korijenja mladih biljaka, što traje do jeseni, nakon čega se ponovo zavlače dublje u zemlju. Treće godine, u proljeće skoro odrasle grčice (larve) nastavljaju s nagrizanjem korijenja, pri čemu znaju počiniti ogromne štete. Polovinom ljeta zavlače se u dublji sloj zemlje gdje se čahure, a pred kraj ljeta se već razvijaju imaga koji prezimljuju u gornjim slojevima zemlje. Čitav razvoj traje 3 godine a u proljeće 4 godine se ponovo pojavljuju hruštovi/gundelji.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Mjere borbe protiv skočibuba, latinski naziv?
  2. Sjevernoamerička stjenica lat naziv i broj generacija?
  3. Bukova skočipipa latinski naziv i bionomija?
  4. Žutotrba latinski naziv i način polaganja jaja.
A
  1. Latinski naziv porodice skočibuba je Elateridae. Od mjera borbe imamo mehaničke i hemijske.
    Mehaničke uključuju sakupljanje kada se jave u većem broju, sakupjanje larvi prekopavanjem zemljišta u rasadnicima, iskopavanje napadnutih biljaka sa zemljom oko njih radi uništenja larvi.
    Hvatanje i uništavanje larvi na mamac biljke zelene salate između redova biljaka, hvatanje larava na mamce od kropmira.
    Hemijske uključuju granulirani tečni insekticidi, seksualni feromoni, biološki insekticidi.
  2. Latinski naziv je Leptoglossus occidentalis, ima jednogodišnju generaciju, napada sjeme četinara.
  3. Rhynchaenus fagi. Ima jednu generaciju. Roje se početkom aprila, jedna ženka položi 30-35 jaja. Larveno razviće oko 3 sedmice, stadij lutke oko 10 dana traje. Imaga prezimljavaju u stelji ili pukotinama kore.
  4. Euproctis chrysorrhoea L. Ženka nakon oplodnje ostavlja okrugla jaja na gornju stranu lista i pokriva ih dlačicama. Odloži u prosjeku oko 250 jaja.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Hrastov bjeljikar (potkornjak) latinski naziv i broj generacija?
  2. Invazivne entomofaunske vrste koje su se pojavile u BiH (5 ih ima)
  3. Tip hodnika kod Leperisunus varius (mali jasenov potkornjak)?
  4. Koliko generacija ima kukavičji suznik i kako prezimljava?
A
  1. Scolytus intricatus je latinski naziv ima dvostruku generaciju.
  2. Plusia gamma - sovica gama,
    Leptoglossus occidentalis - sjevernoamericka stjenica,
    Stictocephala bisonia - rogati cvrčak,
    Corythucha arcuata - mrežasta hrastova stjenica.
    Anoplophora chinensis Azijska strižibuba.
  3. Ženka pod korom gradi dvokrak, horizontalan hodnik dug 6-10cm i širok 1,5mm. LArveni hodnici brojni, dugi do 4 cm i pružaju se pod pravim uglom na materinske, odnosno imaju pravac vlakana drveta. Lutkina kolijevka dijelom u kori, dijelom u drvetu.
  4. Malocosoma neustria ima jednogodišnju generaciju, u stadijumu jajeta prezimljava kao skoro potpuno formirana gusjenica, koja je veoma otporna na niske zimske temperature.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Dudovac latinski naziv i broj generacija?
  2. Gryllus campestris narodni naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
  3. Izgled skočibuba, štete i mjere zaštite?
  4. Mjere predohrane od grčica (gusjenica od gundelja/hrušta) i mjere zaštite?
A
  1. Hyphantria cunea ima dvostruku generaciju.
  2. Poljski šturak je naziv narodni, ima 1 generaciju.

Ženka poljskog šturka položi do 600 jaja polaže ih plitko 1-1.5cm u skupinama 3-5 komada u ispucano tlo, u zemlju ili ispod biljnih ostataka od prošle godine. Nakon polaganja ženka ugiba a daljnji razvoj jaja je pod velikim uticajem vlage i temperature.

Polifagni štetnici jedu sve biljke, larve insekata. Krajem marta larve se pojavljuju i dopunski hrane. Najviše su aktivni noću.Grizu stabla mladih biljaka, jedu korijenje i plodove listove. Štete u poljoprivredi, javlja se do 1700mnv.

  1. U šumarstvu i korisni i štetni. imaju produljeno ovalno tijelo, vratni štit je širok kao i baza pokrilja. Imaju vrlo razvijene noge kojima s ekreću veoma brzo. Na donjoj strani prsišta imaju instrument pomoću kojeg skaču uvis ako završe na leđima. Larve se nazivaju žičnjaci zbog čvrstog hitiniziranog tijela.

Jedu cvijetne dijelove, lisne uši. Žičnjaci su štetni u šumi jer jedu sjemenja i korijenje u rasadnicima.

Suzbijanje provoditi do 5 godine života biljke, prirodni neprijatelji krtica i rovka, poljski miševi, vrane, čvorci.

  1. Oplodna i gola sječa na površinama izloženim Sunci su pogodne za razviće gundelja, prisustvo podrasta je nepovoljno za razviće, podsadnja vrsta svjetlosti vrstama sjenke, pošumljavanje čistina u šumi.

Mjere zaštite uključuju prirodne neprijatelje šišmiši, vjeverice, kune, jazavci, miševi, divlje i pitome svinje grčica. Grčice su veći štetnici od imaga. Obolijevaju i od viroze (vodene bolesti) i od nekih bakterija. Mehaničke mjere uključuju sakupljanje grčica pri obradi zemlje u rasadnicima, iskopavanje grčica oko venućih biljaka u rasadniku, sakupljanje imaga metodom stresanja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Šareni ili veliki ljetni hrušt?
  2. Pozemljuše štete?
  3. Morimus funerus opis i način života, domaći naziv?
  4. Bukvin krasnik ime, opis imaga i larve, štete, i bionomija.
A
  1. Latinski naziv je Polyphilla fullo. Najveća je vrsta hrušta, dužina tijela do 3.5cm. Zadržava se na pjeskovitim tlima, roji se u julu i tada oštećuje iglice bora koje izgriza ili pregriza. Ima petogodišnji razvoj.
  2. Imaju redovito 2 generacije godišnje, najveće štete prave gusjenice 2 generacije koje su prezimile i prežderavanje čine u proljeće. Prirodni neprijatelji kontrolišu populaciju a to su parazitičke gljivice.
  3. Bukvina strižibuba. Imago je veličine 2-4 cm, veoma snažng hitiniziranog tijela, sive je boje sa ukupno 4 crne pjege na pokriocima. Noge i pipci su crni. Pipci mužjaka duži od tijela kod ženke kraći od tijela ili jednake dužine. Larve su bijele sa smeđom glavom i beznoge. Imaga se javljaju od aprila do avgusta, a nalaze se na panjevima ili složenom ogrjevnom drvetu u šumi. Ženke polažu jaja na panjeve, ležea stabla a često i na oslabljela ili osušena stabla koja imaju koru. Razvoj jedne generacije traje 2-3 god.
  4. Agrilus viridis je domaći naziv, imago je maslinasto zelene boje 0.5-1.1 cm. Larva bijela duga oko 10mm izduženog tijela.

Larve žderu vijugave hodnike naizmjeničnog smjera između lika i bjeljike na južnoj strani. Hodnici su često ispunjeni nabijenom piljevinom.

Rojenje u junu, julu. Imaga su aktivna u popodnevnim satima, kada se hitro kreću i lete. Ženka polaže jaja pojedinačno blizu jedno do drugog. Genercija dvogodišnja, a larva hrizalidira u jesen 2 ili proljeće 3 godine.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Bukvina muha šiškarica latinski naziv, opis imaga i gusjenice, broj generacija, opis šteta i mjere suzbijanja?
  2. Bukova skočipipa lat naziv, opis imaga i gusjenice, mjere suzbijanja, broj generacija?
  3. Bukvina lisna uš lat naziv, mjere borbe, generacije, opis
  4. Smeđasti drvaš opis, broj generacija, štete i bionomija?
A
  1. Mikiola fagi je naziv latinski. Poznati je štetnik koji na listu bukve stvara jajolike, zašiljene, čvrste, oko 8 mm dugačke šiške koje su zelene a kasnije pocrvene. Unutar šiške nalazi se po jedna crvenkasta larva. Gale se nalaze na licu lista.

Ima jednogodišnju generaciju. Odrasla larva prezimljava u galama otpalim zajedno sa lišćem prošle jeseni. rojenje imaga u aprilu i odmah nakon kopulacije ženke polažu jaja u populjke bukve. Jedna ženka položi 200-300 jaja, pojedinačno ili u manjim grupicama.

  1. Rhynchaenus fagi je naziv. Veličine su 2-3mm. Tijelo izduženo ovalno crne boje i hrđastocrveni pipci i stopala. Larve su bijele tamne glave. G=1.
    Okrugle rupice u proljeće na listu se pojavljuju, prouzrokuju ih imaga žderanjem nakon zimovanja. Larve vijugavo miniraju list od središnje lisne žile a zatim proširuju minu uz rub lista.
  2. Phyllaphis fagi jelat naziv. Imago veličine 2-3mm prekrivena je slojevima plavobijele voštane tvari.

Štete su u vidu pređastih nakupina na gornjoj strani mladog lista. Kovrčanje listova prema gore, pojava medne rose i gljiva čađavica. Već tokom ljeta kod jačeg napada sušenje lišća i preuranjeno otpadanje.

Vrsta ima jednogodišnji holociklus i samo bukvu napada monoecija termin.

  1. Insekt produženog valjkastog tijela, pipci su testerasti. Ženka ima produžen zadak koji viri ispod pokrioca.

Ženka odlaže jaja pomoću legalice u drvo ili pukotine u kori, u manjim nakupinama. Traži oštećena stabla koaj se suše, ili ležeća na stovarištima koja su na hladnim i vlažnim mjestima. Larve buše hodnik u radijalnom smjeru. Larve izbacuju piljevinu kroz ulazni otvor. Bušenje traje do zime a u proljeće se larva povlači unatrag do ulaznog otvora proširuje hodnik čahuri se i za 10 ak dana izlazi imago. Ima jednogodišnji razvojni ciklus. Larva jede gljivu endomyces hyloceti ne drvo.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. Bukov drvenar ljestvičar latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete?
  2. Mrazovci porijeklo imena?
  3. Domaćini mrazovaca?
  4. mali mrazovac latinski naziv, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
A
  1. Xyloterus domesticus je latinski naziv, ima jednogodišnju generaciju.

Pravi ljestvičaste hodnike zavisno od vrste drveta. Roji se rano u proljeće, prezimljava kao imago u zemlji ili pod korom drveća.

  1. Mrazovci su ime dobili po tome što se za razliku od većine leptira roje u jesen nakon prvih mrazeva i to traje do sredine zime.
  2. domaćini su bukva, grab, hrastovi, breza i mnoge voćkarice.
  3. Operophthera brumata je latinski naziv, Prednja krila su žutosiva ili žutosmeđa sa brojnim talasastim tamnijim poprečnm krilima, a zadnja su gotovo bijela. Ženka ima zakržljala krila duplo manja od mužjaka.Gusjenice su žutozelene, sa zelenim glavama. Sa leđne strane ima tamnu uzdužnu a sa strane 3 bijele pruge. Odrasla gusjenica je 20-25mm dugačka. Roje se od kraja leptira do prve dekade januara. Ženka se penje u krošnju nakon kopulacije i započinje polaganje jaja. Prezimljava u stadijumu jaja. U početku se hrane tek otvorenim pupoljcima i cvjetovima, kasnije prelaze na razvijeni list

Mjere borbe su mehaniče ljepljivim pojasevima, biološke bakterijskim preparatima, parazitoidima jaja i gusjenica, hemijske insekticidi sa kontaktnim djelovanjem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
  1. Veliki mrazovac latinski naziv, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
  2. Bukov prelac latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
  3. bukvin moljac miner latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
A
  1. Latinski naziv je Erannis defoliaria Clerk. Mužjak je 30-40 mm u rasponu krila, smeđežute boje sa 2 poprečne tamne linije na prednjim i svijetlijim zadnjim krilima. Gusjenica vrlo varijabilna, veličine 30-35mm, lutka 10-15mm. Polofagna je štetočina. Generacija jednogodišnja. Roji se od kraja novembra do početka januara. Mjere zaštite uključuju ljepljiv eprstenove u jasen i biološki preparati protiv gusjenica.
  2. Dasychira (Caliliteara) pudibunda L je latinski naziv. Oba spola dobri letači. Gusjenica je zelenožuta sa 4 žutobijela čuperka na prva 4 trbušna segmenta s leđne strane. Gusjenica dužine 4-4.5cm. Lutka sivo mrka, sa žućkastim dlačicama do 2cm u sivom kokonu.

Rojenje krajem maja u noćnim satima, dok danju miruju na kori stabala.
Gusjenice skeletiraju list sa naličja a kasnije ga skroz izgrizaju ostavljajući samo glavni nerv.
Lutka prezimljava i iz nje krajem maja izlijeću novi leptiri ima 1 godišnju generaciju.

  1. Phyllonorycter messaniella je latinski naziv. Raspon krila leptira 7-8mm, prednja krila zlatnosmeđe-siva. Generacija je dvostruka prvo rojenje u aprilu drugo u avgustu. Prezimljavaju lutke u kokonima
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
  1. Razlike između običnog i šumskog hrušta/gundelja.
  2. Hrastov bjeljikar latinski naziv, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
  3. mrežasta hrastova stjenica latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
  4. Kestenova pipa latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
A
  1. Pigidijum je kod običnog hrušta jasno izražen, kod šumskog dugmetast
  2. Scolytus intricatus je latinski naziv. Pravi vrlo kratak 1-3cm dug materinski hodnik koji leži u bjeljici ako i larvalni hodnici koji su dugački oko 15 cm. Larvena kolijevka prodire u drvo. Hodnici se nalaze na deblju i granama na mladim i starim stablima. Prvo rojenje u maju drugo u septembru. Suzbijanje uklanjanjem napadnutih stabala i materijala, postavljanje kontrolnih i lovnih stabala u 2 serije.
  3. Corytgucha arcuata je latinski naziv. Invazivna strana vrsta. Sitni insekti prozirnih pokrioca koja imaju mrežastu nervaturu. Larve i odrasli oblici ovog štetnika sa donje strane lista sišu sokove. Sisanjem uzrokuju diskoloraciju lista.
    Prolazi kroz 5 larvenih stadija, puni razvoj traje 4-6 sedmica. Ima 2-3 generacije godišnje zavisno od vremenskih uslova.
  4. Curculio elephas je latinski naziv.
    Odrasle pipe su 6-9 mm duge. Žućkaste do sivkaste boje i tijelo im je prekriveno debelim dlačicama. Rilo je tanko, jao zakrivljeno dugo kao i tijelo. Larve narastu do 15mm nemaju noge. Tijelo debelo zakrivljeno, kremastobijele boje. Ima smeđu glavu. Larva se ubušuje u plod gdje će se razvijati i hraniti sljedećih 35-40 dana.
    Suzbijanje uključuje sakupljanje i uništavanje prvih opalih plodova u nekoliko navrata, čuvanje sakuljenih plodova u prostorijama sa betonskim podom kako bi se sprječio prelazak larvi u zemlju.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q
  1. Velika hrastova strizibuba latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
  2. Hrastov četnjak latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
  3. Žutotrba latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
A
  1. Cerambyx cerdo je latinski naziv.
    Najveća je strizibuba i možda insekt naše entomofaune. Dužina tijela je do 50mm, ženka je nešto duža od mužjaka a pipci u mužjaka duži od tijela. Larva najčešće napada hrast orah brijest jasen.
    Odrasla larva može biti duga do 80mm sa 3 jednostavna oka i vrlo kratkim pipcima. Blijedo je žute boje sa smeđo-crnom glavom.
    Napada isključivo zdrava stabla nikad truhla ili suha rijetko bolesna.
    Hodnici su eliptični 2x4cm ispunjeni smeđom piljevinom, dugi do 50cm. Generacija je trogodišnja

Mjere suzbijanja jako teške, uglavnom treba obratiti pažnju na uništavanje imaga prilikom rušenja stabala starosne dobi 100-200 godina. Mogu i insekticidi i lovni panjevi.

  1. Thaumetopoea processionea L je latinski naziv. Leptir sivosmeđih prednjih krila, sa 3 valovite tamne poprečne pruge, u sredini kojih se nalazi manja pjega. Zadnja krila su bijelo siva a raspon krila je 2.5 do 2.5 cm.
    Gusjenica je sa leđne strane modrikasta, sa strane plavo siva a na trbuhu svijetlo siva. Duga je 3-4cm ističe se toksiforama dlakama otrovnim. Lutka je smeđe-roza ili žuto smeđa a nalazi se u čvrstom sivkastom kokonu.
    Ženka polaže jaja na glatkoj kori hrasta. LEgla su šestougaona. Jaja poredana jedno uz drugo i zalijepljena sekretom za podlogu, a odozgo prekrivena sekretom i ljuspicama sa trbuha ženke. LEglo sadrži 100-200 jaja.
    Leptiri se roje u avgustu, a lete noću. Oplođena ženka odlaže jaja u skupini na glatku koru grana ili mlado drveća glatke kore na visini oko 2m.
    Čim gusjenice počnu sa prežderavanjem svrstavaju se u procesije (čete) pri čemu jedna gusjenica vodi kolonu a ostale je prate u 2 ili više kolona.
    Ima jednu generaciju godišnje.

Mjere zaštite uključuju upotrebu bioloških insekticida, ose najeznice, muhe gusjeničarke su prirodni neprijatelji.

  1. Euproctis chrysorrhoea je latinski naziv. LEptir bijele boje, hrđasto-smeđeg trbuha na kraju kojeg se nalazi čuperak zlatastih dlačica. Dug je oko 2 cm a raspon krila je 3-4cm. Mužjak ima široko češljaste pipke.
    Gusjenica je crno-siva sa 2 hrđasto crvene linije na hrptu i po jednom bijelom sa strane. Na svakom segmentu se nalaze bradavice sa čupercima žutih dlačica koje uzrokuju na koži još jači svrbež od gubarevih. Gusjenica 3-4cm duga.

Leptiri se obično roje u prvoj polovici juna, a nekadd i kasnije ovisno o klimi. Ženka nakon oplodnje ostavlja okrugla jaja na gornju strani lista i pokriva ih dlačicama. Odloži u prosjeku 250 jaja.

Gusjenice prezimljavaju u zapretku listova.
Žutotrba je polifagan štetnik, ima 1 generaciju godišnje.
Mjere zaštite su prirodni neprijatelji poput ose najeznice i muhe gusjeničarke, zatim trčkovi i parazitička gljivica.Mehaničke mjere zaštite su odstranjivanje zimskih zapredaka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q
  1. Zeleni hrastov savijač latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
  2. kukavičji suznik latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
  3. kestenova osa šiškarica latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
A
  1. Tortrix viridiana je lat naziv. To je leptir svijetlo zelenih krila i grudi, žućkaste glave i sivog trbuha. Raspon krila 18-23mm.
    Gusjenice su zelene sa crnosmeđom glavom. Dužina gusjenice 2cm. Lutka je tamnosmeđa ili crna, oko 1 cm duga.

Razvoj se završava u drugoj polovici aprila tada se čahure gusjenice. Leptiri se javljaju već krajem aprila i u prvoj pllovici maja. Pojava gusjenica zavisi i od vrmena pupanja i listanja hrasta. Ženka odlaže jaja u vršciam grana, jaja prezime. LEptiri lete noću a danju miruju.

Suzbijanje insekticidima, prirodni neprijatelji poput osa najeznica, muha guejseničarka..

  1. Malacosoma neustria je lat naziv.
    Leptir je uglavnom žuto smeđe boje svijetliji ili tamniji sa 2 poprečne uske crte na prednjim krilima. Kod ženke su crte na sredini kod mužjaka na krajevima krila. Raspon krila 3-4cm.
    Gusjenica je sivomodra sa 2 crne pjege na glavi. Tijelo pokriveno sitnim sivim dlačicama a odrasla gusjenica oko 5cm duga. Na leđnoj strani ima karakteristične uzdužne pruge, po sredini bjelosiva pruga oivičena uskim crnim linijama, zatim po jedna narandžasta pa plav ai opet narandžasta pruga.

Jaja se nalaze na tankim granama položena u obliku prstena, prekrivena sluzi od čega dolazi i ime.
Leptiri se roje u junu, iza žutotrbe, prije gubara.

Polifagna vrsta napada lužnjak, grab, brijest, glog

Mjere zaštite obuhvataju sve vrste insekticida za suzbijanje gusjenica, muhe gusjeničarke, ose najeznice.

  1. Drycosmus kuriphilus je lat naziv. Napada samo kesten pitomi.
    Ima 1 generaciju godišnje, embrij nastaje aseksualno bez oplodnje.
    Odrasli oblici izlaze iz šiški uglavnom od polovine juna do kraja jula.

Ženke odlažu 3-5 jaja u pup pitomog kestena a ženke mogu odložiti preko 100 jaja.
Larve izlaze iz jaja za 30-40 dana. U proljeće za vrijeme vegetativnog rasta na listovima i izbojcima stvarraju se 5-20mm velike šiške u kojima se nalaze komorice sa jednom do nekoliko bijelih larvi.

Glavni način širenja je prenošenjem zaraženih biljnih dijelova u nova nezaražena područja putem reznica, sadnica.

Mjere suzbijanja obuhvataju uklanjanje i spaljivanje zaraženih izbojaka i cijelih mladih biljaka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q
  1. Azijska strizibuba zvjezdano nebo latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
  2. granotoč, drvesnica latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
  3. mali jasenov potkornjak latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
  4. veliki jasenov potkornjak latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
A

h

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q
  1. Jasenova pipa latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
  2. crna jasenova osa listarica latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
  3. dudovac latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
  4. Navedi simptome moljaca zapredara?
A

j

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q
  1. moljci zapredari latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
  2. Smaragdni jasenov krasac latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
  3. Brijestova lisna uš latinski naziv, broj generacija, bionomija, štete, životni ciklus i mjere zaštite?
A

k

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly