Erving Goffman Flashcards

Tentaplugg del sex

1
Q

Vad handlar Erving Goffmans dramaturgiska perspektiv om?

A

Han förklarar samhället och sociala fenomen utifrån en teaterscen och alla dess roller man spelar. Han talar alltid om skådespelare, scenen, framträdande och publiken, som alltid är begreppen han använder som utgångspunkt för att föra fram sin teori.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är det viktiga att tänka på som skådespelare enligt Goffman?

A

Det är viktigt för individen att eftersträva att leva och lära utifrån de värderingar och förväntingar som upprätthålls av samhället.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är viktigt för skådespelaren när det kommer till intrycksstyrning?

A

Det är viktigt att alltid ha kontroll över sina intryck och få ett så bra intryck som möjligt av sin publik. Det lättaste sättet att få kontroll över detta är genom att arbeta i team. Det gäller att hjälpa varandra, till exempel ta till försvarsåtgärder för att i förebyggande syfte förhindra oförutsedda händelse som kan avslöja skådespelarna och dess roll. Det krävs hög lojalitet, samhörighet och gemenskap mellan alla som är med i teamet. (dramaturgisk lojalitet). Det är också viktigt med disciplin bland medlemmarna. Detta är viktigt för att göra framträdandet så bra som möjligt. Målet är att ge publiken en perfekt första intryck, och styra intrycksstyrningar. För att lyckas med detta krävs två regioner, han delar in i det i främre och bakre regioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är den främre regionen enligt Erving Goffman?

A

Den som är synlig utåt och presenteras till publiken på scenen där framträdandet äger rum. Om publiken får insyn i den bakre regionen, finns en risk att intrycket förstörs och att skådespelaren aldrig kommer kunna leva upp till de förväntningarna och idealiseringar som finns i samhället, det som speglas på scen och sak föreställa ‘‘skådespelarens liv’’.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är den bakre regionen enligt Erving Goffman?

A

Bakre regionen är den plats där teamet är för sig själva, det är en plats där teamet kan vara öppna med sina roller, hemligheter, träna och inte kunna bli upptäckta av publiken. Bakre regionen är en plats som teamet pratar strategier, planerar och diskuterar hur intryck ska kunna föras fram på bästa sätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly