Max Weber Flashcards

Tentaplugg del tre

1
Q

Vilken typ av sociolog var Max Weber?

A

Max Weber sågs som en historiesociolog eftersom han var intresserad av historia och var typ den första som skapade historiesociologi som område inom sociologin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka är Max Webers viktigaste fyra ord inom hans metodologi?

A

Vertesch, idealtyp, kausalitet och värderelevans.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är versteschen?

A

Verteschten är ett tyskt ord och betyder förståelse. Max Weber ansåg att sociologin har en förmåga att förstå och analysera samhällsfenomen som andra forskare inte har. Fokus ligger på enskilda historiska händelser men att man måste söka meningen och förståelse bakom sociala handlingar och att det inte räcker att bara jämföra och beskriva de.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär Max Webers begrepp idealtyper?

A

Idealtyper ger en enkel grov generalisering av verkligheten och används som ett analysverktyg för att kunna jämföras med den empiriska världen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är kausalitet?

A

Kausalitet är ett orsakssamband förlopp och detta bygger på att varje händelse uppstår på grund av tidigare händelseförlopp och hur de är kopplade och orsakade av varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad innebär värderelevans?

A

Man måste kunna skilja på fakta och värderingar och särskilja de två från varandra, så som man tydligt skiljer på generaliseringar och enskilda historiska händelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilka fyra typer har Max Weber delat upp sin teori kring idealtyper?

A

Målrationellt handlande, värderationellt handlande, affektuellt handlande, traditionellt handlande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad innebär målrationellt handlande?

A

Handlingar som utförs för att uppnå ett tydligt och formulerat mål. Detta innebär att det finns ett tydligt syfte och mål med vårt handlande, till exempel jag jobbar fredag, lördag och söndag för att jag vill inom tre månader ha pengar till att resa utomlands, då har jag ett mål och ett syfte med mitt handlande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad innebär värderationellt handlande?

A

Handlingar som utförs baserat på våra värderingar. Detta innebär att mitt handlande stämmer överens med mina värderingar, till exempel att jag jobbar ideellt med flyktingar eftersom att jag har det bättre ställt och vill hjälpa de som är i en jobbig situation som jag en gång varit i eller lika gärna kan hamna i (ge tillbaka-känslan)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad innebär affektuellt handlande?

A

Handlingar som är känslobaserade och inte överlagda. Detta innebär att vi handlar utefter det vi känner då utan att tänka om, till exempel att jag slår till min lillasyster för att jag är väldigt arg på henne men kommer sedan på efteråt att hon är mycket yngre än mig och att slaget kan ha orsakat mer skada än nytta (handlande innan omtanke).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad innebär traditionellt handlande?

A

Handlingar som utförs av vanemässiga beteenden. Detta innebär slutligen att vi handlar traditionellt precis som det låter, att gamla vanor träder in i vårt handlande och beteenden som vi känner igen, till exempel att jag alltid köper kebab från den lokala kebabkiosken än den nya närmare mitt hus, för att det är en tradition och vi har alltid haft den vanan, jag känner igen det beteendet framför något.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Max Weber anses ha en bredare syn på begreppet makt än andra sociologer. Weber är tydlig att markera de olika makt förhållningssätten och att det inte alltid måste vara kopplade till varandra och gå i hand i hand. Vilka tre delar delar han upp maktfördelning i?

A

Han delar makt utefter klass, stånd och parti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad innebär Klass enligt Max Weber?

A

Klass innebär vilka ekonomiska möjligheter man har, då makten skapas utifrån de ekonomiska förutsättningar som råder för en.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad innebär Stånd enligt Max Weber?

A

Stånd står för vilken status man anses ha. Klass är kopplat till det ekonomiska, medan stånd är kopplat till det sociala. En chef kan till exempel ha ekonomisk makt men sakna social status bland sina anställda, samtidigt som en ledare/förebild i ett område kan ha sociala status bland befolkningen, men sakna ekonomisk makt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad innebär Parti enligt Max Weber?

A

Parti handlar om politik och makt, vilken maktposition du besitter i samhället, då klass och stånd inte behöver ha något med det att göra. Till exempel har du som president en makt som kallas politisk makt, men som president introduceras till en ekonomisk makt och en social status i och med ditt parti, desto mer makt-kategorier man är en del av, desto mer utökad makt kommer du att ha.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

När det kommer till makt och auktoritet i allmänhet så förklarar Max Weber att det finns olika sorters auktoritetstyper, vilka är de tre kategorier av auktoritet som han formulerat?

A

Rationell auktoritet, traditionell auktoritet och karismatisk auktoritet.

17
Q

Vad innebär rationell auktoritet?

A

Det handlar om att auktoriteten är uppbyggd på positionen/titeln, till exempel att en militärchef är en militärchef just för att den personen gått igenom alla hierarkiska steg för att kunna besitta den makten och positionen, då personen kan ersättas/bytas ut men positionen/titeln finns alltid där och är densamma.

18
Q

Vad innebär traditionell auktoritet?

A

Det handlar om att auktoriteten är uppbyggd på traditioner. Till exempel att monarker ärver sin titel på grund av traditioner, samma sak med efternamnet, det är alltid något du ärver från din far på grund av normer, värderingar och traditioner, även det ger dig en sorts auktoritet.

19
Q

Vad innebär karismatisk auktoritet?

A

Det handlar om att auktoriteten bygger på ‘‘karisma’’ och egenskaper som är tillskrivna till dig som person, till exempel partiledare då du har de erfarenheterna och besitter den kunskapen, eller lärare, då du tidigare arbetat med barn och unga och är stresstålig. Ledare tillskrivs sin roll utefter sin karisma.

20
Q

Vad innebär det om man besitter de tre auktoritetstyperna karismatisk, traditionell och rationell auktoritet?

A

Då anses ens maktutövning vara stark.

21
Q

Vad är Max Webers syn på religion?

A

Max Weber var inte religiös eller troende, han var intresserad att studera religion i koppling till kapitalismens uppkomst. Han spenderade en stor del av sitt liv till att studera hur världens religioner påverkat kapitalismens uppkomst och religionens roll när det kom till de ekonomiska systemen vi praktiserar i dagens samhälle.

Hans största intresse var att studera tanke-systemen och strukturerna som finns inom världsreligionerna, hur religioner spelar en stor roll med sina normer och värderingar, som i sin tur kan antingen hämma eller underlätta rationaliseringen av kapitalismen och den moderna världen som är i en pågående ständig utveckling.

22
Q

Vad ansåg Max Weber att den protestantiska etiken bidrog med?

A

Max Weber menar att den protestantiska etiken kom och bidrog med kapitalismens framfart och även en större individualisering för individen. Att hushålla sin ekonomi, spara eller ha pengar sågs som något bra inom religionen och kunde gå hand i hand med den växande protestantismen.

23
Q

Vad kallar Max Weber ‘‘den kapitalistiska andan’’?

A

Kopplingen mellan den protestantiska etiken och det kapitalistiska systemet.

24
Q

Vad kallade Max Weber värderelevant?
Ett av hans viktigaste begrepp som omfamnade hans empiriska studier och metodologi.

A

Att man inom forskning alltid måste respektera de rådande förhållandena, värderingar och normerna i samhället. Man måste dock kunna skilja på fakta och värderingar och särskilja de två, så som man tydligt skiljer på generaliseringar och enskilda historiska händelser.

25
Q

Vilken typ av forskning stod Max Weber bakom?

A

Max Weber var för en värdeneutral forskning och stod för åsikten att personliga värderingar aldrig ska påverka forskning. Raka motsatsen av Karl Marx åsikt i frågan.

26
Q

Vad är viktiga att veta om Max Webers koppling mellan kapitalismens framfart och hans syn på religion?

A

Max Weber ansåg att moderna och rationaliserade religioner var en bakomliggande faktor till kapitalismens igenkänninsfaktor och framfart. Mot bakgrund till hans syn på religion så ansåg han det vara hämmande och att det underlättande rationalisering av kapitalismen och den moderna världen som är i en pågående ständig utveckling.

27
Q
A