F4 - Fermentation Flashcards

1
Q

Vad är det lättaste sättet att åstadkomma redoxbalans?

A

Att reducera det pyruvat som bildas i glykolysen antingen direkt till mjölksyra (främst av bakterier) eller via dekarboxylering till acetataldehyd som sedan reduceras till etanol.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är grunden till “Stickland reaktioner” i aminosyror?

A

Grunden är att en aminosyra s.k. donator oxideras med koppling till substratnivå fosforylering, medan en annan aminosyra s.k. “acceptor?” reduceras så att den totala processen blir redox balanserad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Antag att en begränsad anaerob led av en mutation som resulterade i förlust av triofosfatisomerasaktivitet. Hur skulle denna förlust påverka ATP-utbytet av jäsning? Kan en sådan organism överleva?

A

Utan triosfosfatisomeras kunde endast en av de två tre-kolmolekyler som skapas av aldolas användas för att generera ATP. Endast två molekyler av ATP skulle resultera från metabolismen av varje glukosmolekyl. Men två ATP-molekyler skulle fortfarande krävas för att bilda fruktos 1,6-bisfosfat, substratet för aldolas. Nettopriset för ATP skulle vara noll, en avkastning som är oförenlig med liv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vid omvandlingen av glukos till två molekyler laktat oxideras NADH som genererats tidigare i vägen till NAD+. Varför är det inte till cellens fördel att helt enkelt göra mer NAD+ så att regenereringen inte är nödvändig? Cellen skulle trots allt spara mycket energi eftersom den inte längre skulle behöva syntetisera mjölksyradehydrogenas.

A

Detta exempel illustrerar skillnaden mellan den stökiometriska och den katalytiska användningen av en molekyl. Om celler använde NAD+ stökiometriskt skulle en ny NAD+ molekyl krävas varje gång en molekyl laktat producerades. Syntesen av NAD+ kräver ATP. Å andra sidan, om NAD+ som omvandlas till NADH skulle kunna återvinnas och återanvändas, skulle en liten mängd av molekylen kunna regenerera en stor mängd laktat, vilket är fallet i cellen. NAD+ regenereras genom oxidation av NADH och återanvänds. NAD+ används sålunda katalytiskt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är skillnaden för ATP utbytet vid fermentationer och vid respiratorisk ATP syntes?

A

ATP-utbytet (t.ex. mol ATP bildat/mol glukos konsumerat) är normalt större vid fermentationer än vid respiratorisk ATP-syntes

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly