Finanční analýza Flashcards

1
Q
  1. Finanční činnost podniku. Cíle finanční činnosti. Možnosti získání zdrojů financování.
    Hodnocení finanční činnosti podniku – ukazatele význam. Typy rizika z finanční činnosti
    (platební neschopnosti a ztráty), příčiny jejich vzniku a možnosti kvantifikace.
A

Rád Vám poskytnu odpovědi na otázky z oblasti finanční analýzy:

  1. Finanční činnost podniku

– činnost podniku sledujeme ze 2 stránek:
1) věcná stránka = u výrobního podniku je spojena s třemi činnostmi (zásobování, výroba, prodej)
2) peněžní stránka = představuje tok peněz, abych mohla realizovat věcnou stránku, potřebuji peníze.

– podstata financování podniku je: získávání, rozdělování (alokace) finančních zdrojů a jejich využití

  1. Cíle finanční činnosti

– mezi základní finanční cíle podniku patří:
a) LIKVIDITA – schopnost podniku uhradit splatné závazky
– vyjadřuje se pomocí poměrových ukazatelů, které se nazývají stupně likvidity
– likvidnost: schopnost jednotlivých aktiv přeměnit se na peněžní prostředky. Největší likvidnost mají peníze v pokladně, na B.účtě, krátkodobé Cp.
– Pokud v podniku bude nedostatečná likvidita, znamená to, že podnik není schopen splácet své dluhy
– Likvidní peníze málu úročené, příliš nadměrná likvidita. Podniku snižuje jeho výnosnost
– Peníze na Bú jsou málo úročené, než na termínovaném účtě
– Solventnost – schopnost podniku získat prostředky na úhradu svých závazků
b) RENTABILITA – podílové číslo, v čitateli je zisk, ve jmenovateli je to, čeho se ziskovost týká Např. zisk/náklady

  1. Možnosti získání zdrojů financování
    Podnik může získat finanční prostředky z různých zdrojů, jako jsou bankovní půjčky, emise akcií, emise dluhopisů, leasing nebo faktoring. Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody a podnik by měl vybrat tu nejvhodnější variantu pro své potřeby.
  2. Hodnocení finanční činnosti podniku - ukazatele význam
    Hodnocení finanční činnosti podniku se provádí pomocí různých finančních ukazatelů, jako jsou rentabilita, likvidita, zadluženost, aktivita a další. Tyto ukazatele pomáhají posoudit finanční situaci podniku, jeho schopnost splácet závazky a generovat zisk.
  3. Typy rizika z finanční činnosti (platební neschopnosti a ztráty), příčiny jejich vzniku a možnosti kvantifikace
    Mezi typická rizika finanční činnosti patří platební neschopnost a ztráty. Příčiny těchto rizik mohou být různé, jako jsou špatné investice, neefektivní správa cash flow, nadměrná zadluženost nebo vliv vnějších faktorů, jako jsou hospodářské krize. Kvantifikace těchto rizik je důležitá pro stanovení přiměřených opatření ke snížení rizik, jako jsou pojištění, vytvoření rezerv nebo změna investiční strategie.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Investiční činnost podniku. Cíle investiční činnosti. Hodnocení investiční činnosti podniku.
    Metody hodnocení investic; statické a dynamické metody. Riziko a diskontní míra a faktory je
    ovlivňující.
A
  1. Investiční činnost podniku
    Investiční činnost podniku zahrnuje rozhodování o výběru a financování investic. Cílem je zvyšování hodnoty podniku pro akcionáře a maximalizace zisku z investic.
  2. Cíle investiční činnosti
    Cíle investiční činnosti jsou obvykle zaměřeny na zvyšování ziskovosti a snižování nákladů. Důležité je také zajistit růst a udržení konkurenceschopnosti podniku.
  3. Hodnocení investiční činnosti podniku
    Hodnocení investiční činnosti podniku se provádí pomocí různých metod, jako jsou statické a dynamické metody. Tyto metody pomáhají posoudit výnosnost investic a zohledňují časovou hodnotu peněz.
  4. Metody hodnocení investic
    Statické metody hodnocení investic se zaměřují na aktuální výnos z investice. Mezi ně patří např. návratnost investice (ROI) nebo doba návratnosti investice (DNI). Dynamické metody hodnocení investic zahrnují výpočet čisté současné hodnoty (NPV) nebo vnitřního výnosového procenta (IRR).
  5. Riziko a diskontní míra a faktory je ovlivňující

Riziko je klíčovým faktorem při hodnocení investičních projektů. Diskontní míra, která zohledňuje riziko, se používá k vypočtení současné hodnoty budoucích peněžních toků.

Mezi faktory ovlivňující diskontní míru patří např.
inflace, tržní rizika, hospodářská situace a mnoho dalších. Důležité je najít optimální diskontní míru pro každý projekt a zohlednit rizika a faktory, které ho ovlivňují.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Podnikový rozpočet. Principy sestavení podnikového rozpočtu; rozpočtové skupiny a položky.
A

Podnikový rozpočet je důležitým nástrojem pro řízení podniku, který umožňuje plánovat a sledovat finanční výkonnost podniku v určitém období. Zahrnuje plánování příjmů, nákladů a investic a slouží k predikci budoucích výsledků podniku.

  1. Principy sestavení podnikového rozpočtu jsou:

Základem je strategický plán podniku a jeho cíle.

Rozpočet by měl být realistický a dosažitelný, ale zároveň ambiciózní.

Rozpočet by měl být koordinován s ostatními částmi podniku a v souladu s jeho dlouhodobými cíli.

Rozpočet by měl být průběžně monitorován a případně upravován v průběhu roku.

Rozpočet by měl být srozumitelný a transparentní pro všechny členy podniku.

  1. Rozpočet se skládá z různých rozpočtových skupin a položek, jako jsou příjmy, náklady, kapitálové výdaje a investice. Tyto položky jsou dále rozděleny na detailnější úroveň, např. náklady na materiál, mzdy, náklady na energie, apod. Každá rozpočtová položka má svůj vlastní cíl a rozpočet je sestavován tak, aby byly splněny celkové cíle podniku. Výsledkem sestavení podnikového rozpočtu je celková predikce příjmů a nákladů v daném období a ziskovost podniku.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Finanční plán (jeho úloha, druhy, způsoby tvorby, vlastnosti a výstupy).
A

Finanční plán je důležitým nástrojem pro řízení finančních zdrojů podniku. Jeho úlohou je predikovat budoucí finanční vývoj podniku, identifikovat příležitosti a rizika a určit cíle a strategie pro dosažení finanční stability a růstu. Finanční plán se skládá z několika druhů, např. rozpočet, cash flow plán, investiční plán atd.

Způsoby tvorby finančního plánu se liší podle typu plánu. Například rozpočet se obvykle sestavuje na základě předchozích účetních záznamů a plánování nákladů a příjmů na základě předpokladů o budoucím vývoji trhu a podniku. Cash flow plán se zaměřuje na predikci toku peněz do a z podniku a obvykle vychází z předpokladů o budoucím tržním vývoji a investicích. Investiční plán se zaměřuje na plánování investic a zahrnuje analýzu různých investičních možností a určení nejlepší strategie pro dosažení cílů podniku.

Finanční plán má několik vlastností, jako jsou:

  1. Realistickost - plán by měl být založen na reálných předpokladech a možnostech podniku.
  2. Flexibilita - plán by měl být průběžně aktualizován a přizpůsobován měnícím se podmínkám.
  3. Kontrola - plán by měl být průběžně monitorován a kontrolován.
  4. Komunikace - plán by měl být srozumitelný a transparentní pro všechny zainteresované strany.

Výstupy finančního plánu se liší podle typu plánu. Rozpočet má výstup v podobě plánovaných příjmů a nákladů, zatímco cash flow plán ukazuje předpokládaný tok peněz. Investiční plán má výstup v podobě rozhodnutí o investicích a prioritách pro budoucí investice. Všechny výstupy by měly být založeny na realistických předpokladech a sloužit jako vodítko pro finanční rozhodnutí v podniku.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Informace pro finanční řízení (informace vnitřní, vnější, využití, rizikovost informací a rizika
    práce s informacemi).
A

Informace jsou klíčové pro finanční řízení podniku. Mohou být rozděleny do dvou kategorií: vnitřní informace a vnější informace.

  1. Vnitřní informace jsou ty, které jsou získávány přímo z vlastního podniku. Tyto informace jsou často citlivé a mají vysokou hodnotu pro finanční řízení. Mezi příklady vnitřních informací patří vnitropodnikové účetnictví, informace o zásobách, informace o nákladech a příjmech a interní výkazy.
  2. Vnější informace jsou získávány z vnějšího prostředí podniku, například z trhu, konkurence nebo vládních regulací. Tyto informace jsou často méně citlivé, ale stále jsou důležité pro správné finanční rozhodování. Mezi příklady vnějších informací patří výkazy konkurence, zprávy o tržních trendech a vývojových cyklech a ekonomická data.
  3. Využití informací v finančním řízení spočívá v tom, že jsou použity k predikci budoucího vývoje trhu a podniku, k rozhodování o investicích a financování a k monitorování výkonu podniku.
  4. Rizikovost informací se týká různých faktorů, jako je kvalita dat, zdroj informací, způsob, jakým jsou získávány a uchovávány, a riziko zneužití nebo ztráty informací. Práce s informacemi může také zahrnovat rizika v oblasti bezpečnosti a ochrany dat, jako jsou útoky hackerů nebo neoprávněný přístup k citlivým datům.

Pro efektivní finanční řízení je důležité, aby podnik měl správné postupy pro získávání, zpracování a ochranu informací. To zahrnuje zabezpečení systémů a sítí, použití kvalitních dat, monitorování datových toků a náležitou ochranu citlivých informací.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Příprava a hodnocení podnikatelských projektů (Obchodní strategie, investiční strategie,
    metody hodnocení investičních projektů).
A

Příprava a hodnocení podnikatelských projektů jsou klíčovými kroky v procesu rozhodování o investicích do nových projektů. Zahrnují obchodní strategie, investiční strategie a metody hodnocení investičních projektů.

  1. Obchodní strategie jsou klíčové pro úspěch podniku a jeho dlouhodobou udržitelnost. Tyto strategie se zaměřují na získání konkurenční výhody, zvyšování tržního podílu a maximalizaci zisku. Obchodní strategie mohou být zaměřeny na rozšíření nabídky produktů nebo služeb, zlepšení kvality, snížení nákladů nebo vylepšení marketingových kampaní.
  2. Investiční strategie jsou zaměřeny na výběr a financování projektů, které mají největší potenciál pro růst a ziskovost. Tyto strategie zahrnují určení cílů investice, výběr investičních projektů a rozhodnutí o způsobu financování projektů.
  3. Metody hodnocení investičních projektů jsou důležité pro posouzení potenciálu nových projektů a rozhodování o jejich financování. Existuje několik metod, jako například NPV (net present value), IRR (internal rate of return) nebo Payback period. Tyto metody se zaměřují na výpočet návratnosti investic, hodnocení rizika a určení optimálního financování projektů.

Při přípravě a hodnocení podnikatelských projektů je důležité mít k dispozici kvalitní data, přesně definované cíle a jasnou strategii. Je také důležité brát v úvahu rizika a nejistoty, které mohou ovlivnit výsledky projektů. Správně připravené a zhodnocené podnikatelské projekty mohou být klíčovým faktorem pro úspěch podniku a jeho budoucí růst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. Řízení rizik v podnikatelské činnosti (definice rizika, druhy rizik, vyhodnocování, evidence).
A

Řízení rizik v podnikatelské činnosti se zabývá identifikací, analýzou, hodnocením a řízením rizik spojených s podnikatelskými aktivitami. Definice rizika se obecně týká nejistoty v budoucích výsledcích nebo událostech a potenciálních ztrát nebo škod. V podnikatelském prostředí se jedná o možné negativní dopady na podnikání, které by mohly ohrozit jeho dlouhodobou udržitelnost.

Druhy rizik v podnikání jsou různorodé, včetně finančních rizik, rizik spojených se změnami v tržním prostředí, rizik spojených s technologiemi a informačními systémy, rizik spojených s lidskými zdroji a mnoha dalších. Každý druh rizika má vliv na podnikání různým způsobem a vyžaduje jinou strategii pro jeho řízení.

Pro vyhodnocování rizik existuje mnoho metod, které zahrnují například analýzu SWOT, analýzu PESTEL, analýzu Five Forces nebo analýzu rizik. Tyto metody pomáhají identifikovat a hodnotit rizika a umožňují vývoj strategií pro snížení nebo minimalizaci těchto rizik.

Evidence rizik je důležitá pro správné řízení rizik v podnikatelské činnosti. Tato evidence by měla obsahovat popis jednotlivých rizik, jejich pravděpodobnost výskytu, dopady na podnikání a opatření pro minimalizaci rizik. Je důležité, aby evidence byla pravidelně aktualizována a sledována, aby bylo možné rychle reagovat na nová rizika a přizpůsobit plány řízení rizik. Celkově je řízení rizik důležitým prvkem v podnikatelské činnosti a může pomoci snížit nejistotu a zlepšit výkonnost podnikání.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
  1. Obsah, cíl a pojetí finanční analýzy firmy, základní definice, postup práce, skupiny uživatelů.
A

Obsah finanční analýzy firmy zahrnuje zhodnocení finančního zdraví a výkonnosti společnosti. Cílem finanční analýzy je poskytnout užitečné informace pro rozhodování investorů, věřitelů, managementu a dalších zainteresovaných stran.

Finanční analýza se věnuje zhodnocení finančního zdraví společnosti prostřednictvím analýzy finančních výkazů a dalších finančních informací. Základní definicí finanční analýzy je systematické sběr, zpracování a interpretace finančních údajů o podniku.

Postup práce finanční analýzy se obvykle skládá z několika fází, jako je sběr finančních údajů, jejich zpracování a interpretace. Během sběru finančních údajů se analyzují finanční výkazy, interní dokumenty společnosti a další relevantní informace. Poté se zpracovávají a interpretují tyto údaje pomocí různých metod a nástrojů finanční analýzy, aby se získaly užitečné informace o finanční situaci společnosti.

Skupiny uživatelů finanční analýzy zahrnují investory, kteří se zajímají o výnosnost svých investic a rizika spojená s nimi, věřitele, kteří hodnotí schopnost společnosti splácet své závazky, management, který potřebuje informace pro rozhodování a plánování budoucích aktivit společnosti, a další zainteresované strany, jako jsou zaměstnanci, dodavatelé a zákazníci.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
  1. Využití informací o závislosti nákladů a výnosů na změnách objemu výkonů.
A

Informace o závislosti nákladů a výnosů na změnách objemu výkonů jsou klíčové pro řízení podniku a plánování jeho budoucích aktivit. Tyto informace umožňují podniku určit optimální úroveň výroby nebo prodeje, která maximalizuje zisk.

Podniky musí mít přesný pohled na náklady a výnosy spojené s výrobou nebo prodejem určitého množství zboží nebo služeb. Informace o nákladech a výnosech pomáhají podniku určit, zda je jeho podnikání rentabilní a zda dosahuje stanovených cílů.

Výpočet bodu zlomu (break-even point) je jedním z nejčastějších způsobů využití informací o závislosti nákladů a výnosů na změnách objemu výkonů. Bod zlomu je úroveň prodeje, při které jsou náklady na výrobu a prodej stejné jako výnosy z prodeje. Pokud podnik dosáhne této úrovně prodeje, je schopen pokrýt všechny své náklady a zisky jsou poté závislé na dalších prodejích nad tuto úroveň.

Podniky mohou také použít informace o nákladech a výnosech k určení ceny, kterou musí stanovit pro své výrobky nebo služby, aby dosáhly zisku. To zahrnuje analýzu nákladů na výrobu, marketingové náklady, náklady na prodej a další náklady spojené s provozem podniku.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q
  1. Zdroje informací pro finanční analýzu a metody zpracování – absolutní ukazatele, horizontální
    a vertikální analýza, rozdílové ukazatele, poměrové ukazatele.
A

Existuje mnoho zdrojů informací pro finanční analýzu, jako jsou roční zprávy, výkazy zisku a ztrát, rozvaha, cash flow výkazy, interní účetní systémy atd. Metody zpracování se liší v závislosti na účelu analýzy a dostupnosti dat. Některé základní metody zpracování finančních dat jsou:

Absolutní ukazatele: jednoduché srovnání finančních ukazatelů v různých obdobích (např. výnosy za minulý rok v porovnání s předchozím rokem).

Horizontální analýza: srovnání finančních ukazatelů v jednom období v různých kategoriích (např. výnosy v různých měsících v průběhu roku).

Vertikální analýza: srovnání jednotlivých finančních ukazatelů s celkovými finančními výkazy (např. srovnání nákladů na mzdy s celkovými náklady podniku).

Rozdílové ukazatele: srovnání rozdílu mezi dvěma finančními ukazateli v různých obdobích (např. rozdíl mezi příjmy a výdaji za minulý rok v porovnání s předchozím rokem).

Poměrové ukazatele: využívají se ke srovnání finančních ukazatelů v různých obdobích a pomáhají při porovnávání výkonnosti různých společností v odvětví. Některé z těchto poměrových ukazatelů jsou například P/E (cena/ zisk), ROA (návratnost aktiv) nebo ROE (návratnost vlastního kapitálu).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q
  1. Predikce finanční tísně, komplexní bankrotní a bonitní modely.
A

Předikce finanční tísně se týká prognózování budoucího vývoje finanční situace firmy a možného rizika platební neschopnosti. K tomuto účelu se používají komplexní bankrotní a bonitní modely, které se snaží analyzovat a vyhodnotit různé aspekty finanční situace firmy a jejího okolí.

Komplexní bankrotní modely se zaměřují na predikci rizika platební neschopnosti. Tyto modely zahrnují různé faktory, jako jsou například velikost firmy, její ziskovost, úroveň zadlužení, likvidita a další. Modely používají různé statistické metody k predikci platební neschopnosti a k určení pravděpodobnosti, že se taková situace v budoucnu vyskytne.

Bonitní modely se zaměřují na posouzení schopnosti firmy splácet své závazky. Tyto modely zahrnují faktory, jako jsou finanční stabilita firmy, kvalita jejího řízení, konkurenční prostředí a další. Cílem těchto modelů je posoudit schopnost firmy získat nové zdroje financování, zejména půjčky od bank a jiných věřitelů.

Komplexní bankrotní a bonitní modely se obvykle používají jako součást finanční analýzy firmy. Tyto modely mohou být velmi užitečné pro investory, banky a další finanční instituce, kteří chtějí předpovídat vývoj finanční situace firmy a přijímat informovaná rozhodnutí o její budoucnosti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q
  1. Kalkulační metody. Absorpční a neabsorpční metody, využití. Kalkulační vzorec. Význam
    kalkulace. Kalkulace variabilních nákladů, příspěvek na úhradu.
A

Kalkulační metody jsou důležitým nástrojem pro stanovení ceny výrobku nebo služby, kterou podnik nabízí na trhu. Existuje několik různých kalkulačních metod, z nichž dvě hlavní jsou absorpční a neabsorpční metody.

Absorpční metoda je založena na rozdělení nákladů podniku na dvě kategorie: fixní a variabilní náklady. Fixní náklady jsou náklady, které zůstávají stejné, bez ohledu na to, kolik výrobků nebo služeb podnik vyrábí nebo prodává. Na druhé straně variabilní náklady se mění v závislosti na objemu výroby nebo prodeje. Absorpční metoda bere v úvahu jak fixní, tak variabilní náklady a při kalkulaci ceny zahrnuje určitý podíl fixních nákladů.

Na druhé straně neabsorpční metoda bere v úvahu pouze variabilní náklady a nepočítá s fixními náklady. Tato metoda se často používá pro krátkodobé rozhodnutí, kdy není nutné brát v úvahu všechny náklady.

Kalkulační vzorec se liší v závislosti na použité metodě. Při použití absorpční metody se cena stanoví podle vzorce: Cena = Variabilní náklady na jednu jednotku + (Fixní náklady / Počet vyrobených jednotek) + Požadovaný zisk. Při použití neabsorpční metody se cena stanoví podle vzorce: Cena = Variabilní náklady na jednu jednotku + Požadovaný zisk.

Kalkulace variabilních nákladů je proces stanovení nákladů, které se mění v závislosti na množství výroby nebo prodeje. Tyto náklady zahrnují například náklady na suroviny a materiál, energii, pracovní sílu atd. Příspěvek na úhradu pak představuje částku, kterou musí podnik získat za každý prodaný výrobek nebo službu, aby pokryl všechny své náklady a dosáhl určitého zisku.

Kalkulační metody jsou důležité pro finanční plánování a stanovení ziskovosti podniku. Při správném použití mohou pomoci podniku stanovit správnou cenu, která zohledňuje všechny náklady a zajišťuje dostatečný zisk

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q
  1. Náklady ve vztahu k změně objemu výkonu. Celkové náklady, výnosové a ziskové funkce,
    průměrné a mezní veličiny. Analýza bodu zvratu z hlediska optimalizace podnikové činnosti.
A

Celkové náklady jsou náklady, které podnik vynaloží na výrobu a prodej svého produktu či služby. Výnosová funkce zobrazuje souvislost mezi objemem výroby a výnosem z prodeje, zisková funkce pak mezi objemem výroby a celkovým ziskem. Průměrné náklady jsou náklady na jednotku výroby, mezní náklady jsou náklady na poslední vyrobenou jednotku výroby.

Analýza bodu zvratu umožňuje určit minimální objem výroby nebo prodeje, při kterém jsou celkové náklady rovny celkovým výnosům, tedy kdy podnik nevydělává ani neprohrává. Tento bod se nazývá bod zvratu. Podnik by měl věnovat pozornost optimalizaci svého objemu výroby vzhledem k bodu zvratu, aby maximalizoval svůj zisk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q
  1. Organizační a ekonomická struktura podniku – hospodářská střediska, typy hospodářských
    středisek. Podnikové činnosti a jejich řízení – hodnocení činností z hlediska ekonomického.
A

Organizační a ekonomická struktura podniku se týká organizace podnikových činností a přidělování zdrojů v podniku. Základem je vytvoření hierarchické struktury podniku, která se skládá z několika úrovní.

Hospodářské středisko je základní jednotkou organizace podniku a odpovídá za určitou část podnikové činnosti. Typy hospodářských středisek se mohou lišit v závislosti na organizaci podniku a způsobu výroby.

Podnikové činnosti jsou rozděleny na podnikové oblasti, což jsou funkční oblasti, jako je výroba, marketing, finance a lidské zdroje. Hodnocení činností z hlediska ekonomického zahrnuje analýzu nákladů, výnosů a ziskovosti každé podnikové oblasti a hodnocení efektivity podnikových aktivit. Cílem je maximalizovat zisk podniku a minimalizovat náklady na výrobu a provoz.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q
  1. Zachycení a vykázání činnosti podniku. Vykázání majetku podniku a finančních zdrojů
    podniku, vykázání činnosti podniku za období. Přehled o peněžních tocích podniku za období.
    Informace o vlastním kapitálu, jeho struktuře a změnách.
A

Zachycení a vykázání činnosti podniku se týká sběru, zpracování a prezentace informací o finančních a hospodářských výsledcích podniku za určité období. Tento proces se provádí s cílem poskytnout užitečné informace pro rozhodování manažerů a dalších zainteresovaných stran.

Vykázání majetku podniku se obvykle provádí v bilanci, která zachycuje aktiva (majetek) a pasiva (zdroje financování) podniku na určité datum. Bilance je základním finančním výkazem podniku, který slouží k poskytnutí informací o finanční pozici podniku.

Vykázání činnosti podniku za období se provádí pomocí výkazu zisku a ztráty (výsledového účtu), který zachycuje příjmy a náklady podniku za určité období a určuje výsledek hospodaření podniku (zisk nebo ztráta).

Přehled o peněžních tocích podniku za období poskytuje výkaz peněžních toků, který zachycuje příjmy a výdaje podniku za určité období a poskytuje informace o tom, jak se měnila hotovostní pozice podniku.

Informace o vlastním kapitálu podniku, jeho struktuře a změnách jsou obsaženy v poznámkách k finančním výkazům a v dalších zprávách a zprávách o vývoji podniku. Tyto informace mohou být užitečné pro určení finanční stability a solventnosti podniku.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q
  1. Informace z účetních výkazů a jejich význam pro účely hodnocení činnosti podniku. Hodnocení
    finanční situace a výkonnosti podniku.
A

Účetní výkazy jsou důležitým zdrojem informací pro hodnocení finanční situace a výkonnosti podniku. Účetní výkazy obsahují informace o majetku, závazcích, výsledku hospodaření a změnách vlastního kapitálu podniku za určité období.

Analýza účetních výkazů umožňuje zhodnotit finanční stabilitu, likviditu, rentabilitu a efektivitu podniku. Mezi nejčastěji používané metody analýzy účetních výkazů patří absolutní ukazatele (ukazatele finančního stavu), poměrové ukazatele (ukazatele rentability a likvidity), horizontální a vertikální analýza (analýza vývoje ukazatelů v čase a vztahu k celkovým hodnotám) a další.

Na základě analýzy účetních výkazů lze stanovit klíčové oblasti, ve kterých je třeba podniku zlepšit svou činnost. To může zahrnovat zvýšení výnosů, snížení nákladů, zlepšení využití aktiv a podobně. Celkově lze říci, že účetní výkazy jsou klíčovým nástrojem pro posuzování finanční situace a výkonnosti podniku a umožňují podnikovým manažerům efektivně řídit své podnikání.

17
Q
  1. Informace o finanční situaci podniku. Rozvaha – zdroj informaci pro hodnocení. Hodnocení
    majetkové struktury podniku, likvidnost jednotlivých složek aktiv. Likvidita podniku, platební
    schopnost.
A

Rozvaha je jedním z nejdůležitějších účetních výkazů, který poskytuje informace o majetku, zdrojích financování a kapitálové struktuře podniku na určité datum. Z rozvahy lze získat informace o finanční situaci podniku a hodnotit jeho majetkovou strukturu.

Hodnocení majetkové struktury podniku zahrnuje analýzu a hodnocení jednotlivých složek aktiv, jako jsou dlouhodobý majetek, krátkodobý majetek a finanční prostředky. Důležitým aspektem hodnocení je také zjištění, zda je majetek financován dlouhodobými nebo krátkodobými zdroji financování.

Likvidita jednotlivých složek aktiv se hodnotí na základě schopnosti přeměnit je v hotovost během určitého období. Z rozvahy lze získat informace o tom, jaké množství finančních prostředků je k dispozici a jak rychle lze jednotlivé složky aktiv prodat.

Likvidita podniku je důležitým ukazatelem jeho platební schopnosti. Z rozvahy lze získat informace o tom, zda podnik disponuje dostatečným množstvím likvidních prostředků, aby dokázal včas splácet své závazky vůči věřitelům.

18
Q
  1. Informace o výkonnosti podniku. Výsledovka – zdroj informací pro hodnocení. Výsledek
    hospodaření podniku, jeho pojetí pro hodnocení výkonnosti podniku pro různé skupiny
    uživatelů (hospodářský výsledek z provozní činnosti, hospodářský výsledek z běžné činnosti,
    disponibilní zisk).
A

Výsledovka je zdrojem informací o výsledku hospodaření podniku za určité období, tj. o jeho příjmech a nákladech. Obsahuje informace o hospodářském výsledku z provozní činnosti, hospodářském výsledku z běžné činnosti a disponibilním zisku.

Hospodářský výsledek z provozní činnosti zahrnuje příjmy a náklady spojené s podnikáním samotným, např. prodej výrobků a služeb, nákup materiálu, mzdy, náklady na energie a další výrobní náklady.

Hospodářský výsledek z běžné činnosti je širší pojem, který zahrnuje všechny příjmy a náklady, které souvisejí s běžnou činností podniku, tedy i např. s finanční a investiční činností. Tento výsledek tedy zahrnuje např. úroky z bankovních vkladů, náklady na úroky a další náklady a příjmy, které nejsou přímo spojené s provozní činností.

Disponibilní zisk je výsledek hospodaření podniku, který zůstává po uhrazení všech nákladů a daní. Tento zisk může být použit k dalšímu rozvoji podniku nebo vyplacen zaměstnancům nebo akcionářům. Hodnocení výkonnosti podniku na základě výsledku hospodaření je důležité pro různé skupiny uživatelů, jako jsou investoři, věřitelé nebo potenciální partneři.

19
Q
  1. Vztah mezi základními účetními výkazy – bilanční podnikový systém; rozvaha, výsledovka,
    cash – flow (přímá a nepřímá metoda sestavení) rozbor jejich veličin a vzájemné vazby.
A

Bilance, výsledovka a cash-flow jsou základní účetní výkazy, které spolu úzce souvisí a vzájemně se ovlivňují.

Rozvaha (bilance) zachycuje aktiva, pasiva a vlastní kapitál podniku v určitém časovém období. Aktiva jsou zdroje, které podnik využívá k dosažení svých cílů, pasiva jsou zdroje, které podnik využívá k financování svých aktiv a vlastní kapitál je rozdíl mezi aktivy a pasivy.

Výsledovka ukazuje hospodářský výsledek podniku za určité období. Obsahuje příjmy a náklady podniku a vypočítává se z rozdílu mezi příjmy a náklady.

Cash-flow (peněžní toky) ukazuje, jak se měnila hotovost podniku v průběhu určitého období a jaké peněžní toky byly důležité pro jeho hospodaření. Lze ho sestavit přímou nebo nepřímou metodou.

Tyto tři účetní výkazy jsou mezi sebou úzce propojené. Například výsledek hospodaření z výsledovky ovlivňuje vlastní kapitál, který se objevuje v rozvaze. Cash-flow ukazuje, jak se měnila hotovost podniku, což může být důležité pro rozhodnutí o financování aktiv v budoucnu. Celková analýza těchto výkazů může poskytnout ucelený pohled na finanční situaci a výkonnost podniku.

20
Q
  1. Evidence peněžních toků a její význam (cash flow, přímá a nepřímá metoda zjišťování a jejich
    využití v krátkodobém finančním managementu).
A

Evidence peněžních toků je účetní nástroj, který slouží k záznamu a vyhodnocení peněžních toků podniku během určitého období. Tento účetní výkaz popisuje, jakým způsobem se peníze pohybují do a z podniku a jakým způsobem jsou využívány.

Pro sestavení evidence peněžních toků může být použita přímá nebo nepřímá metoda. Při přímé metodě jsou zaznamenávány přímé peněžní toky, jako jsou například hotovostní platby zákazníků, hotovostní platby dodavatelům nebo platby mzdy zaměstnancům. Při nepřímé metodě jsou zaznamenávány údaje o zisku či ztrátě podniku a následně jsou upravovány o změny v položkách, které nemají vliv na peněžní toky.

Evidence peněžních toků je důležitá pro krátkodobý finanční management podniku, protože poskytuje informace o likviditě podniku, tj. schopnosti podniku splácet své závazky v daném období. Dále umožňuje podniku sledovat zdroje a využití peněz, což pomáhá při plánování budoucích investic a financování.

21
Q
  1. Provozní činnost podniku. Hodnocení provozní činnosti podniku.
A

Provozní činnost podniku zahrnuje veškeré aktivity, které jsou spojeny s výrobou, prodejem a dodávkami výrobků a služeb. Tato činnost je klíčová pro ziskovost podniku a hodnocení její výkonnosti je důležité pro rozhodování a plánování.

Hodnocení provozní činnosti podniku může zahrnovat několik ukazatelů, jako například produktivitu práce, výkonnost výroby, náklady na výrobu jednoho výrobku, či doba prodaného zboží na trhu. Tyto ukazatele poskytují informace o tom, jak efektivně podnik využívá své zdroje a jak dobře se mu daří vyrábět a prodávat své výrobky.

Hodnocení provozní činnosti podniku může být prováděno v rámci interních kontrol podniku, ale také může být součástí externích auditů a hodnocení. Tyto kontroly a hodnocení mohou pomoci identifikovat oblasti, které mohou být zlepšeny, a navrhnout opatření k optimalizaci výroby a prodeje, což může vést ke zlepšení ziskovosti a konkurenceschopnosti podniku.

22
Q
  1. Podnikání, podnik, cíle podniku, klasifikace podniků, okolí podniku.
A

Podnikání se vztahuje k činnosti podniku, kterým se rozumí hospodářský subjekt, jenž usiluje o dosažení zisku tím, že nabízí zboží nebo služby na trhu. Cílem podniku je maximalizovat zisk a dosáhnout udržitelného hospodaření. Klasifikace podniků se provádí podle různých kritérií, jako například velikost podniku, právní formy podniku, oblasti činnosti, a další. Okolí podniku zahrnuje různé faktory, které ovlivňují jeho fungování, například ekonomické, politické, kulturní, technologické a další. Podnik se musí přizpůsobit těmto faktorům a reagovat na ně, aby mohl úspěšně fungovat a dosáhnout svých cílů.

Klasifikace podle velikosti:
mikropodniky (do 10 zaměstnanců)
malé podniky (do 50 zaměstnanců)
střední podniky (do 250 zaměstnanců)
velké podniky (více než 250 zaměstnanců)

Klasifikace podle právní formy:
živnostník
obchodní společnost (např. s.r.o., a.s.)
družstvo
veřejná instituce (např. státní podnik)

23
Q
  1. Právní úprava podnikání v ČR. Živnostenský zákon. Zákon o obchodních korporacích. Osobní
    společnosti. Kapitálové společnosti. Ostatní právní normy vztahující se k podnikání.
A

V České republice je podnikání upraveno několika právními předpisy. Mezi hlavní zákony, které se vztahují k podnikání, patří:

Živnostenský zákon - upravuje podmínky výkonu živnosti a postup při založení živnosti.

Zákon o obchodních korporacích - upravuje vznik, správu a zánik kapitálových společností (společnost s ručením omezeným, akciová společnost).

Zákon o obchodním rejstříku - určuje povinnost podnikatelů registrovat svou činnost v obchodním rejstříku.

Daňové zákony - zahrnují řadu zákonů, které upravují daně a poplatky, které jsou spojené s podnikáním, jako např. zákon o daních z příjmu, zákon o dani z přidané hodnoty, zákon o spotřební dani.

Pracovní právo - určuje pravidla pro vztahy mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem.

Obchodní zákoník - upravuje obchodní transakce, platební styk, úvěry, záruky a další podnikatelské právní vztahy.

Osobní společnost je druh právnické osoby, která vzniká uzavřením smlouvy mezi minimálně dvěma fyzickými nebo právnickými osobami, kteří se účastní na společném podnikání a dávají do ní své prostředky, práci nebo jinou činnost. V rámci osobní společnosti se všichni společníci podílejí na řízení společnosti a jsou zodpovědní neomezeně svým majetkem za dluhy společnosti. Mezi typické příklady osobních společností patří například v.o.s. (veřejná obchodní společnost) nebo komanditní společnost.

Kapitálová společnost je druh právnické osoby, která má vlastní právní subjektivitu a může se podílet na různých právních vztazích jako samostatný subjekt. Kapitálové společnosti vznikají většinou na základě zakladatelského dokumentu, který je schválen soudem nebo notářem a stanovuje základní vlastnosti společnosti, jako jsou například název, sídlo, předmět činnosti, výši základního kapitálu a orgány společnosti. V rámci kapitálových společností jsou majitelé zodpovědní za dluhy společnosti pouze do výše svých vkladů a nemají povinnost řídit společnost. Mezi typické příklady kapitálových společností patří například a.s. (akciová společnost) nebo s.r.o. (společnost s ručením omezeným).

24
Q
  1. Životní cyklus podniku. Fáze životního cyklu. Založení podniku, růst, stabilizace, krize, zánik.
A

Životní cyklus podniku popisuje různé fáze, kterými podnik projde během své existence. Tyto fáze se vyznačují různými charakteristikami a nároky na podnikové řízení. Obvykle se rozlišují následující fáze:

Založení podniku: V této fázi se podnik zakládá a vyvíjí se jeho podnikatelský záměr. Hledají se zdroje financování a zákazníci. Podnik se často musí vypořádat s vysokými náklady na výzkum a vývoj, a s nejistotou ohledně budoucího úspěchu.

Růst: Pokud se podniku podaří překonat počáteční obtíže, může začít růst. Zvyšuje se objem výroby, náklady se snižují díky výhodám rozsahu, a podnik se často rozšiřuje do nových oblastí nebo trhů.

Stabilizace: V této fázi se podnik stává stabilnějším a růst se zpomaluje. Podnik se zaměřuje na udržení své pozice na trhu, optimalizaci nákladů a zlepšování kvality svých produktů nebo služeb.

Krize: Pokud se podnik nepodaří udržet konkurenceschopnost nebo řešit včas problémy, může se dostat do krize. V této fázi se může potýkat s finančními problémy, snižující se poptávkou, ztrátou zaměstnanců nebo jinými obtížemi.

Zánik: Pokud podnik nepodaří řešit problémy v krizové fázi, může se dostat do zániku. Podnik se zavírá, přestává existovat, nebo je prodán jinému podniku.

Každá fáze životního cyklu podniku vyžaduje jinou strategii řízení. V počáteční fázi se často klade důraz na výzkum a vývoj, v následující fázi na růst a rozšiřování, v dalších fázích na udržení konkurenceschopnosti a optimalizaci nákladů. Správné řízení každé fáze může být klíčem k úspěchu podniku.

25
Q
  1. Majetek podniku. Majetková struktura podniku. Dlouhodobý majetek. Oběžný majetek.
    Oceňování majetku. Koloběh hospodářských prostředků. Možnosti pořízení dlouhodobého
    majetku. Hodnocení využití majetku v podnikatelské činnosti, zdroje informací pro hodnocení.
A

Majetek podniku je souhrn všech prostředků, které podnik vlastní a využívá v rámci své podnikatelské činnosti. Majetek podniku se dělí na dlouhodobý a oběžný majetek.

Dlouhodobý majetek tvoří všechny věci, které podnik využívá k trvalé činnosti, tedy po dobu delší než jeden rok. Mezi příklady dlouhodobého majetku patří například nemovitosti, stroje, vozidla, patenty, licence, software apod.

Oběžný majetek tvoří všechny věci, které podnik využívá k běžné podnikatelské činnosti a jsou určeny k prodeji či spotřebě během jednoho roku. Mezi příklady oběžného majetku patří zásoby (materiály, výrobky, zboží), pohledávky, peněžní prostředky na běžném účtu apod.

Majetková struktura podniku zahrnuje poměr dlouhodobého a oběžného majetku. Tento poměr ovlivňuje finanční stabilitu a platební schopnost podniku. Podnik by měl být schopen udržet správnou bilanci mezi dlouhodobým a oběžným majetkem a zajistit tak svůj dlouhodobý růst.

Oceňování majetku je důležité pro stanovení správné ceny majetku při jeho prodeji nebo při vstupu nového investora do podniku. Existuje několik metod oceňování majetku, jako je například historická cena, tržní cena, náhradní cena apod.

Koloběh hospodářských prostředků (KHP) je postup, kterým hospodaří podnik s finančními zdroji. KHP se skládá ze čtyř fází: investice, financování, provoz a zisk. Cílem KHP je zajistit efektivní využití finančních prostředků a maximalizovat zisk podniku.

Pro hodnocení využití majetku v podnikatelské činnosti jsou důležité informace z rozvahy a výkazu zisku a ztráty. Tyto dokumenty poskytují přehled o majetkové struktuře podniku, jeho finanční situaci a výkonnosti. Na základě těchto informací lze posoudit, zda je majetek podniku správně využíván a zda zdroje informací pro hodnocení využití majetku v podnikatelské činnosti zahrnují především účetní výkazy, zejména rozvahu a výkaz zisku a ztrát. Tyto výkazy poskytují informace o majetkové struktuře podniku, o výši a struktuře jeho aktiv a pasiv, o výši investic do dlouhodobého majetku, o vývoji finančního zdraví podniku a jeho hospodářského výsledku. Důležité jsou také informace o koloběhu hospodářských prostředků, které poskytují informace o tom, jak se v podniku využívají finanční prostředky a jak jsou hospodařeny s oběžnými prostředky.

Hodnocení využití majetku v podnikatelské činnosti je důležité pro stanovení úspěšnosti podnikání a pro plánování budoucích aktivit. Z tohoto důvodu je důležité pravidelně provádět analýzy hospodaření podniku a sledovat vývoj jeho majetkové struktury, aby bylo možné přijímat včasné kroky k jejímu zlepšení.

26
Q
  1. Oběžný majetek a hotovostní cyklus (zásoby, krátkodobý finanční majetek, pohledávky – práce
    s nimi a její význam). Zdroje informací pro hodnocení.
A

Oběžný majetek zahrnuje zásoby, krátkodobý finanční majetek a pohledávky.

Zásoby jsou materiály, polotovary, výrobky a hotové výrobky, které podnik drží ve skladě nebo jiných místech skladování a slouží k dalšímu zpracování nebo prodeji. Správa zásob je velmi důležitá pro efektivní fungování podniku. Nadměrná zásobování mohou vést k blokování peněz a úbytku hotovosti a nedostatečné zásoby mohou zase způsobit zpoždění ve výrobě a nedostatečnou dostupnost pro zákazníky.

Krátkodobý finanční majetek zahrnuje například peněžní prostředky na účtech, krátkodobé vklady nebo cenné papíry. Tyto prostředky jsou k dispozici kdykoli a podnik s nimi může rychle hospodařit, ale zároveň nemusí být efektivní držet příliš mnoho hotovosti, která nevytváří žádný příjem.

Pohledávky jsou nezaplacené faktury za prodané zboží nebo služby a jsou také součástí oběžného majetku. Správa pohledávek je také velmi důležitá pro efektivní hospodaření, protože nezaplacené faktury znamenají ztrátu peněz pro podnik. Podniky se snaží omezit vznik pohledávek, například tím, že ověřují bonitu zákazníka, nebo že požadují platbu předem.

Správa oběžného majetku a hotovostního cyklu jsou důležité pro efektivní fungování podniku. Informace o zásobách, krátkodobém finančním majetku a pohledávkách jsou k dispozici v účetních výkazech a zdrojích informací pro hodnocení.

27
Q
  1. Zdroje financování majetku podniku. Vlastní zdroje a cizí zdroje. Interní zdroje a externí zdroje
    financování. Kapitálová struktura podniku. Náklady na kapitál, rizikovost a nákladovost
    vlastních a cizích pasiv, bilanční pravidla pro skladbu kapitálu, pracovní kapitál. Optimalizace
    celkových nákladů na kapitál (WAAC).
A

Zdroje financování majetku podniku lze rozdělit na vlastní a cizí zdroje.

Vlastní zdroje jsou zdroje, které jsou k dispozici podniku bez nutnosti splácet úroky nebo jiné náklady spojené s jejich použitím. Patří sem základní kapitál, rezervní fondy a ziskové rezervy. Vlastní zdroje mají pro podnik výhodu v tom, že nezatěžují podnik finančními náklady a mají stabilní charakter. Na druhou stranu mohou být vlastní zdroje omezené a neumožňovat financování větších investic.

Cizí zdroje jsou zdroje, které podnik získává od externích subjektů, např. banky, investorů, úvěrových institucí apod. Cizí zdroje jsou většinou zatíženy úrokovými sazbami a dalšími náklady, které mohou být výraznější v době hospodářské krize nebo v případě zvýšení úrokových sazeb. Na druhou stranu mohou být cizí zdroje výhodné pro financování velkých investic nebo rozvoje podniku.

Kapitálová struktura podniku je složením vlastních a cizích zdrojů financování. Optimalizace kapitálové struktury spočívá v hledání rovnováhy mezi vlastními a cizími zdroji, která minimalizuje celkové náklady na kapitál a maximalizuje hodnotu podniku pro akcionáře. K zajištění optimální kapitálové struktury se používají různé metody, např. metoda vážené průměrné nákladové ceny kapitálu (WAAC).

Náklady na kapitál jsou náklady, které jsou spojeny s použitím cizího kapitálu a zahrnují úrokové sazby, poplatky a další náklady. Rizikovost a nákladovost vlastních a cizích pasiv jsou důležité pro rozhodování o tom, jaký zdroj financování je pro podnik nejvhodnější.

Bilanční pravidla pro skladbu kapitálu stanovují poměr mezi vlastním a cizím kapitálem, který je nejvhodnější pro podnik v závislosti na jeho velikosti, sektoru a dalších faktorech.

Pracovní kapitál je rozdíl mezi oběžnými aktivy a krátkodobými závazky podniku. Zahrnuje tedy peněžní prostředky a oběžné aktiva, jako jsou například zásoby a pohledávky, které jsou k dispozici pro financování běžných činností podniku. Na druhé straně jsou zde krátkodobé závazky, jako jsou například úvěry a faktury k úhradě, které podnik musí splácet v blízké budoucnosti.

Optimalizace celkových nákladů na kapitál (WAAC) je důležitým faktorem při stanovení vhodné kapitálové struktury podniku. WAAC zahrnuje vážený průměr nákladů na vlastní a cizí kapitál a ukazuje, kolik společnost potřebuje vydělat, aby mohla splatit své náklady na kapitál a poskytnout investorům uspokojivý výnos.

Při volbě zdrojů financování majetku podniku musí být zohledněno mnoho faktorů, jako jsou rizika, nákladovost, dostupnost a podmínky financování. Vlastní zdroje financování majetku podniku zahrnují například zisk z minulých období, rezervy, emisní ážio a vklady společníků, zatímco cizí zdroje financování zahrnují úvěry, půjčky, emitované dluhopisy, leasing a faktoring.

Interní zdroje financování majetku podniku jsou peníze, které společnost získává z vlastní činnosti, např. z prodeje výrobků nebo služeb. Externí zdroje financování zahrnují peníze, které společnost získává zvenčí, např. od bank, investorů nebo emisí dluhopisů. Volba zdrojů financování závisí na mnoha faktorech, jako jsou cíle společnosti, rizika, nákladovost a dostupnost financování.

Kapitálová struktura podniku zahrnuje podíl vlastního a cizího kapitálu v celkové finanční struktuře společnosti. Různé typy společností mají různé kapitálové struktury, a to závisí na mnoha faktorech, jako jsou rizika, nákladovost, cíle společnosti a dostupnost financování. Při určování kapitálové struktury podniku je důležité zohlednit vztah mezi rizikovostí a nákladovostí vlastních a cizích zdrojů financování.

28
Q
  1. Analýza aktivity, obratovost aktiv a pasiv, nákladovost.
A

Analýza aktivity je nástroj, kterým lze měřit efektivnost podnikání využitím ukazatelů, jako je obrat aktiv a pasiv, nákladovost a další. Obrat aktiv a pasiv je ukazatel, který ukazuje, jak rychle podnik dokáže přeměnit své aktivum na peníze a jak rychle dokáže uhradit své závazky.

Obrat aktiv se počítá jako podíl tržeb a průměrného celkového aktivu za určité období, například za rok. Obrat pasiv se počítá jako podíl nákupů a průměrného celkového závazku za určité období. Tyto ukazatele ukazují, jak často podnik dokáže přeměnit své aktiva na tržby a jak rychle dokáže uhradit své závazky.

Nákladovost je ukazatel, který ukazuje, jak efektivně podnik využívá své prostředky. Počítá se jako podíl nákladů a tržeb. Vysoká nákladovost znamená, že podnik má problémy s efektivním využíváním svých zdrojů a potřebuje optimalizovat své náklady.

Analýza aktivity pomáhá podnikům pochopit, jak efektivně využívají své zdroje a jakým způsobem by mohli své podnikání zlepšit.

29
Q
  1. Analýza finanční výkonnosti firmy – ukazatelé rentability, pyramidální rozklad.
A

Analýza finanční výkonnosti firmy se zaměřuje na hodnocení ziskovosti a efektivity využití kapitálu v podnikání. Mezi nejdůležitější ukazatele patří ukazatele rentability, které vyjadřují poměr mezi ziskem a kapitálem.

Mezi základní ukazatele rentability patří:

Hrubá zisková marže (Gross Profit Margin)
Čistá zisková marže (Net Profit Margin)
Rentabilita aktiv (ROA)
Rentabilita vlastního kapitálu (ROE)
ROI (Return on Investment)
ROCE (Return on Capital Employed)

Kromě ukazatelů rentability se v analýze finanční výkonnosti firmy používá také pyramidální rozklad, který umožňuje analyzovat vývoj hospodaření a identifikovat silné a slabé stránky podniku. Pyramidální rozklad rozděluje zisk na tři úrovně: hrubý zisk, provozní zisk a čistý zisk. Tento rozklad umožňuje analyzovat, jakou část zisku tvoří jednotlivé složky a jak se vyvíjí jejich poměr v čase. Tím lze identifikovat faktory, které ovlivňují výkonnost podniku a případně navrhnout opatření pro zlepšení hospodaření.

30
Q
  1. Náklady podniku. Možná pojetí nákladů. Klasifikace nákladů. Druhové členění, účelové
    členění, členění ve vztahu ke změnám objemu výkonů. Využití klasifikací nákladů.
A

Náklady podniku lze chápat jako hodnotu spotřebovaných zdrojů při výrobě a prodeji výrobků či služeb. Podniky musí být schopny správně identifikovat, měřit a řídit své náklady, aby mohly efektivně hospodařit s dostupnými zdroji a dosáhnout svých cílů.

Klasifikace nákladů podniku se provádí z různých hledisek a zahrnuje například:

Druhové členění nákladů: rozlišuje náklady na materiál, energie, mzdy a odvody, náklady na služby, náklady na úroky a poplatky, atd.

Účelové členění nákladů: zahrnuje náklady na výrobu, prodej, distribuci, výzkum a vývoj, administrativu, reklamu a propagaci, atd.

Členění ve vztahu ke změnám objemu výkonů: rozlišuje fixní a variabilní náklady. Fixní náklady zůstávají stejné bez ohledu na změny produkce nebo prodeje, zatímco variabilní náklady se mění s tím, jak se mění objem výroby a prodeje.

Správné členění nákladů je klíčové pro úspěšné řízení podniku. Například rozlišování mezi fixními a variabilními náklady pomáhá vedení podniku určit minimální prodejní cenu, při které budou náklady pokryty a podnik bude ziskový. Klasifikace nákladů také umožňuje identifikovat oblasti, kde mohou být náklady sníženy a výkonnost podniku zlepšena.