Fö 2 - Alkaner, Cykloalkaner och Konformationer Flashcards

1
Q

Konstitutionsisomeri

A

När molekylära föreningar har samma molekylvikter, men har olika molekylstrukturer, ex isopropyl, propyl. Konstitutionsisomerer har olika fysiska egenskaper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Varför sänker grenade alkankedjor dess kokpunkt?

A

Det beror primärt på att ut-arean runt molekylen blir mindre i jämförelse med molekyler med samma molekylstruktur men som istället är raka. Med ökad ytarea ökar även de intermolekylära tillfälliga dispensionskrafterna, och mer energi behövs för att bryta dessa bindningar. Grenade molekyler gör därmed molekylen mer kompakt och ut-arean minskar vilket leder till en lägre kokpunkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad gäller för smältpunkt och kolkedjor med udde respektive jämna antal?

A

Ett ökat antal kolatomer i kolkedjan sänker en molekyls smältpunkt. Dock gäller att kurvan är något alternerande, dvs inte helt linjär, där jämna antal kolväten sänker dess smältpunkt något och ligger något närmare dess övre udda granne i smältpunkt. Detta har visats bero på molekylstrukturen dör jämnakolatomer paketeras tätare i kristalliserad form. Som resultat är attraktionskraften mellan individuella kolkedjor större och smältpunkten något större för alkaner med udda antal kolväten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly