GAD Flashcards

1
Q

Hur ser prevalensen ut för GAD?

A

Livstidsprevalens: 5%, 1-årsprevalens: 3%. 2/3 av dem med diagnosen är kvinnor. Debut är vanligast att inträffa under barndomen eller tonåren, många kan dock inte ange när ”har varit såhär så länge jag kan minnas”. Viss ärftlighet finns. Förloppet är ofta kroniskt men fluktuerande, det försämras vid stress.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur är psykopatologin beskriven enligt DSM?

A

Vanligt med komorbiditet, ren GAD är ovanligt >90% är tillsammans med andra psykiatriska diagnoser, vanliga sådana är depression, alkoholmissbruk och andra ångeststörningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad krävs för att man ska kunna få diagnosen?

A

Duration av symtomen i över 3 månader. Överdriven oro och ångest som är svår att kontrollera och inträffar majoriteten av dagarna under minst tre månader med minst tre av sex symtom: rastlöshet, uttröttbarhet, koncentrationssvårigheter, irritabilitet, muskelspänningar och sömnstörningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nämn några olika formulär som man kan använda som hjälp för att ställa GAD-diagnos.

A

Worry and Anxiety Questionnaire (WAQ), Penn State Worry Questionnaire (PSWQ), Beck Anxiety Inventory (BAI), State Trait Anxiety Inventory (STAI) och GAD-7.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur bör man se på oro kopplat till GAD?

A

Oro är ett kontinuum där GAD är en extrem form av ett normalt fenomen.
Framtidsorienterat. Kedja av negativa tankar, startar ofta med en “tänk om”-tanke, som ffa är verbala och syftar till problemlösning. Kognitiv process för att förbereda sig på negativa utfall.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilka två komponenter kan man ofta urskilja i oron?

A

1) Man tänker på negativa saker som kan hända och vilka konsekvenser de kan få.
2) Problemlösning, dvs. mentala försök att hantera det möjliga negativa utfallet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Nämn 3 situationer som utlöser oro.

A

1) Oförutsägbara situationer (t.ex. vilka tentafrågor kommer?).
2) Nya situationer som man aldrig har upplevt (t.ex. nytt jobb).
3) Mångtydiga/tvetydiga situationer (t.ex. är det något negativt/positivt/neutralt som kommer hända när chefen kallar in en?).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Varför är det viktigt att skilja orostankar från NAT:s, ruminativa tankar eller påträngande tankar/tvångstankar?

A

För att man inom KBT arbetar på olika sätt med dessa olika typer av tankar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur ser Socialstyrelsens nationella riktlinjer för GAD hos vuxna från 2016 ut?

A

Hälso- och sjukvården bör erbjuda behandling med antidepressiva (prioritet 3) och att de kan erbjuda KBT (prioritet 5).
Motivering till rekommendationerna vad gäller KBT är att tillståndet har en måttlig svårighetsgrad samt att KBT har en måttlig effekt på ångestsymtom. Det vetenskapliga underlaget är begränsat och det är påverkat prioriteringen. England lyfter fram att två behandlingar är evidensbaserade: Metakognitiv terapi och Intolerance for uncertainty therapy (CBT-IU)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad består traditionell KBT vid behandling av GAD av?

A

Strategier att hantera ångest, t.ex. kognitiva tekniker med syfte att hjälpa klienten att tolka olika händelser på ett mer realistiskt sätt ”det du fruktar är inte så sannolikt och om det inträffar är inte de negativa konsekvenserna så katastrofala som du tolkar dem”, behandlingen innehåller också avslappning och exponering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vilka modeller innefattar andra generationens KBT vid GAD?

A

The Intoleance of Uncertainty Model, The Metacognitive Model, The acceptance Model och eventuellt The Unified Treatment Model av Beck.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är kärnan i andra generationens KBT vid GAD?

A

Oro ökar genom metakognitioner om oro och/eller intolerans för osäkerhet. Studier ger stöd för detta och visar att i synnerhet metakognitioner men också intolerans för osäkerhet predicerar oro.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilka kärnpunkter har Intolerance for Uncertainty model?

A

Ffa oro, men också positiva antaganden om oro, negativ problemlösning och kognitivt undvikande bottnar i intolerans för osäkerhet.
Den teoretiska basen är kognitiv snarare än en KBT-modell för att de kognitiva faktorerna spelar en mer central roll än beteendefaktorerna. Man har sett att intolerans för osäkerhet signifikant medierar minskning av oro.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hur ser behandlingsutfallet ut vid IU-KBT?

A

70 -84% av deltagarna inte hade GAD efter avslutad behandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

IU-GAD

A
  1. Jag oroar mig för att jag inte kan vara säker på allting
  2. Jag tillbringar för mycket tid med att oroa mig över tid som jag inte kan blir säker på
  3. Jag försöker att kontrollera min oro men det är svårt för att jag inte kan vara säker på att något dåligt inte kommer att ske
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är viktigt vid psykoedukationen för IU-GAD?

A

Att sälja in att intolerans för osäkerhet är motorn till ångestproblematiken. Givet detta kan man lösa det på två sätt, antingen öka toleransen eller öka säkerheten, Man bör fråga patienten vilken strategi hen har använt och varför personen tror att det är en ineffektiv strategi.

17
Q

Beskriv The Intolerance for Uncertainty Model (lär dig rita den!).

A

Situation ”tänk om”  oro (här finns också positiva antaganden om oro)  ångest (negativ problemorientering som leder till mer ”tänk om”, också kognitivt undvikande som leder till mer ”tänk om”)  uppgivenhet/utmattning.

18
Q

Vad innebär negativ problemorientering?

A

Man ser problem som hotande, tvivlar på sin egen förmåga att kunna hantera problem och att man är pessimistisk rörande vad man kan få ut av problemlösning. Detta får emotionella konsekvenser som frustration, irritation, ångest och depression, kognitiva konsekvenser oro rörande problemen, nya problem, ny oro och beteendemässiga konsekvenser som undvikande, uppskjutande och impulsivt problemlösande.

19
Q

Kärnan i IU-KBT vid GAD är att behandlingen riktar in sig för intolerans for osäkerhet, hur förändrar man attityden osäkerhet?

A

Genom beteendeförändring genom att agera sm om man är tolerant mot osäkerhet, t.ex. äta mat man aldrig tidigare ätit, komma tio min senare osv.

20
Q

Vilka är de olika stegen inom IU-KBT vid GAD?

A
Psykoedukation om modellen.
Självregistrering av oro. 
Hjälpa klienten att förstå vilken roll intolerans för osäkerhet har för oro genom beteendeexperiment.
Disputera/omvärdera nyttan med oro. 
Problemlösningsträning.
Imaginär exponering.
21
Q

Vad gör man under session 1?

A

En introduktion till KBT, förklaring av GAD-diagnosen, presentation av IU-KBT modul samt inledande träning i att öka medvetenheten om när klienten oroar sig och vilka ämnen oron kretsar till. Man delar upp oron i oro för verkliga händelser och oro för hypotetiska händelser.

22
Q

Vad innehåller session 2-4?

A

Introduktion av begreppet intolerans för osäkerhet, manifestationer av osäkerhet (säkerhetsbeteenden) och IU-självregistrering och beteendeexperiment.

23
Q

Man kan dela in manifestationerna för osäkerhet i två kategorier, vilka?

A

1) Närmande-strategier: att göra allt själv, inhämtande av omfattande info, överbeskyddar osv.
2) Undvikande-strategier: att inte ta fullständiga åtaganden i relationer, t.ex. kärleksrelationer, prokrastinera osv. Dessa beteenden är säkerhetsbeteenden som undviks vid beteendeexperiment.

24
Q

Vad innehåller session 5-6?

A

Presentation av vilken roll positiva antaganden om oro har för GAD. Identifierar klientens sådana (t.ex. genom WW-II). Man kan använda kognitiva tekniker som verbalt ifrågasättande för att ifrågasätta klientens antaganden.

25
Q

Vad innehåller session 7-9?

A

En förklaring av begreppet negativ problemorientering. Att man ser problem på ett kontinuum, från utmaning till hot. Man identifierar också återkommande problem samt problemlösningsträning för att få en mer funktionell problemlösning (vid oro för faktiska problem). Man klargör att negativa emotioner är en biprodukt av ett problem. Man kan använda sig av rollspel. Betonar vikten av att gå vidare trots osäkerhet kring lösningen.

26
Q

Hur problemlöser man?

A

Utgår från vilket problemet är, hur man kan lösa det, vilka för- och nackdelar de olika förslagen har, välja lösning/lösningar, genomföra planen och utvärdera.

27
Q

Vad innehåller session 10-12?

A

Introduktion till exponering, den “läskiga” delen av behandlingen. Ett utvecklande av fear script samt imaginär exponering. Det är kopplat till kognitivt undvikande i modellen.

28
Q

Hur jobbar man med KBT-IU med oro för hypotetiska händelser?

A

Genom att identifiera och första kognitivt undvikande. Vanliga former är bl.a. undertryckande av orostankar och distraktion. Detta är inte en bra lösning då det brukar komma tillbaka och kräva all uppmärksamhet. Man möter aldrig oron och märker inte att det aldrig var en reell fara. Möjliga verkningsmekanismer vid exponering är habituering och kognitiv förändring genom att klienten får mer tillgänglig information och kan omvärdera situationen.

29
Q

Vad innehåller session 13-14?

A

Strategier för att förebygga återfall. Det sker genom dagligt vidmakthållande, att sätta sig i “högrisksituationer” samt konsolidering av uppnådda behandlingsframgångar.

30
Q

Vad sker efter terapin?

A

Man blir sin egen terapeut, man förväntar sig att oron ska vara i samma nivå om efter avslutad behandling men det är vanligt med fortsatt förbättring.