Handelsrecht Flashcards

1
Q

Bibolini

A

Als het bestuur namens een rechtspersoon een overeenkomst aangaat in strijd met een intern geldende beperking van zijn vertegenwoordigingsbevoegdheid, komt er gewoon een verbintenis tot stand. Normaal gesproken kan de wederpartij zich tegenover de rechtspersoon ook op deze verbintenis beroepen. Behalve als er sprake is van strijd met de goede trouw.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Staleman/Van de Ven

A

Voor aansprakelijkheid op de voet van art. 2:9 BW is vereist dat aan de bestuurder een ernstig verwijt kan worden gemaakt. Of in een bepaald geval plaats is voor een ernstig verwijt als hier bedoeld, dient te worden beoordeeld aan de hand van alle omstandigheden van het geval.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beklamel

A

Een schuldeiser kan een bestuurder van een vennootschap in privé aanspreken op grond van onrechtmatige daad, indien de bestuurder ten tijde van het aangaan van een transactie wist of moest weten dat de vennootschap de transactie niet kon nakomen en geen verhaal zou bieden voor de door die wanprestatie veroorzaakte schade. Dit duidt men tegenwoordig aan met de ”Beklamel-regel”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nimox

A

Een faillissementscurator is bevoegd voor de belangen van de schuldeisers op te komen bij benadeling van die schuldeisers en kan ook een actie ex artikel 6:162 instellen tegen een derde die bij die benadeling betrokken is geweest. Hierop bestaat geen uitzondering indien slechts de crediteuren worden benadeeld wier vorderingen na de handeling van de derde zijn ontstaan. De curator heeft dan dus geen bijzondere volmacht nodig van die crediteuren. Indien een besluit van de algemene vergadering van aandeelhouders niet is aangetast op grond van art. 2:11 BW, volgt hieruit niet dat uitvoering van het besluit of het door uitoefening van het stemrecht bewerkstelligen van het besluit tegenover derden zoals schuldeisers niet onrechtmatig kan zijn.

De in de Faillissementswet met betrekking tot de verificatie getroffen voorzieningen staat niet in de weg aan een buiten die voorzieningen om gevoerd geding tussen de curator en een derde die een vordering op de gefailleerde pretendeert, waarbij inzet van het geding is of de vordering geverifieerd kan worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Poot/ABP

A

Onder de gewone doorbraak van aansprakelijkheid wordt verstaan dat de aansprakelijkheid die op een vennootschap rust in bepaalde bijzondere gevallen doorbreekt naar de aandeelhouders. Bij omgekeerde doorbraak gaat het om aansprakelijkheid die ten gunste van de aandeelhouder (in dit geval de natuurlijke persoon Poot) en ten laste van een debiteur van de vennootschap (in dit geval ABP) zou gelden. Dit wordt ook wel afgeleide schade genoemd. Volgens de Hoge Raad is er in het recht geen basis voor een dergelijke aansprakelijkheid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Berghuizer papierfabriek

A

Indien een bestuurder zijn taak onbehoorlijk vervult, door in strijd te handelen met statutaire beginselen, dan is dit in beginsel ernstig verwijtbaar. Dit brengt aansprakelijkheid van de bestuurder met zich mee, tenzij uit feiten en omstandigheden anders blijkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Blue Tomato

A

De HR heeft gesteld dat het de bestuurder is toegestaan om het rechtsvermoeden van artikel 2:248 lid 2 BW te weerleggen. Alsdan is het de taak van de curator om aannemelijk te maken dat nochtans de kennelijk onbehoorlijke taakvervulling mede een belangrijke oorzaak van het faillissement is geweest.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ogem

A

De enqueteprocedure is niet enkel mogelijk voor verbetering van een vennootschap te onderzoeken. Ook na failliesement is het mogelijk om een onderzoek te doen naar oorzaken en potentieel wanbeleid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Dierenartsenmaatschap

A

Een maatschap hoeft niet schriftelijk te worden aangegaan; dat kan ook mondeling – en zelfs stilzwijgend – gebeuren. In dat geval zal zo nodig achteraf, aan de hand van de feitelijke uitvoering die partijen aan hun samenwerking hebben gegeven, moeten worden vastgesteld of daaruit de wil van partijen kan worden afgeleid om op voet van gelijkwaardigheid, als vennoten in een maatschapsverband, samen te werken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Biek Holdings/A. C.s.)

A

De maatschap heeft geen rechtspersoonlijkheid. Indien een overeenkomst wordt gesloten met een maatschap, zijn daarom de individuele maten jegens de wederpartij persoonlijk aansprakelijk voor de nakoming van daaruit voortvloeiende verplichtingen van de maatschap. Is sprake van een tekortkoming in de nakoming van een deelbare prestatie, dan zijn de maten aansprakelijk voor gelijke delen (art. 7A:1679-1681 BW). Ingeval evenwel, zoals hier (zie hiervoor in 3.1 onder (i)), sprake is van een door de maatschap aanvaarde opdracht, dan is op grond van art. 7:407 lid 2 BW iedere maat jegens de opdrachtgever aansprakelijk voor het geheel. De persoonlijke aansprakelijkheid jegens de contractuele wederpartij op grond van deze artikelen blijft bestaan indien de maat uittreedt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

VDV Holding

A

Een vof kan, hoewel zij geen rechtspersoonlijkheid heeft, failliet worden verklaard. Wat de positie van de vennoten in dat faillissement betreft, bepaalt de Faillissementswet slechts dat de aangifte tot faillietverklaring van een vof ook de naam en de woonplaats van de vennoten moet inhouden (art. 4 lid 3 Fw). Hieruit kan niet worden afgeleid dat een faillissement van de vof steeds en zonder meer het faillissement van de vennoten meebrengt.

Zo kan een vennoot, in tegenstelling tot de vof zelf, voldoende (privé)vermogen hebben om zowel de schuldeisers van de vof als zijn privéschuldeisers te voldoen; ook als hij bepaalde vorderingen niet voldoet, brengt dat nog niet noodzakelijkerwijs mee dat hij in de toestand verkeert dat hij heeft opgehouden te betalen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Carlande

A

Iemand die beherend Vennoot van een CV is, is hoofdelijk verbonden voor alle verbintenissen die ten tijde van hun toetreding tot de vennootschap bestaan, of nadien ontstaan. Dit dient rechtszekerheid. Ter verzekering van deze positie kan hij om inzage vragen van de schuldenposities en garanties van overige vennoten verkrijgen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Lunchroom de katterug

A

ndien een commanditaire vennoot het verbod van art. 20 lid 1 of lid 2 WvK overtreedt, verbindt art. 21 WvK daaraan een ingrijpende sanctie: de commanditaire vennoot wordt jegens alle schuldeisers van de vennootschap ten volle aansprakelijk voor alle verbintenissen van de vennootschap, ook die welke zijn ontstaan voor het tijdstip waarop het verbod werd overtreden. Deze sanctie is uitsluitend gerechtvaardigd indien en voor zover zij in overeenstemming is met de strekking ervan. Dit brengt mee dat de rechter, indien de — in beginsel daartoe door de commanditaire vennoot te stellen en te bewijzen — omstandigheden daartoe aanleiding geven, kan oordelen dat de sanctie niet gerechtvaardigd is, of dat het gevolg daarvan dient te worden beperkt tot bepaalde verbintenissen van de commanditaire vennootschap.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

montana caravan 1

A

Van benadeling in de zin van art. 42 Fw is sprake wanneer de schuldeisers zijn benadeeld in hun verhaalsmogelijkheden. Daarvan kan ook sprake zijn wanneer voor geleverde zaken een redelijke prijs is betaald, zodat het vermogen van de nadien gefailleerde per saldo niet is verminderd. Het vermogen van gefailleerde is per saldo niet verminderd, dit neemt echter niet weg dat zonder de door de curator gewraakte transactie de opbrengst van de geleverde zaken beschikbaar zou zijn geweest voor de gezamenlijke schuldeisers.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

koot beheer/tideman qq

A

Op grond van de wet zijn boedelschulden slechts die schulden die een onmiddelijke aanspraak geven jegens de faillissementsboedel hetzij ingevolge de wet, hetzij omdat zij door de curator in zijn hoedanigheid zijn aangegaan, hetzij omdat zij een gevolg zijn vaan een handelen van de curator in strijd met een door hem in zijn hoedanigheid na te leven verbintenis of verplichting.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly