Historia prov 2 Flashcards
(93 cards)
Vilka var vikingarnas viktigaste rutter? På vilka olika sätt yttrade sig nordbornas inflytande i Europa?
Vikingarnas viktigaste rutter berodde på vart i Norden de kom ifrån.
Norska och danska vikingar åkte västerut mot Storbritannien, Irland, Island och Frankrike. Svenska vikingarna åkte främst österut genom floder till till exempel Ryssland. Nordbornas inflytande i Europa visade sig bland annat genom plundringar som påverkade politik i Europa. De integrerade sig även i samhällen och påverkade andra länder, till exempel namnet “Normandie” kommer från vikingarna som bosatte sig där.
Hur styrdes Sverige för 1000 år sedan? Hur förhöll sig stormän, kyrka och kungamakt till varandra?
För 1000 år sedan fanns inte Sverige som rike. Människorna levde i små jordbruksbygder, skilda åt av ödemarker. I varje byggd fanns stormän, som hade större jordbruk och trälar. Sverige saknade central offentlig makt. Kungar valdes däremot, men hans uppgift var begränsande och kungen var beroende av stödet från stormännen ute i bygden. Det här var även tiden då den kritna tron spred sig till Sverige och tron på de nordiska gudarna gradvis ersattes. De Svenska stormännen anslöt sig till den krista tron och redan från början samarbetade kyrka och kung. Med kungens stöd kunde prästerna sprida sitt budskap lättare och kungen kunde utnyttja kyrkans organisation för att stärka sin kontroll över landet.
Hur och när uppkom adeln i Sverige? Peka på andra viktiga steg i rikets ande.
Adeln uppkom i mitten av 1200-talet. Då blev hövdingen Birger Jarl erkänd som ledare i både Göta och Svealandskapen. Nya lagar stiftades, och till skillnad från tidigare gällde de i hela riket. Nu var det bara kungens män som skulle bruka våld och inte stormännens. Ett annat viktigt steg i rikets ande va då bönderna inte behövde ställa upp som soldater längre, utan riddarhärarna blev det främsta stridsmedlet. Birger Jarls son Magnus Ladulås genomdrev istället att bönderna skulle betala en viss summa skatt till kungen. Stormännen befriades däremot till skatt, i utbyte att de hjälpte till att rusta ryttare till kungens försvar. På så sätt uppkom adeln, som fick speciella rättigheter i samhället.
Förklara begrepp:
Frälsebonde
Kyrkoboende
Kronobonde
Skattebonde
Frälsebonde - Adelns bonde
Kyrkoboende - Kyrkans bonde
Kronobonde - Kungens bonde
Skattebonde - Bonde som ägde sin egen mark
Den starka kungamakten bidrog till att landet enades, men den hade också en inneboende svaghet. Förklara.
De som härstammade från en tidigare regent kunde göra anspråk på kungatronen. Detta gjorde det osäkert om vem som skulle vara kung. Därför skapades konflikter om makten. Ibland kunde adeln genom rådet skapa ett avgörande inflytande på politiken. Men andra gånger var även rådsherrarna splittrade i olika fraktioner.
Vad var Kalmarunionen? Hur och varför bildades den?
I slutet av 1300-talet förenades de nordiska länderna i Kalmarunionen. Bakgrunden var bland annat Sveriges maktstrider och släktskapsförbindelserna mellan de nordiska kungahusen. Många adelsmän var missnöjda med styret och därför vände de sig till Danmarks drottning, Margareta. Margareta vad änka efter den norska kungen, som i sin tur var son till Magnus Eriksson (Sveriges före detta kung). På så vis kunde hon göra anspråk på den svenska kronan. I slutet av 1300-talet bekämpades den svenska kungen och i Kalmar bekräftades unionen. Sverige, Norge och Danmark skulle för alltid höra samman.
Vad var Hansan? Varför tror du att hansan motsatte sig en stark nordisk stat?
Hansan var ett tyskt handelsförbund som kontrollerade stora delar av handeln vid Östersjön, som hade växt sig allt större under Kalmarunionens ledning. För att Hansan vill kontrollera en så stor del som möjligt av handeln, vill de inte att en stor nordisk stat ska bildas.
Bakom Engelbrektsupproret låg missnöje hos flera samhällsgrupper. Varför var bönder, bergsmän och högedal missnöjda med Erik av Pommerns styre? Vad vill de uppnå med resningen?
Erik startade krig mot Hansan under 1420-talet. Pomerans hade en del framgång i sin politik, men den var dyr att genomföra. För att få fram medel till krigföringen höjde han skatterna, vilket främst drabbade bönderna. Missnöjet växte även mycket i bergslagen, där befolkningen livnärde sig på gruvan och export av järn och koppar till utlandet. Eftersom Hansan utfärdade en handelsblockad mot alla hamnar i Norden försvann även en stor del av bergsmännens inkomster. De inhemska adelsmännen förlorade även sin tillgång till slottslängan, till fogdar med dansk eller tysk härkomst. Med resningen ville bönderna få sänkta skatter, bergsmännen ville återfå goda handelsmöjligheter för järnexporten och adelsmännen ville ta tillbaka en del av makten från kungen genom att få tillbaka borgar och län.
Hur styrdes Sverige efter Engelbrektsupproret? Vilken roll spelade den danske kungen, adeln, riksföreståndare samt bönderna?
Efter upproret hade den danske kungen förlorat mycket makt över Sverige. Sverige var främst uppdelat i län som adelsmännen styrde över. Det rådde ständiga strider mellan adels fraktioner och flera gången utbröt inbördeskrig. Sverige styrs även av en riksföreståndare som utsågs av adeln i rådet. Han kontrollerade bara en liten del av riket. Men under senare delen av 1400-talet stabiliserades situationen något. Detta var under ledningen av riksföreståndare Sten Sture den äldre och Sten Sture den yngre. Sturarna ville bryta sig loss från Kalmarunionen och fick med sig bönderna, bergsmännen och adeln. På så vis sammankallades de första svenska riksdagarna. I riksdagen fick även bönderna vara med. Deras militära stöd hade efter Engelbrektsupproret växt och bönderna ägde det mesta av jorden själv.
Hur kunde Gustav Vasa ta makten inom Sverige? På vilka grupper stödde han sig?
Början av 1500-talet präglades av en konflikt mellan de som stödde Kalmarunionen och de som var emot den. I ett slag besegrades Sten Sture den yngre och dog. Kristian kröntes till kung och några dagar senare skedde Stockholms blodbad där anhängare till Sten Sture dödades. Gustav Vasa var en av de som använde denna händelse till hans fördel och utnyttjade blodbadets hemskheter för att få med sig bönder och bergsmän mot Kristian II. Vasa fick med sig stora delar av landet och efter att Kristian blivit avsatt av den danska adeln valdes Vasa till kung. Kalmarunionen var upphävd.
Förklara:
Riksdagen i Västerås 1527
Jordeböcker
Dackefejden
Vasaborgar
Riksdagen i Västerås 1527 - En händelse då Gustav Vasa kallade de fyra stånden till riksdagen och sa att kyrkans tillgångar måste förvaltas av kungen. På detta sätt kunde han ge tillbaka till de som förföljt hans krigande utan att höja skatterna. Adeln skulle även få tillbaka den mark som de skänkt till kyrkan under de senaste 75 åren.
Jordeböcker - Kungen såg till att fogdarna undersökte vad alla gårdar ägde och detta bestämde skatten. Uppgifterna sammanfördes i det som kallas jordeböcker.
Dackefejden - Det allvarligaste bondeupproret mot Gustav Vasa. Nils Dacke och hans bondeuppbåd besegrade stora delar av Småland och Östergötland.
Vasaborgar - De slott eller borgar som uppfördes eller moderniserades av Gustav Vasa eller hans söner.
“Gustav Vasa skötte Sverige som en husbonde styr över sin gård”. Ge exempel.
Liknelsen var att Vasas gård var hela Sverige och han såg till att allting gick som han ville. Han såg exempelvis till att Sverige blev så rikt som möjligt (staten). Han försökte lära bönderna hur de skulle sköta sina jordbruk och då han införde Jordeböcker kunde han se till att öka inkomsterna för staten.
Vilka områden var det som Sverige erövrade under stormaktstiden? Finns de kvar idag?
Sverige erövrade under stormaktstiden: Trondheims län i Norge, Bornholm som idag tillhör Danmark, en del småstater i Tyskland och Polen, det som idag är Estland, Lettland och Litauen, Finland och även kexholms län. Andre delar som också erövrades var Jämtland, Härjedalen, Bohuslän, Halland, Skåne och Blekinge. De finns kvar idag och är en del av Sverige.
Hur styrdes Sverige under Frihetstiden? Vilken makt hade kungen, rådet och riksdagen? Hur demokratiskt var systemet? Vilka stod utanför?
Det fanns en riksdag som sammanträdde var tredje år och satt ihop riktlinjer för politiken samt tillsatte rådet (regeringen). I rådet var kungen ordförande och hade två röster i varje votering, men kunde inte påverka politiken särskilt mycket. Riksdagen vad uppdelat i de fyra stånden. Adel, präster, borgare och bönder. Många samhällsgrupper stod utanför stånds grupperna, vilket gör att dessa personer blir utan röst i samhället. Bland annat arbetare, tjänstefolk, akademiker och ämbetsmän. Även tropare och frälsebönder hade ingen plats i riksdagen. Adeln hade också större inflytande på politiken. Varje adelssläkt hade rätt att skicka en representant till riksdagen, medan de tre andra ståndens representanter utsågs genom val. Adeln hade också dubbelt så många ledamöter när det handlade om finans och utrikespolitik, medan bönderna inte fick vara med. Adeln hade ensamrätt till platserna i rådet.
Hattar och mössor var de första politiska partierna i Sverige. Hur uppkom de? Vilken politik stod de för?
Mössorna uppkom då högadliga godsägare med greven Arvid Horn i spetsen insåg att Sverige behövde driva en försiktig och sparsam utrikespolitik. Detta för att syfta till ekonomisk återhämtning och fred. Motståndsrörelsen blev då hattarna som var yngre adelsmän som förespråkade djärvare tag för att Sverige skulle bli en stormakt i Europa. Partierna var mer som lösa grupper av riksdagsmän som inte delade samma åsikter hur sveriges politik ska skötas.
Jämför de äldre och de yngre mössorna. Vilken politik förde de? Vilka grupper stödde de på?
De yngre mössorna hämtade främst sitt stöd hos de ofrälse stånden och deras politik blev efterhand alltmer fientlig mot adeln. Medan de gamla mössorna från början var en grupp högadliga godsägare som sökte mer stöd hos adeln.
Böndernas ställning förbättrades under 1700-talet. På vilka sätt? Varför?
Genom omfattande nyodlingar och spannmålspriser som steg kunde bönderna öka sin åkerareal och sälja sina grödor med alltmer vinst. Samtidigt som skattesatsen var densamma. Detta gjorde att jordbruksbefolkningen ökade med tre fjärdedelar på 80 år. När böndernas ekonomiska styrka växte kunde de uppträda med större självsäkerhet i riksdagen. De anslöt sig ofta till mössorna som ansåg det viktigare att utveckla jordbruket än att stödja stadsnäringarna.
Vilka faktorer blir nog till att Gustav III kunde ta makten? Från vilka grupper fick han stöd och varför?
Gustav III kunde ta makten på grund av det utbredda missnöjet i landet. Under 1770 var stora delar i landet i nöd efter två år av missväxt. Den politiska situationen blev också alltmer kaotisk och fylld av konflikter. Detta gjorde det lättare för Gustav III att framställa sig som enande kraft. Rådet lyckades inte hantera krisen vilket också stärker kundens argument för maktövertagande. En annan faktor var att Gustav III såg till att ha militärt stöd för en statskupp. Han fick stöd av militären och folket i staden.
På vilka olika sätt speglades upplysningen i Frihetstidens Sverige?
Politiska reformer, demokrati och maktfördelning
Vetenskapliga framsteg, vetenskapsmän som Carl von Linne verkade under denna tid
Upplysningens ideer om förnuft speglas i tiden och kritik av kyrkans och adelns makt började ta form (ex bönderna i riksdagen)
Tryckfrihetsförordningen, tillät fri spridning av ideer och åsikter i tryckt form
Gustav III kallas ibland en upplyst monark. Vad menas med detta? Peka på några av kungens reformer.
Han styrde landet utifrån en del av upplysningens tankar och idéer. Exmepl på kungens reformer som stödjer detta är: Avskaffandet av tortyren och delvis dödsstraff. Judar och katoliker välkommnades in i Sverige. Såg till att operan och dramaten i Stockholm byggdes. Instiftade Svenska Akademien. Kulturmän som musiker och konstnärer fick ekonomiskt understöd av kungen.
Man brukar säga att Gustav III var en politisk balanskonstnär, som kunde stödja sig på skilda grupper i samhället. Jämför de båda statskupperna 1772 och 1789.
Statskuppen 1772 har sin bakgrund i det utbredda missnöjet i Sverige samt det militära stödet han fick. Adeln stödde honom också i detta då han lovade att inskränka deras makt och privilegier. Resultatet var att kungen fick ökad makt, medan adeln behöll en stark ställning. 1789 såg han till att få med de ofrälse stånden på sin sida. Genom att beskylla adeln och lova att avskaffa de viktigaste adelsprivilegierna kunde han se till att få en våldsmakt genom riksdagen. I båda statskupperna stärktes Gustav II kungamakten genom att utnyttja splittringen i samhället och förlita sig på olika samhällsgrupper.
Vilken var bakgrunden till kungamordet? Vilka låg bakom det? Varför var de emot kungen?
Det var adeln som låg bakom mordet. Det som låg bakom händelsen var missnöjet och adeln bitterhet efter att ha förlorat sina privilegier. Detta var en av anledningarna att de ville göra sig av med Gustav III, men det var också upplysningen.
Hur påverkas Sverige av Napoleonkriget?
I samband med kriget förlorade Sverige Finland vilket innebar en stor förlust.
Sverige fick en ny regeringsform där kungen hade mindre makt.
Union startade med Norge som kompensation, den varade till 1905.
Handeln för järn och trä försämrades och statens ekonomi hade blivit belastad under krigen.
Åren 1809-10 var på flera sätt viktig i Sveriges historia, hur?
Åren 1809–1810 var avgörande för Sverige på flera sätt.
- Landet genomgick en politisk omvälvning med en ny konstitution, förlorade Finland till Ryssland
- Bernadotte valdes som tronföljare. Dessa förändringar lade grunden för Sveriges moderna politiska system och framtida roll i Europa.