HUWELIJKSCONTRACTEN Flashcards
(255 cards)
Wat is het wettelijk stelsel en wanneer is het van toepassing?
Het wettelijk stelsel is van toepassing vanaf het ogenblik van de huwelijkssluiting en blijft van toepassing tot de ontbinding van het stelsel, hetzij door ontbinding van het huwelijk, hetzij door overgang naar een ander stelsel tijdens het huwelijk.
Kan het huwelijksvermogensstelsel worden ontbonden vóór het huwelijk zelf ontbonden wordt?
Ja, het huwelijksvermogensstelsel kan worden ontbonden vóór het huwelijk zelf wordt ontbonden, bijvoorbeeld door overgang naar een ander stelsel, scheiding van tafel en bed, of gerechtelijke scheiding van goederen.
Wat schrijft artikel 1427 BW voor met betrekking tot het wettelijk stelsel?
Artikel 1427 BW schrijft voor dat het wettelijk stelsel wordt ontbonden wanneer echtgenoten tijdens het huwelijk kiezen voor de overgang naar een ander stelsel, bij scheiding van tafel en bed, of bij gerechtelijke scheiding van goederen.
: Welke drieledige onderscheid kan binnen het wettelijk stelsel worden gemaakt?
Binnen het wettelijk stelsel kan een onderscheid worden gemaakt tussen het statuut van de goederen (activa en passiva), het bestuur over de vermogens en de ontbinding van het stelsel.
Wat omvat het eigen vermogen (EV) van de man en de vrouw binnen het wettelijk stelsel?
Het eigen vermogen (EV) omvat de goederen en schuldvorderingen van voor het huwelijk, alsmede de goederen en schuldvorderingen die tijdens het huwelijk onder kosteloze titel zijn verkregen door schenking, erfenis of testament (art. 2.3.17 BW). Het omvat ook de goederen vermeld in art. 2.3.18-2.3.19 BW.
Wat omvat het gemeenschappelijk vermogen (GV) binnen het wettelijk stelsel?
Het gemeenschappelijk vermogen (GV) omvat de goederen en inkomsten die tijdens het huwelijk zijn verkregen, zoals aangegeven in art. 2.3.22 BW. Dit omvat vooral de inkomsten die tijdens het huwelijk zijn bekomen.
Wat gebeurt er bij een minnelijke overgang naar een ander huwelijksvermogensstelsel?
Bij een minnelijke overgang naar een ander huwelijksvermogensstelsel moet er een vormelijk correcte wijziging van het huwelijkscontract plaatsvinden.
Wat is vereist bij een gerechtelijke scheiding van goederen of scheiding van tafel en bed?
Bij een gerechtelijke scheiding van goederen of scheiding van tafel en bed is een rechterlijke toetsing vereist om de overgang te bewerkstelligen.
: Wat zijn de activa binnen het eigen vermogen van de man en de vrouw?
De activa binnen het eigen vermogen (EV) van de man en de vrouw zijn de goederen en schuldvorderingen van voor het huwelijk, en de goederen en schuldvorderingen die tijdens het huwelijk onder kosteloze titel zijn verkregen door schenking, erfenis of testament (art. 2.3.17 BW).
Wat zijn de activa binnen het gemeenschappelijk vermogen (GV)?
De activa binnen het gemeenschappelijk vermogen (GV) zijn vooral de inkomsten die tijdens het huwelijk zijn bekomen, zoals aangegeven in art. 2.3.22 BW.
Wat zijn de eigen schulden binnen het eigen vermogen (EV) van een echtgenoot volgens art. 2.3.23 BW?
De eigen schulden binnen het EV zijn de schulden van voor het huwelijk en de schulden die voortkomen uit schenkingen, erfenissen of legaten die tijdens het huwelijk door één echtgenoot zijn verkregen. Ook de schulden vermeld in art. 2.3.24 BW behoren hiertoe.
: Wat zijn de gemeenschappelijke schulden binnen het gemeenschappelijk vermogen (GV) volgens art. 2.3.25 BW?
De gemeenschappelijke schulden zijn die waarvan niet bewezen is dat zij eigen zijn, en de andere schulden vermeld in art. 2.3.25 BW.
Op welk vermogen kunnen schuldeisers zich verhalen bij eigen schulden van een echtgenoot?
Schuldeisers kunnen zich verhalen op het eigen vermogen van de schuldenaar en op de inkomsten van de schuldenaar. Daarnaast kan er bijkomend verhaal zijn op het gemeenschappelijk vermogen als dit uit de schuld voordeel heeft gehaald of als het gaat om een schuld uit een strafrechtelijke veroordeling of een onrechtmatige daad.
Wat is de regel voor verhaal van gemeenschappelijke schulden volgens art. 2.3.27 en 2.3.28 BW?
Gemeenschappelijke schulden kunnen verhaald worden op de drie vermogens (EV van beide echtgenoten en het GV). Uitzonderingen zijn schulden aangegaan ten behoeve van de huishouding en opvoeding van de kinderen (als ze buitensporig zijn), intresten van eigen schulden, schulden bij de uitoefening van een beroep, en onderhoudsschulden ten opzichte van afstammelingen van één echtgenoot.
Hoe wordt het eigen vermogen (EV) bestuurd binnen het wettelijk stelsel?
Iedere echtgenoot bestuurt zijn eigen vermogen alleen, maar met bepaalde beperkingen zoals het primaire stelsel en de belangen van het gezin (art. 2.3.39 BW).
Hoe wordt het gemeenschappelijk vermogen (GV) bestuurd binnen het wettelijk stelsel?
In principe kan iedere echtgenoot alleen handelen (concurrentieel bestuur), behalve in bepaalde uitzonderlijke gevallen waarbij gezamenlijk bestuur of exclusief bestuur geldt.
Wat zijn de uitzonderingen op het concurrentieel bestuur van het gemeenschappelijk vermogen (GV)?
Exclusief bestuur: Als een beroep wordt uitgeoefend door één echtgenoot alleen, kan deze echtgenoot alleen de bestuurshandelingen stellen die voor de uitoefening van dat beroep nodig zijn (art. 2.3.31 BW).
Gezamenlijk bestuur: Wanneer een beroep door beide echtgenoten samen wordt uitgeoefend, of voor bepaalde handelingen zoals het verkrijgen, vervreemden of bezwaren van voor hypotheek vatbare goederen, het aangaan van leningen, consumentenkredieten, en bepaalde huurovereenkomsten (art. 2.3.31, 2.3.32 en 2.3.33 BW).
Wat zijn enkele handelingen waarvoor beide echtgenoten toestemming moeten geven?
Beide echtgenoten moeten toestemming geven voor:
Verkrijgen, vervreemden of met zakelijke rechten bezwaren van voor hypotheek vatbare goederen. Verkrijgen, overdragen of in pand geven van een handelszaak of een bedrijf. Bepaalde huurovereenkomsten (handelshuur, pacht, huurovereenkomst langer dan 9 jaar). Overdragen of in pand geven van een hypothecaire schuldvordering. Ontvangen van de prijs van een vervreemd onroerend goed of de terugbetaling van een hypothecaire schuldvordering. Verlenen van opheffing van een hypotheekinschrijving. Aanvaarden of verwerpen van een legaat of schenking aan het gemeenschappelijk vermogen. Aangaan van een lening of consumentenkrediet. Schenking van gemeenschappelijke goederen.
Waarom is het nuttig om eigen gelden op een afzonderlijke rekening te houden binnen het wettelijk stelsel?
Het is nuttig om eigen gelden op een afzonderlijke rekening te houden om duidelijk te onderscheiden wat tot het eigen vermogen behoort. Dit kan voorkomen dat eigen gelden onbedoeld worden vermengd met het gemeenschappelijk vermogen, waardoor bewijs van de oorsprong van de gelden gemakkelijker wordt.
Wat houdt de roerende wederbelegging in volgens art. 2.3.21, derde lid BW?
De roerende wederbelegging houdt in dat als een nieuw goed voor meer dan de helft is betaald met eigen gelden of de opbrengst van de vervreemding van een eigen goed, het als een eigen goed wordt beschouwd. Het is belangrijk om bewijs te hebben van de oorsprong van de gelden.
Hoe kan men de oorsprong van eigen gelden bewijzen bij roerende wederbelegging?
Men kan de oorsprong van eigen gelden bewijzen door een bijzondere vermelding op het aankoopborderel of de aankoopfactuur, en eventueel een document waarin de echtgenoot de erkenning van de oorsprong van de gelden bevestigt.
Wat zijn de redenen om een huwelijkscontract te overwegen?
en huwelijkscontract kan nuttig zijn voor:
De opgave van de eigen goederen. Bedingen tot uitbreiding of beperking van de gemeenschap. Afwijking van de regels van de gelijke verdeling van het gemeenschappelijk vermogen. Contractuele erfstelling. Valkeniersbeding.
Wat is een Valkeniersbeding in een huwelijkscontract?
Een Valkeniersbeding is een clausule in een huwelijkscontract waarbij echtgenoten overeenkomen dat bij ontbinding van het huwelijk door overlijden van een van hen, het gemeenschappelijk vermogen volledig toekomt aan de langstlevende echtgenoot, om de continuïteit van het gezinsvermogen te waarborgen.
Wat kan men bereiken met bedingen tot uitbreiding of beperking van de gemeenschap in een huwelijkscontract?
Met bedingen tot uitbreiding of beperking van de gemeenschap kan men afspraken maken over welke goederen tot het gemeenschappelijk vermogen behoren en welke niet, en zo de standaardregeling van het wettelijk stelsel aanpassen aan hun specifieke wensen en behoeften.