III. Cím - A kötelem teljesítése Flashcards

1
Q

A teljesítés általános szabálya

A

A szolgáltatást a kötelem tartalmának megfelelően kell teljesíteni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

A teljesítés ideje

A

(1) A teljesítés ideje meghatározható HATÁRNAP vagy HATÁRIDŐ tűzésével. HATÁRNAP tűzése esetén a szolgáltatást ezen a napon kell teljesíteni. HATÁRIDŐ megjelölése esetén a szolgáltatás a meghatározott időtartamon belül bármikor teljesíthető, kivéve, ha az eset körülményeiből az következik, hogy a jogosult választhatja meg a teljesítés időpontját.

(2) Ha a szolgáltatás rendeltetéséből a teljesítési idő megállapítható, a szolgáltatást ebben az időpontban kell teljesíteni.

(3) Ha a teljesítés idejét az (1)–(2) bekezdés alapján nem lehet megállapítani, a kötelezett a teljesítés előkészítéséhez szükséges idő elteltével köteles teljesíteni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Idő előtti teljesítés

A

(1) A jogosult a teljesítési idő előtt felajánlott teljesítést KÖTELES elfogadni, ha az lényeges jogi érdekét nem sérti, és a kötelezett az ezzel járó többletköltséget viseli.

(2) A teljesítési idő előtti teljesítés elfogadása nem érinti a másik fél szolgáltatása teljesítésének esedékességét.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

A teljesítés helye

A

(1) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a szolgáltatás teljesítésének helye a KÖTELEZETTnek a kötelem keletkezésének időpontja szerinti TELEPHELYE, ennek hiányában SZÉKHELYE, TERMÉSZETES személy esetén LAKÓHELYE, ennek hiányában szokásos TARTÓZKODÁSI helye.

(2) Ha a kötelezettnek TÖBB telephelye van, a teljesítés helyének azt a telephelyet kell tekinteni, amely a kötelemmel a LEGSZOROSABB kapcsolatban áll.

(3) Ha a kötelem keletkezését követően a teljesítési hely MEGVÁLTOZIK, és erről a kötelezett a jogosultat értesíti, a teljesítés helye az új telephely vagy székhely, természetes személy esetén az új lakóhely vagy szokásos tartózkodási hely. A teljesítés helyének megváltozásából eredő TÖBBLETKÖLTSÉGET a kötelezett előlegezi és viseli.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

A tejesítés elismerése

A

(1) A jogosult a kötelezett kérelmére köteles a teljesítés tényének ÍRÁSBELI ELISMERÉSére vagy a KÖTELEZVÉNY VISSZAADÁSára.

(2) Azt, aki felmutatja a jogosult írásba foglalt elismerő nyilatkozatát, a teljesítés elfogadására jogosított személynek kell tekinteni, kivéve, ha a körülményekből nyilvánvaló, hogy a teljesítés elfogadására nem jogosult.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

A teljesítési költségek viselése

A

A teljesítéssel járó költségek a KÖTELEZETTet terhelik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Fajlagos szolgáltatás elosztása

A

(1) Ha valaki FAJTA és MENNYISÉG szerint meghatározott dolgokat UGYANANNAK a személynek KÜLÖNBÖZŐ helyekre köteles küldeni, de az egész mennyiséget nem tudja szolgáltatni, a jogosult rendelkezése szerint köteles a rendelkezésre álló mennyiséget elosztani.

(2) Ha a jogosult felszólítás ellenére nem rendelkezik, a kötelezett az egyes helyekre járó mennyiséget arányosan köteles csökkenteni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Elszámolás több tartozás esetén

A

(1) Ha a kötelezettet a jogosulttal szemben TÖBB EGYNEMŰ szolgáltatás terheli, és a felajánlott teljesítés nem fedezi valamennyi tartozását, a kötelezett a teljesítés időpontjában megjelölheti, hogy mely tartozására kívánja azt elszámolni.

(2) Ha a kötelezett a tartozások elszámolásának rendjéről nem rendelkezett, és egyértelmű szándéka sem ismerhető fel, a másik fél jogosult eldönteni, hogy az esedékes és nem vitás tartozások közül a teljesítést melyik tartozásra számolja el. A jogosult döntéséről a kötelezettet megfelelő határidőn belül értesíteni köteles.

(3) Ha egyik fél sem rendelkezett, vagy a jogosult döntéséről a kötelezettet nem értesítette, a teljesítést a RÉGEBBEN lejárt, azonos lejárat esetén a KEVÉSBÉ BIZTOSÍTOTT, egyenlő mértékben biztosított követelések közül a kötelezettre TERHESEBB tartozásra kell elszámolni.

(4) Ha a teljesítés a (3) bekezdés alapján nem számolható el, azt valamennyi tartozásra ARÁNYOSAN kell elszámolni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

A pénztartozás teljesítése - Fizetés

A

(1) Pénztartozást
1. pénz tulajdonjogának a jogosult részére való átruházása vagy
2. a jogosult fizetési számlájára való befizetés vagy átutalás
útján lehet teljesíteni.

(2) A pénztartozás készpénzfizetés esetén a pénz átvételének időpontjában, egyéb esetben abban az időpontban VÁLIK TELJESÍTETTÉ, amikor a pénzt a jogosult fizetési számláján a jogosult számlavezető bankja jóváírta vagy azt jóvá kellett volna írnia.

(3) Ezeket a rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni minden egyéb, pénz átadására irányuló kötelezettség teljesítésére is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Pénztartozás idő előtti teljesítése

A

A jogosult a teljesítési idő előtt felajánlott teljesítést KÖTELES ELFOGADNI.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Pénztartozás teljesítésének helye

A

(1) A pénztartozás teljesítésének helye KÉSZPÉNZFIZETÉS esetén a JOGOSULTnak a kötelem keletkezésének időpontja szerinti telephelye, ennek hiányában székhelye, természetes személy esetén a jogosult lakóhelye, ennek hiányában szokásos tartózkodási helye. Ha a pénztartozást a kötelezett NEM KÉSZPÉNZFIZETÉSSEL teljesíti, a pénztartozás teljesítésének helye a jogosultnak a kötelem keletkezésének időpontja szerinti fizetési számláját vezető bank telephelye, ennek hiányában székhelye. Ha a kötelem keletkezésének időpontjában a jogosultnak TÖBB fizetési számlája van, a KÖTELEZETTET a teljesítési hely tekintetében választási jog illeti meg.

(2) Ha a JOGOSULTnak több telephelye van, a teljesítés helyének azt a telephelyet kell tekinteni, amely a kötelemmel a legszorosabb kapcsolatban áll.

(3) Ha a készpénztartozás keletkezését követően a teljesítési hely MEGVÁLTOZIK, és erről a jogosult a kötelezettet értesíti, a teljesítés helye az új telephely vagy székhely, természetes személy esetén az új lakóhely vagy szokásos tartózkodási hely.

(4) A teljesítés helyének megváltozásából eredő TÖBBLETKÖLTSÉGET a JOGOSULT előlegezi és viseli.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Pénztartozás teljesítésének módja

A

(1) A pénztartozást a teljesítés helyén és idején érvényben lévő pénznemben kell megfizetni.

(2) A MÁS PÉNZNEMBEN MEGHATÁROZOTT pénztartozást a teljesítés helye szerinti jegybank által a teljesítés idején meghatározott árfolyam – ha ilyen nincs, a pénzpiaci árfolyam – alapján kell átszámítani. Ha a pénztartozás KÜLFÖLDI PÉNZNEMben teljesítendő, és a teljesítés idején a tartozás a külföldi pénznemben nem teljesíthető, a pénztartozást az (1) bekezdésben foglaltak szerint kell teljesíteni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Elszámolás több tartozás esetén

A

Ha a pénztartozás teljesítéseként fizetett összeg az egész tartozás kiegyenlítésére nem elegendő, azt – ha a jogosult eltérően nem rendelkezett, és egyértelmű szándéka sem ismerhető fel – elsősorban a KÖLTSÉGEKre, majd a KAMATOKra és végül a FŐTARTOZÁSra kell elszámolni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kamat

A

(1) Pénztartozás után – ha e törvény eltérően nem rendelkezik – KAMAT jár.

(2) A kamat MÉRTÉKE megegyezik a JEGYBANKI ALAPKAMATtal.

(3) Idegen pénznemben meghatározott pénztartozás esetén a kamat mértéke az adott pénznemre a KIBOCSÁTÓ JEGYBAN által meghatározott alapkamat, ha ilyen nincs, a PÉNZPIACI KAMAT.

(4) A kamat számításakor az érintett NAPTÁRI FÉLÉV ELSŐ NAPJÁN érvényes kamat irányadó az adott naptári félév teljes idejére.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Késedelmi kamat

A

(1) Pénztartozás esetén a kötelezett a KÉSEDELEMBE ESÉS időpontjától kezdődően a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamattal – idegen pénznemben meghatározott pénztartozás esetén az adott pénznemre a kibocsátó jegybank által meghatározott alapkamattal, ennek hiányában a pénzpiaci kamattal – megegyező mértékű KÉSEDELMI KAMATot köteles fizetni, akkor is, ha a pénztartozás egyébként KAMATMENTES VOLT.

(2) HA a jogosultnak a késedelembe esés időpontjáig KAMAT JÁR, a kötelezett a késedelembe esés időpontjától e kamaton FELÜL a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat – idegen pénznemben meghatározott pénztartozás esetén az adott pénznemre a kibocsátó jegybank által meghatározott alapkamat, ennek hiányában a pénzpiaci kamat – 1/3-val megegyező késedelmi kamatot, de összesen legalább az (1) bekezdésben meghatározott kamatot köteles fizetni.

(3) A kamat számításakor a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat irányadó az adott naptári félév teljes idejére.

(4) A kamatfizetési kötelezettség AKKOR IS BEÁLL, ha a kötelezett késedelmét kimenti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Beszámítás - Pénzkövetelések beszámítása

A

(1) A kötelezett pénztartozását úgy is teljesítheti, hogy a jogosulttal szemben FENNÁLLÓ LEJÁRT PÉNZKÖVETELÉSÉT a jogosulthoz intézett JOGNYILATKOZATTAL a pénztartozásába beszámítja.

(2) A beszámítás erejéig a kötelezettségek megszűnnek.

17
Q

Pénzkövetelések beszámításának korlátai

A

(1) Az elévült pénzkövetelést is be lehet számítani, ha a beszámítani kívánt pénzkövetelés elévülése a pénztartozás esedékessé válásának időpontjában még nem következett be.

(2) Végrehajtható okirattal vagy egyezséggel meghatározott, továbbá közokiratba foglalt pénzkövetelésbe ugyanilyen pénztartozást lehet beszámítani.

(3) Végrehajtás alól mentes pénzköveteléssel szemben olyan pénztartozást lehet beszámítani, amely a pénzköveteléssel azonos jogalapból ered.

18
Q

Beszámítás kizártsága

A

(1) Beszámításnak nincs helye

a) tartásdíj- és járadékköveteléssel szemben, a túlfizetés esetét kivéve; és

b) a szándékosan okozott kár megtérítésére irányuló pénzköveteléssel szemben.

(2) A bírósági eljárásban nem érvényesíthető pénzkövetelés beszámításának nincs helye.

19
Q

A beszámítás szabályainak alkalmazása nem pénzkövetelés esetén

A

A beszámítás szabályait megfelelően alkalmazni kell akkor is, ha a kötelezett a jogosulttal szemben fennálló BÁRMELY MÁS EGYNEMŰ ÉS LEJÁRT KÖVETELÉSÉT a jogosulthoz intézett jognyilatkozattal a tartozásába beszámítja.

20
Q

Bírósági letét útján való teljesítés

A

(1) A kötelezett a PÉNZ fizetésére, továbbá ÉRTÉKPAPÍR vagy MÁS OKIRAT kiadására irányuló kötelezettségét bírósági letétbe helyezés útján is teljesítheti, ha

a) a JOGOSULT SZEMÉLYE BIZONYTALAN, és azt a kötelezett önhibáján kívül nem tudja megállapítani;

b) a jogosult a teljesítés helyén NEM TALÁLHATÓ;

c) a jogosult a kötelezett részéről megfelelően felajánlott TELJESÍTÉST NEM FOGADJA EL; vagy

d) a jogosultak jogosulti együttesség esetén nem teszik lehetővé, hogy a kötelezett VALAMENNYIÜK KEZÉHEZ teljesítsen.

(2) A letéteményes kötelezettségeire a letéti szerződés szabályait kell megfelelően alkalmazni.

21
Q

Visszakövetelés és elévülés

A

(1) A KÖTELEZETT a letétet mindaddig visszakövetelheti, amíg a jogosult a letétbe helyezésről a bíróságtól értesítést nem kapott.

(2) A JOGOSULT a letét kiadását a letétbe helyezésről szóló értesítés kézhezvételétől számított ÖTÉVES elévülési időn belül követelheti.

(3) Ha a jogosultnak a letét kiadására irányuló joga elévült, a kötelezett követelheti a letét visszaadását.

22
Q

A letét kiadása

A

(1) A bíróság a letétet a jogosultnak adhatja ki.

(2) * Ha a letétbe helyezésre amiatt került sor, mert a jogosult személye bizonytalan, a letétet a jogosult személyét igazoló jogerős vagy véglegessé vált határozat alapján lehet kiadni.

(3) A bíróság a letétet jogosulti együttesség esetén a jogosultak közös kérelmére vagy a jogosult személyét igazoló jogerős ítélet alapján adhatja ki.

(4) A kötelezett a letétbe helyezés alkalmával kikötheti, hogy a letétet a jogosultnak az őt terhelő szolgáltatás teljesítésének igazolása ellenében adják ki.

23
Q

Közjegyzői letét

A

(1) A bírósági letét útján való teljesítés feltételeinek megvalósulása esetén a kötelezett kötelezettségét közjegyzőnél történő letétbe helyezés útján is teljesítheti.

(2) A közjegyzőnél történő letétre a bírósági letétre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

24
Q

Harmadik személy részéről történő teljesítés

A

(1) A JOGOSULT a harmadik személy részéről felajánlott teljesítést KÖTELES ELFOGADNI, ha ehhez a KÖTELEZETT HOZZÁJÁRULT, a SZOLGÁLTATÁS NINCS SZEMÉLYHEZ KÖTVE és NEM IGÉNYEL olyan SZAKÉRTELMET vagy képességet, amellyel a harmadik személy nem rendelkezik. A kötelezett hozzájárulása nem szükséges, ha a harmadik személynek lényeges jogi érdeke fűződik ahhoz, hogy a teljesítés megtörténjék, és a kötelezett a teljesítést elmulasztotta, vagy nyilvánvaló, hogy időben nem tud teljesíteni.

(2) Ha a kötelezett és a harmadik személy közötti jogviszonyból más nem következik, a harmadik személyt megtérítési igény illeti meg a kötelezettel szemben.

(3) * Ha a jogosultnak harmadik személy teljesít, ennek erejéig a megtérítési igénye kielégítéséül a KÖVETELÉS ÉS ANNAK BIZTOSÍTÉKAI a TELJESÍTŐ HARMADIK SZEMÉLYRE SZÁLLNAK ÁT. Ezt a rendelkezést kell alkalmazni akkor is, ha a követelés kielégítésére zálogjog vagy biztosítékot nyújtó személy helytállása alapján kerül sor.

(4) * A kötelezettnek a harmadik személy teljesítéséről való értesítése a harmadik személyre átszálló követelés elévülését megszakítja.