Istorija Flashcards

1
Q

daugumoje šalių sutrikimai siejami su

A

nuodėme, taip kaip aiškinama senajame testamente. Sutrikimas - tai nuodėmės pasėkmė i, bausmė ir ją reikia išgyventi. Toks žmogus yra atstumtas dievo, tad jis turi būti ir atstumtas nuo žmonių. Manoma kad sutrikimų negalima išgydyti. Negalė, sutrikimas sietas ne tik su nuodėme, bet ir kerštu, nelaime

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

atstūmimas viduramžiuose

A

atstūmimas yra privalomas, nes tai kartu ir dievo malonės prašymas. Neįmanoma tai kad tas kas sveika gyventų greta su tai kas sveika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

viduramžių Europa

A

sutikimus dažnai aiškindavo antgamtinių jėgų veikimu, jų bijota, bijota net kalbėti apie neįgalius žmones. Dėl sutrikimų kaltinamos raganos, šamanai, burtininkai. Buvo siekiama išgyvendinti visus, kas nepakluso bažnyčiai. Tarp jų daug sergančių, ypač psichikos sutrikimais, judėjimo sutrikimais. Kiek vėliau požiūris į neįgalų asmenį keičiasi, jis nebėra pavojingas mistine prasme, nors buvo stebima ir psichinių epidemijų. . Asmenys, turintys sutrikimą vertinami taip pat kaip vagys, apgavikai , patekdavo į kalėjimus. Kartu neįgalūs (fizinis neįgalumas) kai kurie žmonės tampa privilegijuotais, jie tampa juokdariais.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

viduramžiai/renesansas Europoje

A

ateina pirmos priežastys kodėl gimstama su negalėmis, tačiau jiems reikia padėti, padėti priartėti prie dievo. Vadovaujamasi Naujuoju testamentu, kuris tarsi skleidžia dvigubą žinią - atstūmimas ir pagalba.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

po viduramžių/ renesansas

A

negalė netenka mistinio aspekto, atsiranda naujos nuostatos neįgaliųjų atžvilgiu. Neįgalieji nėra nusikaltėliai, kuriama visuomeninė pagalba. Steigtos įstaigos ar specialios palatos neįgaliems žmonėms, kurios garsėjo žiaurumu , žmones gydydavo prieš jų valią. Neįgalieji buvo ligoniai, kuriuos reikia gydyti, gėda uždaryti nesveikus asmenis į kameras, kuriose jie dažniausiai miršta. Kameras keičia institucijos, gana uždaros. Kuriamos specialios institucijos vaikams. Kiek vėliau atsiranda pedagoginės institucijos, dažnai vaikams su intelekto sutrikimais, aklumu, kurtumu. Jie dažniausiai ruošiami kasdieniam gyvenimui

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

18-19 a.

A

Moralinis gydymas, pagarba. Negalės siejamos su objektyvesnėmis priežastimis, genetika. Žmonių turinčių negalę, problemas pradeda svarstyti daugelio V. Europos šalių politikai, tai kažkiek pagerino neįgaliųjų padėtį.. Pirmieji tai patyrė vaikai. Buvo kuriamos gestų kalbos, kad vaikai galėtų bendrauti. , kuriamos ugdymo programos, kuriamos mokyklos silpnaregiams, kuriamos institucijos asmenims, turintiems protinę negalę, kurios jais rūpinosi ir padėdavo susirasti darbo. Institucijos kitoms negalėms naikinamos, pradedama skatinti integracija. Industrijos plėtra didino neįgalių žmonių skaičių, dėl karų daugybė žmonių tapo neįgaliais. Aplinkiniai jautė moralinę skolą, tai vertė visuomenę kreipti dėmesį į neįgalius asmenis, skatinama socialinė integracija. Laikui bėgant neįgaliųjų socialinis statusas ir vaidmuo akivaizdžiai kinta, nuo neigiamų iki teigiamų negalės vertinimų, paskatina formuotis naujas mokslo šakas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly