K9 B celle medieret immunitet Flashcards

1
Q

BCR og ko-stimulerings betydning for B celle aktivering

A

Betydningen af BCR og ko-stimulering for aktiveringen af modne naive B-celler kan ses i det primære B-cellerespons, hvor IgM-antigenbindingskomponenten for B-celle-receptoren spiller en central rolle. Multimeriske proteiner medvirker til krydslinking af B-celler, hvilket resulterer i dannelse af clusters eller aggregationer af B-celler tæt på patogener eller mikrober.
Transduktionen af B-celle-receptoren minder om den for T-celle-receptoren, idet begge involverer tyrosinkinase, der aktiveres ved receptorclustering. Ligesom CD3-polypeptidkomplekset på T-celler, der har cytoplasmiske haler som Igalfa og Igbeta, indeholder to immunoreceptor tyrosine-based activation motifs (ITAMs) med tyrosinkinase Blk (Fyn og Lyn). Igalfa og Igbeta fosforyleres på tyrosinkinase, og en tredje tyrosinkinase, Syk, kan binde sig til Igbetas hale. Bindingen af Syk initierer clustering-effekten og indleder en pathway, der ændrer genomstrukturen i B-cellen.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ko-stimulering - krydslinking af b celle receptorer

A

Ko-stimulering: Krydslinking af b cell receptor via antigen danner signal - men ikke nok til at aktivere naiv b cell. De kræver:
Signal fra b cell receptor kommer fra b cell co receptor.
B cell co receptor kompleks består af 3 protiener:
1 proten) CD21/CD2 som genkender IC3b og C3d nedbrydsningsprodukter af c3b. CCP (minder om CD21/CD2) er ekstracellulær del af CD21 som yderst binder til c2d. Resten af proteiner danner en lang flexibel stalk så CD2 kan fange C3D mærkede proteiner
2 protein) CD19 er en signaling chain af co-receptoren.
3 protein) CD91 binder til CD19 og binder den til b celle overfladen. Folk uden CD81 har impaired b cell immunity.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad er betingelsen for dannelse af en B-celle, og hvad sker under negativ selektion, når B-celler binder sig til stromaceller i knoglemarven?

A

En B-celle dannes for hver B-celle-receptor (BCR), som består af let kæde og tung kæde. Under negativ selektion, når B-celler binder sig til stromaceller i knoglemarven, sker apoptose. Selvom selektionen ikke er stor, er der normalt mange autoreaktive B-celler. Dette er normalt, da de fleste B-celler kontrolleres af T-celler. Uden stimulering kan B-celler ikke danne antistoffer mod kroppens egne celler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvad repræsenterer en opløselig BCR, og hvordan aktiveres en B-celle via krydsbinding af BCR med antigener på en bakteriecelle?

A

En opløselig BCR repræsenterer en antistof, der sidder på overfladen. B-celle aktiveres ved krydsbinding af BCR med antigener på en bakteriecelle. Hvis der kun er ét antigen på cellen, kan der ikke forekomme krydsbinding, og B-cellen aktiveres ikke. Efter aktivering sker der en clustering af antigenreceptorer, hvilket tillader receptor-associerede kinaser som Blk, Fyn, Lyn, og Syk at fosforylere ITAMS. Hvis B-cellen er differentieret til en hukommelsescelle, er stimuli nok til aktivering; ellers kræves stimuli fra en T-celle til aktivering af en naive celle.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvilke komponenter på B-cellens overflade bidrager til en øget antistofproduktion, og hvordan forøges signalstyrken?

A

B-celler har CD21 (komplementreceptor 2) og CD19 på deres overflade. Når antigen binder til BCR/ko-receptor, stimuleres B-cellens aktivering. CD21 binder til C3d og øger signalstyrken. Streptokokker, der blokerer komplementaktivering, udgør en trussel, da patogener normalt blokerer komplementaktivering for at undgå immunrespons.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

beskriv CD4 T cellers hjælp til aktivering af B celler

A

Antigenpræsentation:
Processen begynder, når en antigen-præsenterende celle (typisk en dendritisk celle) fanger og præsenterer et antigen for en CD4 T-celle. Antigenet kan komme fra en mikroorganisme eller et patogen.

T-celle genkendelse:
CD4 T-cellen genkender specifikt antigenet, der er præsenteret på overfladen af den antigen-præsenterende celle ved hjælp af sin T-celle receptor (TCR).

Co-stimulation:
For at aktivere CD4 T-cellen kræves yderligere signaler, ofte i form af co-stimulerende molekyler. Dette sikrer, at T-cellen kun aktiveres, når det er nødvendigt for at bekæmpe en reel trussel.

T-celle aktivering:
Aktiverede CD4 T-celler gennemgår en proces, hvor de differentierer sig til effektor-T-celler, herunder T-hjælperceller. Disse celler har nu evnen til at udføre deres funktioner.

Hjælp til B-celleaktivering:
Den aktiverede CD4 T-celle migrerer derefter til områder, hvor B-celler præsenterer det samme antigen. CD4 T-cellen interagerer med B-cellen ved at binde til det præsenterede antigen på B-cellen ved hjælp af sin TCR.

Cytokinproduktion:
CD4 T-cellen frigiver cytokiner, herunder interleukiner, som fungerer som signalmolekyler. Disse cytokiner aktiverer og stimulerer B-cellen yderligere.

B-celleaktivering:
Som reaktion på cytokinsignalerne og interaktionen med CD4 T-cellen aktiveres B-cellen. Den gennemgår proliferation (cellefordeling) og differentiering til plasmaceller, der er specialiserede i at producere antistoffer.

Antistofproduktion:
Aktiverede B-celler og plasmaceller producerer antistoffer, der specifikt målretter det identificerede antigen. Disse antistoffer cirkulerer i kroppen og bidrager til at neutralisere eller fjerne patogener.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvordan opstår kognate interaktioner mellem antigenaktiverede B-celler og effektor T (FH) celler?

A

Antigenaktiverede B-celler bevæger sig til grænseregionen, hvor de præsenterer antigen til effektor T (FH) celler. Dette sker som en del af kognate interaktionen, hvor T hjælpeceller og B-celler arbejder sammen for at styrke immunresponsen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvordan initieres det primære immunrespons, og hvilken rolle spiller CD4 T hjælpeceller i denne proces?

A

Det primære immunrespons initieres ved aktivering af naive B-celler gennem konjugation med CD4 T (fh) celler, som genkender patogennedbrydende peptider præsenteret af MHC type 2 på B-cellen. CD4 T hjælpeceller udsender cytokiner og andre signaler til B-cellen for at inducere differentiering. T hjælper celler søger specifikke antigener præsenteret af follikulære dendritiske celler (FDC) i B-celle området.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvordan er follikulære dendritiske celler (FDC) involveret i immunresponsen, og hvor findes de

A

Follikulære dendritiske celler (FDC) opbevarer intakte antigener og præsenterer dem til B-celler. Disse stromale celler udvikler sig til fibroblast-lignende celler i knoglemarven. FDC organiserer B-celle områderne i primære follikler i lymfeknuder og bruger receptorer til at ekstrahere antigener fra lymfen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvordan genkender naive B-celler antigener under det primære immunrespons, og hvilken rolle spiller komplementtaggede antigener?

A

Naive B-celler genkender antigener fanget af subcapsular sinus makrofager og FDC celler. Komplet aktivering af det medfødte immunrespons fører til binding af C3b (CR1) og C3d (CR2) til patogener. C3b og C3d taggede antigener bindes til komplementreceptorer på FDC, og naive B-celler genkender disse antigener. Lymfen indeholder komplementtaggede antigener fra inficeret væv, som genkendes og optages af subcapsular sinus makrofager og FDC i B-celle områderne i lymfeknuderne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv hvordan B celler aktiveres, nævn FDC

A

B-celler bevæger sig fra høj endoteliale venoler (HEV) til det primære follikel B-område, hvor de støder på antigener præsenteret af follikulære dendritceller (FDC). FDC fanger og viser intakte antigener ved hjælp af CR2 (komplementreceptor 2) udtrykt på FDC og subkapsulære sinusmakrofager. Det er vigtigt at bemærke, at FDC ikke har MHC-klasse II og er derfor ikke i stand til fagocytose.
B-celler kan genkende og binde sig til et bredt spektrum af molekyler som proteiner, sukker, DNA, lipidformer, glykolipider osv. gennem deres B-celle-receptorer (BCR). FDC har receptorer og komplementmolekyler fikseret på deres overflade, sammen med Fc-molekyler, der holder ting fast. Når en B-celle med BCR binder til de fastholdte molekyler på FDC’s overflade, initieres yderligere stimulering og interaktion.
Den interaktion mellem B-celler og FDC, der faciliteres af BCR og de fastholdte molekyler på FDC’s overflade, fører til aktivering af B-cellen. Efter denne aktivering bevæger B-cellen sig til T-cellegrænsen, hvor den binder til follikulære hjælper T-celler (T Fh). Disse T Fh-celler spiller en afgørende rolle i at regulere og støtte B-celleaktivering og differentiering i folliklerne. Sammen udgør denne interaktion mellem B-celler, FDC og T Fh-celler en vigtig del af det immunologiske respons og dannelsen af effektive antistoffer mod specifikke antigener.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Forklare to former for B celle aktivering der ikke kræver T celle hjælp

A

enten krydsbindes de af repetive epitoper eller stimuleres af TLR eks. TLR4 koblet til LPS

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Forklarer B celle aktivering i lymfeknude, incl betydning af folikulæe dendritceller go TH-celler

A

Naive B celler skal i folliklen møde antigen survey på FDCs.
Genkendes antigen stimuleres B cellen til at aktiveres og ekspressere CD69, som forhindre overflade udtrykkelse af proteinet S1P receptor. Aktiverede B celler kan derfor ikke responderer på S1P gradient og forbliver i lymfeknuden.
Antigen aktiverede B celler endocytosere komplekset af B celle receptoren og antigenet og præsentere små peptider på B cellens MHC 2.
B cellens ekspression af kemokin CCR7 induceres og bindes til CCL21 og CCL19 hvilket tiltrækker aktiverede B celer til grænsen mellem B og T celleområder.
I dette område interagerer antigenstimulerede B celler med T(FH) celler.
Naive B celler der ikke møder et antigen udtrykker ikke CD69 og vil ikke have S1P receptore. Denne gradient trækker naive b celler ud af B cell area ind i medulla hvor de forlader lymfeknuden i efferent lymfe.

Pre-information: Follikulære dendritiske celler FDC i b celle områder lagrer intakte antigener og præsenterer dem til B celler. FDC er stromale celler der udvikles til fibroblast lign. celler i knoglemarven. FDC danner tæt netærk ig ordaniser b celle områderne i lymfeknudernes primære follikler. bruger receptore til at ekstrahere antigener fra lymfe. KOmplement aktivering via innate immunsrepsons leder til binding af C3b (CR1) og dets nedbrydnignsprodukt C3d (CR2) til patogener og deres antigener. C3b og C3d tagegede antigener bindes til komplenentreceptore på FDC.Naive B celler genkender antigener fanget af subcapsilr sinus makrofagero og FDC celler.

OPSUMMERING: lymfe indeholder antigener fra inficeret væv som passere gennem afferente lymfekar til subkapsilær sinus af lymfeknuden hvor komplementtaggede antigen genkendes og optages af subkapsulære makrofager. I passage gennem lymfeknudens kortex optages komplmenttaggede antigener af FDC i B celle områder.
I sinus af medulla er der en medullær sinus makrofag der er meget fagocytotisk og filtrerer lymfen før den forlader lymfeknuden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Forklare betydning af primært fokus og germinal center for B celle svaret

A

1) primært fokus: medulla -> hurtig antistofproduktion
2) Germinalt center → somatisk hypermutation, affinitetsmodning → specifikke antistoffer med høj affinitet. Somatisk hypermutaiton medføre affinitetnsændirng i BCR og der sker en ændirn gaf antistofferns isotype til eks IgA eller IgE hvis det er nødvendigt.
Det germianle centre er opbygget af A. mørk zone, B. lyszone, C. mandelzone.
Lys zone: affinintesmodning, centrocytinteraktion med FDC og T celler. I mørk zone sker der celledeling (centroblast) hvor alt delign foregår samtidig med somatisk hypermutatation så de variable dele af BCR ændres og mutaionsfrekvensen er 1:1000 baser ændres. Flere mutaitoner er tilfældighedsændringer så 99% går galt men 1% bliver bedre end de var før til at binde til antigen.
Kan ændring af affiniteten ikke understøttes af T celle hjælp bliver den autoreaktiv. Affinnitensmodningen koster mange b celler - somatisk hypermutation i baseren der binder til antigenet.

OBS: B cellen får ‘frie hænder’ da den kotnrolleres af T celler konstant - men det gør T celler aldrig!. T cellen kan ikke lave affinitentsmodning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

IgM transport og interaktion med andre molekyler

A

I ethvert antistof respons er IgM første antistof der produceres. Den dannes som en pentamer af plasmaceller i knoglemarven, milten og medullary cords i lymfeknuder.
IgM føres med blodet til infektionssitet. MEd 10 antigenbinging sites binder den stærkt til mikroorganismer og aktiverer komplementkaskaden den klassiske vej hvilket klæder patogenet med C3b.

IgA og IgM beskytter overflader på mukosalt epitel, som slimhinde i GIT, øjne, næse, mammary glands.
Her vil antigen specifikke b og t celle respons til lokale infektioner ske. IgA secernerende plasmaceller er dog på den ene side af mucosal epitel mens deres target patogener er på den anden side;

For at nå disse targets vil dimerisk IgA og IgM hver især transporteres over epitelet via Poly-Ig-receptor der specifikt binder til IgA dimere, og IgM-pentamere.
Poly-Ig-receptoreren binder specifikt til J-kæden i en af disse og antistoffer tages ind i cellen via receptor-medieret endocytose. Antistof komplekset bæres til den apikale side. hvor de dimeriske IgA stadig fastholdes af et carbohydrat som fastholder det til mukosoverfladen.
Receptormedieret transport af makromolekyle fra ene side til anden kaldes transcytose.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

IgG transport og interaktion med andre molekyler

A

Efter isotyping og affinitetesmodning dannes IgG og IgA der begge har affinitet for antigen binding site og er mere effektive end de 10 binding sites på IgM.

For at øge transport af IgG til væv transporterets det aktivt fra blodet til extracellulære spaces i væv. Endotelcellerne i blodkar foretager pinocytose (optalgese af små mængder extracellulæe fluid herunder plasmaproteiner og antistoffer).
IgG er vigit fordi i syrligt miljø som i endocytotiske vesikler associerer IgG med memranreceptoren som binder itl Fc-regioneng og divereter IgG væv fra lysosomerne. IgG føres til den basolaterale side af cellen hvor den basiske ph af ECM frigiver IgG fra receptoren.
Denne transport receptor hedder FcRn og minder om MHC klasse 1 hvis alfa1 og alfa2 domænger danner bindingerne til Fc-regionen.

I antistof receptor komplekset er to molektler af FcRn der binder til Fc regionen i et IgG.
FcRn beskytter IgG mod at blive nedbrudt i blodet og antistoffer har længere halveringstid end andre plasmaproteiner.

IgG bindes til Fc-gamma receptor på eosinofile og degranuelre.

Transport ind til extracellulære rum:
PÅ apikale side af endotehelceller optages IgG og andre serumproteiner via endocytose. pH i vesiklen bliver syrlig og hvert IgG molekyler binder til FcRn molekyler på memrbanen og beskyttes mend den bæres til den basolaterale side af cellen og nedbrydes ikke af lysosomer. Basisk pH på basolateral sdie frigiver IgG.

17
Q

IgA transport og interaktion med andre molekyler

A

Efter isotyping og affinitetesmodning dannes IgG og IgA der begge har affinitet for antigen binding site og er mere effektive end de 10 binding sites på IgM.

IgA og IgM beskuytter overflader på mukosalt epitel der kommunikere med external miljø. Eks slimhinde i GIT, øjne, næse, mammary glands.
I disse mukosale lymfoide væv vil antigenspecifikek b og t celle respons til loakle infektione ske. IgA sekreterende plasma celler er dog på den ene side af mucosal epitel mens deres target ptogener er på den anden side - for at nå disse targets vil dimerisk IgA og IgM hver især transporteres over epitelet via Poly-Ig-receptor der specifikt binder til IgA dimere, og IgM-pentamere.
Poly-Ig-receptoreren binder specifikt til J-kæden i en af disse og antistoffer tages ind i cellen via receptor-medieret endocytose. Antistof komplekset bæres til den apikale side. hvor de dimeriske IgA stadig fastholdes af et carbohydrat som fsatholder det til mukosoverfladen.

Receptormedieret transport af makromolekyle fra ene side til anden kaldes transcytose.

18
Q

IgE transport og interaktion med andre molekyler

A

Princippet i IgE er beskyttelse mod parasitiske infektioner.

IgE sekreret af plasmaceller fjernes fra cirkulatioenn via Fc(3)Ri recepror der findes på overfladen af mastceller, basofile og aktiverede eosinofile.
I absende af et specifikt antigen er affiniten så høj for IgE at den ikke frigives efter binding - og kun få mængder IgE cirkulæernede er nok til at stimuerler Fc(3)Ri receptorer.

Når patogener inder til IgE på mastcelle overflade og krydslinker Fc(3)Ri sekree cellen mediatore der aktivere glatte muskelceller = nys og hoste, opkast og diarre.

Mastceller aktiveres når antigen krydslinker to IgE komplekser og Fc(3)Ri overfladen. MAstcellen degranulere og kan frigive histamin og andre inflamatoriske mediatore.

19
Q

T celle hjælp til B celler:

A

CD40L på T celler binde til CD40 på B celler. Cytokiner som Il4 (klassisk cytokin t cellen bruger til at hjælpe b cellen) men IL5 og 6 er også vigtige. T cellen danner tunnel til b cellen og det opløselige molekyle/cytokin frigivs kun direkte til dne anden celle og ikke til det omrkingliggende væv.

20
Q

Affinintensmodning -

A

somatisk hypermutation: Antigen på FDc og B cellen der har ændret sig sp den binder bedre til antigen og der sker krydsbinding - via CD40 binder den til CD40L på Tfh Celle med IL4 cytokin der stimuelrer. B celle receptor krydsbindes ot antigen præsentes til T fh cellen hvilket leder til at centrocytter modtager hjælp, overlever og deler sig → Centrocytter differentieres til plasmaceller og danner specifikke antistoffer der kan neutralisere patogen.

21
Q

Isotypeskift styres af cytokiner: Isotypeskift sker via DNa rekombination:

A

Il4 inducerer swicht til IgG1, IgG4 og IgE
Specielle cytokiner til at specialisere b cellen til hilken tile Immunuglobiling producerende celle.
B celer bliver til effektor el. memory B celler afhængigt af cytokiner fra T celler. Antigen selected centrocytter differenties under influenza af Tfa cells og sekeere IL21 og IL10 hvilket stimuerler B cellen til enten plasmacelle eller memory B cell.

CD40L defekt → Ingen T celle hjælp → ingen affinitetsmodning og isotypeskift samt ingen hukommelse.

22
Q

lymfe indeholder antigener fra inficeret væv som passere gennem afferente lymfekar til subkapsilær sinus af lymfeknuden hvor komplementtaggede antigen genkendes og optages af subkapsulære makrofager. I passage gennem lymfeknudens kortex optages komplmenttaggede antigener af FDC i B celle områder.
I sinus af medulla er der en medullær sinus makrofag der er meget fagocytotisk og filtrerer lymfen før den forlader lymfeknuden.

A
23
Q

Forstå antistoffers rolle ved NK celle aktivering (ADCC)

NKcelle har CD16 (fc-gamma-RI) som registrere når IgG (anticd20) binder til et patogen og NK aktiveres og drøber cellen

A

Fc-gamma-RIII er en aktiveret IgG receptor, og den eneste fc receptor udtrykt i NK celler. MK celler kgenkende ro gdræber humane celler der genkendes af IgG1, IgG3 antistoffer der genkender overfladestrukturer.
Mekanismen kaldes Antistof-afhængign cellemedieret cytotoxitet ADCC, og er den måde terapeutisk anti-CD20 monoclonale antistof rituximab eliminere typer af B celle tumorer.
Rituximab binder til CD20 på tumorceller med dets Fab-arme og til Fc(gamma)RIII på NK cellen med dets Fc-region. Selvom Fc-gamma-RIII har lav affinitet for Fc gør den kombinerede effekt at tumorcellen bindes tæt til NK cellen.
Mekanismen ved brug af anticd20 IgG monoklonasle antistoffer er en alm. effektiv terapty til b celle tymorer. Når antsitofferne bindes til cd30 antigen på tumorcellen vil fc-gamma-RIII receptoer på NK cellen bindse til Fc regionen på celebundet IgG. Mange interaktione rmed IgG og Fc-gamma-RIII moelekrelr stabler binding ml NK cellen go derts mål. Signla fra receptoren aktiver NK cellen til at adnne konjualtepar og synpase med tumorcellen gog sekrere dets lytiske granuler ind - apoptose af targetcellen.

24
Q

Hvad er det smarte ved at FC receptorer kan binde antistoffer?

A

target celler der binder antistoffer- nogle aktiver komplement, særligt godt da celler der targetere re komplementbindend eog til antistoffer

25
Q

Hvorfor kan antistoffer skifte type IgG til IgA?

A

specifitet - smart at cellen kan skiftes hvis den danner antistof. Thceller skal nok dannes.

26
Q

Neutralisering via antistoffer:

A

Højt affinitet-neutraliserende antistoffer hindre infektion:
Da mange infektioner sker i mukosa slimhinder er de neutraliserende antistoffer ofte dimeriske IgA.
Influeza- inhalation - epithel-virus binder til oligosakkarider på epitelcellernes glykoprotiener via influenza hemagglutinin, som kan agglutinere og klumpe erythrocytter sammen når oligosakkariderne bindes til.
Virale infektioner blokeres via neutraliserende antistoffer:
For at replikeres må influenza ind i cellen - bruger hemagglutinin protein til at binde til syre på epitelcelleoverfladerne. Internalisation af viurs med fusion af viral go endosomal membraner frigievr viralt RNA til cytoplasma hvor repliaktion sker - hele processen kan stoppes hvis neutraliserende antistoffer binder til hemagglutinin og lukker for binding site til celleoveferflader.
Bakteirer binder til epitelceller via bakterielela dhesiner (s. pyogenes), har overfladeafhesin protein F der binder til fibronectin (stort flycoprotein i ECM). Sekrerede IgA ansitsoffer hinder grobund af bakteire ved at neutralisree patogenet (blokere biding site).
For at neutralisere bakteirel toin skal et antistof have så højt affinitet at det binder irreversibelt til toxinet og antistoffet skal kunne penetrere væv for at finde infektionen. Hoved-neutraliserende antistof er IgG i væv, hvorimod IgA dimere findes på mukosale overflader.

27
Q

Opsonisering og komplement-aktivering via antistoffer

A

Kun minoritet af antistoffer kan direkte inhibere patogener. Den mest almene forsvarsmekanisme er istedet er rekruttere celler og plasmaproteiner som kan dræbe patogenet. Typisk er det IgM og IgG3 der aktivere komplement systmet. Da IgM er det første antistofrespons er det også primært dne der laver komplement aktiverign, hvilket rekruttere effektroceller. I planaer konformatino kan pentamereen IgM ikek aktivere rkomplement fordi planar konformation ikke binder C1q kompoentnetn af C1.Efteiri binding til patogenoverfladen får IgM konformatinosændring hvor Fc regionen afhvert IgM blotter sit binding site til C1q.
Aktiveret C1 kløber C2 og C4 og C2a og C4b fragmenter danner C3 (klassiske konvertase) på patogenoverfladen som kan omdanen C3 til C3b. MAnge C3b bundet til C2aC4b danner en samlet C5 konvertase der lever til fomation af memrban-attack-kompelkset og lysering af patogenet.
IgM binding til C1q tillader C1r og C1s tilat blive aktive serin proteaser. C1r akriveres først og kløber C1s som bliver proteasen der binder og kløver C4 og C2 fra den klassiske pathway.
C4b fragmenter bindes kovalent til patogen overfladen og C2a samles til klassiske C3 konvertase C4bC2a som kløber C3 til C3a og C3b. C3b bindes kovlaent til overlfadne og tillader nu dannelse af C3 konvertase vi aalternativ pathway /C3bBb). Ved slutnigenn af komplemmentfiksering er meste af c3b omkranset det initerende antigen-antistof kompleks.
Når først patogenet er dækket af C3b kan det effektivt fagocyteres af neutrofile(makrofager via komplementreceptor CR1.

28
Q

Komplement aktivering af IgG kræver deltagelse af to eller flere IgG molekyler. Binding af IgG til antigen på patogen overfladen trigger klassiske pathway af komplementFc regionen i et IgG molekyle har et enkelt binding site for C1q. Interaktion ml IgG og C1q er insufficient til at aktiverer C1; aktivering kræver C1q til at krydsbindge to eller fler IgG molekyler bundet til antigener på overfladen.
Fordi antigen bindende sites af IgG har høj affinitet for antigen end IgM kan de danne stabile immunkomplekser.

A
29
Q
A