Kaizen program Flashcards

1
Q

Kako se zovu temelji na kojima počiva Kaizen menadžment u Japanu?

A

Šojinka, Soikufu i Đidoka

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Šta je Šođinka?

A

izraz za fleksibilnu i osposobljenu radnu snagu koja je glavni nosilac svih promena

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Šta je soikufu?

A

sistem koji podržava kreativno mišljenje i inovativne ideje koje dolaze od svih zaposlenih kako bi se maksimalno iskoristile sposobnosti i kreativnost zaposlenih.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Šta znači Đidoka?

A

samostalnost u smislu samostalne kontrole kvaliteta i uočavanja škart proizvoda kako bi se sprečilo da proizvod neodgovarajućeg kvaliteta pristigne iz prethodnog procesa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Šta čini strukturu kaizen programa

A

Određen broj alata i tehnika koji se primenjuju u cilju unapređenja preduktivnosti

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Nabroj devet osnovnih kaizen alata:

A

5s, kanban, SMED, TPM, TQM, Tehnogogija toka potrošnje, Poka Yoka, đidoka, mapiranje toka vrednosti

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Šta je 5s metoda?

A

Baza kaizena i praksa za kontinuirana poboljšanja, struktuiran pristup iniciativama za poboljšanje gde se koraci nadograđuju jedan na drugi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Na kojim principima je zasnovana 5s metoda?

A
  1. Kvalitetni procesi dovode do kvalitetnih rezultata
    2.Činjenice su potkrepljene podacima
  2. Mere se preduzimaju za eliminaciju korena problema
    4.Timski pristup
    5.Veliki rezultati se ostvaruju nizom manjih poboljšanja koji se vremenom akumuliraju
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ko je razvio 5s metodu?

A

Japanski inženjer Hiroyuki HIrano

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Nabroj 5 osnovnih koraka 5s metode?

A

Seiri, Seiton, Seisou, Seiketsu, Shitsuke

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Objasni Seiri

A

Seiri ili sortiranje je korak gde se, na određenom području nebitna oprema, alati i resursi odvajaju od bitnih. Nebitne stvari se stavljaju u crvenu zonu ili se označavaju crvenim karticama, a onda se vrši dalja selekcija.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Objasni seiton

A

Seiton ili uređenje znači da stvari moraju imati svoje određeno mesto na kome stoje i na koje se vrećaju, zaposleni moraju što lakše pronaći sve neophodne resurse. Ovaj proces može da se primeni na bilo koji sektor, nezavisno od delatnosti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Objasi seisou:

A

Seiso ili čišćenje se zasniva na filozofiji da je čist radni prostor produktivan radni prostor. Sva oprema, alati i sve ostalo što čini određeni radni prostor mora biti očišćeno i uredno odloženo

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Objasni seiketsu

A

SEkecu predstavlja standardizaciju, potrebo je uvesti metode provere koje će pomoći da se radno okruženje ne pretvori u ono neorganizovano kakvo je bilo pre sprovođenja 5s koraka.. Preporučljivo je praviti liste i koristiti vizuelna pomagala za sprovođenje standardizacije.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Objasni šicuke

A

Šicuke predstavnja održavanje, bitno je da se prethodni koraci održavaju tj. da se svakodnevno sprovode i da se učvršćuju navike sprovođenje prvih koraka 5s metode. Auditi, dnevne provere se sprovode da bi se potvrdilo da se potrebni koraci metode sprovode. Sistem nagrada je takođe jedan od pomagala za šicuke.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

U kojim delovima kompanije se prvo sprovodi 5s metoda?

A

Biraju se pilot zone kompanije gde se sprovode mala poboljšanja, a onda se praksa postepeno širi i na ostale segmente organizacije.

17
Q

U kojim industrijama se može koristiti 5s metoda?

A

U različitim industrijama, npr: proizvodnja, uslužne industrije, zdravstvo, kancelarijsko okruženje

18
Q

Koje su glavne prednosti primene 5s alata?

A

Bezbednije radno okruženje, rast produktivnosti, poboljšanje kvaliteta, obezbeđenje značajnih ušteda, mogućnost efikasne primene u raznim industrijama

19
Q

Šta je kanban?

A

Kanban je vizuelno sredstvo komunikacije sa radnicima u proizvodnji kako bi se ostvarila just-in-time proizvodnja. Kaže se da je kanban “senka” just-in-time proizvodnje i predstavlja integralni sistem upravljanja na mikronivou tj. na radnim mestima.

20
Q

Šta znači reč kanban

A

karta ili vidljiv zapis

21
Q

Kako se koristi kanban

A

Primer korišćenja kanban kartice: kartica se ubaci u posudu sa delovima kako bi se radnici obavestili o potrebnoj količini sastavnih delova koji treba da se proizvedu tačno na da se montiraju u godove proizvode.

22
Q

Kako funkcioniše kanban sistem

A

Kanban ide od niže radne stanice ka višoj i obaveštava radnike koji deo i u kojoj količini treba da se proizvede. Ukoliko kanban kartica ne dođe, radnik treba da pređe na neki potpuno drugi radni zadatak.

23
Q

Koje su osnovne karakteristike primene kanban sistema:

A
  1. Kanban je pomoćno sredstvo za rešavanje problema, stvaraju se preduslovi za proizvodnju bez smetnji
  2. Jednostavno se utvrđuje i reguliše količina robe u sistemu
  3. Poizvodnja se brzo i kontinualno prilagiđava stvarnim potrebama, a postupak primene je jednostavan i efikasan
  4. Može se koristiti samo u proizvodnji koja se ponavlja
24
Q

Šta je TPM

A

Model za organizaciju održavanja opreme koji ima primenu u različitim industrijama. Održavanju se pristupa sa sistematičan, planski i preventivan način tako što se organizacija održavanja usmerava na nekoliko frontova tj. stubova

25
Q

Koji su ciljevi TPM

A

smanjenje učestalosti i trajanja zastoja, smanjenje troškova održavanja, produžetak životnog veka opreme, smanjenje broja povreda na radu, obezbeđenje željenog kvaliteta proizvoda

26
Q

Kojih su osam stubova TPM

A

Autonomno održavanje, fokusirano unapređenje, Plansko održavanje, Održavanje kvaiteta, rano upravljanje opremom, trening i edukacija, bezbednost i zdravlje na radu, TPM u administraciji

27
Q

Objasni autonomno održavanje

A

Autonomno održavanje stavlja folkus na preventivu i rano otkrivanje problema, a ovo održavanje se odnosi na aktivnosti koje sprovodi operater koji redovno koristi i najbolje poznaje opremu. Orema se preventivno pregleda kako bi se omogućilo glatko funkcionisanje i spečile veće štete, autonomno održavanje može da obuhvata i bezbednosne provere i sitne popravke.

28
Q

Objasni fokusirano unapređenje

A

Rad se usmerava na konkretne probleme u radnom okruženju ili na opremi, knjučni momenat je odabir pravog problema i njegovo rešavanje na način da se nikada ne ponovi u budućnosti. Ovaj stub uključuje zajedničke napore više sektora koji rešavaju problem, često je fokus i na eliminaciji gubitaka.

29
Q

Planirano održavanje

A

Odnosi se na planirane preventivene aktivnosti održavanja kako bi se izbegli zastoji zbog kvarova. Održavanje se odvija onda kada to najviše odgovara: kada je potražnja manja, van sezone, vikendom itd. Održavanje se planira na osnovu sakupljenih činjenica o radu mašina i o zastojima i postiže se balans između premiše i premalo održavanja.

30
Q

Objasni održavanje kvaliteta

A

Jedan od ciljeva TPM je Zero QC čije dostizanje nije uvek isplativo ili opravdano, ali sama težnja ka ovom cilju stavnja akcenat na otklanjanje problema opreme koji dovode do nastanka defekata i na prolagođavanju aktivnosti održavanja kako ne bi došlo do neusaglašenih proizvoda. Često se održavanje kvaliteta ne gleda kao poseban stub, već kao osnova koja prožima sve stubove

31
Q

Šta znači rano upravljanje

A

Odosi se na dizajn opreme koji ima u vidu aktivnosti održavanja i prilagođen je njima. Aktivnosti održavanja se obavljaju brže, mašine se brže puštaju u pogon, a interval između održavanja može da se poveća. Takođe se unapređuje bezbednost na radu.

32
Q

Objasni trening i edukaciju u TPM metodi

A

Temelj metode, o održavanju opreme se edukuju ne samo operateri opreme, već svi hierarhijski nivoi zaposlenih i time se tpm integriše u kulturu kompanije. Menđment time unapređuje znanje koje pomaže vođenju kompanije, a za tehnička lica se ostvaruju benefiti kroz strukovno rešavanje problema, analitički pristup, preventivo održavanje i planiranje aktivnosti održavanja

33
Q

Objasni bezbednost i zdravlje na radu kao deo TPM

A

TPM ima za cilj radne uslove koji nemaju negativne posledice po zdravlje zaposlenih, niti po životnu sredinu. Kako bi se smanjila verovatnoća neželjenih situacija propisuju se: korišćenje zaštitne opreme i sredstava, postavljanje barijera i graničnika sa mašinama, razvoj i unapređivanje standarda rada.

34
Q

Objasni TPM u administraciji

A

Duh TPM-a se širi i u administrativne poslove čime se postiže bolje razumevanje među sektorima, ciljevi su poboljšsanje toka nastanka vrednosti i povećanje zadovoljstva internih i eksternih korisnika. Ciljevi se ostvaruju kroz: identifikaciju i eliminaciju rasipanja, sprovođenje fokusiranih unapređenja, izvođenje autonomnih i planskih aktivnosti održavanja, treninzi i obuke zaposlenih