Kap 1. Flashcards

1
Q

Vad innebär marknadsföring?

A

Marknadsföring är processen att identifiera, förutse och tillfredsställa kunders behov och önskemål genom att skapa, marknadsföra och distribuera produkter eller tjänster. Det innebär att analysera kundbeteende och marknadstrender, utveckla strategier för att nå och engagera målgrupper och bygga relationer med kunder för att etablera varumärkeslojalitet. Marknadsföring omfattar ett brett utbud av aktiviteter, inklusive marknadsundersökningar, reklam, PR, varumärke, försäljning och kundservice. Dess slutmål är att driva lönsamt kundagerande och skapa värde för både kunden och verksamheten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv behov inom marknadsföring

A

Inom marknadsföring avser ett behov ett gap eller en önskan mellan en kunds nuvarande tillstånd och deras önskade tillstånd. Det är något som en kund saknar eller kräver för att uppfylla ett visst mål eller lösa ett problem. Behoven kan vara funktionella, som att en kund behöver en bärbar dator för att arbeta hemifrån, eller så kan det vara psykologiska, som att en kund behöver känna en känsla av tillhörighet eller status genom att äga en lyxprodukt. Att identifiera och förstå kundernas behov är avgörande för att utveckla effektiva marknadsföringsstrategier som kan skapa värde för kunderna och driva lönsamma kundbeteenden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är innebörden av ett marknadserbjudande?

A

Ett marknadserbjudande avser den produkt eller tjänst som ett företag eller en organisation erbjuder till sin målmarknad. Det är lösningen som ett företag tillhandahåller för att uppfylla sina kunders behov eller önskemål. Ett marknadserbjudande inkluderar specifika egenskaper, fördelar, kvalitet, förpackning, prissättning och andra egenskaper hos en produkt eller tjänst som skiljer den från konkurrenterna och gör den tilltalande för kunderna. Att utveckla ett övertygande marknadserbjudande kräver en djup förståelse för kundernas behov, preferenser och beteende, samt en grundlig analys av konkurrenslandskapet och marknadstrender. Det är en kritisk komponent i en framgångsrik marknadsföringsstrategi som kan hjälpa ett företag att sticka ut på marknaden och attrahera och behålla kunder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv marknadsnärsynthet

A

Marknadsnärsynthet hänvisar till ett kortsiktigt förhållningssätt till marknadsföring där ett företag fokuserar för snävt på sina egna produkter och misslyckas med att se den större bilden av kundernas behov och marknadstrender. Denna närsynta syn kan leda till att ett företag går miste om potentiella möjligheter eller misslyckas med att anpassa sig till förändrade marknadsförhållanden. För att undvika marknadsnärsynthet bör företag engagera sig i kontinuerlig marknadsundersökning, identifiera och förutse kundbehov och vara villiga att anpassa sina produkter och marknadsföringsstrategier till förändrade marknadsförhållanden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Utbyte

A

Utbyte innebär att ett objekt byter ägare mot en motprestation. Men med ett marknadsföringsperspektiv vill man att köptransaktionen når mer omfattande effekter. Ofta sker ett utbyte av detta slag i form av pengar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Marknad

A

En marknad utgörs av nuvarande och potentiella kunder som delar behovet av en viss produkt. För att bygga relationer krävs att säljare förstår kunders behov, utvecklar attraktiva erbjudanden, sätter rimliga priser distribuerar produkterna och kommunicerar erbjudandet på ett adekvat sätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

marketing management

A

Marknadsledning kan definieras som processen att planera, organisera, implementera och kontrollera en organisations marknadsföringsaktiviteter. Det innebär att analysera marknadstrender, identifiera målkunder, utveckla marknadsföringsstrategier, implementera marknadsföringsplaner och mäta effektiviteten av marknadsföringskampanjer. Marknadsledning är en kritisk komponent för ett företags framgång eftersom det hjälper till att avgöra vilka produkter eller tjänster som efterfrågas och hur man effektivt når potentiella kunder. Målet med marknadsledning är att skapa långsiktiga relationer med kunder och bygga varumärkeslojalitet, vilket i slutändan leder till ökade intäkter och vinster för organisationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Produktionskoncept

A

Produktionskonceptet är nära knutet till idén om utbud, eftersom det är grunden för supply chain management. Produktionen omfattar aktiviteter som inköp av råvaror, tillverkning, förpackning, distribution och leverans av produkter eller tjänster. I marknadsföringssammanhang är produktion en kritisk funktion som säkerställer att företag kan leverera högkvalitativa varor och tjänster som möter behoven och önskemålen på deras målmarknad. Produktionsprocessen måste anpassas till marknadsföringsstrategin, som inkluderar att identifiera konsumenternas behov, utveckla produkter som möter dessa behov och leverera dessa produkter på ett sätt som är aktuellt, effektivt och kostnadseffektivt. Ytterst är målet med produktion inom marknadsföring att skapa värde för konsumenter och driva lönsamhet för verksamheten genom att möta efterfrågan på varor och tjänster. Genom att förstå produktionsprocessen och dess relation till marknadsföring kan företag bättre hantera sin verksamhet och driva tillväxt och framgång på marknaden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Produktkoncept

A

Ur ett marknadsföringsperspektiv är en produkt inte bara en fysisk vara eller tjänst; det är ett paket av förmåner som tillfredsställer konsumenternas behov och önskemål. Produkterna är designade och utvecklade för att möta behoven och önskemålen från en specifik målmarknad. Detta kräver förståelse för konsumentbeteende, marknadstrender och konkurrensfaktorer som påverkar efterfrågan på produkter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Försäljningskonceptet

A

I marknadsföring avser en försäljning utbyte av varor eller tjänster mot pengar eller andra värdefulla vederlag. Det är det sista steget i marknadsföringsprocessen, där kunden motiveras att göra ett köp och säljaren tillhandahåller en produkt eller tjänst i utbyte mot betalning.

Ur ett marknadsföringsperspektiv är försäljningen en kritisk komponent i marknadsföringsmixen, som inkluderar produkt, pris, kampanj och plats. Försäljningen är resultatet av de andra delarna av marknadsföringsmixen och påverkas av faktorer som kundens behov och önskemål, produktens eller tjänstens värdeförslag och marknadens konkurrensbild.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Det samhällsorienterade marknadsföringskonceptet

A

Det samhällsorienterade marknadsföringskonceptet är ett marknadsföringskoncept som innebär att företaget bedriver en hållbar produktion som tar ansvar för samhällets välfärd och miljö, samtidigt som det inte ska innebära en negativ påverkan på kundernas belåtenhet eller företagets vinst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Costumer relationship Management

A

Customer Relationship Management (CRM) är en marknadsföringsstrategi som fokuserar på att bygga och upprätthålla långsiktiga relationer med kunder. Ur ett marknadsföringsperspektiv innebär CRM att använda kunddata och insikter för att bättre förstå kundernas behov och preferenser, och utveckla strategier för att möta dessa behov och preferenser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Kundvärde

A

Kunderna har ofta fyra olika krav de tänker på när det ska köpa något. Pris, prestanda, känslomässigt värde och relationsvärde. När en kund ska köpa något väljer man ofta någon av dessa att fokusera på. Exempel på pris är att det ska vara det billigaste. Om du exempelvis ska flyga och vill ha det så billigt som möjligt, då väljer du Ryan Air, det är ettflygbolag som bara fokuserar på pris och att fungera, det är väldigt dålig standars men tar dig ändå dit du ska för en mindre peng än många andra företag. Om du vill ha prestanda, då vill du ha det du tycker är bäst. Exempel en Ferrari bil som är väldigt snygg, snabb och kostar väldigt mycket. Något men känslomässigt värde är när du har en baktanke med det du köper exempel om du ska köpa bil att du prioriterar att bilen är väldigt säker och väljer sort och modell efter det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kundtillfredsställelse

A

I boken “Marknadsföring” skriven av Kotler, Armstrong och Parment, beskrivs kundnöjdhet som en känsla av tillfredsställelse eller besvikelse som en kund upplever efter att ha jämfört sin upplevelse av en produkt eller tjänst med sina förväntningar. Kundnöjdhet är ett viktigt mått på hur väl en organisation har lyckats möta kundens behov och förväntningar.

En hög nivå av kundnöjdhet kan leda till att kunden återkommer för att köpa mer från företaget, sprider positiva rekommendationer till andra potentiella kunder och bygger upp en lojalitet till varumärket. Därför är det viktigt för företag att fokusera på att leverera hög kvalitet och värde till sina kunder för att uppnå hög kundnöjdhet.

Kotler, Armstrong och Parment betonar vikten av att inte bara mäta kundnöjdhet utan också att förstå kundens förväntningar och behov för att kunna överträffa dem. Detta kan uppnås genom att utveckla en djupare förståelse för kundens preferenser och genom att ständigt förbättra produktkvaliteten och kundtjänsten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Partner relationship management

A

I boken “Marknadsföring” skriven av Kotler, Armstrong och Parment, beskrivs partner relationship management (PRM) som en strategi för att hantera och förbättra relationen mellan ett företag och dess partners, såsom återförsäljare, distributörer och leverantörer.

PRM fokuserar på att etablera långsiktiga och lönsamma partnerskap genom att skapa en win-win-situation där både företaget och dess partners kan dra nytta av samarbetet. Detta kan uppnås genom att erbjuda partners stöd i form av utbildning, marknadsföring, teknisk support och tillgång till företagets resurser.

Kotler, Armstrong och Parment betonar vikten av att ha en välutvecklad PRM-strategi för att säkerställa att företagets partners är engagerade och motiverade att sälja och marknadsföra företagets produkter och tjänster. Genom att bygga starka relationer med sina partners kan ett företag också dra nytta av deras kunskap och erfarenhet på marknaden, vilket kan hjälpa företaget att nå nya kunder och expandera sin verksamhet.

PRM innebär också att företaget måste ha en effektiv kommunikation med sina partners för att kunna upprätthålla en god relation. Detta kan innebära att företaget måste investera i tekniska verktyg som underlättar kommunikationen, såsom en gemensam plattform eller portal för att dela information och samarbeta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Andel av kundens köpkraft

A

I boken “Marknadsföring” skriven av Kotler, Armstrong och Parment, beskrivs andelen av kundens köpkraft som en viktig faktor att beakta när man utvecklar en marknadsföringsstrategi. Andelen av kundens köpkraft definieras som den del av kundens totala inköpsbudget som de väljer att använda för att köpa produkter eller tjänster från ett visst företag.

För att öka sin andel av kundens köpkraft måste företaget utveckla en konkurrenskraftig marknadsföringsstrategi som gör att kunderna väljer att köpa just deras produkter eller tjänster. Detta kan uppnås genom att erbjuda hög kvalitet, konkurrenskraftiga priser, ett brett utbud av produkter och en bra kundservice.

Kotler, Armstrong och Parment poängterar att det är viktigt att förstå att kunderna har begränsade resurser och att de kommer att fördela sina inköp mellan olika produkter och tjänster. Därför är det avgörande att företaget har en klar och tydlig differentieringsstrategi som gör att deras produkter eller tjänster sticker ut från konkurrenterna och övertygar kunderna om att det är värt att använda en större del av sin köpkraft på just deras företag.

Att förstå andelen av kundens köpkraft kan också hjälpa företaget att identifiera potentiella marknadssegment och anpassa sin marknadsföring för att bättre nå och övertyga dessa segment. Detta kan bidra till att öka företagets marknadsandel och göra att de når högre försäljning och lönsamhet.

17
Q

Kundkapital

A

I boken “Marknadsföring” skriven av Kotler, Armstrong och Parment, beskrivs kundkapital som det ekonomiska värdet av företagets kundbas och dess relationer med kunderna. Kundkapital kan definieras som en kombination av kundens livstidsvärde (CLV) och kundlojalitet.

Kotler, Armstrong och Parment poängterar att kundkapital är en viktig faktor för företagets lönsamhet och långsiktiga överlevnad på marknaden. Genom att bygga starka relationer med kunderna och fokusera på att öka deras CLV och lojalitet kan företaget öka sitt kundkapital och därmed öka sin lönsamhet.

Författarna förklarar att företag kan öka sitt kundkapital genom att erbjuda hög kvalitet på sina produkter och tjänster, erbjuda god kundservice, skapa personliga relationer med kunderna och använda sig av lojalitetsprogram och andra incitament för att uppmuntra kundlojalitet. Genom att förstå kundernas behov och preferenser kan företaget också anpassa sin marknadsföring och produktutveckling för att bättre tillfredsställa kunderna och öka deras CLV.

Kotler, Armstrong och Parment framhåller att det är viktigt att företag kontinuerligt övervaka sitt kundkapital och investera i att förbättra det. Genom att öka sitt kundkapital kan företag inte bara öka sin lönsamhet och överlevnad på marknaden, utan också skapa en starkare position gentemot konkurrenterna och stärka sitt varumärke och rykte på marknaden.