Kap 3. Flashcards

1
Q

marknadsomgivning

A

Enligt boken “Marknadsföring” skriven av Kotler, Armstrong och Parment, innebär marknadsomgivning alla faktorer som påverkar en organisationens marknadsföringsbeslut. Det inkluderar följande fem områden:

Kulturella omgivningar: Detta inkluderar kulturella och sociala krafter som påverkar konsumenternas preferenser, värderingar och beteenden. Det inkluderar faktorer som familj, religion, utbildning, kultur och andra sociala faktorer.

Sociala omgivningar: Detta inkluderar alla sociala krafter som påverkar marknadsföringsbeslut, inklusive familj, grupper, organisationer och samhälle som helhet.

Ekonomiska omgivningar: Detta inkluderar ekonomiska faktorer som påverkar företagens marknadsföringsbeslut, inklusive konjunkturcykler, inflation, räntor, inkomster och priser.

Teknologiska omgivningar: Detta inkluderar alla teknologiska faktorer som påverkar marknadsföringsbeslut, inklusive nya innovationer, nya teknologier och nya sätt att kommunicera med kunderna.

Regulatoriska omgivningar: Detta inkluderar alla lagar och regler som påverkar marknadsföringsbeslut, inklusive patentlagar, konsumentskyddslagar och skattelagar.

Sammanfattningsvis innebär marknadsomgivning alla faktorer som påverkar en organisationens marknadsföringsbeslut, och företag måste övervaka och anpassa sig efter dessa omgivningar för att framgångsrikt nå sina marknadsföringsmål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

mikromiljö

A

Enligt boken “Marknadsföring” skriven av Kotler, Armstrong och Parment, är mikromiljön en av de faktorer som påverkar en organisations marknadsföringsbeslut. Mikromiljön definieras som de närmaste faktorerna som påverkar företagets förmåga att tjäna pengar på marknaden.

Mikromiljön består av följande faktorer:

Företaget självt: Detta inkluderar företagets struktur, ledning, resurser, mål och marknadsföringsstrategier.

Leverantörer: De företag som tillhandahåller varor och tjänster som företaget behöver för att kunna producera och sälja sina produkter.

Marknadsföringsmellanmän: Dessa är företag som hjälper företaget att sälja sina produkter till konsumenter, såsom återförsäljare, grossister och distributörer.

Konkurrenter: Andra företag som säljer liknande produkter eller tjänster och konkurrerar om samma kunder.

Kunder: Kunderna är den viktigaste faktorn i mikromiljön eftersom de avgör om företaget kommer att tjäna pengar eller inte. Företaget måste förstå kundernas behov och önskemål för att kunna skapa produkter som de vill köpa.

Sammanfattningsvis innebär mikromiljön de närmaste faktorerna som påverkar företagets förmåga att tjäna pengar på marknaden, och inkluderar företaget självt, leverantörer, marknadsföringsmellanmän, konkurrenter och kunder. För att lyckas på marknaden måste företaget förstå och anpassa sig efter dessa faktorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

makromiljö

A

Enligt boken “Marknadsföring” skriven av Kotler, Armstrong och Parment, är makromiljön en annan faktor som påverkar en organisations marknadsföringsbeslut. Makromiljön definieras som de breda faktorer som påverkar hela branschen eller marknaden som helhet.

Makromiljön består av följande faktorer:

Demografiska faktorer: Detta inkluderar faktorer som befolkningsstorlek, åldersfördelning, kön, utbildning och inkomstnivåer. Demografiska förändringar kan påverka efterfrågan på produkter och tjänster.

Ekonomiska faktorer: Detta inkluderar faktorer som inkomster, inflation, räntor, arbetslöshet och konjunkturcykler. Ekonomiska förändringar kan påverka företagens kostnader och efterfrågan på deras produkter.

Naturliga faktorer: Detta inkluderar faktorer som naturresurser, klimatförändringar, naturkatastrofer och miljöfrågor. Naturliga förändringar kan påverka företagens produktion, distribution och efterfrågan på deras produkter.

Teknologiska faktorer: Detta inkluderar faktorer som teknologisk innovation, forskning och utveckling, automatisering och digitalisering. Teknologiska förändringar kan påverka företagens produkter, processer och konkurrenskraft.

Politiska faktorer: Detta inkluderar faktorer som lagstiftning, regleringar, skatter och handelsavtal. Politiska förändringar kan påverka företagens kostnader, regleringar och tillgång till marknader.

Kulturella faktorer: Detta inkluderar faktorer som värderingar, normer, beteenden och livsstilar. Kulturella förändringar kan påverka konsumenternas preferenser och efterfrågan på produkter.

Sammanfattningsvis innebär makromiljön de breda faktorer som påverkar hela branschen eller marknaden som helhet, och inkluderar demografiska, ekonomiska, naturliga, teknologiska, politiska och kulturella faktorer. För att lyckas på marknaden måste företaget övervaka och anpassa sig efter dessa faktorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

baby boomers

A

Enligt boken “Marknadsföring” skriven av Kotler, Armstrong och Parment, är baby boomers en generation som föddes efter andra världskriget, vanligtvis mellan åren 1946 och 1964. Denna generation är känd för att ha varit en av de största och mest inflytelserika generationerna i modern historia.

Baby boomers har påverkat marknaden på flera sätt, inklusive deras köpvanor och konsumtionsbeteenden. Eftersom baby boomers är en stor och relativt förmögen generation, har de haft en betydande inverkan på marknaden genom sin köpkraft och konsumtion av varor och tjänster.

Baby boomers har också visat sig vara en relativt lojal kundgrupp, vilket gör dem till en viktig målgrupp för företag att fokusera på. De är också kända för att ha högre förväntningar på kvaliteten och prestandan hos de produkter och tjänster de köper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

generation x

A

I boken “Marknadsföring” av Kotler, Armstrong och Parment, definieras generation X som en kohort av individer födda mellan åren 1965 och 1979. Denna generation utmärks av att ha vuxit upp under en tid av social och politisk förändring, inklusive en ökad skilsmässofrekvens, ekonomisk instabilitet och teknologiska framsteg.

Enligt författarna är generation X ofta känd för att vara självständiga, pragmatiska och försiktiga. De har vuxit upp i en tid av ökad individualism och är ofta upptagna med att skapa en balans mellan arbete och privatliv. Generation X är också en generation som har varit mycket påverkad av teknologiska förändringar och har anpassat sig väl till nya kommunikationstekniker som internet och sociala medier.

Författarna poängterar också att generation X är en viktig målgrupp för marknadsförare eftersom de nu befinner sig i en ålder där de är aktiva konsumenter och har en högre inkomst än yngre generationer. Marknadsförare bör därför rikta sina kampanjer mot denna grupp och ta hänsyn till deras behov och preferenser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

millennials eller generation y

A

I boken “Marknadsföring” av Kotler, Armstrong och Parment, definieras generation Y som en kohort av individer födda mellan åren 1980 och 1994. Denna generation utmärks av att ha vuxit upp i en tid av teknologiska framsteg, globalisering och ökad mångfald.

Enligt författarna är generation Y ofta känd för att vara självuttryckande, självständiga och optimistiska. De är en generation som värderar balans mellan arbete och privatliv, och söker efter meningsfullhet i sitt arbete. Generation Y är också en generation som är mycket påverkad av teknologi och använder den dagligen för att kommunicera och konsumera information.

Författarna poängterar att generation Y är en viktig målgrupp för marknadsförare eftersom de är en stor och inflytelserik grupp som är villiga att betala för kvalitetsprodukter och tjänster. Marknadsförare bör därför rikta sina kampanjer mot denna grupp och ta hänsyn till deras behov och preferenser, inklusive deras önskan om autenticitet, socialt ansvar och personlig anpassning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

ekonomisk omvärld

A

I boken “Marknadsföring” av Kotler, Armstrong och Parment, definieras den ekonomiska omvärlden som den externa miljö som påverkar företagens verksamhet och marknadsföring. Den ekonomiska omvärlden kan delas upp i olika faktorer som påverkar företagens framgång och konkurrenskraft.

Författarna beskriver fyra huvudsakliga faktorer som utgör den ekonomiska omvärlden:

Makroekonomisk omvärld: inkluderar faktorer som påverkar hela ekonomin, såsom inflation, räntor, BNP, arbetslöshet och valutakurser.

Demografisk omvärld: inkluderar faktorer som befolkningsmängd, åldersfördelning, etnicitet och kön.

Naturmiljö: inkluderar faktorer som påverkar företagens verksamhet genom naturliga resurser och klimatförändringar.

Teknologisk omvärld: inkluderar faktorer som påverkar företagens verksamhet genom teknologiska framsteg, innovationer och förändringar i informations- och kommunikationsteknik.

Författarna poängterar att marknadsförare måste ha en god förståelse av den ekonomiska omvärlden för att kunna identifiera möjligheter och hot för företaget, anpassa sin marknadsföring till rådande förhållanden och förutse framtida förändringar. Marknadsförare måste också kunna hantera risker och utmaningar som kan uppstå på grund av den ekonomiska omvärlden, såsom ekonomiska kriser, regleringar och miljöproblem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

engels lag

A

I boken “Marknadsföring” av Kotler, Armstrong och Parment, beskrivs Engels lag som ett begrepp inom marknadsföring som innebär att konsumenternas efterfrågan på en produkt minskar när priset ökar och ökar när priset minskar, förutsatt att andra faktorer som påverkar efterfrågan är konstanta.

Engels lag kan uttryckas i en efterfrågefunktion där kvantiteten som efterfrågas av en produkt är en funktion av priset på produkten, inkomstnivån hos konsumenterna, priset på relaterade produkter och andra faktorer som påverkar efterfrågan.

Författarna påpekar att Engels lag har stora konsekvenser för marknadsföring och företagsprissättning. Genom att förstå hur prisförändringar påverkar efterfrågan kan företag ta bättre beslut om prissättning, marknadsföring och produktutveckling. Om företag vill öka försäljningen av en produkt kan de till exempel använda prissänkningar som ett verktyg, medan en höjning av priset kan användas för att öka marginalerna på produkten.

Det är dock viktigt att notera att Engels lag inte alltid gäller, särskilt när det gäller lyxvaror eller nischprodukter där konsumenternas efterfrågan är mindre känslig för prisskillnader. Andra faktorer, som produktkvalitet, varumärkesvärde och konsumentens preferenser, kan också spela en roll i konsumenternas beslut att köpa en produkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

ekologisk omvärld

A

I boken “Marknadsföring” av Kotler, Armstrong och Parment, definieras den ekologiska omvärlden som den yttre miljö som påverkar företagens verksamhet och marknadsföring. Den ekologiska omvärlden inkluderar naturliga resurser, miljöförändringar och miljöregleringar, samt allt som påverkar miljön som omger företaget och dess kunder.

Författarna beskriver fyra huvudsakliga faktorer som utgör den ekologiska omvärlden:

Naturliga resurser: inkluderar faktorer som påverkar tillgången på naturresurser som vatten, jordbruksmark, mineraler och energi.

Klimatförändringar: inkluderar faktorer som påverkar miljön genom klimatförändringar, global uppvärmning och andra förändringar i vädermönster.

Miljöregleringar: inkluderar lagar och förordningar som styr företagens miljöpåverkan, som miljöskyddslagar och avfallsregleringar.

Miljömedvetenhet: inkluderar konsumenternas och samhällets allmänna medvetenhet om miljöproblem och ökad efterfrågan på miljövänliga produkter och tjänster.

Författarna poängterar att den ekologiska omvärlden är viktig för företagens långsiktiga framgång och konkurrenskraft. Företag som tar hänsyn till miljöfaktorer kan skapa en positiv image hos kunder och samhället i stort, minska risken för regulatoriska påföljder och minska sina kostnader genom att bli mer effektiva i användningen av resurser. Företag kan också dra nytta av ökande efterfrågan på miljövänliga produkter genom att utveckla och marknadsföra sådana produkter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Teknologisk omvärld

A

I boken “Marknadsföring” av Kotler, Armstrong och Parment, definieras den teknologiska omvärlden som den yttre miljö som påverkar företagens verksamhet och marknadsföring genom teknologiska förändringar och innovationer.

Författarna beskriver fyra huvudsakliga faktorer som utgör den teknologiska omvärlden:

Teknologisk innovation: inkluderar nya teknologier som utvecklas och introduceras på marknaden, som artificiell intelligens, virtual reality, blockchain och 3D-utskrift. Dessa teknologier kan påverka produktutveckling, produktion, marknadsföring och kundupplevelse.

Digitalisering: inkluderar utvecklingen av digital teknik, såsom smartphones, sociala medier, molntjänster och e-handel. Dessa teknologier har förändrat hur företag marknadsför sig och hur konsumenter interagerar med företag och produkter.

Automatisering: inkluderar användningen av robotteknik och automatiserade system i produktionen och i kundservice. Automatisering kan leda till kostnadsbesparingar och ökad effektivitet, men kan också påverka jobbmarknaden och kräva nya färdigheter och kompetenser.

Konvergens: inkluderar sammanflätningen av teknologier och branscher, som när teknologier från underhållningsbranschen används inom utbildning eller när hälso- och sjukvårdsteknik används inom sport. Konvergens kan skapa nya möjligheter för innovation och samarbeten mellan företag och branscher.

Författarna poängterar att den teknologiska omvärlden är viktig för företagens konkurrenskraft och framgång. Företag som kan utnyttja teknologiska förändringar och innovationer kan öka sin produktivitet, minska sina kostnader, förbättra kundupplevelsen och skapa nya affärsmöjligheter. Det är därför viktigt att företag följer utvecklingen inom den teknologiska omvärlden och anpassar sin verksamhet och marknadsföring för att dra nytta av nya teknologier och innovationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly