Kap 3 Lagar, montering och manualer Flashcards

1
Q
  1. Vilka branschorganisationer brukar ta fram branschkrav?
A

Installatörsföretagen, Svensk ventilation, Byggandets kontraktskommité och Svensk byggtjänst AB

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Berätta vad du känner till om verktygsmanualer och bruksanvisningar. Berätta så utförligt, detaljerat och nyanserat du kan
A

Manualer är en bruksanvisning som beskriver användningen av verktygen. Utöver bruksanvisning kan manual ibland även kallas handbok eller instruktionsbok. Det är ett dokument av verktygstillverkaren där det framgår hur verktyget eller maskinen behöver vårdas och smörjas. Erfarna VVS-montörer använder sällan manualer då de är bekanta med verktygen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Vad innefattar entreprenadsbestämmelser och vilka branschregler är det i första hand som används?
A

Entreprenadbestämmelser innefattar krav och bestämmelser på olika typer av bygg- och installationsentreprenader. De branschregler som i första hand används i detta sammanhang i VVS-branschen är:
• AB04
• ABT06
• AMA

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Vad står AB04 för och vad används den till? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan
A

AB04 står för Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader och är avsedd att användas vid upphandling och avtalsskrivning vid utförandeentreprenader. Tanken med att använda AB04 för att upphandla en entreprenad är att både entreprenör och beställare inte ska råka ut för missförstånd när det gäller den upphandlade entreprenadens innehåll och utformning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Vad känner du till kring installatörsföretagen?
A

Installatörsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation som bistår medlemmarna (VVS-företagen) med allehanda frågor. Föreningen tillvaratar medlemsföretagens intressen när det gäller påverkan och information till myndigheter och allmänheten. Dessutom tecknar de flera olika kollektivavtal. Installatörsföretagen har sina rötter från VVS-företagen och elektriska installatörsorganisationen. Den bildades år 2018

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Berätta vad du känner till om montageritningar.
A

För att kunna montera och installera alla de olika produkter som finns på VVS-marknaden finns det vanligen monteringsanvisningar framtagna av tillverkaren av produkterna. Som VVS-montör behöver man i samband med montering och installation av VVS-produkter ta hänsyn till framförallt två delar:
• Monteringsanvisningar
• Montageritningar
Montageritningar syftar på de ritningar som förtydligar hur VVS-produkter ska monteras och installeras i byggnader. Montageritningar tas ibland fram i projekteringen för att i detalj visa montörer hur en viss komponent eller produkt ska monteras. Många gånger, ex. vid servicearbeten, finns det inga ritningar framtagna vilket gör att VVS-montören måste ha kunskap om de krav på montering och installationer som finns. Monteringsritningar finns i de olika bestämmelser och rekommendationer som branschen använder sig av för VVS-installationer, främst AMA VVS & KYL och Säker Vatteninstallation. Monteringsritningar syftar vanligen på ritningar som innefattar produkter såsom tvättställ, vattenklossetter och golvbrunnar. Men under montageritningar faller också ritningar som ex. förtydligar rörgenomföringar, upphängningsavstånd för rörledningar, isoleringsavstånd för rörledningar och montering av vattenmätare.
Även om det är så att AMA VVS & KYL och Säker Vatteninstallation inte är lagar som måste följas så bör varje yrkeskunnig VVS-montör uppfylla de rekommendationer och krav som deras skrifter ställer på installationer. På detta sätt säkerställer företaget genom sin montör att arbetet håller en yrkesmannamässig hög nivå, vilket i sin tur ger nöjda kunder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. Vad känner du till om boverkets byggregler?
A

Boverkets byggregler (BBR) är en föreskrift som Boverket tagit fram och som gäller för alla byggnader i Sverige. BBR gäller för nybyggnad, tillbyggnad och ombyggnader. Föreskrifterna innehåller krav bland annat när det gäller utformning, bärförmåga, hygien, buller brandskydd energihushållning och allmänna regler för byggande. BBR:s råd måste inte följas men under förutsättning att råden följs så uppfylls de lagkrav som finns.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
  1. Som VVS-montör behöver man i samband med montering av VVS-produkter ta hänsyn till framförallt två delar. Vilka?
A

Monteringsanvisningar och montageritningar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
  1. Vad står förkortningen AMA för och vad används den till? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan
A

AMA är ett referensverk som används som hjälpmedel för att upprätta arbetsbeskrivningar för utförandet över husbyggnadsarbeten och installationsarbeten. Förkortningen AMA står för Allmän- och arbetsbeskrivning och finns för närvarande i följande upplagor:
• AMA anläggning. Används vid upprättande av beskrivningar och utförande av anläggningsarbeten
• AMA hus. Används vid upprättande av beskrivningar och utförande av husbyggnadsarbeten.
• AMA VVS & Kyl. Används vid upprättande av beskrivningar och utförande av VVS- och kyltekniska arbeten
• AMA EL. Används vid upprättande av beskrivningar och utförande av elektriska arbeten
• AMA AF Används för att upprätta administrativa föreskrifter för byggnads, anläggnings- och installationsentreprenader

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q
  1. Berätta vad du känner till om branschcertifikatet. Berätta så utförligt, detaljerat och nyanserat du kan
A

Är ett bevis som tilldelas de som uppfyller kunskapsmålen och yrkeskunskaperna för att bli VVS-montör och kraven gäller både teoretiska och praktiska moment som branschen fastställer. Den vanligaste vägen till att erhålla branschcertifikatet är att utbilda sig till VVS-montör på VVS- och fastighetsprogrammet för att sedan arbeta ett par år i yrket och efter det genomföra branschprov. För att få utföra branschprov krävs godkänt i de kurser som VVS-branschens yrkesnämnd fastställer. Utöver detta måste man ha ett utbildningsavtal med ett företag som är anslutna till teknikinstallationsavtalet och du ska ha arbetat de antal rimmar som krävs för yrket samt genomfört de frågor och de praktiska arbetsmomenten som finns i KUB. Kraven för branschcertifikatet kan emellanåt ändras, vilket gör det viktigt att hålla sig uppdaterad kring dessa bestämmelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q
  1. Berätta vad du känner till om säker vatteninstallation. Berätta så utförligt, detaljerat och nyanserat du kan
A

Branschregler Säker Vatteninstallation är ett regelverk som tagits fram av VVS-branschen tillsammans med försäkringsbolag, myndigheter och byggbranschen. Målet är att minska risken för vattenskador, spridning av legionella, brännskador och förgiftning.
Innehållet i Säker Vatteninstallation tar ex. Upp följande:
• Förläggning av rörledningar
• Rörgenomföringar
• Tryck och täthetskontroller
• Inkoppling av olika typer av VVS-produkter
• Skydd mot legionella
• Skydd mot brännskador
Säker Vatten, auktorisationen och branschreglerna lanserades 1 september 2005. I branschreglerna ställs krav på det företag som utför VVS-installationen. VVS-företaget ska kunna genomföra en säker vatteninstallation vara auktoriserade och därmed särskilt utbildat VVS-montörer, arbetsledare med flera och kan visa upp kunskap inom bygglagsstiftningen. Den som använder en installation ska genom ett auktoriserat VVS-företag och branschregler vara trygg med att den är gjord på ett fackmässigt och rätt utförande.
Branschreglerna Säker Vatteninstallation är regler som har tagits fram av olika aktörer i VVS-branshcen såsom VVS-företagen, myndigheter, försäkringsbolag och produkttillverkare. Syftet med reglerna är att minska riskerna för vattenskador, legionella, brännskador och förgiftningar. Reglerna som är uppställda ställer krav på produkter och VVS-företagen.
Säker Vatteninstallation innehåller regler för installationernas utförande och kvalité. Målet med detta är i första hand att förhindra personskador och egendomsskador. Säker Vatteninstallation gäller för alla former av VVS-installationer, alltså nybyggnad, tillbyggnad, ombyggnad och reparationer.
Genom att vara ett auktoriserat företag har företaget åtagit sig att följa regelverket för Säker Vatteninstallation och att alltid utföra sina installationer enligt branschreglerna. Vad företaget måste uppfylla är bland annat följande:
• Personal ska ha kunskaper om gällande bygglagstiftning
• Arbetsledare och montörer ska inneha branschlegitimation
• En gällande ansvarsförsäkring ska finnas
• En gällande F-skattsedel ska finnas
När ett arbete utförts ska det auktoriserade företaget se till att ett intyg skrivs och lämnas till kunden/beställaren. På intyget står det:
• Vilket företag som utfört arbetet
• Vad arbetet har omfattat
• Vem som är kund/beställare
• Vilken branschlegitimerad VVS-montör som utfört arbetet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q
  1. Man kan lite förenklat dela upp branschreglerna i två delar. Vilka?
A
  • Entreprenadsbestämmelser

* Kvalitets och arbetsmiljöbestämmelser

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q
  1. Vad känner du till kring AMA AF?
A

AMA AF används för att upprätta administrativa föreskrifter för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q
  1. Vad menas med att en lag är tvingande?
A

Att de måste följas av alla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q
  1. Berätta vad du känner till om ID06. Berätta så detaljerat och nyanserat du kan
A

Tanken med ID06, allmänna bestämmelser om legitimationsplikt och närvaroredovisning är att försvåra för svartarbete och ekonomisk brottslighet samt att stärka en sund konkurrens inom byggbranschen. ID06 är alltså en form av legitimation som alla på en byggarbetsplats ska bära även VVS-montörer. Genom att alla bär denna legitimation säkerställs att inga obehöriga vistas på arbetsplatsen. ID06 har tagits fram i ett samarbete med bland andra plåtslageriernas riksförbund, Sveriges byggindustrier och VVS företagen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q
  1. Berätta vad du känner till om teknikinstallationsavtalet. Berätta så utförligt detaljerat och nyanserat du kan
A
För att arbetsmiljön ska bli god för alla inblandade parter på en arbetsplats så finns teknikinstallationsavtalet. För VVS-montörer är teknikinstallationsavtalet den överenskommelse som träffast mellan arbetsgivare och arbetstagare. Avtalet gäller alltså för de arbetstagare som arbetar på ett företag som är medlem hos installatörsföretagen. Avtalet reglerar bland annat följande: 
• Arbetstider 
• Frånvaro och ledighet 
• Permitteringsbestämmer 
• Lönevillkor 
• Ackord och prestationslöner 
• Reseersättningar och traktamenten 
• Semestervillkor
17
Q
  1. Vad står ABT06 för och vad används den till? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan
A

ABT06 står för allmänna bestämmelser för totalentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten och är avsedd att användas vid upphandling och avtalsskrivning vid totalentreprenader. Tanken med att använda ABT06 för att upphandla en entreprenad är att både entreprenör och beställare inte ska råka ut för missförstånd när det gäller den upphandlade entreprenadens innehåll och utformning.

18
Q
  1. Berätta vad du känner till om Heta arbeten. Berätta så utförligt, detaljerat och nyanserat du kan
A

Heta arbeten är en utbildning och tillhörande behörighet som krävs för den person som ska utföra så kallade Heta Arbeten. Heta arbeten är ett arbete som skapar värme och gnistor och där det kan finnas brandrisk. Ex. På arbeten som anses vara Heta arbeten kan vara lödning, svetsning, varmluftspistol och rondellslipning. Detta medför att VVS-montörer behöver behörighet för Heta Arbeten eftersom denna typ av arbeten är vanliga.
Försäkringsbranschen tillsammans med brandskyddsföreningen (SBF) tog 1990 fram dessa säkerhetsregler. Efter att reglerna tog fram sjunk antalet bränder från drygt 400/år till 250/år och medförde minskade ekonomiska förluster och personskador.
Utbildningen brukar pågå under en dag och innehåller bl.a. följande:
• Generella brandkunskaper
• Hur en brandskyddsorganisation ser ut
• Brandsläckning och släckutrustning
• Förebyggande brandskydd
• Brandfarliga vätskor och varor
• Val av arbetsutrustning

19
Q
  1. Berätta vad du känner till om VVS-branschens yrkesnämnd
A

VVS-branschens Yrkesnämnd är en gemensam organisation för installationsföretagen och Byggnads. Nämnden samarbetar med olika parter när det gäller yrkesutbildningar inom VVS-branschen och de fungerar också som rådgivare för utbildningsanordnare och elever på VVS- och fastighetsprogrammet.

20
Q
  1. Berätta vad du känner till om monteringsanvisningar. Berätta så utförligt, detaljerat och nyanserat du kan
A

Monteringsanvisningar finns för de flesta VVS-produkter idag och dessa beskriver hur produkterna är ämnade att monteras ihop och hur de kan användas för att uppfylla en bra funktion
Många av de produkter som idag finns är komplicerade och produkttillverkarna har ofta egna lösnignar för sina egna produkter. Det här gör att montörer ofta väljer ett antal utvalda produkter som de trivs att arbeta med, detta för att slippa den tidsödande effekten av att alltid behöva följa monteringsanvisning på en produkt som man tidigare aldrig monterat.
Det är viktigt att produkterna alltid monteras enligt tillverkarens monteringsanvisningar i annat fall kan garantier falla bort. På följande sidor följer ett antal exempel på monteringsanvisningar för produkter inom VVS-branschen.

21
Q
  1. Berätta vad du känner till om boverket
A

Boverket är en statlig myndighet för samhällsplanering, byggande och boende. Boverket är alltså en förvaltningsmyndighet för frågor som rör miljö, hushållning med mark- och vattenområden, fysisk planering, byggande och förvaltning av bebyggelse, boende och bostadsfinansiering.

22
Q
  1. Kvalitet och arbetsmiljöbestämmelser innefattar krav på VVS-företagens sätt att installera och följa upp sina arbeten. Vilka branschregler är i första hand aktuella i detta sammanhang?
A
  • Säker Vatteninstallation
  • Heta Arbeten
  • ID06
  • Teknikinstallationsavtalet
  • Branschcertifikat