Kap 2 material och verktyg Flashcards

1
Q

Vad känner du till om PEM-rör (slang)? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

PEM-rör eller PEM-slang är endast avsedda att användas med tappkallvatten. Materialet är i polyeten och ofta används denna typ av rörmaterial som servisledning för inkommande kallvatten och förläggs således under mark. Röret säljs på rulle och har dimensioner mellan 16-63mm. Röret fogas samman med hjälp av en klämringskopplig eller O-rings tätning beroende på fabrikat

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad känner du till om rörklämmor? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Rörklämmor används vanligen för fastsättning av rör i våtrum på vägg med rördimensioner mellan 12-18mm. Oftast i ABS-plast eller liknande material. Rörklämmor är vanligtvis vita alternativt förkromade. Distansklossar kan användas för att få ut rören en bit från väggen och vid montering använder man tätningsplattor för att undvika att fukt tränger in i väggen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad känner du till om skruvmejslar? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Skruvmejslar används för att dra åt olika typer av skruvar. Skruvmejslar finns i ett flertal olika storlekar och kan vara anpassade för olika skruvhuvuden. De vanligaste är spårskruv, krysspår, insex och torx. På moderna skruvmejslar är spetsen löstagbar vilket gör det lätt att byta skruvhuvuden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad känner du till om PVC-rör för spillvattensystem? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

PVC-rör används för både inomhus och utomhusförläggningar. För utomhusförläggning (markförläggning) finns släta rör och rör med profilerad väggkonstruktion. Rören är orange till sin färg och tätas med hjälp av muff-fog, även kallat gummiringsmuff.
Inomhusförlagda PVC-rör är släta och vanligen gråa i sin färg. Rören fogas samman med muff-fog/gummiringsmuff. Fördelen med PVC-rör är framför allt priset, att de är lättarbetade och har lång livslängd. Nackdelen är att de inte är ljud och brandklassade. PVC-rör för inomhusförläggning finns i dimensioner mellan 32-110mm, utvändigt. Utomhus 110-500mm utvändigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad känner du till om MIG-svetsning? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

MIG-svetsning är en så kallad gasskyddad metallbågsvetsning och är användbar för många material men främst vid svetsning av rostfria rör. MIG står för Metal inert Gas
En MIG-svets innehåller följande huvudkomponenter:
• Strömkälla
• Trådmatarverk
• Svetspistol
• Slangar och gasflaska

Svetsmetoden bygger på att en elektrod kontinuerligt matas genom en drivanordning fram till svetshandtaget, pistolhandtaget. Vid svetsningen används en skyddsgas för att skydda svetsfogen. Som skyddsgas används vanligen argon. Svetsmetoden används vanligen med likström men om grundmaterialet är tunt kan även växelström användas.
Svetsningen är snabb och kräver inga efterarbetningar men det är viktigt att materialet är rent och att inga rostangrepp finns, annars kan porbildning bildas i svetsen. Luftdrag kan störa svetsningen vilket gör ibland metoden olämplig att använda utomhus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad känner du till om pressfog? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Pressfog/presskoppling är ett mekaniskt kopplingssystem som inte är demonterbart. När man använder presskopplingar är det mycket viktigt att man följer tillverkarnas monteringsanvisningar för att undvika vattenläckage. Idag finns en läckageindikator så att opressade kopplingar upptäcks.
Vid själva fogningen är det viktigt att fogytan är ren, att stödhylsa används, röret är rätt kapat och att man använder rätt handverktyg för ändamålet.
Det finns radialpressfogar och axialpressfogar. Radialpressfogar är den vanligaste typen och finns med utvändig (vanligast) och invändig tätning. Tätningen består vanligen av en oring i gummimaterial.
Axialpressfog har ingen oring som packning utan det är röret i sig som har en förmåga att ändra form vilket gör att fogen blir tät.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad känner du till om expander? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Expander, genomsticksexpander, expanderbult osv. används för betong, tegel och natursten. Expandern är gängad och försedd med mutter och bricka. För att fästa den i väggen borras ett hål där expandern sedan slås in. Vanliga dimensioner är M6-M10. Längderna ligger ofta mellan 40-60mm och materialet är i rostfritt eller varmförzinkat stål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilka rörmaterial används i första hand för spillvattensystem? Nämn minst tre rörmaterial

A

Rostfria rör, plaströr (PVC, PP & PEH) och gjutjärnsrör

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad känner du till om lödfog? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Lödfog är en väl beprövad teknik för fogning i VVS-branschen. Sammanfogningen sker genom att lod i smält form fyller lödfogen utan att lödytorna smälter sönder. De två vanligaste metoderna är hårdlödning och mjuklödning
Hårdlödning är den vanligaste och när man hårdlöder använder man oftast en gassvets med öppen låga och ett lod innehållandes 2% silver är brukligt att använda.
När mjuklödning sker används en elektrisk lödapparat alternativt en mindre gasolbrännare samt ett lod innehållandes cirka 3% silver

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

De verktyg som VVS-montörer använder sig av kan lite förenklat delas upp i fyra kategorier. Vilka?

A
  • Personliga hjälpmedel
  • Handverktyg
  • Eldrivna handverktyg
  • maskiner
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad känner du till om bågfilar? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Bågfilar används för att såga/kapa i metall. Den har ett tunt sågblad som kan bytas ut efter behov. Det är viktigt att sågbladets tandning hamnar åt rätt håll och den är inte till för att såga i trä. Moderna bågfilar har ofta ett ergonomiskt gummigrepp medan ramen är gjord i en gjuten eller stabil aluminiumram.
Sågbladen är vanligtvis tillverkade i höglegerat snabbstål i tandraden och segt fjäderstål i bladryggen. Bladlängden, tjocklek och tandning varierar beroende på typ av bågfil samt syfte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad känner du till om plaströrklippare? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Plaströrsklippare är ett handverktyg som används till att kapa olika typer av plaströr, exempelvis PEX eller PEM-rör. Rörklippare har vanligen ett rostfritt blad och ett enhandsgrepp i hårdplast eller magnesiummaterial. Den vanligaste klippkapaciteten ligger på max 42mm men det finns rörklippare som har utväxling och klarar större rördimensioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad känner du till om tigersågar? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Tigersågar kan användas för att kapa mycket olika typer av material såsom metall, trä, stål, lättbetong och tegel. Tigersågar är väldigt kraftiga och robusta och kan handhållas eller användas med rörhållare för att kapa rörledningar
Moderna tigersågar väger inte mer än cirka 3kg och har ergonomiska halkskydd, steglös elektronisk hastighetsreglering för att kapa rörledningar i olika material.Sågblad finns i många olika modeller och besitter olika tjocklek, böj-och vridstyvhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad känner du till om PE-rör? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

PE-rör är ett vanligt rörmaterial för vattenburna värmesystem. Standarddimensioner är 16-125mm och röret har god hållfastighet mot yttre påverkan. Dock ger högre vattentemperaturer reducerad hållfastighet och materialet är känsligt för UV-strålning. De fogmetoder som kan användas för PE-rör är:

  • stumsvetsning
  • elektromuffsvetsning
  • flänsförband
  • mekaniska kopplingar
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är det som i första hand bestämmer valet av material till en installation?

A
  • Ekonomi
  • Livslängd
  • Hur lättarbetat materialet är
  • Materialets mekaniska egenskaper
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad känner du till om mjuka prisolrör och plusprisolrör? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Prisolrör är glödgade kopparrör och levereras i ringar. Röret är försett med en plastmantel som ska skydda röret från yttre påverkan. Eftersom röret är glödgat kan det enkelt bockas. Skillnaden mellan ett prisolrör och ett plusprisolrör är att plusprisolröret är färdigisolerat. Prisolrören används nästan uteslutande vid dolda installationer inbyggda i väggar, golv och tak. Fogning av dessa rör sker med lödning, mekaniska kopplingar eller presskopplingar. Viktigt när det gäller mjuka kopparrör är att använda stödhylsa. Dimensionerna ligger mellan 10-28. Eftersom rören är glödgade har de ett svagare skydd mot yttre mekanisk påverkan än de hårda kopparrören.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Vad känner du till om rostfria spillvattenrör? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Rostfria spillvattenrör finns i dimensioner mellan 50-160mm. Rören sammanfogas med hjälp av ett muffsystem och brukar levereras i längder mellan 1-6 meter. Rostfria rör brukar användas i industrisystem där det ställs höga krav på att tåla aggressiva vätskor men också i vanliga fastigheter. Rören har dålig ljudisoleringsförmåga men bra brandskydd och lång livslängd. Rören används vanligen för inomhusförläggning men ibland även för utomhusförläggning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Vad känner du till om förkromade kopparör? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

De kopparrör som är förkromade används uteslutande när installationerna ska vara synliga, exempelvis vid badrum och tvättstugor. Levereras vanligen i längd av 2 meter och finns i två olika typer, glödgade och halvhårda. Fogning av dessa rör sker med mekaniska kopplingar (klämringskoppling) eller presskopplingar. Dimensionerna ligger mellan 8-35mm

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Vad känner du till om MMA-svetsning? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

MMA (metallbågsvetsning) är den svetsmetod som vanligen kallas bågsvetsning eller “pinnsvetsning”. MMA står för Manual Metal Arc.
När svetsning sker tänds en ljusbåge mellan en elektrod och ett arbetsstycke genom en elektrisk kortslutning. Det skapas då energi som får kärntråden att smälta i droppform. Efter detta smälter höljet och bildar en skyddande slagg. Eletroden består av en kärntråd med ett skuddande hölje som har till uppgift att stabilisera ljusbågen, avge en skyddande slagg och tillföra legeringsämnen.

Utrustningen består av ett antal huvudkomponter: 
Strömkälla (likström eller växelström) 
Eletrodhållare 
Svetskabel 
Återledare 

Gas används inte vid svetsningen och därför måste luften elimineras genom att elektroderna är belagda med ett flussmedel. Flussmedlet bildar en gas som skyddar smältan från den omgivande luften. Efter svetsning måste slagg avlägsnas

Svetsmetoden kan användas till många olika metaller och är inte känslig för orenhet i fogar. Metoden kan således användas från vanliga stålrör till rostfria rör. Metoden kan användas för tjocklekar från 1,5mm till i princip oändliga storlekar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Vad känner du till om täckbrickor? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Täckbrickor fästs mot väggen och används för rörledningar som kommer ut ur vägg eller går igenom densamma. De finns i många olika material där rostfritts stål och plast är de vanligaste. Täckbrickor finns vanligen som enkla eller dubbla (två rör) men även tripla finns, exempelvis för kallvatten, varmvatten och varmvattencirkulation i badrum

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

De verktyg och maskiner som främst används för VVS-branschen brukar delar upp i tre grupper. Vilka tre grupper av verktyg och maskiner är det vanligtvis som används?

A
  • Handverktyg
  • Elektriska handverktyg
  • maskiner
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Vilken fogmetod används för gjutjärnsrör för avlopp?

A

JET-kopplingar. Blanka, blanka syrafasta eller ultrajetkopplingar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Vad känner du till om elektriska lödapparater? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

För mjuklödning av kopparrör kan elektrisk lödapparat användas. Framförallt används denna typ av lödning för trånga utrymmen där hårdlödning inte är att föredra. Apparaterna passar rördimensioner mellan 6-54mm och ansluts till et vanligt eluttag.

Elektriska lödapparater används inom följande lödtekniker: 
• MMA svetsning 
• Elektromuffsvetsning 
• Fusionssvetsning 
• Stumsvetsning 
• Mjuklödning
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Vad känner du till om montageband? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Montageband (hålband) används för att bunta, skruva fast, skruva ihop saker. Ibland även för upphängning av rörledningar. Banden brukar levereras i längder 10-25m, finns i rostfritt, varmförzinkat stål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Vilken fogmetod används för PVC-rör för spillvatten? 

A

Med hjälp av muff-fog, även kallat gummiringsmuff

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

Vad känner du till om stålrör? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Stålrör för värmesystem (används också för kylinstallationer)  har hög hållfastighet och har ett utmärkt skydd mot ytter påverkan. Det finns i huvudsak tre olika typer av stålrör som används i vattenburna värmesystem, vilka är:
• Blårör
• Tryckkärlsrör
• Handelstub

Blårör är ett stålrör som används i sekundära värmesystem och fogas samman med hjälp av svetsfog, gängfog eller flänsanslutning. Rören sammanfogas många gånger med hjälp av så kallade svarta rördelar, vilka kan vara av smidessålt eller aducerade. Rören finns i dimensioner mellan 6-150mm där dimensionerna 10-50mm är de vanligaste i ett normalt sekundärt värmesystem
Tryckkärlsrör håller en hög kvalité och är godkända för montage vid höga tryck och höga temperaturer. Exempelvis vid fjärrvärmeinstallationer. Rören är sömlösa eller längsgående svetsade och sammanfogas genom svetsning. De vanligaste dimensionerna ligger mellan 10-50mm
Stålrör av handelstub är gjort i plattstål som valsat och sammanfogats med en längsgående svets. Vanligen så fogas rören med hjälp av svets detta på grund av det tunna godset. De vanligaste dimensionerna ligger mellan 25-65mm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

Vad känner du till om PP-rör? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

PP-rör  användas både för värme, kyla och sanitetsinstallationer. Skyddet mot yttre påverkan är god men skyddet mot långvarig solbestrålning är svag. Rören sammanfogas med muff eller stumsvetsning. Rören levereras i ring eller i raka längder. Vanliga dimensioner ligger mellan 20-125mm. 

PP-rör finns för inomhusförläggning och utomhusförläggning. För utomhusförläggning (markförläggning) finns släta rör och rör med profilerad väggkonstruktion. Rören är orange till sin färg och tätas med hjälp av muff-fog även kallat gumminringsmuff. Inomhusförlagda PP-rör är släta och vanligen gråa i sin färg. PP-rör för inomhusförläggning finns i dimensioner mellan 32-110mm Utvändig diameter. För utomhusförläggning finns rören från dimension 110-500mm utvändig diameter. Fördelen med PP-rör är att de är lättbearbetade och har en lång livslängd. Nackdelarna är att de inte är ljud och brandklassade. Det har dock tagits fram mineralförstärkta PP-rör som klarar ljud och brandkrav bättre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

Vad känner du till om rörtänger? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Rörtänger finns i många olika typer av modeller och storlekar. Rörtänger är helt enkelt en tång med ställbar käft och vanligen är den utformad på ett sätt som gör att greppet hårdnar när vridning sker. 
Rörtänger är mycket effektiva när man vill lossa rör i gamla installationer där röret sitter fast väldigt hårt. Den har dock nackdelen av att kunna klämskada rör om man inte ställer in den korrekt. Rörtänger tillverkas vanligen i rostskyddat och höglegerat specialstål. Rörkapaciteten är beroende av rörtångens dimension och vanligen brukar rörledningar med dimension 20-60mm hanteras

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
29
Q

Vad känner du till om elektriska rörbockare? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

För att bocka rörledningar av kopparrör, tunna stålrör och plaströr med metallinlägg, kan elektriska rörbockare användas . Att bocka med elektriska rörbockare kallas kallbockning och rörbockningsmaskinen kan användas utan skruvstycke eller annan fixering. Ett vanligt användningsområde för dessa rörbockare är när pressmuffsystem för hårda kopparrör installeras. De stora fördelarna med elektriska rörmokare är att de sparar in lödställen och presskopplingar och därmed arbetstid och pengar i förlängningen. Rörbockningsmaskiner finns både som batteridrivna och nätanslutna enheter och bockningen kan ställas in med hög precision. 

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
30
Q

Vad känner du till om takjärn? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Takjärn monteras vanligen mot taket för att där användas som “hängare” av gängstänger. Takjärn finns i olika material och längder men det vanligaste materialet är kallvalsat stål. Takjärn monteras mot taket eller väggen genom att vanligen använda betong eller träskruv, alternativt någon form av expander. 

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
31
Q

Vad känner du till om gjutjärnsrör för spillvattensystem? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Gjutjärnsrör är som det låter ett materialet gjutjärn (gråjärn). Rören finns i dimensionerna 58-160mm och längderna brukar levereras i 1,5-3 meter. Gjutjärnsrör är mufflösa och används i fastigheter där det ställs krav på skydd mot yttre påverkan

Fördelarna med gjutjärnsrör är brandsäkerheten och att de klarar ljudkrav bättre än plaströr. Nackdelarna är framförallt livslängden och vikten

Rören används endast för inomhusförläggning och sammanfogas med hjälp av så kallade JET-kopplingar, vilka finns i tre olika utföranden, dessa är:
• Blanka med dubbla skruvförband. Dessa får ej gjutas in i betong
• Blanka syrafast. Får gjutas in i betong. Dubbla skruvförband
• Ultrajetkopplingen med endast ett skruvförband och därmed snabbare montage.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
32
Q

Vad känner du till om elektriska uppkragningsmaskiner? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Elektriska uppkragningsmaskin kan användas för att skapa ett T-påstick för främst kopparrör. Beroende på vilken dimension som ska uppkragas används olika borrhuvuden med olika dimensioner, varav de vanligaste dimensionerna är 12,15,22 och 28mm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
33
Q

Vad känner du till om polygriptänger? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Polygriptång, vanligen kallad endast polygrip, är ett handverktyg där man kan variera avståndet mellan skänklarna. Polygripen är verkligen ett multiverktyg där man på ett enkelt sätt kan gripa föremål med olika diametrar. Polygrip bör inte användas för att dra exempelvis klämmringskopplingar eftersom detta kan skada kopplingen. 

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
34
Q

Vad används fästdetaljer till? Berätta?

A

För att kunna montera och placera olika typer av rörledningar används olika former av fästdetaljer. De används för att på många olika sätt fixera rörledningar och tillhörande rördelar på väggar, tak och golv.  Viktigt att tänka på är att inte fästdetaljen har ett ädlare material än röret den kommer i kontakt med eftersom detta kan skapa korrosion. 

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
35
Q

Det finns ett flertal olika sätt att foga samman rörledningar för spillvatten. Vad är det som avgör vilken fogmetod som bör användas?

A
  • Rörmaterialet
  • Dold eller synlig förläggning
  • Rörets dimension
  • Åtkomligheten
  • kostnader
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
36
Q

Vilken fogmetod används för PEH-rör för avlopp?

A

Stumsvetsning eller muffrördelar för gummiringsforgning. För anslutning till rörledningar av andra material och för anslutning till olika apparater finns ett brett sortiment av övergångsdetaljer.

37
Q

Vad känner du till om PEX-rör? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

När rör ska förläggas dolt i väggar golv och tak används ofta PEX-rör. Materialet är i förnätad polyetenplast och har bra termiska egenskaper vilket betyder att röret har bra isoleringsförmåga och tål höga temperaturer. Röret har också fördelen av att vara hälso-och miljövänligt eftersom det inte ger ifrån sig några metaller. Röret levereras i raka längder eller på rulle och har vid behov ett skyddsrör så kallat “rör i rör-system”. Om skyddsröret används så kan ett nytt rör i dimensioner mellan 15-32mm och fogas samman med hjälp av klämringskopplingar pressverktyg. 

38
Q

Vad känner du till om manuella expansionsverktyg? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Expansionsverktyg är avsedda för expansion av rör för snabba exakta fogar av exempelvis mjuka stål och kopparrör. Detta gör att man kan spara in lödställen och lödmaterial vilket i sin tur kan minska arbetstiden. Med verktyget följer ofta så kallade expanderhuvuden för de olika rördimensionerna vanligen för dimensioner mellan 12-28mm

39
Q

Vad känner du till om rör- och kedjeskruvstycke? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

För en effektivare fastlåsning av rörledningar kan rörskruvstycke eller kedjeskruvstycke användas. Dessa skonar rörens metallyta på grund av att trycket anläggs på röret mer jämt fördelat. Dessa rör-och kedjeskruvstycken fastmonteras vanligen på en arbetsbänk precis som det vanliga skruvstycket. Vanligen klarar rörskruvstycket och kedjeskruvstycken rördimensioner upp till 50mm men det finns modeller som klarar rördimensioenr upp till 200mm

40
Q

Rörmaterial i vattenburna värmesystem är vanligen i olika former av stål, koppar eller plast. Vilka faktorer påverkar i första hand valet av rörmaterial för vattenburna värmesystem? Nämn minst sex faktorer

A
  • Rördimension
  • Systemtemperatur
  • Tryck
  • Kostnad
  • Livslängd
  • Möjligt förläggningssätt
41
Q

Vad känner du till om mekanisk koppling? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Det finns ett flertal olika mekaniska kopplingsmetoder. Kopparrör fogas vanligen med kapillärlödning (lödfog) eller med mekaniska kopplingar. På grund av brandsriken vid lödning så har denna metod minskat med åren och mekaniska kopplingar blivit vanligare

Klämringskopplingar även kallat kompressionkopplingar, är det som vanligen används som fogmetod för kopparrör. Fogen blir tät med hjälp av koniska “klämringar” som pressas över röret med mutter. Glödgade eller mjuka kopparrör ska alltid förses med stödhylsa.

42
Q

Vad känner du till om skarvmutter? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Skarvmutter används vanligen som gängstångsskarv. Vanligen längd M6, M8, M10 och M12. Materialet är vanligen i rostfritt stål eller elförzinkat stål.

43
Q

Vad känner du till om bladhylsor? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Bladhylsor är den del som klamsvep förankras mot. Bladhylsan gängas på gängstången i ena änden, och i andra änden skruvas klamsvepet fast. Längderna ligger vanligen mellan 40-60mm och de invändiga gängdimensionerna finns i M6, M8, M10 och M12. Materialet är vanligen i elförzinkat stål.

44
Q

Vad känner du till om rostfria stålrör? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Rostfria stålrör används i första hand för tappvattensystem, avloppssystem oh kylsystem. I värmesystem där det råder höga temperaturer och höga tryck är dock rostfria rör vanliga. Rostfritt stål har, precis som man hör av namnet, ett utmärkt skydd mot korrosion. Rostfria rör finns i många olika utföranden men levereras vanligen som sex meters längder. Rören är tillverkade med en längsgående söm, alternativt sömlösa. När rostfria rör förläggs är det viktigt att svep takjärn och andra detaljer är i samma rostfria kvalité annars kan galvanisk korrosion ske.

Rostfria stålrör kan delas in i två olika typer, rostfria rör och syrafasta rostfria rör. Rostfritt stål innehåller minst 10,5% krom och används i korrosiva miljöer. Syrafast stål används i miljöer med mer kännbara kemiska påfrestningar.

Det finns ett flertal fogmetoder på vilken typ av rostfritt rör som ska förläggas, dessa är: 
• MMA-svetsning 
• TIG-svetsning 
• MIG-svetsning 
• MAG-svetsning 
• Gängfog 
• Flänsförband 
• pressfog
45
Q

Vad känner du till om borrhammare? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

För borrning i betong i olika stenmaterial och tegel används vanligen en så kallad borrhammare, vilket är en kraftig borrmaskin. En borrhammares slag utförs av ett hammarverk som slår på bakänden av borren. Rotationshastighet och slagrekvens är ställbara och rotationen kan också stängas av helt vilket gör att borrhammaren vanligen kan användas till mejsling och bilning. Borrhammare väger vanligen mellan 2-3,5kilo och har vanligen borrdiameter upp till 20mm. Eltillförsel sker genom elsladd alternativt batteri med batteriindikator, snabbchuck, dammuppsamlare, belysningslampa och stödhandtag för bättre ergonomi.

46
Q

Vad känner du till om hårda kopparör? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Hårda kopparrör används i tappvattensystem i första hand för rörstråk och vid kompletteringar i badrum och dylikt. Rören finns i raka längder om 2,5 till 5 ´m och dimensionerna sträcker sig mellan 6mm till 159mm. Fogning av dessa rör sker med lödning, mekaniska kopplingar (klämringskopplingar) eller presskopplingar.

47
Q

Vad känner du till om rörfräs? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Rörfräs (gradverktyg) används för ut och invändig gradning av vanligen hårda kopparrör och stålrör. De flesta rörfräsarna (avgradningsverktygen) klarar rördimensioner mellan 6-40mm. En del gradverktyg kan fästas på eldrivna borrmaskiner

48
Q

Vad känner du till om fusionssvetsning? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Fusionssvetsning även kallad muffsvetsning, används när mindre dimensioner av plaströr ska fogas samman. Svetsmaskinen är vanligtvis handhållen och svetsmetoden är förhållandevis enkel och säker. Genom att värma upp rör och rördel sammanfogas delarna till en gemensam enhet.

Vid svetsning bör montören följa arbetsgången enligt följande:
• Röret kapas till rätt längd och i rät vinkel
• Avlägsna eventuella rester från röret.
• Fasa av röret och märk upp muffdjupet på rörändarna.
• Rengör muffen invändigt och rörändarna utvändigt
• Kontrollera muffsvetsen är upp i rätt temperatur
• Skjut ihop rör och muff och värm efter tillverkarens uppvärmningstider

49
Q

Vad känner du till om frysmaskiner? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

För att kunna montera och utföra arbeten på befintliga rörinstallationer utan att behöva stänga av och tömma systemet kan man använda sig av elektriska frysmaskiner. Elektrisk frysning brukar kunna utföras på rördimensioner upp till cirka 50-60mm och kan utföras på stålrör, kopparrör och plaströr. Frysning sker genom att “fryshuvuden” monteras på rören och själva frysningen tar endast 5-20minuter beroende på rördimension och ursprungstemperatur på rörledningarna.

50
Q

Vad känner du till om konsoler? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Konsoler för upphängning av rör fästs vanligen genom att skruvas fast mot vägg med hjälp av två skruvar, en uppe och en nere. Konsolerna har en ruggplatta som ligger an mot väggen och längden från vägg ligger vanligtvis mellan 150-350mm. Materialet är vanligtvis rostfritt stål eller varmförzinkat stål

51
Q

Vad känner du till om vinkelslip? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Vinkelslip är en elektrisk handhållen maskin som används främst för slipning och kapning av olika metallmaterial. Vinkelslipar förses med olika typer av slipskivor beroende på vilket typ av arbete som ska utföras. Skivorna kan vara tunna och användas för kapning av ett material eller tjockare för slipning av material. Även stålborstar brukar kunna användas. De mindre maskinerna kan användas endast med en hand medan större maskiner kräver tvåhandsfattning. Runt skivorna sitter vanligen ett skydd mot gnistregn och maskinerna har vanligen ett sidostödhandtag Om du ska använda en vinkelslip tänk då på att vid fel användning kan brandrisken vara stor på grund av det stora gnistregnet den skapar. Säkerställ därför alltid ett gott brandskydd innan användning.

52
Q

Vad känner du till om stationära gängmaskiner? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

För att skapa rörgängor (även frysning och kapning) till stora rördimensioner i stålrör kan stationära gängmaskiner användas. Dessa stationära gängmaskiner är väldigt kraftfulla och står många gånger på hjulstativ. De stationära stora gängmaskinerna används uteslutande när större rörinstallationer sker och när rördimensioner och kvantiteten av material kräver dess storlek. De brukar då placeras i en rörverkstad eller liknande utrymme. Maskinen körs vanligen genom att en fotomkopplare hålls nere och maskinen kan alltså både kapa och gänga rör.

53
Q

Vad känner du till om elektromuffsvetsning? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

När elektromuffsvetsning används är rörmaterialet uppmärkt med streckkoder. Varje rördel har alltså en märkning som skannas av och överförs till svetsmaskinen. Svetsmaskinen har ett antal program och rördimensioner för olika typer av plaströr.

Vid elektromuffsvetsning bör följande arbetsgång följas:
• Röret kapas till rätt längd och rensas från eventuella rester
• Märk ut svetsdjupet från svetsmuffen på rörändan
• Fasa av röret och rengör efteråt
• Placera muffen så att luftspalten är jämn runt röret.
• Gör rätt inställning på svetsmaskinen
• Starta och slutför svetsprocessen

54
Q

Rörmaterial finns i ett flertal olika material. Vad är det för metaller som vanligen används till rör? Nämn fem stycken

A
  • Gjutjärn (aducerjärn, gråjärn, segjärn)
  • Stål
  • Rostfritt stål
  • Koppar
  • mässing
55
Q

Vad känner du till om muttrar?

A

Mutter bildar tillsammans med en skruv ett skruvförband. Materialet är vanligen i rostfritt stål eller elförzinkat stål och muttrarna är oftast sexsidiga utvändigt vilket gör att de vrids fast med skiftnyckel eller skruvnyckel. Vanliga gängdimensioner i samband med montagearbete för VVS-installationer är M6, M8, M10 och M12. Vid risk för vibrationer bör låsmutter användas vilket innehåller en insatt plastring. En sådan lösning förhindrar dock inte helt att skruvförbandet kan släppa men det förhindrar att den vibrerade belastningen gör gör att skruven går av.

56
Q

Vad känner till om PP-rör för spillvattensystem? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

PP-rör finns för inomhusförläggning och utomhusförläggning. För utomhusförläggning (markförläggning) finns släta rör och rör med profilerad väggkonstruktion. Rören är orange till sin färg och tätas med hjälp av muff-fog även kallat gumminringsmuff. Inomhusförlagda PP-rör är släta och vanligen gråa i sin färg. PP-rör för inomhusförläggning finns i dimensioner mellan 32-110mm Utvändig diameter. För utomhusförläggning finns rören från dimension 110-500mm utvändig diameter. Fördelen med PP-rör är att de är lättbearbetade och har en lång livslängd. Nackdelarna är att de inte är ljud och brandklassade. Det har dock tagits fram mineralförstärkta PP-rör som klarar ljud och brandkrav bättre.

57
Q

Vad känner du till om knivar? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

kan
Den vanliga kniven används fortfarande av många montörer trots att den blivit mer sällsynt än tidigare. En kniv består av ett blad med vass egg och ett skaft att hålla i. Bladet tillverkas vanligen i rostfritt stål medan skaftet vanligen är i hårdplast. När den inte används bör kniven alltid förvaras i knivslidan vilken oftast kan fästas i arbetskläderna.

Vid handhavandet av knivar är det viktigt att tänka på säkerheten, felanvänd kan en kniv orsaka direkt livshotande skador, vilket gör att vi alltid måste värdera om vi inte kan använda ett annat verktyg än kniven i olika arbetssituationer. Om handen skulle glida från handtaget till bladet finns stora risker för skärskador så se alltid till att använda knivar som har någon form av skydd för att hindra handen att glida ner över bladet.

58
Q

Vad känner du till om manuella röravskärare? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

För att kapa rörledningar kan så kallade röravskärare användas. Röravskäraren handhas med vnalig handkraft och används till flertalet olika rörmaterial, såsom kopparrör, rostfritt stål med tunna väggar, plaströr och aluminiumrör. Röravskärare finns i ett flertal varianter och kapacitet beroende på vilket rörmaterial och vilken rördimension som ska kapas

Det finns små kompakta miniröravskärare som lätt kan bäras med i fickan och som ofta används till mindre kopparrör med dimensioner mellan 6 till 18mm. Nästa storlek på röravskärare brukar kunna kapa kopparrör och stålrör och klarar vanligen dimensioner mellan 6-35mm. Även denna kan tas med i en ficka men är betydligt otympligare. De största modellerna av röravskärare kan kapa stålrör och kopparrör vanligen dimensioner mellan 6-70mm. Dessa röravskärare är för otympligare för att bäras i arbetskläderna.

59
Q

Vad är stödhylsa för något? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Stödhylsa är en komponent som förs in i röret för att inte röret ska ge med sig när man drar åt den mekaniska kopplingen

60
Q

Vad känner du till om pluggar? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Plugg finns i många olika modeller för olika typer av skruvar. Pluggar används för att skruvar ska kunna få en effektiv infästning i materialet och därmed göra installationerna stabila. Pluggarna är vanligen i plast och några vanliga typer av pluggar är:
• Betongplugg (betong, tegel och natursten)
• Lättbetongplugg (porösa material, Leca, Ytong och Siporex)
• Gipsplugg (enkel och dubbelgips)
• Universalplugg (till för infästning i betong, natursten, tegel, lättetong, lättklinker samt hålstens och olika skivmaterial)

61
Q

Vad känner till om PEH-rör för avloppsystem? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

PEH-rör är ett rör som tillverkas av polyeten med hög densitet. Rören kan förläggas både inomhus och utomhus och finns i dimensioner från 32-315mm.

Fogning sker vanligen genom stumsvetsning eller muffrördelar för gummiringsfogning. För anslutning till rörledningar av andra material och för anslutning till olika apparater finns ett brett sortiment av övergångsdetaljer. Rören är lättarbetade men har svagt motstånd mot brand och ljud

62
Q

Vad känner du till om flänsförband? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

När större apparater och komponenter såsom värmepannor, cirkulationspumpar och värmeväxlare ska anslutas används många gånger flänsförband. En vanlig installationsplats för flänsförband är i pannrum och undercentraler för fjärrvärme. Flänsförband används främst till stålrör, rostfria stålrör och kopparrör. Vanliga standarddimensioner börjar vid DN25 och slutar vid DN65

Det finns i huvudsak två typer av flänsförband för stålrör (utöver blindfläns som används som lock):
• Svetsfläns
• Gängfläns

Viktigt vid fogning med flänsförband är att rören centreras och att anslutningarna på respektive rör ligger plant mot varandra annars kan fogningen bli otärt och ibland omöjligt att få tät. En packning placeras mellan flänsarna och åtdragningen ska ske korsvis så att packningen inte skadas

De olika typer flänspackningar som används för VVS-system är:
• Mjuka packningar
• Semimetalliska

Mjuka packningar är flänspackningar i mjuka material som gummi, fiber och grafit. De kan användas vid lägre tryck och temperaturer.

Semimetalliska packningar består av både metalliskt material och ickemetalliska material. Packningarna tål högre tryck och högre temperaturer än den mjuka packningen.

63
Q

Vad känner du till om elförzinkade stålrör? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Elförzinkade tunnväggiga stålrör används till vattenburna värme och kylsystem. Rören används som rörstråk, vertikala rörstammar och gren/kopplingsledningar. Rören består av olegerat stål som är skyddat mot en utvändig korrosion. Rören förläggs vanligtvis synligt, levereras i 6-meters längder med standarddimensioner som ligger mellan 15-54mm. Vid mindre dimensioner kallbockas rören och vid större dimensioner används mekaniska kopplingar eller presskopplingar

64
Q

Vad känner du till om gängmaskiner? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

För att skapa gängor till stålrör kan handhållna eldrivna gängmaskiner användas. Gängmaskinerna är väldigt kraftfulla och används vanligen för att gänga stålrör med dimensioner upp till 50mm. Beroende på rördimension används olika gänghuvuden och maskinerna är tänkta att användas utan hjälp av skruvstycke. Stödbygel används för att få ett behändigt stöd vid gängning. Maskinerna väger vanligen mellan 5-10kilo beroende på fabrikat och modell.

För att skapa rörgängor (även frysning och kapning) till stora rördimensioner i stålrör kan stationära gängmaskiner användas. Dessa stationära gängmaskiner är väldigt kraftfulla och står många gånger på hjulstativ. De stationära stora gängmaskinerna används uteslutande när större rörinstallationer sker och när rördimensioner och kvantiteten av material kräver dess storlek. De brukar då placeras i en rörverkstad eller liknande utrymme. Maskinen körs vanligen genom att en fotomkopplare hålls nere och maskinen kan alltså både kapa och gänga rör.

65
Q

Vad känner du till om elektriska röravskärare? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

För att kapa rörledningar kan elektriska röravskärare användas. Elektriska röravskärare används vanligen för att skapa rörledningar i koppar, stål elförzinkat stål och plaströr med metallinlägg. Röravskäraren kan handhållas alternativt fastsättas i skruvstycke. Röravskärare klarar vanligen att kapa rör mellan 10-40mm och kapningen blir helt rätvinklig och utan spån och utvändiga grader

66
Q

Vad känner du till om pendlar? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Pendlar liknar och har samma användningsområde som bladhylsor med skillnaden att de har utvändig gänga och ofta skruvas fast med mutter mot takjärnet. Pendlar förankras vanligen i ena änden mot rörets klamsvep och fästs i andra änden mot takjärnet med hjälp av mutter. Längderna varierar kraftigt och ligger vanligen mellan 50-140mm och de vanligaste gängdimensionerna är M8 och M10. Materialet är vanligen i elförzinkat stål eller i rostfritt stål. 

67
Q

Vilka rörmaterial används vanligen i tappvattensystem? Nämn minst sex rörmaterial

A
  • Hårda kopparrör
  • Mjuka prisolrör och plusprisolrör
  • Förkromade kopparrör
  • PEM-rör
  • PEX-rör
  • Galvaniserade rör (undantagsfall)
68
Q

Vad känner du till om klamsvep? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Klamsvep används för upphängning av rör i främst tak och materialet är vanligen i koppar, elförzinkat eller rostfritt stål. Klamsvep används för kopparrör, stålrör och plaströr i både sanitetssystem och värmesystem. Svepen finns även med gummibeklädnad som består av temperaturbeständigt EPDM-gummi

69
Q

Vad känner du till om pressmaskiner? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Pressmaskiner används för att mekaniskt förbinda rörledningar av koppar, stål och plast. Pressfogen som skapas är alltså ett mekaniskt kopplingssystem som inte är demonterbart. När maskinpressning sker är det viktigt att följa de monteringsanvisningar som tillverkarna tillhandahåller. Tidigare skedde många vattenskador som en följd av att montören inte följt tillverkarens anvisningar. Idag finns en läckageindikator så att opressade kopplingar upptäcks.

När fognings ska ske så se till att rengöra fogytan, används stödhylsa, kontrollera att röret är rätt kapat och använd rätt handverktyg anpassat för ändamålet. Pressmaskinerna är idag kompakta och ofta utrustade med “pistolgrepp” vilket gör dem väldigt ergonomiska. Maskinerna är vanligen utrustade med LED lampa och bluetooth. Bluetooth gör det möjligt att para pressmaskinen med telefoner och därigenom få påminnelser om skötselintervaller och hur många pressar som är utförda.

70
Q

Vad känner du till om rundjärnsbyglar? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Rundjärnsbygeln används för infästning av rörledningar över eller under konsoler. De fästes samman med mutter och bricka på båda sidor om röret. Gängdimensionerna är vanligen M6 eller M8 beroende på rördimension som ska monteras. Materialet är vanligen i rostfritt stål eller elförzinkade

71
Q

För att foga samman stålrör kan olika typer av svetsmetoder användas. Vilka är de fyra vanligaste metoderna?

A
  • Gassvetsning
  • MIG-svetsning
  • MMA-svetsning
  • TIG-svetsning
72
Q

Vilka plaster är det som vanligen används för rörmaterial i vattenburna värmesystem? Nämn minst sju stycken

A
  • PVC
  • ABS
  • PEM
  • PEH
  • PEX
  • PP
  • PE
73
Q

Det finns i stort sett tre olika typer av plaströr för spillvattensystem. Vilka?

A
  • PVC-rör
  • PP-rör
  • PEH-rör
74
Q

Vilket rörmaterial används vanligen i vattenburna värmesystem? Nämn minst nio rörmaterial

A
  • Gjutjärn
  • Stål
  • Rostfritt stål
  • Koppar
  • Mässing
  • PVC
  • ABS
  • PEM
  • PEH
  • PEX
  • PP
  • PE
75
Q

Vad känner du till om stumsvetsning? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Maskiner för stumsvetsning eller spegelsvetsning som det också kallas finns i ett flertal olika fabrikat. Det finns:
• Automatiska svetsmaskiner där alla moment utförs med automatik efter en förinställd programmering
• Manuella svetsmaskiner där man styr maskinen manuellt efter fastställda svetsparametrar.

Vid stumsvetsning sammanfogas rören genom att ytorna smälts samman och pressarna samman under tryck. För att hållfastigheten ska bli bra krävs det att ytorna är rena och att smältning och sammanfogningen genomförs på ett riktigt sätt och följer tillverkarens anvisningar. Svetsningsförandet måste ta hänsyn till rördimensionen och rörets väggtjocklek och detta görs genom att ställa in ett antal parametrar i svetsmaskinen.

De viktigaste parametrarna att ställa in är :
• Temperatur på värmeplattan som ska sammanfoga rören
• Uppvärmningstid och uppvärmningstryck
• Omställningstid (tid för att ta bort värmeplattan och föra ihop rörändar)
• Trycket vid sammanfogning
• Svets och kyltiden

Utrustningen behöver vanligen kalibrerar och det är viktigt att parametrarna är för de rör som ska svetsas samman och anpassade för aktuell maskin

Vid svetsning i blåst och regnigt väder bör man använda ett skydd för svetsområdet och fira rörändar ska vara igenproppade för att det inte ska uppstå ett luftdrag genom röret somm kan bidra till att kyla svetsområdet.

76
Q

Vad känner du till om rensmaskiner? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

För att rensa avloppsledningar används olika typer av tekniker. Det vanligaste är att man antingen rensar genom att använda en maskin som driver en rensfjäder alternativt kan man vid större stopp använda sig av högtrycksrensmaskiner som driver en flexibel slang genom avloppsledningarna för att få bort avloppsstoppet. Det vanligaste för VVS-montörer är att de använder sig av en golvstående avloppsrensmaskin utrustad med en roterande spiral som vanligen är dimensionerad för att rensa rörledningar upp till 110mm. Dessa maskiner är kompakta med låg vikt vilket gör att de på ett lätt sätt kan transporteras till och från arbetsplatsen. Spiralerna är oftast i diametrar mellan 16-32mm beroende på fabrikat och modell.

77
Q

Vad känner du till om galvaniserade stålrör? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Galvaniserade stålrör används inte längre för nya installationer utan användning sker enbart vid renovering av gamla installationer. De dimensioner som finns ligger mellan 15-50mm. Röret kan bara användas för kallvatten och fogas ihop med hjälp av gängade rördelar med lin och tätningspasta, alternativt gängtejp.

78
Q

Vad känner du till om handgängloppa? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Handgängloppa var tidigare väldigt vanligt att använda sig av i VVS-branschen. I och med elverktygens intåg på marknaden är det dock ovanligare idag. Handgängloppa består av ett spärrhandtag i kombination med själva gänghuvudet. Möjliga dimensioner att gänga för brukar vanligen ligga mellan 16-50mm

79
Q

För att sammanfoga plaströr används vanligen tre olika svetsmetoder. Vilka?

A
  • Elektromuffsvetsning
  • Stumsvetsning
  • fusionsvetsning
80
Q

Vad känner du till om gängstänger? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Gängstänger används vanligen för att hänga upp rören i och de finns i lika typer av material och olika längder. Materialet är vanligen elförzinkat och gängdimensionen som används är vanligen M8

81
Q

Vad känner du till om skiftnycklar? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Skiftnyckel är ett handverktyg som är som en ställbar blocknyckel. Den används för att dra åt alternativt lossa på muttrar och skruvar med kantigt huvud. Skiftnyckeln är ställbar så att den kan användas till olika dimensioner på mutter och skrivskallar i motsats till fasta nycklar. Verktyget är i metall men ofta är handtaget i ett mjukare material såsom gummi eller liknande. Ett problem som kan uppstå efter en tids användning är glapp i själva “käften” eller huvudet som det också kallas. Därför kan det ibland vara bra att använda fasta nycklar istället.

82
Q

Vad känner du till om skruvar? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Skruv finns i nästan ett oändligt antal olika former och användningsområden. De skruvar som används för VVS-installationer är vanligtvis följande:
• Träskruv
• Sexkantsskruv

Träskruv (VVS-skruv) används när infästning ska utföras mot trämaterial men går även att användas med plastplugg. Längderna varierar oftast mellan 20-100mm och diametern är vanligen mellan 3,5-5,5mm. Materialet brukar vara i rostfritt stål eller elförzinkat stål. Sexkantsskruv används i kombination med mutter . Vanliga gängdimensioner ligger mellan M6-M10 och materialet brukar vara i rostfritt stål eller varmförzinkat stål.

83
Q

Vad känner du till om gassvetsning? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

En vanlig svetsmetod i VVS-branschen har varit att använda sig av gassvetsning. De rör som gassvetsning används till är vanligtvis stålrör, såsom tryckkärlstub och blårör.

Vid svetsningen sammanblandas två olika gaser, syre (oxygen) och acetylen. Gaserna förvaras i behållare (gasflaskor) och vid svetsning transporteras gaserna i slangar ut till svetsmunstycket där de blandas till rätt proportion. Slangarna är färgade rött (acetylen) och blått (syre). Svetsen tänds genom att släppa ut gasen och tända på den med en gaständare (ej vanlig tändare). Tillsatsmaterialet (metallpinne, svetstråd) smälts samman med huvudmaterialet (vanligtvis röret) i en spalt (mellanrummet mellan rören som ska svetsas) och skapar därigenom en fog.

Svetsningen kan utföras med två olika metoder. Frånsvetsning och motsvetsning. Frånsvetsning används vid godstjockleckar upp till 2-4mm medan motsvetsning används vid godstjocklekar mellan 4-7mm

84
Q

Vad känner du till om bockverktyg? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Bockverktyg används för att bocka rören med handkraft. Det finns ett flertal olika modeller och märken och bockverktyg används främst till att bocka rörledningar i material såsom hårda och mjuka kopparrör och olika typer av stålrör och plaströr.
Verktygen brukar vara graderade från 0-180grader vilket gör att man kan erhålla väldigt exakta bockar. En del bockverktyg är inte “rena” handverktyg utan fungerar bäst ifall man sätter fast dem i ett skruvstycke, detta framförallt när större dimensioner ska bockas

För att minska risken för repor som kan uppstå på rörmaterialet kan man fetta in den del på röret som ska bockas. Detta gör också att man skonar och därmed utökar livslängden på bockverktyget.

85
Q

Vad känner du till om måttstock? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Måttstock är ett mätverktyg som är hopfällbart och brukar vara i trämaterial, glasfiber eller aluminium. I dagligt tal brukar dessa måttstockar kallas för tumstock eller meterstock, beroende på om den är graderad i tum eller i meter.

86
Q

Vad känner du till om skruvdragare? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

Skruvdragare är vanligen batteridriven maskin som kan liknas vid en borrmaskin. Skruvdragaren utrustas med olika typer av bitsar såsom ex. Krysspår och insex. Skruvdragaren har ett lägre varvtal än borrmaskiner och vridmomentet är normalt ställbart i flera steg. Ibland kan skruvdragare vara gjorda på ett sätt som gör att den drar skruven till ett förinställt djup (motstånd). Om något ska skruvas som kräver ett väldigt högt vridmoment finns det skruvdragare med slag vilket gör att skruven vrids med dunkande rörelser. Framtill har skruvdragaren själva verktygshållaren där bitsarna placeras. Ibland innehåller verktygshållaren en magnet som håller fast bitsen men också håller fast skruvar som är i magnetiskt material.

87
Q

Vad känner du till om TIG-svetsning? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

TIG är en förkortning av “tungsten Inert Gas” och är en smältsvetsmetod. VID TIG-svetsning skapas en ljusbåge mellan en icke smältande elektrod och arbetstsycket. En skyddsgas (argon) används för att skydda elektrod, ljusbåge, smälta och eventuell tillsatstråd mot inverkan av luft. Det vanligaste är att likström används men även växelström kan användas. Elektroden är gjord av volfram vilket gör att den inte smälter vid svetsningen. Svetsningen utförs genom att endast nedsmältning av godset sker men vanligare är att ett tillsatsmaterial används.

Utrustningen för TIG-svetsning består av ett antal huvudkomponter: 
• Strömkälla(svetsmaskinen) 
• Slangpaket 
•Svetspistol 
•  Skyddsgas 
• Styrutrustning 
I första hand används TIG-svetsning för svetsning av rostfritt och höglegerat ståmaterial men även för aluminium och kopparlegeringar. De material som TIG-svetsning går att använda till är: 
• Rostfritt stål 
• Syrafast rostfritt stål 
• Låglegerat kolstål 
• Aluminium och aluminiumlegeringar 
• Kopparlegeringar 
• titan
88
Q

Vad känner du till om provtryckningspumpar? Berätta så detaljerat och nyanserat du kan

A

För att kontrollera de olika rörsystemens täthet kan handhållen provtryckningspump användas. Provtryckningspumpar handhas alltså vanligen med handkraft och består i huvudsak av vattenbehållare, handtag, tryckmätare och anslutningsslang. Pumparna kan användas för olika typer av rörsystem såsom vattenburna värmesystem och sanitetssystem men också för tryckluft och sprinklersystem. Det finns även elektriska provtryckningspumpar. Dessa provpumpar för tryck- och täthetskontroll har elektrisk påfyllning med hög matningskapacitet vilket gör dem optimala att använda vid större rörsystem.