Kapitel 6 Styrning Flashcards

1
Q

Förklara beteendestyrning och nämn 3 olika sorters

A

Beteendestyrning handlar om att övervaka arbetsprocesser så att människor beter sig önskevärt. Detta kan göras på olika sätt:

  1. Direkt övervakning - En chef som övervakar sin arbetskraft direkt.
  2. Teknologisk styrning - Teknologin ansvarar för att fördela arbete mellan personal, vilket minskar behovet av en chef drastisk.
  3. Byråkratisk styrning - Opersonliga regler som byggs in i företagskulturen. Innehåller bestraffning och belöning för (o)önskevärt beteende. Finns en förutbestämd väg för karriärförflyttning, så många jagar befordringar enligt den mall som har uppkommit (och ändrar deras beteende)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Förklara resultatstyrning och nämn 2 olika sorters

A

Resultatstyrning handlar om att vilja nå önskevärda resultat genom att folk jobbar på ett visst sätt under en period. Detta kan göras genom att:

  1. Budgetera - Genom att lägga fram en budget för hur mycket resurser en individ / avdelning har att förbruka så begränsar man ett visst typ av beteende.
  2. Balanserat styrkort - Genom att berätta vad man vill uppnå i frågan om vinst/innovation/frånvaro osv. så skapar man också förutsättningar för ett specifikt resultat.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly