Kapittel 11 - Slutningsstatistikk Flashcards

1
Q

Hva er slutningsstatistikk?

A

Statistikk som anvendes for å trekke konklusjoner om en populasjon på grunnlag av data fra et utvalg fra denne populasjonen, altså for å avgjøre om forskjellen som observeres i utvalget, også gjelder for populasjonen.

Finnes i mange varianter, men kapittel 11 tar opp en mer avansert form for slutningsstatistikk; t-test og variansanalyse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Når brukes t-test?

A

Når man vil avgjøre om det er forskjell mellom to gruppegjennomsnitt. “Er det forskjell i prestasjon ved høy versus lav belønning?”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er en t-test?

A

Undersøker om to gruppegjennomsnitt er signifikant forskjellige.

Denne testen ser på forholdet mellom variasjonen i karakterer mellom gruppene og variasjonen innen gruppene:
- Variasjonen mellom gruppene uttrykkes ved gruppegjennomsnittene (M)
- Variasjonen innen gruppene uttrykkes ved standardavviket for hver gruppe (SD)
-I tillegg tar t-testen hensyn til antall deltakere i undersøkelsen (N)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er t-verdien?

A

Viser til forholdet mellom (a) variasjon mellom gruppene og (b) variasjon innen gruppene (variasjon som ikke er relatert til manipulasjonen).

Jo større verdi, desto sikrere kan vi være på at forskjellen vi observerer, er reell og ikke tilfeldig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvordan bør forholdet mellom gruppeforskjell og variabilitet innen gruppene være for at vi skal oppnå statistisk signifikans (i en t-test)?

A

Ønskelig med mange deltakere:
Mange forsøkspersoner = lavere krav til hvilken t-verdi som gir signifikant resultat, med få deltakere kreves en større t-verdi.

Ønskelig med lite variasjon innen gruppene for å lettere kunne trekke en slutning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er forskjellen på en énhalet og en tohalet test? (går under t-test)

A

Dersom forskeren har en prediksjon (hypotese) og denne går i en bestemt retning mot ytter-verdiene på normalfordelingskurven, vil alfa-nivået plasseres på ytter-verdien og testen blir enhalet.

Dersom forskeren ikke har noen bestemt prediksjon (hypotese), og altså ikke har noen formening om retningen, brukes en tohalet test. Da vil alfa-nivået halveres, og hver halvdel plasseres på hver side av normalfordelingskurven. Alfa-nivået på 0.05 blir da fordelt som 0.025 på begge sider av fordelingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvilke krav stiller t-testen til den avhengige variabelen som inngår i testen?

A

Den må befinne seg på intervall eller ratio-nivå

At skårene er uavhengige med hverandre (eks; alle svarer på spørreskjema hver for seg, ikke sammen)

Den må være normalfordelt og at variansen i utvalgene vi undersøker, er lik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er forskjellen på en t-test for uavhengige grupper versus for avhengige utvalg?

A

T-test for uavhengige grupper = deltakere er fordelt i ulike betingelser

T-test for avhengige (paret) utvalg = samme gruppe testes to ganger

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er og når brukes variansanalyse?

A

Variansanalyse (ANOVA) er en statistisk test som sammenlikner flere gruppegjennomsnitt samtidig. Dermed blir en slik test interessant når en uavhengig variabel manipuleres i mer enn to nivåer eller når flere manipuleres i samme eksperiment.

Den brukes altså for å avgjøre om det er forskjell mellom tre eller flere gruppegjennomsnitt. “Er det forskjeller i prestasjon ved lav, middels og høy belønning?”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er total varians?

A

Total varians i et eksperiment = systematisk varians + feilvarians

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvordan foretas en variansanalyse?

A

Variansanalysen går ut på å splitte den totale variansen i to typer, og deretter sammenlikne disse to kildene. Jo mer SV vi observerer relativt til FV, desto sikrere kan vi være at vi har en effekt av manipulasjonen. I variansanalysen uttrykkes denne ratioen i F, som handler om forholdet mellom SV og FV.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er planned comparison og post hoc-analyse? (undersøkes i variansanalyse)

A

Dersom forskeren har en begrunnet hypotese om at A vil være bedre enn B, og eventuelt også at B vil være bedre enn C, kan disse prediksjonene testes ved en planned comparison (planlagt sammenlikning). Dette skjer ved at man sammenlikner de aktuelle gruppegjennomsnittene parvis.

Dersom forskeren derimot ikke har noen hypotese her, men kun lurer på om de ulike nivåene er forskjellige, brukes en post hoc-analyse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er en nullhypotese?

A

Nullhypotesen er den som forskeren tester i hypotesetestingen. “H0 = Gruppeforskjellen oppstod tilfeldig”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er en forskningshypotese?

A

Forskningshypotesen, ofte kalt for den alternative hypotesen, er ikke den som testes statistisk, men som vil kunne bli støttet opp dersom vi forkaster nullhypotesen. “HF = Gruppeforskjellen skyldes forskjell i stressnivå”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er Null Hypothesis Statistical Testing (NHST)?

A

Fordi hypotesetestingen har nullhypotesen som utgangspunkt, kalles denne prosedyren da også for Null Hypothesis Statistical Testing.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva er alfa-nivå og hvordan forkortes det?

A

Grensene for p-verdi omtales som alfa-nivå (a).

Alfa-nivået, typisk 0,05 eller 0,01, uttrykker sannsynligheten for å forkaste nullhypotesen når den er sann. Denne sannsynligheten sier altså hvor sannsynlig det er at den observerte forskjellen mellom gruppene kunne ha oppstått tilfeldig. Alfa-nivået på 0,01 eller 0,05 setter en konservativ standard for hva som kreves for at en forsker skal kunne hevde at det foreligger et fenomen.

12
Q

Forklar hypotesetesting med bruk av alfa-nivå (p-verdi).

A

H0 = “Gruppeforskjellen oppstod tilfeldig”
P-verdi = under 0,005/0,001
-> Vi anser resultatet som statistisk signifikant og forkaster nullhypotesen fordi en lav p-verdi tilsier at det er lite sannsynlig at den observerte forskjellen mellom gruppene kunne ha oppstått tilfeldig. Dermed vil dette heller støtte opp FH.

13
Q

Hvordan utføres hypotesetesting?

A

I hypotesetesting testes nullhypotesen; den vil enten forkastes eller aksepteres. Forskningshypotesen testes ikke, men vil aksepteres/støttes dersom nullhypotesen forkastes.

Dette betyr imidlertid ikke at forskningshypotesen “bevises” eller er korrekt, men heller at den innholdsmessig kan være riktig (men dette gjelder også for flere andre forskningshypoteser). Her må forskeren argumentere, og en del av argumentasjonene er selvsagt at nullhypotesen forkastes. Men i tillegg kreves en innholdsmessig (substansiell) argumentasjon.

14
Q

Hvordan forkortes gruppegjennomsnitt og populasjonens gjennomsnitt?

A

Gruppegjennomsnitt (utvalg) = M
Populasjonens gjennomsnitt = µ

14
Q

Hva er standardfeil?

A

Når vi skal vurdere i hvilken grad vårt gjennomsnitt er representativt for populasjonens gjennomsnitt, må vi gjøre et anslag, et estimat. Det estimerte avviket, kalles for standardfeilen og kan regnes ut slik:

Standardfeil (SE) = standardavviket i utvalget (s) delt på √n (roten av antall skårer i utvalget)

15
Q

Hva er frihetsgrader?

A

Frihetsgrader (degrees of freedom, df) angir hvor mange verdier i et utvalg som er frie til å variere når vi kjenner (a) hvor mange verdier det er snakk om, og (b) gjennomsnittet (eller summen) av alle verdier.

Hvis en gruppe med 10 deltakere bidrar med en skår hver, og vi kjenner gjennomsnittet for skårene, sier det seg selv at de ni første skårene har “frihet” til å variere.

16
Q

Hva er “P rep”?

A

Et alternativ til NHST (nullhypotesetesting) foreslått av Killeen, der man i stedet for å signifikans-teste nullhypotesen, tester hvor sannsynlig det er at effekten vi observerer i en undersøkelse kan gjentas (replikeres).

17
Q

Hva er type I-feil, og hvordan kan vi løse dette?

A

Inntreffer når en statistisk test indikerer et signifikant resultat, mens resultatet er fremkommet ved tilfeldigheter. Dette er en “falsk positiv”. Her er feilen altså at vi forkaster nullhypotesen når den faktisk burde beholdes.

Løsningen kan være å øke kravet til alfa-nivå (lavere), slik at vi garderer oss bedre mot falske funn. Ulempen med dette er da at vi også øker sannsynligheten for å begå en annen feil (type II).

18
Q

Hva er type II-feil, og hvordan kan vi løse dette?

A

Foreligger når vi aksepterer nullhypotesen når den faktisk er feil, altså “falsk negativ”. Her er det altså noe vi burde oppdaget, men vi gjør det ikke fordi alfa-nivået er for strengt.

Løsningen er å øke antall deltakere i undersøkelsen, n, noe som gir økt statistisk styrke (power).

19
Q

Hva er statistisk styrke (power)?

A

Et uttrykk for i hvilken grad en statistisk test er i stand til å oppdage en effekt i data. Mer presist er det definert som sannsynligheten for at vi korrekt forkaster nullhypotesen. Jo større styrke, desto større sannsynlighet er det for at testen indikerer en effekt i utvalget dersom effekten er der i populasjonen.

20
Q

Hva er statistisk konklusjonsvaliditet?

A

Handler om hvorvidt undersøkelsen kan avdekke en effekt i data. Her er det flere ting som vi må ta stilling til, men særlig er det kritisk med statistisk styrke.

21
Q

Hva er forskjellen på parametriske tester og ikke-parametriske tester?

A

De statistiske testene omtalt sålangt (t-test og variansanalyse), er parametriske. Disse har ulike forutsetninger, slik som at dataene minst er på intervallnivå og at variabelene som måles er normalfordelt i populasjonen.

Ikke-parametriske tester har ikke disse forutsetningene (eks. Chi-kvadrat-testen)