Kenmerkende aspecten Tijdvak 2 Flashcards

1
Q

De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat

A

Griekenland had verschillende bestuursvormen in de onafhankelijke stadstaten. In Athene was de eerste democratie; burgers mochten mee beslissen over het bestuur. Hierdoor ontstond een wetenschappelijk manier van denken. De stadstaten hadden hun aandacht ook gericht op filosofie, politiek en wetenschap. Mensen kregen ook meer te weten over de wereld en kwamen meer achter de wetenschap.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

De klassieke vormentaal in de Grieks-Romeinse cultuur

A

Grieken ontwikkelden in de 5e en 4e eeuw v.C. bouwkunst en beeldhouwkunst. Toen de Romeinen Griekenland veroverden, namen ze hun vormentaal over en voegden hun eigen dingen er aan toe. Dit mengcultuur werd het klassiek genoemd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

De groei van het Romeinse imperium waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich door Europa verspreidde

A

De Romeinen breidden hun rijk uit rond de Middellandse Zee. Er heerste een machtige keizer. De samenleving was welvarend met veel landbouw en handen, niet alleen in het rijk. De Romeinse cultuur werd verspreid over de overwonnen gebieden (Romanisering) en de lokale culturen beïnvloedden de Romeinen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

De confrontatie tussen de Grieks-Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur van Noordwest-Europa

A

Het westelijke deel van het Romeinse rijk viel vanaf de 3e eeuw uit elkaar. Germanen drongen het rijk binnen en richtten hun eigen staten op. Sommige waren met Grieks-Romeinse cultuur en anderen niet. In 476 werd de laatste keizer afgezet. Oost-Romeinse rijk bleef nog wel bestaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

De ontwikkeling van het jodendom het het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten

A

De oudste monotheïstische godsdienst is het jodendom dat ontstond in Israël. Daaruit ontstond het Christendom, die door het Romeinse rijk werd verspreid. Christenen weigerden de Romeinse keizer te vereren en werden vervolgd. Vanaf de 4e eeuw werd het toegestaan en werd daarna de Romeinse staatsgodsdienst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly