Kenmerkende aspecten Tijdvak 3 Flashcards

1
Q

De verspreiding van het Christendom in geheel Europa

A

Door de kerstening in Europa waarbij mensen werden overtuigd of gedwongen om over te stappen naar het christendom heeft er voor gezorgd dat er een verspreiding kwam van het christendom. Ook werden er missionarissen gestuurd die mensen moesten overtuigen en bekeren tot het christendom. Koning Clovis was de eerste Frankische koning die overging naar het geloof. In Nederland kwam Willibrord, die samenwerkte met Bonifatius, de Friezen bekeren, maar de Friezen bleven zich verzetten en doodden in 754 Bonifatius.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Het ontstaan en de verspreiding van de Islam

A

Arabieren veroverden een groot deel van het Midden-Oosten en Noord-Afrika en stichtten het islamitische rijk. De Islam was voor het eerst in Mekka. Mohammed had volken met elkaar verbonden door het geloof en Mohammed noemde zichzelf de leider en de boodschapper van Allah, de god waar ze in geloven. De berichten die Mohammed kreeg van Allah werden geschreven in het Koran, het heilige, islamitische boek. Na de dood van Mohammed, verspreidden kaliefen met succes de islam over het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Klein-Azië.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd via hofstelsel en horigheid

A

Nadat het Romeinse rijk uit elkaar viel, kwam er minder handel en bevolking. Stedelingen trokken naar het platteland waar een landbouwsamenleving, zelfvoorzienende agrarische cultuur, ontstond en deze mensen zochten bescherming bij de machthebber van het gebied waar ze bleven. Voor zekerheid voor de machthebber kwam er horigheid en ontstond de hofstelsel. Een economisch systeem waar horige boeren werkten voor landheer. Ook moesten er veel arbeidsdiensten daarbij worden uitgevoerd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur

A

Karel de Grote wou grote stukken van Europa veroveren en was mensen nodig die deze oorlog voor hem konden uitvoeren, die genoeg uitrusting hadden. De geldeconomie was in deze tijd niet goed en kregen deze vazal een stuk grond, in ruil voor trouw aan de leenheer. Ook waren er nadelen, want de de trouw tussen leenheer en vazal verzwakten snel en vazallen beschouwden zichzelf eigenaar van deze stukken land. Dit zorgde voor versnippering van de politiek in West-Europa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly