KOL Flashcards

1
Q

P-CRP
(KOL)

A

Högre nivåer av CRP i plasma kan ses vid inflammation, vilket förekommer hos patienter med KOL.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

P-albumin
(KOL)

A

P-abumin sjunker ofta hos patienter med KOL till följd av malnutrition eftersom det ökade andningarbetet kräver mycket energi och gör att kroppens bryts ner. Dessutom kan det bero på nedsatt aptit och den kroniska inflammationen som gör att albuminet bryts ner av cytokiner och protaser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

EPO
(KOL)

A

Högre nivåer av EPO beror också på den sekundära polycytemia som uppkom till följd av den kroniska syrebristen. Njurarna kompenserar syrebristen genom att öka sin produktion av EPO för att benmärgen ska producera mer erytrocyter som kan bära mer syre på sina Hb-axlar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

LPK
(KOL)

A

Förhöjda värden av LPK tyder på ökad aktivitet hos neutrofila granulocyter till följd av pågående luftvägsinfektion som är vad KOL är.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hb
(KOL)

A

Högre nivåer av Hb kan tyda på sekundär polycytemia som uppkommer till följd av kronisk syrebrist. Det är ett av kroppens kompensationsmekanismer för att kunna ta upp mer syre.

(Däremot kan det göra blodet mer trögflytande och öka risken för blodpropp.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

PH
(KOL)

A

Mäts för att påvisa eventuell acidos eller alkalos

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

pCO2
(KOL)

A

pCO2 är ofta förhöjt vid KOL till följd av försämrat gasutbyte och ventilation. Det leder till att mer koldioxid fäster på hemoglobinets axel istället för syre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

pO2
(KOL)

A

pO2 är ofta lägre hos patienter med KOL för att syret konkurreras ut från hemoglobinet av koldioxiden och inte kan fästa sig.

Patienter med kol har en lägre syremättnad (POX).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Standardbikarbonat
(KOL)

A

Mäter blodets nivåer av bikarbonatjoner (HCO3-).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Basöverskott
(KOL)

A

Visar ifall patienten har ett överskott på vätejoner eller underskott på vätejoner i förhållande till antalet bikarbonatjoner i blodet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

PH: Mycket lägre än normalt, ex 7,24.
pCO2: Lite lägre än normalt, ex 2,8 kPa.
pO2: Normalt eller inte viktigt för detta
Standardbikarbonat: Lägre än normalt, ex 13 mmol/L.
Basöverskott: Bas underskott, ex -13 mmol/L.

A

Metabol acidos

Lägre PH tyder på acidos. Det går att utesluta respiratorisk acidos eftersom nivåerna av syre inte är avvikande. Däremot finns det ett basunderskott som tyder på fler vätejoner i förhållande till standard bikarbonatjoner vilket leder till lägre PH.

Det behövs syre i citronsyracykeln men vid anaerob metabolism bildas det laktat och fler vätejoner som bidrar till acidosen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

PH: Högre än referens, ex 7,55.
pCO2: Lite lägre än normalt, ex 2,8 kPa.
pO2: Högre än normalt.
Standardbikarbonat: På gränsen till för lågt, ex 22 mmol/L.
Basöverskott: På gränsen till för högt, ex +3 mmol/L.

A

Respiratorisk alkalos

Högre PH tyder på alkalos.

Respiratorisk alkalos uppkommer vid en högre andningsfrekvens till följd av exempelvis smärta, oro och hysteri. Det leder till att det blir för mycket syre i blodet och för lite koldioxid (eftersom den ventileras ut). Vilket leder till färre vätejoner i förhållande till bikarbonatjonerna som blir fler och höjer PH-värdet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

PH: Mycket lägre än referens, ex 7,2.
pCO2: Högre värden av koldioxid, ex 7 kPa.
pO2: Lägre värden av syre, ex 7,2 kPa.
Standardbikarbonat: På lägre gränsen, ex 22 mmol/L.
Basöverskott: Bas Underskott.

A

Akut respiratorisk acidos

Lägre PH tyder på att det är en acidos. Med resterande värden går det att analysera och tolka vad acidosen beror på. Det är högre nivåer av koldioxid vilket tyder på att det inte ventileras ut ordentligt. Lika så att det är lägre nivåer av syre som beror på att koldioxid tar syrets plats i hemoglobinet eftersom koldioxiden inte ventileras ut. Standardbikarbonat är på gränsen till för lågt och patienten har ett basunderskott som innebär att det är för få HCO3- i förhållande till fler H+ vilket gör att PH-värdet sjunker.

Kompensationsmekanismer: Njurarna utsöndrar vätejoner via urinen, personer med KOL har därför alltid ett lägre PH i urinen än en lungfrisk person.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

PH: Precis på gränsen, ex 7,36.
pCO2: Lite på överkant, ex 5,7 kPa.
pO2: Lägre än normalt, ex 10 kPa.
Standardbikarbonat: Lite högre, ex 30 mmol/L.
Basöverskott: Basöverskott, ex +7,8 mmol/L.

A

Ett PH på gränsen till för lågt kan tyda på olika saker. Dels kompenserad respiratorisk acidos och det går att specificera med resterande labprover. Det är lite högre koldioxidvärde och lägre nivåer av syre i artärblodgas. Det betyder att det är syrebrist men det är inte en akut respiratorisk acidos till eftersom det finns högre nivåer av standardbikarbonat och ett basöverskott med fler HCO3- än H+. Alltså kompenserar kroppens basöverskott med fler HCO3- acidosen.

Symtom: Ökad andningsfrekvens (hyperventilation) till följd av för få syremolekyler. Däremot fungerar det inte optimalt eftersom det hinder i luftvägarna och gasutbytet inte är optimalt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Patofysiologi vid KOL

A

KOL står för kronisk obstruktiv lungsjukdom som innebär att luftvägarnas diameter minskar vilket leder till att motståndet för luftflödet ökar. När en patient har KOL har hen också en kronisk inflammation i luftvägarna som medför perioder av akut försämring (KOL-exacerbationer). Sjukdomen är progressiv och inte reversibel vilket innebär att patienten långsamt bara blir sämre i sitt tillstånd. Den kroniska infektionen beror på den minskade diametern i luftvägarna som medför att andningen blir ansträngd och att den ökande slemproduktionen är en perfekt grund för bakterier att växa i.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Förklara kronsik bronkit

A

Kronisk bronkit kan vara ett symtom på KOL men förekommer utan KOL också. Sjukdomen yttrar sig med en ökad slemsekretion med återkommande hosta med upphostning. De slemproducerande körtlarna ökar i storlek med fler bägarceller.

17
Q

Förklara Emfysem

A

Utvecklas till följd av den pågående inflammationen i bronkerna med ökad aktivitet hos alveolmakrofagerna och neutrofila granulocyter. De frisätter elastas som i sin tur förstör lungvävnadens elastin (som gör lungorna elastiska), men även histaminer kan förstöra elastinet i lungorna. Den nedsatta elasticiteten leder till att lungornas återfjädringstryck blir nedsatt vilket leder till att alveolerna brister och bildar större luftblåsor (större luftrum) som leder till mindre yta för gasutbyte. Dessutom leder den nedsatta elacticiteteten till dynamiska kompression som innebär att luft finns kvar i alveolerna eftersom utandningen är mot ett högre tryck (hinder i luftvägarna). Om patienten då forcerar sin utandning kommer det leda till att luftvägarna kollabrerar (faller samman).

18
Q

Symtom - Hosta - KOL

A

Hosta är ett vanligt symtom vid KOL och det beror på att det är något som retar bronkernas flimmerhår. Därefter kommer kroppen att reagera med en djup inandning och därefter stänga glottis och en hastig kontraktion av magens muskler som leder till att öka trycket på diafragma och dra bröstkorgen nedåt. Detta för att sen öppna glottis och att det stora lufttrycket som bildats i luftvägarna ska ta sig ut och förhoppningsvis tar stöten även med sig det som irriterar flimmerhåren.

19
Q

Symtom - Slemhosta - KOL

A

Slemhosta är ett vanligt symtom vid KOL som beror på att de slemproducerande körtlarna förstoras och ökar bildningen av bägarceller vilket i sin tur leder till att det produceras mer slem som hamnar i luftvägarna och irriterar flimmerhåren. Därav kommer hostreflexen att sättas igång för att bli av med slemmet i luftvägarna och kan ses som slemmig upphostning. Däremot kommer symtomen vara återkommande eftersom KOL är en sjukdom som inte blir bättre.

20
Q

Symtom - Andnöd - KOL

A

Andnöd vid KOL beror på trängre luftvägar till följd av andningshinder. Det kan bero på att luften inte tar sig ner i alveolerna till följd av infektioner med ökad slemproduktion.

21
Q

Symtom - Feber - KOL

A

Personer med KOL har en ökad risk att drabbas av infektioner till följd av den ökade slemproduktionen som är en perfekt grogrund för bakterier och virus. När bakterierna fäster sig i slemmet kommer de att börja föröka sig och att aktivera kroppens immunförsvar som leder till feber.

22
Q

Symtom - Oro - KOL

A

Oron som patienten upplever är ofta direkt kopplad till känslan av att inte få luft till följd av slem i luftvägarna, andnöd och hosta.

23
Q

Symtom - Malnutrition - KOL

A

Malnutrition och undernärdhet är vanligt vid KOL och det beror delvis på nedsatt aptit men även på grund av det ökade andningsarbetet som kräver mycket av kroppens energi. Vilket leder till att kroppen gör av med mer energi än den får in vilket leder till att kroppens energireserver minskar och patienten blir undernärd.

24
Q

Omvårdnad - BIPAP - KOL

A

BIPAP - BiLevel Positive Airway Pressure: Underlättar utandning.

Högt tryck i inandning och lågt tryck i utandning.
Det gör att viss mängd luft finns kvar i alveolerna vid utandning som leder till att alveolerna håller sig utspända. Däremot finns det risk för airtrapping, att luft som är kvar i alveolerna stör gasutbytet. Hur länge får patienten använda BIPAP.
Bipap används tills man ser att pH, pCO2, pO2, standardbikarbonat och basöverskott har stabiliserats sig. Därför är det prover som visar när BIPAP-behandlingen kan avslutas.

25
Q

Omvårdnad - Hjärtsängläge - KOL

A

Sätta en patient i hjärt sängläge → Det gör att bukorganen inte trycker på diafragman vilket leder till ett högre FRC . → FRC gör att alveolerna håller sig öppna främjar alveolernas gasutbyte. → Tyngdkraften styr blod till kapillär nätverket basalt bilateralt (båda lungorna och nedre delen av lungorna)i lungorna → främjar gasutbytet och syresättningen i blodet. FRC - Functional residual capacity - Volym som finns kvar i lungorna vid vanlig andning .

26
Q

Omvårdnad - Sluten läppandning - KOL

A

Genom att andas in med näsan och långsamt andas ut med läpparna halvt stängda kommer utandningen vara mot ett tryck och bli längre. När utandningen är längre kommer alveolerna att hålla sig öppna och inte kollapsa som vid en kort och hastig utandning. När alveolerna är öppna kommer det att främja gasutbytet och göra att mer koldioxid kommer att ventileras ut i utandningen. Sjuksköterskan kan instruera patienten hur sluten läppandning går till och sen kan patienten utföra det själv.

27
Q

Omvårdnad - PEP - KOL

A

En PEP fungerar med samma princip som sluten läppandning. Genom att andas ut mot ett tryck kommer alveolerna att hålla sig öppna och utspända och främja gasutbytet. En PEP kan ha olika mått och olika motstånd och det är läkarna som bestämmer.

28
Q

Omvårdnad - Rökstopp - KOL

A
29
Q

Omvårdnad - Energiberäkning - KOL

A
30
Q

Omvårdnad - patientutbildning och stödjande samtal - KOL

A
31
Q

Omvårdnad - Lungt bemötande - KOL

A