Kunnskap og mentale bilder - Definer forholdet mellom kunnskap, konsepter og kategorier Flashcards

1
Q

Hva er konseptuell kunnskap?

A

Konseptuell kunnskap er en form for kunnskap som gjør mennesker i stand til å gjenkjenne gjenstander og hendelser, samt å trekke slutninger om deres egenskaper.

Konseptuell kunnskap eksisterer i form av konsepter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er konsepter?

A

Konsepter er en mental representasjon av en klasse eller et individ. I tillegg kan man definere konsepter som betydningen av gjenstander, hendelser og abstrakte ideer.

Et eksempel på et konsept vil være måten en person mentalt representerer en «katt» eller «hus». Konsepter er organisert i kategorier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er en kategori?

A

En kategori inkluderer alle mulige eksempler på et bestemt konsept. Dermed bestemmer konseptene reglene for hvilke gjenstander som blir plassert i en kategori.

For eksempel vil din mentale representasjon for “katt” påvirke hvilke dyr som plasseres i kategorien “katt”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er kategorisering?

A

Kategorisering er prosessen der gjenstander plasseres i kategorier. Ved å plassere en gjenstand i en kategori, sitter man på mye kunnskap om gjenstanden.

Når vi for eksempel kategoriserer et dyr som en «katt», vil vi vite hvordan man skal ta vare på katten og hvilken atferd som kan forventes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Forklar den definsjonelle tilnærmingen til kategorisering.

A

Ifølge den definisjonelle tilnærmingen er en gjenstand et medlem av en kategori hvis gjenstanden oppfyller definisjonen for kategorien.

Det som er problematisk med denne tilnærmingen er at ikke alle medlemmer av en kategori deler de samme egenskapene. Et eksempel er at vi ser på pingviner som fugler selv om de ikke kan fly.

For å løse problemet med at definisjoner ikke inkluderer alle medlemmene av en kategori, så la Wittgenstein fram en alternativ tilnærming.

Family resemblance går ut på at gjenstander blir kategorisert i en kategori hvis de ligner eller minner om andre gjenstander innenfor kategorien. På den måten tillater family resemblance noe variasjon innenfor en kategori.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Forklar den prototypiske tilnærmingen til kategorisering.

A

Ifølge den prototypiske tilnærmingen er en gjenstand et medlem av en kategori hvis gjenstanden er tilstrekkelig lik en standardrepresentant for kategorien, kalt en prototype.

En prototype er et “typisk” medlem av kategorien. Den typiske «prototypen» er basert på et gjennomsnitt av medlemmene av en kategori som er ofte erfart.

For eksempel kan prototypen for fugler være basert på noen av fuglene du ofte ser, men trenger ikke nødvendigvis å se akkurat ut som noen av dem. Dermed er ikke prototypen et faktisk medlem av kategorien, men en «gjennomsnittlig» representasjon av de vanligste medlemmene i en kategori.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Forklar den eksemplariske tilnærmingen til kategorisering.

A

Ifølge den eksemplariske tilnærmingen er en gjenstand et medlem i en kategori om gjenstanden ligner på et eksemplar.

Et eksemplar er et faktisk medlem av en kategori som en person har møtt tidligere.

En fordel med den eksemplariske tilnærmingen er at den ikke forkaster informasjon om atypiske tilfeller innenfor en kategori, for eksempel pingvin i kategorien “fugl”.

Den eksemplariske tilnærmingen kan også lettere håndtere kategorier som inneholder vidt forskjellige medlemmer, for eksempel spill.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvilken tilnærminger til kategorisering benytter vi oss av ifølge forskning? Og har størrelsen på kategorien noe å si på hvilken tilnærming man burde benytte seg av?

A

Forskere har konkludert med at mennesker bruker både den prototypiske tilnærmingen og den eksemplariske tilnærmingen i kategorisering.

Prototyper kan være viktigere når man først lærer om kategorier, imens eksemplarisk informasjon kan bli viktigere senere.

Et eksempel er når et barn begynner å lære om fugler. I utgangspunktet vil de være dårlige til å ta hensyn til “unntak” som strutser eller pingviner, men senere, når de er eldre, vil eksemplarer for disse tilfellene ha blitt lagt til fuglekategorien deres.

Annen forskning viser til at den eksemplariske tilnærmingen fungerer bedre for små kategorier, som «fjell over 5000 meter» eller «norske statsministere». Den prototypiske tilnærmingen fungerer derimot bedre for større kategorier, som «fugler».

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Forklar det semantiske nettverket.

A

Det semantiske nettverket tilnærmingen foreslår at konsepter er ordnet i nettverk som representerer måten konsepter er organisert i sinnet.

Det semantiske nettverket består av noder som er forbundet av lenker. Hver node representerer en kategori eller konsept, og et antall egenskaper er angitt for hvert konsept.

Egenskaper som gjelder for de fleste medlemmer av et konsept, lagres på noder på høyere nivå. Dette kalles kognitiv økonomi. Konseptene er plassert i nettverket på en slik måte at relaterte konsepter henger sammen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly