L. Jordskred och släntstabilitet (Kap 16) Flashcards

1
Q

L1. Härled uttrycket för säkerhetsfaktorn vid odränerad analys av en långsträckt slänt med plan glidyta.

A

förklara

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

L2. Visa hur säkerhetsfaktorn i princip bestäms vid odränerad analys av en slänt och under antagande av cirkulärcylindrisk glidyta.

A

Vid antagande av cirkulärcylindrisk glidyta räknas säkerhetsfaktorn fram genom kvoten av mothållande moment och pådrivande moment. Moment från krönet med horisontell hävarm till cirkelns mittpunkt verkar som pådrivande moment, momentet från slänttån med hävarmt till cirkelns mittpunkt räknas som mothållande moment.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

L3. Vad menas med lamellmetoden för analys av slänters stabilitet?

A

Lamellmetoden för bestämning av säkerheten mot rotationsskred bygger på samma princip som i uppgifterna ovan, det som skiljer lamellmetoden åt är att man väljer att dela in skredkroppen i ett antal lameller, varpå man sedan bestämmer tyngden för var och en.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

L4. Hur kan farligaste glidyta uppsökas på ett systematiskt sätt vid släntstabilitetsanalys med cirkulärcylindrisk glidyta?

A

Den farligaste glidytan är den glidytan med lägst säkerhetsfakor. Vid denna analys måste man helt enkelt räkna fram säkerhetsfaktorn för ett antal olika glidytor med olika radier och centrumpunkter.

En metod för att ta fram den farligaste glidytan är att anta en glidyta med rotationscentrum och en radie och kring det antagna rotationscentrumet rita upp ett rutnät, där varje skärningspunkt mellan linjerna representerar ett möjligt rotationscentrum.

För varje sådan punkt undersöks en cirkelbåge med olika radier och räknar ut säkerhetsfaktorn för dessa. Man söker den lägsta säkerhetsfaktorn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

L5. Nämn några åtgärder som dels kan försämra och dels kan förbättra stabiliteten hos en brantare slänt.

A

Risken för rotationsskred ökar om belastningen på krönet ökar, t.ex. genom byggnation och genom att mothållande krafter minskas vid slänttån, t.ex. genom schaktning. Ju flackare slänten är desto mindre risk för skred.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly