lover og rettigheter for barn og elever med funksjonsvariasjon Flashcards

1
Q

hvilket rett har barna, lover?

A

FN`s barnekonvensjon, barnehageloven, lov om grunnskole og vgs. salamance erklæringa

rett til spesialundervisning, tilpasset opplæring, IOP,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

spesialundervisning vs tilpasset opplæring

A

Spesialundervisning er derimot en individuell rett eleven har i de tilfellene han eller hun trenger ekstra tilrettelegging utover det ordinære tilbudet. Tilpasset opplæring er de tiltakene som skolen setter inn for å sikre at alle elevene får best mulig utbytte av opplæringen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forholdet mellom tilpasset opplæring, ordinær opplæring og spesialundervisning

A

Prinsippet om tilpasset opplæring favner både den ordinære opplæringen og spesialundervisning. Skolens evne til å gi elevene opplæring som ivaretar deres faglige og sosiale utvikling innenfor rammen av ordinær opplæring, er med på å avgjøre behovet for spesialundervisning. Spesialundervisning er også tilpasset opplæring, men ikke all tilpasset opplæring er spesialundervisning.

Spesialundervisning skal ivareta muligheter elevene skal ha til å nå realistiske mål dersom det ikke lar seg gjøre innenfor ordinær opplæring. Derfor er det viktig at skolen bevisst bruker det handlingsrommet som ordinær opplæring gir, før rektor melder eleven til PP-tjenesten. Skolen må kartlegge, vurdere og eventuelt prøve ut nye tiltak på skolen innenfor rammen av ordinær opplæring. Dette er også presisert i opplæringsloven § 5-4.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

spesialpedagogikk og praksis

A

Spesialpedagogikk og tilrettelegging
Spesialpedagogikk er å forstå og legge til rette for læring og utvikling når barn, unge og voksne har utfordringer med å sanse, kommunisere og lære.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly