Lucrul cu persoanele dependente de alcool si droguri Flashcards

1
Q

Interventia consilierului de probatiune in ceea ce priveste lucrul cu persoanele dependente de alcool si droguri are legatura cu

A

Evaluarea, motivarea beneficiarului in vederea (re)gasirii echilibrului si determinarea schimbarii asumate, dar si pe medierea relatiei dintre beneficiar si alte institutii din comunitate care il pot sustine. Interventia consilierului reprezintaa parte integrata a demersurilor in vederea reintegrarii sociale a beneficiarilor.
Interventia se realizeaza in raport cu cele doua faze ale procesului penal: etapa presententiala si executionala.
Interventia presupune o abordare pluridisciplinara

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

In ceea ce priveste lucrul cu persoanele dependente de alcool si droguri, putem defini urmatoarele concepte:

A
  1. Abuz - utilizare excesiva ori sporadica a unui drog. Consumul poate fi :exceptional (incerca o data sau de mai multe ori un drog fara a ajunge la dependenta), ocazional (intermitenta, fara a ajunge la dependenta), episodic (intr-o circumstanta determinata), sistematic (dependenta)
  2. Toleranta - organismul se obisnuieste cu prezenta unui anumit drog in organism, toxicomanul mareste doza.
  3. Dependenta fizica - evolueaza in paralel cu toleranta si se evidentiaza prin sindromul de abstinenta.
  4. Dependenta psihica - nevoia irezistibila de a folosi drogul pentru a schimba, influenta dispozitia sufleteasca, sentimentele.
  5. Sevraj - simptome fizice si psihice ce apar atunci atunci cand individul este privat de substanta de care este dependent.
  6. Relatia consum de drog - comportament infractional - anumite manifestari particulare asociate consumului de drog pot constitui factori criminogeni.
  7. Beneficiar - persoana consumatoare.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Cum se instaleaza dependenta in cazul persoanelor consumatoarea de droguri?

A

Acest proces incepe prin sublinierea aspectelor pozitive ale consumului si prin observarea ca o anumita categorie de oameni cons. droguri(prieteni).
Existenta unui consum frecvent, asociat cu anumite modificari comportamentale, poate sa conduca catre ideea dezvoltarii fenomenului dependentei. In momentul in care cons. de droguri devine o preocupare zilnica, implica un consum mare de timp, bani si energie, vorbim de formarea unui stil de viata centrat pe dependenta.
Consumul de droguri, in special opiacee, conduce in timp catre aparitia ,,sindromului deficitar’’ si are 3 elemente:
1. deficitul de activitate: stilul de viata este centrat pe procurarea drogurilor in detrimentul altor activitati, pers. isi organizeaza viata in jurul obtinerii drogurilor.
2. deficitul de operare intelectuala: apar dificultati de concentrare si mentinere a atentiei, lacune de memorie.
3. deficitul de afectivitate: singura relatie in care este investit afectiv este relatia cu drogul, imposibilitatea de a avea relatii umane reale.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Caracteristicile stilului de viata ale persoanei consumatoare de droguri:

A
  1. Relatia cu familia - familia afla despre existenta consumului la mai mult timp de la debut. Isi dau seama datorita unor comportamente pe care le adopta in familie si pe care membrii incep sa le observe; isi neglijeaza treptat responsabilitatile atribuite in cadrul familiei, justifica lipsa de la domiciliu prin petrecerea timpului cu prietenii, se simt iritati cand ceilalti le critica stilul de viata.
  2. Relatia cu scoala - initierea in cons. de droguri apare in timpul anilor de scoala si creeaza o serie de dificultati (absenteism) care pot sa duca la intreruperea studiilor. CU trecerea timpului, prespectivele de reintegrare scoalara sunt din ce in ce mai reduse datorita unei lipse de incredere in capacitatile proprii si o slaba apriecere a performantelor scolare.
  3. Relatia profesionala - Datorita intreruperii scolii, in timp se inregistreaza dificultati de adaptare la cerintele impuse de standardele educationale. Din acest motiv nu reusesc sa dobandeasca o calificare profesionala si un loc de munca. Daca se integreaza, inregistreaza o experienta profesionala redusa sau abandoneaza munca datorita dificultatilor de natura fizica si psihica.
  4. Relatiile sociale - Existena o relatie bidirectionala intre consumul de droguri si viata sociala. Debutul si mentinerea se produc in contextul unor relatii sociale. Activitatile sunt orientate catre ideea procurarii si consumul de droguri in compania unor prieteni care au adoptat acelasi stil de viata.
  5. Probleme de natura juridica - aduc o noua perspectiva vietii persoanei condamnate care ii poate pune in pericol unul dintre atibutele fundamentale ale vietii sale: libertatea. Existenta acestei situatii poate sa constituie motiv relevant pentru intrarea in tratament.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Rolul consilierului de probatiune in lucrul cu persoanele consumatoare de drogrui:

A

-responsabil in diminuarea consecintelor negative asociate.
Joaca un rol important in:
1. evaluare
2. determinarea schimbarii
3. medierea relatiei dintre beneficiar si alte institutii din comunitate

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Evaluarea persoanelor consumatoare de droguri se identifica in doua etape, iar consilier de probatiune este interesat in …

A

Etapa presententiala si etapa excutionala. Existena evaluari initiale (pt intelegerea si stabilirea directiilor de interventie ulterioare), evaluari intermediare si finale (care sustin verificarea progreselor inregistrate)
Consilierul de probatiune este interesat in:
1. analiza gravitatii problemei consumului si modul in care consumul are implicatii asupra faptei savarsite - se verifica legaturile de cauzalitate care exista intre consumul de drog si infractiunea savarsite, fiind important tiparul dezvoltat si probabilitatea repetitiei. De asmenea se identifica tipul de consumator (ocazional sau dependent), tipul si frecventa consumul de drog.
2. intelegerea cauzelor si problemelor ce au determinat implicarea in consum (ganduri, sentimente) - evaluarea cauzelor ce au determinat consumul de drog si mentinerea acestuia. Ce beneficii are si ce s-a suplinit prin consumul de drog.
3. recunoasterea semnelor de consum - indicii fizice
4. identificarea disponibilitatii pentru schimbare - unul din cei mai importanti factori. Evaluarea stagiului in care se afla benificiarul pentru a stimula avansarea catre un alt stadiu al schimbarii catre punctul final care ofera echilibru in viata individului.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Determinarea schimbarii persoanelor consumatoare de droguri de catre consilierul de probatiune se realizeaza astfel:

A

-dupa identificarea stagiului in care se afla, consilierul de probatiune este interesat in stimularea si mentinerea motivatiei pentru schimbare.
-teoria autodeterminarii (Ryan si Deci, 2000): motivatia apare la fiind intinsa pe un continuum ce are la capat amotivatia, apoi motivatia extrinseaca (apare ca raspund la mediu si la contextul de moment) si motivatia intrinseaca (ca raspuns la motivele si dorintele individului)
-cand o persoana este motivata intrinsec schimbarea persista iar can este motivata extrinsec ea va persista circumstantial.
-conform teoriei, cei care determina schimbarea pot crea premisele stimularii si mentinerii motivatiei daca se adreseaza unor nevoie umane de baza:
1. nevoia de autonomie a persoanei
2. nevoia de asociere sau de a se simti valorizata si respectata
3. nevoia de competenta sau credinta ca un anumit comportament este eficient si poate avea rezultate pozitive.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Medierea relatiei dintre beneficiar ( persoanelor consumatoare de droguri ) si alte insitutii din comunitate

A

-consilierul de probatiune furnizeaza informatii legate de serviciile medicale, psihologice sau sociale existente
-provocarea deschiderii catre asistare
-facilitarea accesului la serviciile de care dispune reteaua comunitara
Medierea trebuie sa aiba la baza acordul persoanei consumatoarea in a fi asistata si indrumata catre servicii ce ii pot sustine schimbarea.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Interventia in cazul persoanelor consumatoare de droguri. Tratamentul consumatorului are implciatii de tip

A

bio-psiho-social fiind centrat pe reducerea consecintelor negative si asistarea dependetului in obtinerea controlului asupra consumului. Tratamentul include:
1. interventie medicala - dezintoxicare, tratament psihiatric, etc
2. interventie psihologica - consiliere bazata pe interviul motivational
3. interventie sociala - concentrata pe obtinerea unor schimbarii in sensul reducerii excluziunii sociale sau imbunatatirea accesului la locuire sau angajare, etc.
-interventia este un proces continuu de evaluarea si stimulare a motivatiei pentru schimbare in sensul determinarii schimbarii, reducerii consumului sau stoparii acestuia si evitarea reiterarii comportamentului infractional asociat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Interventia consilierului in faza presententiala in cazul persoanelor consumatoare de droguri

A

-prin ariile explorate, consilierul poate determina reflectia beneficiarului asupra unor aspecte din viata sa la care nu s-a gandit.
-orice invitatie la autoanaliza poate capata, mai devreme sau mai tarziu, semnificatie si poate determina in cele din urma schimbarea comportamentala.
-discutia se poate materializa dupa ani indelungati, dupa adaugarea altor experiente de viata ale persoanei

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Interventia consilierului in faza executionala in cazul persoanelor consumatoare de droguri

A

A. Interventia in cazul persoanelor aflate in evidenta serviciilor de probatiune
-determinarea schimbarii porneste de la prima intrevedere cu beneficiarul
-este dificila iar beneficiarii pot manifesta rezistente la schimbare. Trebuie depasite aceste rezistente pentru a se ajunge la dezvoltarea unui plan de actiune functional.
1. Depasirea rezistentelor - recunoasterea problemei, depasirea ambivalentelor, exprimarea optimismului si solicitarea de ajutor in sensul asistarii.
a) recunoasterea problemelor - cunoasterea motivelor cons. de drog si definirea clara a acestora sunt o prioritate.
b) depasirea ambivalentelor - atunci cand un consumator este nesigur in ceea ce priveste intentiile sale, cons. poate fi de mare ajutor. Probabil ca ei au dorinta de a stopa consumul dar tentatia este foarte mare din cauza dependentei fizice si psihice.
c) exprimarea optimismului - este important in stimularea, sustinerea si mentinerea motivatiei pentru schimbare. Cons. au mai mare incredere in cons de drog decat au in propria persoana. Obtinerea controlului asupra cons de drog inseamna a invata cum sa iti restructurezi mediul si stilul de viata, iar lauda si aprecierea poate ajuta. Strategia reflectarii si intrebarile deschisse pot ajuta beneficiarul sa reflecteze asupra risculor la care se expune.
d) asistarea - este importanta verificarea motivelor ce au determinat solicitarea de ajutor. Motivatia reala apare cand oobiectivele si intentiile persoanei devin foarte clare
2. Planul de actiune
-este bazat pe consens, colaborare si parteneriat.
-cuprinde pasi de atingere a obiectivelor, termene de indeplinire si resurse personale si externe implinate in acest proces.
-este esential sa identifice obstacolele si solutiile alternative de depasire a acestora.
-trebuie sa se ia in considerare probabilitatea recaderii
-planul de actiune necesita o revizuire periodica in functie de fiecare situatie intervenita in viata persoanei dependente.
B.Interventia consilierului in penitenciar
-cons. apreciaza perioada de detentie ca fiind un factor care a contribuit in mod substantial la motivarea si modificarea situatiei de consum, dar recaderea are loc in prima perioada de dupa liberare. Din aceasta cauza trebuie realizat un plan de actiune care sa pregateasca detinutul pentru liberare, bazat pe intentiile sale viitoare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Programele de asistenta a consumatorilor de droguri din Romania reprezinta

A

o combinatie de interventii terapeutice, sub forma unui continuum de servicii oferite consumatorului de droguri in concordanta cu nevoile acestuia
Programele de tip drog 0 - au ca scop incetarea completa a consumului si mentinerea abstinentei pe o perioada indelungata
Dezintoxicarea ambulatorie fara substitutie - se realizeaza prin consultatii in urma carora persoana isi autoadministreaza tratamentul acasa
Dezintoxicarea intraspitaliceasca fara substitutie - 14-21 zile de internare
Dexintoxicarea cu substitutie -se administreaza medicatie agonista in doze progresiv diminuate in vederea minimalizarii disconfortului dat de sevraj
Mentinere cu agonisti de opiacee (metadona) - sa prezinte mai multe episoade de recadere sau esecuri repetate in programul de tip 0
Mentinerea cu subxone - este mai putin rigid comparativ cu tratamentul de metadona. Utilizat in dezintoxicare cat si in mentinere
Mentinerea cu antagonisti de opiacee (naltrexona) - au ca scop blocarea euforiei si previn recaderile. Costuri materiale ridicate, pt persoanele integrate familial, scolar sau profesional, nu consuma alcool si prezinta un risc minim de recidica.
-program harm reduction - nu sunt orientate catre abstinenta ci catre ideea protejarii sanatatii consumatorilor de droguri, a persoanalor din mediul lor si a societatii.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly