mage/tarm - eksterne kjertler Flashcards

1
Q

• Nevn hvilke anatomiske deler som inngår i gastrointestinaltraktus (fordøyelsessystemet)

A

Munnhulen, spiserøret, magesekken, tolvfingertarmen, lever, galleveier, bukspyttkjertel, tynntarmen, tykktarmen, endetarmen og endetarmsåpningen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

• Nevn hvilke hovedfunksjoner tynntarmen har?

A

Enzymer og kjemikalia deler opp maten til mindre deler slik at den kan passere videre
Tar opp næring
Nedbryting av fett

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

• Nevn hvilke hovedfunksjoner tykktarmen har?

A

Tar opp vann og salter fra tarminnholdet og kan lagre tarminnholdet midlertidig som avfallsprodukt.
Har bakterier som kan danne vitaminer
Bakteriene kan bryte ned stoffer som andre fordøyelsesenzymer ikke klarer, særlig ved cellulose
produserer vitamin k

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

• Nevn hvilke hovedfunksjoner pankreas (bukspyttkjertelen) har?

A
  • Produsere fordøyelsessaft
  • Danner enzymer til nedbryting av karbohydrater
  • Danner lipase som gjør fett til fettsyrer og glyserol
  • Bikarbonatet nøytraliserer det sure i magesekken
  • danner insulin og glukagon i Langerhanske celleøyer
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

• Nevn hvilke funksjoner hepar (leveren) har?

A
  • Ansvarlig for ¼ av basalstoffskiftet
  • Danner og regulerer omsetningen av karbohydrater, proteiner og fettstoffer
  • Forbrenning av alkohol
  • Kan produsere glukose fra aminosyrer i levercellene
  • Nedbryter fett og fettsyrer
  • Spalte legemidler og ødelegge giftstoffer
  • Danner urinstoff
  • Produserer protein
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

• Hva er appendisitt?

A

Blindtarmbetennelse, akutt bakterieinfeksjon i blindtarmvedhenget (appendix). Akutt blindtarmbetennelse er en vanlig tilstand som hyppigst oppstår i alderen 10–30 år, men den forekommer i alle aldre og i alle verdensdeler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er årsak til appendisitt?

A

Man kjenner ikke den presise årsaken til at det plutselig utvikler seg en betennelsestilstand. Tarminnhold og bakterier kan bli sittende fast i blindtarmen. Først lukkes antagelig vedhengets åpning til resten av tarmen med en «propp». Denne lukkingen kan skyldes fremmedlegemer, tarminnhold eller hevelse av vevet omkring den trange åpningen. Deretter vil bakterier kunne få spesielt gunstige formeringsmuligheter i matrester, døde celler og slim som er innestengt i blindtarmsvedhenget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvilke symptomer er typisk ved appendisitt?

A

Symptomene på blindtarmbetennelse er vanligvis uvelhetsfølelse, manglende matlyst, kvalme og moderate smerter i navleområdet. Etter noen timer flytter smertene seg gjerne ned til høyre side av magen (se McBurneys punkt) og pasienten får litt feber. Pasienten får økende problem med å bevege seg, hoste og le. Magesmertene forverres.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvordan behandles appendisitt?

A

Blindtarmbetennelse behandles med operasjon. Man kan enten lage et lite snitt gjennom bukveggen over der blindtarmen antas å være beliggende (laparotomi), eller fjerne blindtarmen laparoskopisk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

• Hva er diare?

A

Diaré er uvanlig hyppige eller tynne avføringer. Det er store individuelle variasjoner i avføringsmønstre, men avføring som er hyppigere, tynnere eller løsere enn vanlig – i den grad at det er et problem – vil være en nyttig definisjon. Mer enn tre avføringer daglig vil oppfattes som diaré av mange.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva er årsak til akutt og kronisk diare?

A

Årsak akutt diare: Ofte foreligger ikke noen egentlig infeksjon, men bare en forgiftning med stoffer som enkelte bakterier produserer. De giftige stoffene (toksinene) kan irritere tarmen til å skille ut væske, stimulere dens bevegelser eller hindre at vann suges opp fra tarmen, og resultatet blir diaré. Få timer etter at man har fått i seg toksinet, noen ganger allerede under måltidet, begynner voldsom diaré, som ofte ledsages av oppkast og krampaktige magesmerter.
Kronisk diare: Cøliaki og andre tarmsykdommer med svekket oppsugning kan føre til diaré, det samme gjelder ved enkelte typer enzymmangel, for eksempel ved mangel på enzymet laktase. Høyt stoffskifte og åreforkalkning i tarmens blodtilførsel er sjeldnere årsaker til kronisk diaré.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

• Hva er obstipasjon?

A

Begrepet er vanskelig å definere, fordi man har svært varierende forhold til hva som er normalt. En mye brukt definisjon er avføring sjeldnere enn to ganger per uke. Viktigst er imidlertid at avføringen er så hard, eller så treg, at det representerer et problem for pasienten. Oftest vil det også dreie seg om en endring i forhold til tidligere avføringsmønster.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hva er årsak til obstipasjon?

A

Aldring, Den vanligste årsaken er for langsom passasje av avføring gjennom tykktarmen. Uheldig kosthold er også en svært viktig årsak. Stress, Det å ha avføring krever at det oppstår en avføringsrefleks. En rekke sykdommer er assosiert med forstoppelsestendens, blant annet lavt stoffskifte (hypothyreose) og diabetes

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvilke symptomer er typisk ved obstipasjon?

A

Med forstoppelse har man sjeldnere tømninger.
Andre symptomer kan være:
• Smertefull avføring/vansker med å få ut avføringen
• Hard eller klumpete avføring
• Du får ikke tømt deg ordentlig når du er på do
• Magesmerter
• Oppblåsthet
• Tretthet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hvordan behandles obstipasjon?

A

Ved funksjonell forstoppelse, det vil si uten tilgrunnliggende sykdom som skal behandles, vil det viktigste være å etablere gode, regelmessige avføringsvaner, det vil for eksempel si god tid til toalettbesøk etter frokost, og et hensiktsmessig kosthold. Fiberrik kost, det vil si mye grønnsaker, grovt brød og andre kornprodukter.
I enkelte tilfeller vil avføringsmidler være nødvendig, men i svært mange tilfeller vil en komme til målet uten slik behandling, og derfor må tiltak alltid prøves før legemidler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

• Hva er gallestein?

A

Gallesteinsykdom er en sykdom som skyldes stein i galleblæra eller gallegangene. Gallestein kan gi anfall av milde til kraftige smerter i øvre høyre del av magen, eventuelt med utstråling til ryggen og gjerne opp til høyre skulder. Pasienten har vanskelig for å sitte eller holde seg i ro under anfallet, og pasienten er som regel kvalm.

17
Q

Hva er årsak til gallestein?

A

når konstentrasjonen av enkelte stoffer i gallen øker, kan gallesalter felles ut og danne små steiner inne i galleblæren.

18
Q

Hvilke symptomer er typisk ved gallestein?

A

Gallestein som ligger i galleblæren gir som regel ingen plager og påvises ofte tilfeldig. Noen kan ha uspesifikke symptomer som kan ligne på halsbrann, magesårsmerter eller magekatarr. Hvis gallesteinene kommer over i gallegangen, kan de gi smerte i magerregionen

19
Q

Hvordan behandles gallestein?

A

Akutte anfall behandles med smertestillende medikamenter. Nye anfall kan forhindres ved å unngå store eller fettrike måltider.
Hos pasienter som plages med hyppige gallesteinsanfall eller galleblærebetennelser, vil en ofte vurdere å fjerne galleblæren kirurgisk (kolecystektomi). Da er risikoen for nye gallesteiner vesentlig redusert, men ikke helt borte.
Noen ganger må fastkilte steiner i gallegangene også opereres ut. Behandlingen av stein i galleveiene er oftest via endoskop, med oppspalting av gallegangsåpningen og uthenting av steinene.