MED-2521 - V20 Flashcards
(116 cards)
Du er fastlege. En 40 år gammel kvinne har de siste to månedene hatt økende smerter sentralt i nakken med strålesmerter ut i venstre arm. Hun har positiv Spurling test. MR viser et lite prolaps med affeksjon av spinalnerve C6. Du velger å gjøre en nevrologisk undersøkelse av kraft (nøkkelmuskel), sensibilitet (nøkkelpunkt) og reflekser med tanke på om det er samsvar mellom dine kliniske funn og påvist nerverotaffeksjon på MR.
Hva er mest sannsynlige kliniske funn hos denne pasienten?
Redusert kraft ekstensjon håndledd, svekket brachioradialsrefleks, redusert sensibilitet tommel
En 52 år gammel tidligere frisk mann kontakter AMK på grunn av akutte brystsmerter som startet for ca. 20 minutter siden. Ambulansen rykker ut sammen med deg som er LIS 1 på den lokale legevakten. Dere er på stedet 15 minutter senere. Pasienten har smerter, er blek og klam. Blodtrykk 160/95mmHg. Det tas EKG med funn som vist på bildet og gis MONA. Raskeste transporttid til sykehus med PCI beredskap er ca. 40 minutter.
Ambulansepersonellet spør deg som LIS 1 om hva som skal gjøres med pasienten. Hva er beste strategi her?

Raskest mulig transport til sykehus med tanke på akutt primær PCI
En 59 år gammel mann blir akutt svimmel med ledsagende hodepine, kvalme og nedsatt almentilstand. Du blir kontaktet på legevakt en kveld. Han har vanskeligheter med å styre venstre hånd, og ved undersøkelse registrerer du blant annet vertikal nystamus og invertert venstre plantarrefleks.
Hvilken diagnose er mest sannsynlig?
Venstresidig lillehjerneinfarkt
En kvinne på 40 år kommer til deg på legevakt med ensidig debut av rødt øye. Hun bruker månedslinser som hun har på dag og natt. Pasienten er lyssky og har ruskfølelse. Hun forteller at hun tidligere har hatt iridocyclitt og fått behandling med steroider og mydriatika. Hun har det travelt, da hun skal reise på jobb på oljeplattform i 3 dager og ønsker at du skriver resept på de to medisinene hun trenger. Du undersøker og finner visus lett nedsatt til 0.8 med beste korreksjon. Pasienten har tåreflod, men ikke puss. Du undersøker med håndholdt oftalmoskop og synes du ser en liten hvit prikk som tar opp farge når du farger med fluorescein.
Hva bør du gjøre?
Du mistenker at hun har keratitt og ringer vakthavende øyelege på sykehuset for nærmere undersøkelse samme dag. Du ber henne bruke briller istedenfor linser.
Du er i femteårspraksis på et legekontor i Tromsø. Neste pasient er en 3 år gammel gutt. Far forteller at at han har vært i dårlig form i en uke. For 4 dager siden begynte han å ta seg til høyre øre, og for 3 dager siden begynte det å komme væske ut fra høyre øre. Ved undersøkelse virker gutten å være i lett redusert allmenntilstand. Otoskopi venstre øre med normale funn. Otoskopi høyre øre ses rikelig med pusslignende væske, du får ikke innsyn over trommehinnen. Temperatur 38,2.
Hva er mest riktig videre plan for denne pasienten?
Fenoksymetylpenicillin p.o.
Du er i 5. års praksis på et legekontor. Neste pasient er en 17 år gammel gutt. Han har to dagers sykehistorie med halsvondt og feberfølelse. Han har svelgsmerter, men klarer å drikke. Han benekter andre forkjølelsessymptomer. Ved undersøkelse ser du tydelig forstørrede, røde tonsiller med pusspropper bilateralt. Du palperer forstørrede og ømme glandler på hals. Temperatur 38,7 rektalt.
Vil det her være riktig å gi behandling med penicillin?
Basert på det kliniske bildet er det grunnlag for å behandle med penicillin
Du er på jobb på legevakten og blir sent på kvelden kl 23.00 bedt om å ringe foreldrene til en 2,5 måned gammel baby som har feber. Mor opplyser at hun har målt temeparturen til 38, 5 grader celsius og at babyen er litt slapp og ikke vil ta brystet som før. Mor har ikke registrert andre symptomer, men ønsker råd om hva de skal gjøre.
Hvilket råd er det beste?
Du ber foreldrene ta med barnet til legevakten for undersøkelse
Du er fastlege. Dagens første pasient er en 25 år gammel kvinne med 2 døgns sykehistorie med svie ved vannlating og hyppig vannlating. Hun har forsøkt å drikke rikelig og har det siste døgnet tatt Ibux (ibuprofen) regelmessig. Det er tatt en urinstix før hun kommer inn til timen, og den viser positiv nitritt og leuk 1+. Du ser i journalen at hun har vært hos fastlege to ganger tidligere med UVI - én gang for 6 måneder siden og én gang for 1,5 år siden. Begge gangene fikk hun Selexid (Pivmecillinam) med rask tilbakegang av symptomer.
Hva er mest riktig antibiotikavalg?
Trimetoprim
Du er fastlege. En 50 år gammel mann kommer på grunn av smerter og rødme i venstre legg siste 3 dager. Han har begynt å følte seg i dårlig form. Han var operert for en ankelfraktur i samme legg for 2 år siden, ellers er han frisk fra tidligere. Ved undersøkelse er ve. legg tykkere enn hø., ingen økte venetegninger. På ve. side er det pitting ødem, og bakside legg er palpasjonsøm. Leggomkrets er hhv 37 cm og 35 cm for ve. og hø. legg. Temp 38,1. Han er svært bekymret for at det skal være blodpropp, fordi brorens hans nylig hadde det. For å vurdere risiko for DVT brukes Wells score. Wells scoringssystem vedlagt nederst.
Hva er Wells score hos denne mannen?

1
Du er i 5. årspraksis ved et legekontor. Neste pasient er en 30 år gammel kvinne, som kommer på ø- hjelps time. Hun går til timen med lett haltende gange. Hun forteller at hun i går kveld skled på isen og “tråkket over” med høyre ankel. Fikk umiddelbart smerter lateralt i ankelen, og frykter selv at hun har fått en ankelfraktur. Ved inspeksjon ses hevelse anteriort og distalt for laterale malleol. Ved palpasjon finner du smerter diffust i laterale side av høyre ankel, men ikke direkte over malleoleområdet. Ingen smerter ved palpasjon av mediale malleol og fotknokler.
Hva er mest riktig neste tiltak?
Anbefale ro, nedkjøling, bruk av støttebandasje og å holde foten høyt
Du arbeider som student i 5. års praksis på et fastlegekontor. Neste pasient er en 46 år gammel mann. Rørlegger. Tidligere frisk. Bruker ingen faste medikamenter. Pasienten henvender seg på grunn av kroniske smerter og redusert funksjon i høyre skulder etter et falltraume for 3 måneder siden. Han ble undersøkt av legevakten i forbindelse med fallet, det ble ikke påvist brudd eller luksasjon. I dagene etter skaden merket han at han var gul og blå i huden i overarmen. Du undersøker skulderen og ved inspeksjon finner du at det foreligger atrofi i m deltoideus. Ved undersøkelse av skulder finner du at han har problem med aktiv abduksjon fra 0 til 20 grader.
Hva er den mest sannsynlige diagnosen?
Ruptur av m supraspinatus
Du er i 5. års praksis på et fastlegekontor. Din neste pasient er en 37 år gammel mann som jobber som elektriker. Han er frisk fra tidligere. Han kommer nå grunnet lumbale ryggsmerter med utstråling til høyre rumpeball. Smertene debuterte akutt i går på jobb. Ingen kjent traume forut for smertedebut. Du ser at han er tydelig smertepåvirket og at han har en lett sidefleksjon mot høyre i ryggen. Ved undersøkelse har han smertebetinget nedsatt bevegelsesutslag i alle plan. Han utfører tå- og hælgange, men får store ryggsmerter ved forsøk på huksitting. Du finner ingen sensiblitetsutfall. Han har sidelike, normale reflekser i patellar og akillessener. Du utfører Lasegues prøve, og han angir da smerter i bakside høyre lår og rumpeballe ved ca 60 grader.
Hva er mest riktige tiltak?
Rådgivning for symptomlindring
En 56 år gammel mann kommer til fastlegen på grunn av et smertefullt kne. Han er tydelig alkoholpåvirket og sier at han har kjørt bil til kontoret. Han samarbeider dårlig på undersøkelsen og har snøvlete og ufin tale. Du kjenner pasienten fra før av og vet at dette ikke er normalt for han. Du prøver nyttesløst å overtale han til å ikke kjøre bil i et så befolket område i påvirket tilstand.
Hva vil være mest riktig å gjøre i denne situasjonen?
Muntlig melding til politiet
Du er LIS1 på et legekontor. En 46 år gammel kvinne har skuldersmerter og ønsker resept på smertestillende. Hun har brukt ibuprofen og paracetamol uten effekt. Hun skal til time hos ortoped om 2 uker for vurdering av indikasjon for kirurgisk behandling. Hun forteller at skuldersmertene er særlig ille på natta. Du bestemmer deg for å skrive resept på paracetamol med kodein til bruk om kvelden fram til vurdering hos ortoped. Du ser i Felleskatalogen at preparatet finnes i pakninger på 10, 20, 50 og 100 tabletter.
Hvilken av forskrivningsalternativene er mest riktig?
Rp: Paralgin Forte (Paracetamol, kodein), tbl, 400/30 mg, No 20. Dssn: 1 tablett inntil x 1 daglig mot sterke smerter. Reit: 0
En kvinne på 93 år har siste året bodd på sykehjem pga en langtkommet demenssykdom. Hun er fysisk sprek og går tur i sansehagen hver dag, men trenger mye hjelp til daglige aktiviteter. Barn og barnebarn er ofte på besøk, og de tar henne gjerne med på kjøretur til gamle tomter. De siste dagene har hun mest sittet på rommet sitt og stirret i veggen. Hun vil ikke ha mat, og hun er mye oppe og vandrer om natten. Dette er uvanlig. Pleierne som kjenner henne godt sier at hun virker plaget, men det er ingen åpenbare forklaringer. Når du snakker med henne klager hun over smerter i ryggen.
Hvilke undersøkelser/tiltak, i tillegg til smertelindring, vil du som sykehjemslege foreslå i første omgang?
Klinisk undersøkelse, urinstix og blodprøver.
Du er LIS1 på et legekontor. Neste pasient er en 20 år gammel kvinne. Hun kommer til time fordi hun ønsker resept på allergimedisin. Du ser i journalen at hun for flere år siden fikk påvist allergi mot hund og katt. Dersom hun besøker noen som har hund eller katt, blir hun plaget av kløende og rennende øyne. Hun har ikke husdyr hjemme hos seg selv, og har heller ingen familiemedlemmer eller nære venner med husdyr. Hittil har hun kjøpt cetirizin reseptfritt på apotek. Hun har god effekt av dette, men synes det er dyrt. Hun anslår et forbruk av cetirizin på ca 10-15 tabletter i året. Hun spør om det finnes noen refusjonsordning for legemiddelet.
Kan hun få cetirizin på blåresept?
Hun kan ikke få blåresept fordi hun har kortvarig behandlingsbehov
Du er LIS 1 på legevakta. Neste pasient er en 60 år gammel kvinne. Du legger umiddelbart merke til at hun er svært smertepåvirket og at høyre øye er rødt. Pasienten forteller at hun kommer direkte fra kinoen, der hun fikk akutt økende kraftige smerter i høyre øye, øvre del av kjeven og i pannen på høyre side. I tillegg angir hun tåkesyn og redusert syn på høyre øye.
Hvilken undersøkelse vil bekrefte mest sannsynlige diagnose?
Tonometri
En tidligere frisk mann på 55 år kontakter legevakta på grunn av smerter mellom skulderbladene. Smertene startet etter snømåking for tre timer siden. Undersøkelse viser BT 135/85. Auskultasjon av hjerte og lunger er normalt. Palpasjon av muskulatur thorax foran og bak fremprovoserer smerter, særlig mellom skulderbladene. Det tas også en EKG. Hva viser EKG?

Akutt nedreveggsinfarkt med lang PQ-tid (0,32 sek)
En 68 år gammel tidligere frisk kvinne kommer til fastlegen fordi hun de siste ukene fhar ølt seg generelt dårlig og hatt økende stivhet og smerter, spesielt i skuldrene. Hun har problemer med daglige gjøremål som stell av hår, og å sette seg og reise seg fra godstolen. Plagene er mest uttalte om morgenen. Ved klinisk undersøkelse finnes følgende: BT 135/85, puls 75 (jevn). Ingen palpable glandler. Normal hjerte/lungestatus. Redusert aktiv bevegelse i skuldre og hofter. Lett knyttedeficit i hender og mulig hevelse i begge håndledd. Laboratorieprøver (normalverdier i parentes): Hb 10.5 g/dL (11.5-15.5) SR 67 mm/time (1-21) CRP 54 mg/L (<5) Urinstix normal
Hva er den mest sannsynlige diagnosen ?
Polymyalgia revmatika
En 34 år gammel kvinne oppsøkte fastlegen i januar etter to dager med slapphet, muskelverk, hodepine, feber 39,6 og CRP 57. Auskultasjon av hjerte og lunger er normalt. Hun jobber som fisker, tre uker på, tre uker av, og båten skulle dra ut på et 3 ukers tokt neste dag. Hun spør om sykmelding.
Hva vil være mest riktig med hensyn til sykmelding i denne situasjonen?
Du skriver ut sykmelding i en uke med avtale om kontakt ved forverring eller behov forlengelse.
En 27 år gammel assistent i en privat barnehage har siste måned vært hjemme 6 enkeltdager med egenmelding grunnet uttalt svangerskapskvalme på morgenen. Hun er 12 uker gravid. Leder har bedt henne skaffe sykmelding slik at hun slipper betale lønn i arbeidsgiverperioden i det uendelige. Dere blir enig om avventende sykmelding.
Hvor lenge kan hun benytte avventende sykmelding, og hvordan kan dette best redusere arbeidsgivers utgifter til lønn?
Hun vil kunne få avventende sykmelding i 10 dager, og arbeidsgiver kan søke unntak fra arbeidsgiverperioden.
Du er fastlege. Neste pasient er en 24 år gammel student som startet sommerjobb på fiskebruk for en uke siden. Under sløying av fisk i dag skar han seg i venstre hånd, men uten sene- eller nerveskade. Du suturerer og dere drøfter mulig sykmelding. Bruket var tidligere IA bedrift og praktiserer fortsatt 8 dagers egenmelding.
Vil det være riktig å sykmelde i denne situasjonen?
Ja, en avventende sykmelding som sikrer sykepenger/lønn fra arbeidsgiver også om det ikke er mulig å tilrettelegge arbeidet.
En 53 år gammel byggmester er daglig leder i et firma med tre ansatte. Han har siste året vært sykmeldt grunnet frozen shoulder. Etter fem injeksjoner med kortison har han kommet tilbake i tilrettelagt arbeid tre dager i uka, der han ivaretar administrative oppgaver, anbud og hjelper til med forefallende arbeid som ikke krever bruk av armer over skulderhøyde. Innsatsen er beregnet til 40% av normal arbeidsinnsats. Nav har bedt om legeerklæring for vurdering av rett til arbeidsavklaringspenger (AAP) når sykepengeretten går ut.
Hvilken vurdering er mest korrekt i denne situasjonen?
Arbeidsevnen er nedsatt med minst 50 % i det arbeidet han har og framgangen taler for rett til AAP under videre opptrapping i inntil et år.
Et barn på fem måneder, født med leppe-gane spalte seks uker prematurt skal innlegges ved spesialavdeling på universitetsklinikken (500 km fra hjemsted) for kirurgisk behandling og samtidig utredes med tanke på annen kongenital anomali, evt. syndrom. Både mor og far vil følge barnet, og far som er frisk og i full jobb kontakter deg og ønsker sykmelding for tiden han skal være borte (antageligvis 14 dager). Mor er i svangerskapspermisjon.
Hva gjør du?
Du ber ham søke pleiepenger fra NAV, jfr. Folketrygdloven §9.10, pleiepenger til et medlem med omsorg for barn innlagt i helseinstitusjon










