Middelalderen kap. 2 - Historie Flashcards Preview

3PB > Middelalderen kap. 2 - Historie > Flashcards

Flashcards in Middelalderen kap. 2 - Historie Deck (36)
Loading flashcards...
1
Q

Hvor lenge varte middelalderen?

A

Fra ca år 500 - ca 1500

2
Q

ca. år 500- ca 1050

A

Tidlig middelalder

3
Q

Ca. år 1050 - ca 1300

A

Høymiddelalder

4
Q

Ca. år 1300 - ca 1500

A

Senmiddelalder

5
Q

Hvordan var verdenssynet i middelalderen?

A

Middelaldermennesket levde i en statisk verden, der alt og alle hadde en fast plass i Guds store system.
Det fantes EN sannhet, og den blei forvalta av kirken.

6
Q

Hvem var Karl den store?

A
Han var konge i karolingerriket 768-814. 
Dette riket bestod av:
🔶Frankrike (i utgangspunkt)
🔶Tyskland
🔶Nederland 
🔶Belgia
🔶Luxemburg 
🔶Sveits
🔶Østerrike 
🔶Omtrent halve Italia 

Dette var etter Vest- Romerrikets fall, og det vokst fram et mylder av germanske kongedømmer.

Den vestlige delen ble til Frankrike og den østlige til Tyskland.

7
Q

Hvilke endringer gjorde Karl den store?

A

Karl den store gjorde mange endringer:
🔷Felles lovverk
🔷Etablerte en felles myndighet
🔷La forholdene tilrette for kulturell blomstring (Bedre utdanningsvesen og biblioteker for å bevare den litterære arven fra romertiden)

8
Q

Hvordan var kristendommen og Karl den store?

A

Karl beskytta kirken og fikk derfor et sakralt (hellig) preg. Følger av dette ble at fra nå av kunne Europas konger sees som guddommelige, innsatt av Gud. De sto derfor over vanlige mennesker = MAKT

9
Q

Det føydale systemet

A

I mesteparten av middelalderens Europa var samfunnene bygd opp med det føydale systemet. Det var kongene som delte opp landet sitt i flere deler og ga det til sine viktigste adelsmenn som sverget lojalitet.

Det var tre deler:
🔷De som ber (prester og andre geistlige)
🔷De som kriger (krigere og vasaller)
🔷De som arbeider (bønder)

Det var ikke likestilling på middelalderen, men folk aksepterte det siden de trodde det var i guds sitt skaperverk.

10
Q

Hvordan var bondesamfunnet?

A

90 prosent av befolkningen var bønder. Bøndene jobbet for vasallene på godset. De jobbet uten å få det de høstet bare nok til å overleve. de måtte også betale avgifter for bruk av mølle, plog og bakerovn. Det handlet ikke bare om arbeid og økonomi, men at vasallene brukte makt.

11
Q

Hva er en vasall?

A

Vasall (fra fransk) er en betegnelse på en person som har fått et geografisk område å administrere på vegne av makthaverne på et høyere nivå og danner bakgrunnen for adelsstrukturen. Gjenytelsen for å motta et slikt len var krigstjeneste og skatter.

12
Q

Presten:

A

Nå i vår tid er advokaten advokat, lege legen osv.. Mens funksjoner som i vår tid er delt mellom flere yrker hadde her presten ansvar for alt.
Han var sjelesørger, lege, terapeut, advokat, miljøarbeider og sosial samlingsfigur.

13
Q

Kirkens makt:

A

Det var mye usikkerhet eks. naturen utemmede krefter (avlinger kunne svikte) noe som førte til at folk søkte om hjelp av Gud og helgener.

kristendommen på denne tiden var ikke opptatt av den jordiske tilværelsen, men livet etter døden. Kirken kunne love deg frelse og evig liv. Dette løftet la mye grunnlag for kirkens makt.

14
Q

Klosterlivet:

A

Munker og nonner måtte gi avkall alt som bant han eller henne til jordisk liv, ekteskap, familie, seksualliv og personlig eiendom. De var et eget samfunn vekk fra andre.

Det var vanlig å sende barna sine vekk som en godt gjerning.
Munker og nonner underviste og de var misjonærer for kristendommen på nye steder.

15
Q

Hva var korstog?

A

Korstog er det vanlige navnet på en rekke krigstokt i middelalderen, som hadde til hensikt å spre katolsk kristendom eller verne den mot hedninger, muslimer eller kjettere (som for eksempel husittene). Men særlig brukes ordet om hærferder som vesteuropeiske riddere gjorde mot muslimske riker innerst i Middelhavet, for å vinne og holde Palestina (fra like før 1100 til ut på 1200-tallet).

16
Q

Hvordan startet korstogene?

A

Det var på 1095 da Pave Urban 2 hadde en tale for en stor forsamling. Han fortalte i grusomme detaljer om hvordan det tyrkiske folkeslaget hadde forgrepet seg mot kristen. Han ba alle som å slutte seg til bevegelsen som å få utryddet deres vantro. Ikke lenge etter var det en hær klar til erobre Jerusalem som de da greide i 1099. Dette var det første av flere korstog.

17
Q

Når avsluttet de å ha korstog?

A

på 1200 tallet mistet korsfarere sitt siste feste i midtøsten. Mye av grunnen til korstogene var at det var hindringer for pilegrimsvandringene til Jerusalem med nye troer.

18
Q

Korstog nr. 1

A

1095-1099

19
Q

korstog nr. 2

A

1147- 1149

20
Q

korstog nr. 3

A

1189-1192

21
Q

korstog nr. 4

A

1202-1204

22
Q

Hva mener araberne korstogene var?

A

De mener det var en invasjon og kriger som veltet over deres land. En slik måte å se det på vil da korstogene gå unner det at vest- Europa utvidet seg.

23
Q

Riddere:

A

En ridder var opprinnelig en kriger som var underlagt en adelsmann, eller en adelsmann som var underlagt en monark. Han hadde en god nok økonomi til å eie en eller flere hester, og til å gjøre krigstjeneste når monarken krevde det.

24
Q

Hvordan var samfunnet i Europa på middelalderen?

A

Et bondesamfunn, men det skjedde store endringer i løpet av middelalderen. ved år 1000 begynte antallet i byene å vokse igjen her det nå var enkelt å handle.

25
Q

Hvem er Muhammed?

A

Muhammed var kjent for å være en religiøs grubler o sin hjemby Mekka på den arabiske halvøya på begynnelsen av 600- tallet. I året 610 sto han fram som en Guds profet og begynte å forkynne. Det var starten på en ny verdensreligion, Islam.

26
Q

Hvordan spredde Islam seg?

A

Muhammed hevdet at det bare var en Gud, Allah. På dommens dag som snart skulle komme, ville han lønne og straffe hvert enkelt menneske. De gode ville få evig salighet og de onde evig straff.

Han ble møtt med raseri, men greide å skaffe seg tilhengere som førte til at ved sin død år 632 hadde han praktisk talt hele Arabia sluttet seg til Islam.

27
Q

Viktig trekk ved Islam:

A

= Underkastelse

Er at den stiller hver enkelt ovenfor et personlig valg - frelse eller fortapelse

28
Q

Koranen:

A

= det framsagte

Er den hellige boka til Islam der Guds eget budskap er skrevet ned.
Er skrevt for alle, men araberne er særstilling siden den er skrevet på arabisk. Inget annet språk kan gjengi guds budskap som det på arabisk.

29
Q

Forskjellen på Islam og Kristendommen:

A

Forskjellen mellom kristendommen og Islam var at islam ikke satte noe skille mellom det åndelige og materiale. . De gidde ikke avkall på verdens goder og isolerte seg ikke fra andre mennesker ved å gå i kloster. Det viktigste var å lyde Gud.

30
Q

Hva gjorde Muhammed sine etterfølgere?

A

De innledet en stor arabisk ekspansjon som varte fram til midten av 700-tallet. De samlet et enormt landområde, fra Atlanterhavet i vest til India i øst. Handelen økte. I Bagdad holdt hoffet til, der de rike bodde. Det var flere nye materialer som kom til eks. papir.

31
Q

Hva skjedde med det arabisk imperiet?

A

Omkring 1050 var så og si det arabiske imperiet løst opp, til tross for deres rikdom. Det kom erobrere utenfra som delte det opp i flere deler. Det var gamle arabiske stammemotsetninger som ikke var heldt døde. Arabere fra Arabia følte seg fortrengt og tilsidesatt av arabere i Irak og Syria, som også på sin side var splittet.

Det var også et dårlig styresett. Kalifen og hans store rikdom og innsluttenhet i Bagdad med tjenere, var mye av grunnen til at det arabiske imperiet gikk unner. Folket hadde ikke kjennskap til han.

Press utenfra fra nomader fra Sentrale- Asia og Nord - Afrika. 1050 var imperiet gått i oppløsning

32
Q

Hva er en stat?

A

Stat, staten, den høyeste myndighet som bestemmer over et geografisk område eller territorium, som man også gjerne kaller et land. Derfor kalles selve landet også ofte for en «stat», som «staten Norge» eller «staten Frankrike».

33
Q

Hva skjedde med kongemakten på i høymiddelalderen?

A

Sentralmakten ble styrket på bekostning av vasaller og lokale makthavere ute i distriktene. Altså kongemakten ble mektigere. det positive med dette var at det da ble ansatt administratorer og byråkrater for å styre samfunnet.

34
Q

Hva var grunnen til at kongen fikk mere makt høymiddelalderen?

A

Det var fordi folk begynte å får utdanning (lese og skrive) som gjorde at de ville styrke statsmakten. Evnen til å løse konflikter, bruk av skrift, et mer utviklet administarsjonsapaeret var med på å styrke statsmakten i Europa

35
Q

En annen grunn til at det arabiske imperiet gikk i oppløsning?

A

Religionen Islam og hvor kort tid det islamske imperiet ble etablert hvor folket stort sett ikke var muslimer i fra før. Forskjellig tro og regler førte de fra hverandre.

36
Q

Hva skjedde etter at det arabiske imperiet falt?

A

Islam levde videre, de landene som ble muslimske under det arabiske styret er det den dag i dag. Spania er det eneste uttaket.

Arabisk ble brukt som talespråk. Grunn tett henger sammen med islam og hadde betydning før islam.

Arabernes imperium ble stykket opp